Testissä 5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Gamora 15 4Zone 60w ShadowBlack NT OmenGameplay CoreSet FrontRight HPcam 49678 50621

(Foto: Produsenten)

Mitä vaaditaan korkealaatuisten pelien pelaamiseen? Kun tarkoitus on viettää pari viihdyttävää tuntia taistelukentällä ja pysyä hengissä ainakin niin hyvin, ettei naapurin esiteini jyrää sinua heti alleen, on pelipöydältä löydyttävä kunnollista rautaa. Toisin sanoen tietokone, joka toistaa pelin maisemat todenmukaisesti ja töksähtelemättä.

Käytännössä halvimmat kannettavat kannattaa unohtaa saman tien, sillä ne eivät jaksa pyörittää uutuuspelien raskaita grafiikoita, jolloin pelatessa on pudotettava nopeutta ja hävitettävä kuvasta yksityiskohtia. Edulliset koneet toimivat hyvin strategiapeleille ja simulaattoreille, mutta eivät toimintapeleille!

Erittäin hyvä peli-PC:n saa tänä päivänä 2 000-2 500 eurolla. Onhan se paljon, mutta ei kuitenkaan verrattavissa moottoripyörään. Leikkikalujen hinta se on, joka erottaa miehet pojista!

Mainos

Näytönohjainten sukupolvenvaihdos

Hyvän pelikoneen tärkein osa on näytönohjain. Viime vuosina valinta on osunut joko Nvidian GeForce GTX 1070:een tai GeForce GTX 1080:een. GeForce RTX 20xx- sarjan seuraaja julkaistiin syksyllä 2018 pöytäkoneisiin, mutta vasta nyt, alkuvuonna 2019, myös kannettavissa alkaa näkyä Nvidia GeForce RTX 2070 -näytönohjaimia. Tässä testissä uusin näytönohjain on vasta yhdellä koneella, ja vaikka kyseessä ei olekaan varsinaisesti teknisestä mullistuksesta, povaa se hyvää pelikoneiden tulevalle sukupolvelle.

Näyttö

Kaikissa testin kannettavissa on ”vanhanaikainen” resoluutio. Full HD tuntuu nykyajan 4K-maailmassa muinaiselta, mutta pelatessa nopeudella on enemmän merkitystä kuin pikseleiden määrällä. Kaikki näytöt ovatkin erittäin nopeita ja suoriutuvat 144 Hz:n päivitysnopeudesta.

Prosessori ja RAM

Intel Core i7 -prosessorien kahdeksas sukupolvi on tuonut lisää tehoja koneisiin sitten viime näkemän. Kuusiytiminen i7-8750U on tällä hetkellä ilmeisin valinta. Edellisen sukupolven i7-prosessoreihin verrattuna ei suuria eroja singlecore-suorituksessa ole. Mutta kuuden ytimen ja 12 säikeen ansiosta raskaat ohjelmat pyörivät 30-50 % nopeammin. Toisaalta melko kalliissakin koneissa on edelleen vain 16 GB RAM.

Tallennustila

Fyysisiä kovalevyjä tehdään yhä, mutta ylemmässä keskiluokassa ne alkavat käydä harvinaisiksi. SSD-levyn hinta ja hyödyllisyys kulkevat käsi kädessä. Nopeaa SSD-levyä voi käyttää sekä Windowsin käynnistystiedostoille että peleihin. Kaksi testikonetta täydentää SSD-levyään 1 TB:n kovalevyllä.

Enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja

Pelasimme testikoneilla raskaimpia pelejä ja mittasimme, punnitsimme ja benchmarkkasimme ne. Tietysti koneissa on eroja – mutta ei niin paljon kuin luulisi. Kaikissa testin koneissa on sama prosessori ja suurimmassa osassa on 16 GB RAM ja Nvidia GeForce GTX 1070 -näytönohjain. Mittaustemme perusteella koneet ovat tehoiltaan niin linjassa, että tarvittaisiin maalikameraa selvittämään, kuka vie pisimmän korren. Yksi poikkeus kuitenkin on, eli testivoittajamme, joka uusimmalla näytönohjaimellaan ylittää maaliviivan turvan mitalla. Mutta ei kuitenkaan koko hevosen. Voittajamme myös edustaa hintaluokan yläpäätä.

Jatka lukemista
Exit mobile version