TESTISSÄ: Yamaha ATS-2090

Aika siisti

Yamahan soundbar viihdyttää elokuvailtoja selkeän puheentoiston ja melko vahvan äänen ansiosta. Mutta toimiiko ääni musiikin kanssa?

Karakter
Yamaha ATS-2090
forfatter
Julkaistu 29.06.2021 - 19:00
Ääni & Kuva kiteyttää
Iso ja vahva ääni. Riittävä sointitasapaino.
Värittynyt basso. 3D Surround tekee ääneen hallimaisen jälkikaiun. Ei näyttöä.
Faktat
 • Koko television mukaan: 43 tuumaa
 • HDMI: 1 sisään, 1 ulos (ARC)
 • Digitaaliset sisääntulot: Optinen
 • Analogiset sisääntulot: Ei ole
 • Verkko: Wi-Fi, ethernet
 • Langaton käyttö: Spotify Connect, Bluetooth (SBC, AAC)
 • Puheohjaus: Alexa
 • Subwoofer: On, langaton
 • Mitat: 93 x 6,2 x 10,9 cm
 • Väri: Musta
 • Verkkosivusto: yamaha.com

Yamaha ATS-2090 on kompakti soundbar, jonka pyöristetyt reunat ja langaton subwoofer säästävät tilaa. Soundbar ei tue Dolby Atmos -ääntä, mutta DTS Virtual:X antaa vaikutelman ylhäältä tulevasta äänestä, vaikka ylöspäin suunnattuja kaiuttimia ei olekaan.

Wi-Fi ja puheohjaus Alexan kautta löytyvät, mutta ei Google Assistantia. Spotify Connectin avulla Spotifyta voi soittaa suoraan puhelimesta, mutta muiden suoratoistopalveluiden kanssa on otettava käyttöön Bluetooth.

ATS-2090:ssa on äänenpalautuskanava HDMI-ulostulossa helpon televisiokytkennän saamiseksi. HDMI-sisääntuloa voi hyödyntää korkearesoluutioisen äänen toistamiseen Blu-rayltä.

Yamahan soundbarissa ei ole näyttöä, vaan valittuja sisääntuloja ja ominaisuuksia merkitään yläreunan ledvaloilla. Kun säätää volyymia, eri määrä ledvaloja syttyy äänenvoimakkuudesta riippuen. Maksimivolyymillä kaikki yhdeksän valoa ovat päällä ja pienimmillään vain yksi valo vasemmassa reunassa palaa. Sama juttu subwooferin volyymin kanssa.

Yamaha ATS-2090 surround
Yamaha ATS-2090 on varustettu 3D Surround -efektillä, joka on tehokas mutta tuottaa samalla valtavan jälkikaiun. Kuva: Yamaha

Yamaha ATS-2090 käytössä

Yamaha ATS-2090:n käyttäminen ei ole vaikeaa, mutta jäimme silti kaipaamaan näyttöä. Sen avulla olisi helpompi pysyä kärryillä sisääntuloista, surroundefektistä ja volyymistä, etenkin kun äänenvoimakkuutta merkkaavat ledvalot ovat soundbarin päällä eivätkä edessä. Testin aikana piti monta kertaa nousta ylös tarkistamaan, mitä olikaan valittuna.

Yamaha tarjoaa paljon enemmän ruutia kuin Panasonic. Netflixin Snabba Cash -trillerin salamataistelut jylisevät ja rytisevät soundbarin hintaan nähden yllättävän realistisesti. Kannattaa käyttää Music-asetusta myös elokuvien kanssa, jolloin dialogi toistuu selkeimmin.

Yamaha ATS-2090
Kuva: Yamaha

Subwoofer on yläbassorekisterissä hiukan liian energinen. The Irishman -elokuvan dialogin rintaäänet toistuvat subwooferin kautta, kun taas ylemmät äänet tulevat soundbarista. Soundbarin ja subwooferin pitäisi näin ollen olla lähekkäin, mutta jouduimme kuitenkin hiljentämään subwooferia, jottei kokonaisuus alkaisi kuulostaa keinotekoiselta. Subwooferia näpelöidessä ääni lipsahtaa helposti liian kesyksi, eli tarkkana saa olla.

Isoin ongelma on kuitenkin 3D Surround -efekti. Vaikka se tuottaakin suuren 3D-vaikutelman, luo se samalla keinotekoisen jälkikaiun – kuin seisoisi jättihallissa. On melkeinpä yhdentekevää, onko elokuvassa intiimi loungemiljöö vai karski vankilasali – Yamaha tekee kaikkeen tuhdin kaiun. Niinpä sammutimme 3D-efektin, vaikka se himmensikin surround-vaikutelmaa – mutta ainakin akustiikka korjaantui.

ATS-2090 ei ole suosikkimme stereomusiikin kuunteluun, sillä sen basso on värittynyt. Se toimii ihan hyvin, mutta jos haluaa Yamahan toimivan kodin ainoana musiikkilaitteena, valitsisimme mallin, jossa basso toistuu luonnollisemmin ja ylärekisteri ilmavammin.

Yamaha YAS-2090
Kuva: Yamaha

Johtopäätökset

Yamaha tarjoaa isoa ja melko voimakasta ääntä hintaansa nähden. Elokuvan toimintaan on helppo uppoutua, ja ATS-2090:sta lähtee tarpeeksi ruutia vaativampiinkin kohtauksiin. Dialogi toistuu mehevästi ja ääni on puhdas.

3D-ääniefektiä seuraava jälkikaiku sen sijaan ei ole mieleemme, ja subwoofer saisi olla lineaarisempi, minkä huomaa etenkin kuunnellessa musiikkia. Näyttöäkin olisimme kaivanneet, vaikka tällaiseenkin käyttöön tottuu melko nopeasti.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

4 viikkoa
vain 4.50 €!

Myös tässä testissä

TCL TS8132

Atmos-ääntä budjetilla

TCL kisaa edullisen pään soundbarilla, jossa on ”aito” Atmos-ääni ja korkeuskanavat. Hintaansa nähden ääni on vallan mainio!

TCL TS8132 luo ison äänikuvan, jossa on hyvä surround. Plussaa hyvästä kaukosäätimestä ja helppolukuisesta näytöstä.
Subwoofer laahaa hiukan perässä ja saattaa ottaa säröillä kovemmalla volyymilla.

Klipsch Cinema 600

Kivenkovaa bassoa

Klipsch tarjoilee jymäköitä räjähdyksiä ja muutenkin harvinaisen tujut erikoistehosteet – ainakaan me emme ole tähän hintaan kuulleet mitään näin siistiä!

Todella vahva ja hieno ääni. Subwoofer on kunnon ruutitynnyri. Laatuvaikutelma on erittäin hyvä.
Ei Dolby Atmosta. Kaikki sisustuksellista soundbaria hakevat eivät välttämättä innostu näin isosta kaiuttimesta.

Panasonic SC-HTB490

Hintaansa nähden hyvä

Testin edullisin soundbar tekee televisioäänestä paljon parempaa, mutta osoittaa toisaalta, että panostus vielä parempaan soundbariin kannattaa kyllä.

Panasonicin soundbar on helppo sijoittaa ja samoin langaton subwoofer on kompakti.
Näyttöä ei ole. Ääni saisi olla selkeämpi ja dynaamisempi.

Samsung HW-Q610A

Vaikuttava äänikuva

Samsung HW-Q610A on loistava soundbar, jonka suuri kolmiulotteinen ääni ja Atmos-efektit tekevät vaikutuksen!

Äänikuva on kirkas ja erotteleva, puhe tarkkaa ja surroundefektit soivat oikeissa kohdin.
Samsung HW-Q610A:ssa ei ole Wi-Fiä. Tarjolla on bassoltaan vahvempiakin soundbareja.
Mainos

Päivän tarjoukset

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.