Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Yamaha ATS-2090

Aika siisti

Yamahan soundbar viihdyttää elokuvailtoja selkeän puheentoiston ja melko vahvan äänen ansiosta. Mutta toimiiko ääni musiikin kanssa?

Julkaistu 29.06.2021 - 19:00
Yamaha ATS-2090
Geir Gråbein Nordby

Yamaha ATS-2090 on kompakti soundbar, jonka pyöristetyt reunat ja langaton subwoofer säästävät tilaa. Soundbar ei tue Dolby Atmos -ääntä, mutta DTS Virtual:X antaa vaikutelman ylhäältä tulevasta äänestä, vaikka ylöspäin suunnattuja kaiuttimia ei olekaan.

Wi-Fi ja puheohjaus Alexan kautta löytyvät, mutta ei Google Assistantia. Spotify Connectin avulla Spotifyta voi soittaa suoraan puhelimesta, mutta muiden suoratoistopalveluiden kanssa on otettava käyttöön Bluetooth.

ATS-2090:ssa on äänenpalautuskanava HDMI-ulostulossa helpon televisiokytkennän saamiseksi. HDMI-sisääntuloa voi hyödyntää korkearesoluutioisen äänen toistamiseen Blu-rayltä.

Mainos

Yamahan soundbarissa ei ole näyttöä, vaan valittuja sisääntuloja ja ominaisuuksia merkitään yläreunan ledvaloilla. Kun säätää volyymia, eri määrä ledvaloja syttyy äänenvoimakkuudesta riippuen. Maksimivolyymillä kaikki yhdeksän valoa ovat päällä ja pienimmillään vain yksi valo vasemmassa reunassa palaa. Sama juttu subwooferin volyymin kanssa.

Yamaha ATS-2090 surround
Yamaha ATS-2090 on varustettu 3D Surround -efektillä, joka on tehokas mutta tuottaa samalla valtavan jälkikaiun. Kuva: Yamaha

Yamaha ATS-2090 käytössä

Yamaha ATS-2090:n käyttäminen ei ole vaikeaa, mutta jäimme silti kaipaamaan näyttöä. Sen avulla olisi helpompi pysyä kärryillä sisääntuloista, surroundefektistä ja volyymistä, etenkin kun äänenvoimakkuutta merkkaavat ledvalot ovat soundbarin päällä eivätkä edessä. Testin aikana piti monta kertaa nousta ylös tarkistamaan, mitä olikaan valittuna.

Yamaha tarjoaa paljon enemmän ruutia kuin Panasonic. Netflixin Snabba Cash -trillerin salamataistelut jylisevät ja rytisevät soundbarin hintaan nähden yllättävän realistisesti. Kannattaa käyttää Music-asetusta myös elokuvien kanssa, jolloin dialogi toistuu selkeimmin.

Yamaha ATS-2090
Kuva: Yamaha

Subwoofer on yläbassorekisterissä hiukan liian energinen. The Irishman -elokuvan dialogin rintaäänet toistuvat subwooferin kautta, kun taas ylemmät äänet tulevat soundbarista. Soundbarin ja subwooferin pitäisi näin ollen olla lähekkäin, mutta jouduimme kuitenkin hiljentämään subwooferia, jottei kokonaisuus alkaisi kuulostaa keinotekoiselta. Subwooferia näpelöidessä ääni lipsahtaa helposti liian kesyksi, eli tarkkana saa olla.

Isoin ongelma on kuitenkin 3D Surround -efekti. Vaikka se tuottaakin suuren 3D-vaikutelman, luo se samalla keinotekoisen jälkikaiun – kuin seisoisi jättihallissa. On melkeinpä yhdentekevää, onko elokuvassa intiimi loungemiljöö vai karski vankilasali – Yamaha tekee kaikkeen tuhdin kaiun. Niinpä sammutimme 3D-efektin, vaikka se himmensikin surround-vaikutelmaa – mutta ainakin akustiikka korjaantui.

ATS-2090 ei ole suosikkimme stereomusiikin kuunteluun, sillä sen basso on värittynyt. Se toimii ihan hyvin, mutta jos haluaa Yamahan toimivan kodin ainoana musiikkilaitteena, valitsisimme mallin, jossa basso toistuu luonnollisemmin ja ylärekisteri ilmavammin.

Yamaha YAS-2090
Kuva: Yamaha

Johtopäätökset

Yamaha tarjoaa isoa ja melko voimakasta ääntä hintaansa nähden. Elokuvan toimintaan on helppo uppoutua, ja ATS-2090:sta lähtee tarpeeksi ruutia vaativampiinkin kohtauksiin. Dialogi toistuu mehevästi ja ääni on puhdas.

3D-ääniefektiä seuraava jälkikaiku sen sijaan ei ole mieleemme, ja subwoofer saisi olla lineaarisempi, minkä huomaa etenkin kuunnellessa musiikkia. Näyttöäkin olisimme kaivanneet, vaikka tällaiseenkin käyttöön tottuu melko nopeasti.

Karakter
Yamaha ATS-2090
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Iso ja vahva ääni. Riittävä sointitasapaino. Värittynyt basso. 3D Surround tekee ääneen hallimaisen jälkikaiun. Ei näyttöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Sony ULT Field 1: kannettava bassokone

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Ääni & Kuva
Scroll to Top