TESTISSÄ Stiga Stig-A 1500

Nurmen keltainen kaveri

Stigan robottiruohonleikkuri tekee, mitä pitääkin.

Stigaprodukt

(Foto: Pernille Redder)

Stigan robotti on testin pienin. Keltainen väritys saa sen näyttämään halvalta, mutta se on toisaalta Stigan tavaramerkkiväri – kaikki brändin koneet ovat samanvärisiä. Keltaisen kanssa on vain elettävä, jos kyseisen valmistajan tuotteen aikoo ostaa!

Värimieltymyksistä voi toki kiistellä, mutta ruotsalainen Stiga tunnetaan kyllä laadustaan. Asentaja kertoo, että Stiga oli valmis tuomaan rajauskaapelittoman mallinsa markkinoille jo viime vuonna, kun Segway oli vasta ainoa uudenaikaista mallia tarjoava valmistaja. Stiga kuitenkin päätti jatkaa testausta, ja sitä paitsi komponenttipulakin vaivasi. Joten nyt markkinoille on saatu takuulla huolella kehitetty malli, joka pääsee pian tositoimiin kipeästi leikkuuta kaipaavalle nurmikolle.

Leikkuukorkeuden voi säätää 20–60 mm:n väliltä, joten korkeuden voi valita myös luonnon monimuotoisuutta hyödyttäväksi. Kuva: Pernille Redder

Erikoisominaisuuksia

Stiga on panostanut kehitystyössään etenkin akun kestävyyteen, jonka kapasiteetin luvataan olevan 80-prosenttinen vielä neljän vuoden ahkeran työskentelyn jälkeen.

Mainos

Robotin painoonkin on kiinnitetty huomiota: kilpailijoitaan huomattavasti kevyempi kone on nurmikolle hellävaraisempi.

Sovelluksessa voi ohjelmoida koneelle erilaisia leikkuukuvioita, joista osa on aika edistyksellisiä. Laite osaa jopa yhdistää neljää eri kuvioita, kun osa testin roboteista osaa kulkea vain eteen- ja taaksepäin. Stigan ratkaisun on tarkoitus tuottaa mahdollisimman tasainen ja siisti leikkuutulos.

Käytössä on myös Stigan patentoima AGS-tekniikka (Active Guidance System), joka varmistaa robotin ja satelliitin välisen yhteyden opettelemalla satelliittien lentoradat ja signaalinvahvuudet. Tätä tietoa hyödyntämällä laite suunnittelee ajoratansa ja -aikataulunsa jakamalla pihan ruudukoihin.

Kone pystyy leikkaamaan jopa 1 500 neliömetrin pihan, joten voi olla kätevä seurata sovelluksesta, mistä osiosta ja milloin robotti aikoo aloittaa työskentelyn.

Kaiken lisäksi Stiga on testin hiljaisin leikkuri – se on lähes äänetön.

Stigan oma asentaja ohjelmoi robotin ja on valmiina auttamaan, jos jokin ei toimi toivotusti. Kuva: Pernille Redder

Ammattiasentaja auttaa

Stigan asentaja Henrik tulee puutarhaan laittamaan robotin kuntoon. Kuten Husqvarnallakin, on Stigankin robotilla referenssiasema, joka tulee sijoittaa kohtaan, joka näkyy joka puolelle pihaa. Henrik ehdottaa talon päätykolmiota.

Kiinteästi asennettava asema tuntuu turvallisemmalta kuin joidenkin robottien käyttämät GPS-vastaanotinpylväät. On myös esteettisesti miellyttävää, että aseman saa sijoitettua siististi talon seinälle siellä täällä törröttävien pylväiden sijaan.

Testipuutarhassa on kaksi erillistä nurmikkoaluetta. Henrik vakuuttaa, että alueet on helppo ohjelmoida, ja aloittaa kartoituksen. Asentaja ajaa robottia ensin yhden alueen reunoilta ja sen jälkeen toisen, selittäen samalla, miten tietyt osiot merkataan robotille väistettäväksi. Toisella nurmikkoalueella on nimittäin pari puuta, jotka robotin on kierrettävä, mutta yhtä lailla väistettäväksi voisi merkata kukkapenkin tai puutarhakalusteita.

Kartoituksen jälkeen robotti kalibroi itsensä määrittämään milloin ja miten nurmikko leikataan.

Nurmikolla olevat puut merkitään väistettäviksi alueiksi. Robotti ei pääse aivan rungon viereen, joten nurmi on kantattava puun ympäriltä, jos haluaa pitää puun vierukset siisteinä. Kuva: Pernille Redder

Pilvestä on pakko maksaa

Stiga-A 1500 -mallin ainoa haittapuoli on välttämätön 4G-yhteys sekä maksullinen datapaketti. Ensimmäinen vuosi on ilmainen, jonka jälkeen paketista pulitetaan 30–240 euroa per vuosi puutarhan koosta riippuen – mitä isompi piha, sen kalliimpi paketti.

Toisaalta kaapelittoman leikkurin omistaminen on halvempaa kuin rajakaapelien käyttäminen, sillä kaikki ohjelmistopäivitykset tapahtuvat datasiirrolla. Päivitykseen ei siis tarvita asentajaa, joten siinä mielessä datapaketista maksaminen on pienempi menoerä.

Stigan sovellus on helppokäyttöinen, ja robotin päivitykset saa näppärästi tehtyä sen kautta. Kuva: Pernille Redder

Työnjälki

Stiga suosittelee A 1500:lle leikkaamista kaksi kertaa päivässä, joten annamme koneen tehdä niin. Tällä robotilla oli kahden erillisen, kapean käytävän erottaman leikkuualueen tuoma lisähaaste testin muihin osallistujiin verrattuna. Koneen työnjälki on tarkkaa, mutta ensin jokin menee pieleen ja robotti alkaa leikata samaa osiota uudelleen jättäen toisen alueen hoitamatta.

Ongelma korjaantuu helposti sovelluksessa säätämällä toista aluetta hieman uudelleen. Sen jälkeen robotti hoitaa molemmat nurmikkoalueet hienosti.

Stiga A 1500 tekee vaikutuksen tarkalla leikkuujäljellään ja intuitiivisella sovelluksellaan. Sovellus ei niinkään tarjoa runsasta toimintovalikoimaa, vaan yksinkertaisen tavan käyttää robottia. Pihan kartoitusta voi esimerkiksi itse muuttaa, vaikka sen olisikin alun perin tehnyt valmistajan oma asentaja.

Pienet pyörivät terät nousevat ylös esteen kohdalla, joten eläinten pitäisi olla turvassa, vaikka laite ei olisikaan tunnistanut niitä ennalta. Kuva: Pernille Redder

Yhteenveto: Stiga Stig-A 1500

Stiga A 1500 ansaitsee testivoittajan tittelin, vaikkakin kaikki viisi suoriutuivat erinomaisesti. Edistykselliset leikkuukuviot, tarkka leikkuujälki ja luotettava suunnistus tekevät tästä pienestä, kevyestä ja lähes äänettömästä robotista turvallisen valinnan.

Jatka lukemista
Exit mobile version