5 highend-nappikuuloketta

Nappikuulokkeiden parhaimmisto

Nämä nappikuulokkeet tuntuvat ehkä kertasijoituksena kalliilta, mutta kerran highend-laatuun päästyään ei takaisin ole paluuta.

High end orepropper OPPSLAG2

(Foto: Produsenten)

Mikään ei ole ilmaista, eivätkä varsinkaan huippuluokan musiikkielämykset. Jos viitsii satsata hyviin kuulokkeisiin yli 300 euroa, on varaa valita kirsikat kakusta. Esimerkiksi Beyerdynamic T70p täydellisen tasapainotettuine äänimaisemineen maksaa 380 euroa ja Sennheiser HD 630VB portaattomine bassosäätöineen 400 euroa. Nämä huippukuulokkeet ovat suuria, kupillisia malleja – mukavat päässä siis, mutta monille sellaisten kanssa kulkeminen julkisilla paikoilla on mahdottomuus. Suuret kuulokkeet vievät tilaa, joten matkoilla ne eivät ehkä ole mieluisin vaihtoehto.
Niinpä monet suosivat nappikuulokkeita, eli in-ear-kuulokkeita. Ne ovat päässä huomaamattomat, sopivat vaikka lenkille ja mahtuvat taskuun. Jos olet kuvitellut, että nappikuulokkeissa joutuu tyytymään isompia huonompaan äänenlaatuun, meillä on sinulle uutisia!
Metsästimme tähän testiin parhaat in-ear-kuulokkeet. Ne löytyvät yli 300 euron hintaluokasta, mikä tarkoittaa, että valmistajat ovat voineet varustaa kuulokkeensa laadukkailla materiaaleilla, paremmalla tekniikalla ja tarkkaan tutkituilla ominaisuuksilla. Upeasti soiva musiikki on näillä kaikilla taattu. Tässä hintaluokassa on paljon tarjontaa myös musiikoille ja ääniteknikoille, sillä ammattilaistason valmistajat panostavat tähän segmenttiin. Napit eivät ehkä sovi studiotyöskentelyyn, mutta lavalle ne käyvät hyvin, ja etenkin rauhallisemman musiikin kohdalla ei välttämättä tarvita erikoiskuulokkeita.

Nappeja joka makuun

Testasimme viittä mallia. Sony ja AKG edustavat perinteisiä hifi-malleja, ja ACS, RHA ja Audiofly ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja kuulokkeita. Hifi-kuulokkeet erottaa runsaammasta bassostaan ja yleisesti hieman lämpimään suuntautuva soundi, kun taas pro-kuulokkeissa soundi on steriili ja analyyttinen, jotta musiikin tasot erottuvat selkeästi. Jälkimmäistä ominaisuutta pystyvät toki arvostamaan musiikin harrastajatkin, mutta ammattilaiskuulokkeet vaativat kuunneltavalta musiikilta erinomaista tuotantoa, jotta musiikki ei ala kuulostaa kovalta ja kylmältä. RHA-napit tarvitsevat vielä ulkoisen kuulokevahvistimen, sillä ne ovat kännykälle tai tavalliselle kannettavalle soittimelle liian järeät.

Vahvistimen kanssa paras

Kuten kaikki erinomaiset kuulokkeet, paljastavat myös highend-nappikuulokkeet tavallisten soittimien heikkoudet armotta. Näin käy etenkin älypuhelinten kanssa, sillä niitä ei ole ensisijaisesti suunniteltu soundin ehdoilla. Siksi kannattaa suosia puhtaasti musiikkiin tarkoitettuja soittimia, kuten Pioneerin erinomaista XPD-100R-soitinta.
Soundi saa kuitenkin vieläkin enemmän voimaa, kun kokonaisuuteen yhdistää kuulokevahvistimen. Testissä käytimme pääosin RHA Dacamp L1 -vahvistinta, jossa on korkearesoluutioinen digitaalinen muunnin sisäänrakennettuna. Siinä on erikseen muunnin vasemmalle ja oikealle kanavalle ja tuki 32 bitin/384 kHz:n resoluutiolle. Se toimii Apple- ja Android-puhelinten sekä PC:n ja Macin kanssa. Basson tai diskantin lisääminen tai poistaminen onnistuu myös. Dacamp L1 toimii käytännössä kaikkien kuulokkeiden kanssa, jopa kaikkein järeimpien, ja se maksaa 550 euroa.

Mainos
Jatka lukemista
Exit mobile version