: 5 highend-nappikuuloketta

Nappikuulokkeiden parhaimmisto

Nämä nappikuulokkeet tuntuvat ehkä kertasijoituksena kalliilta, mutta kerran highend-laatuun päästyään ei takaisin ole paluuta.

Mikään ei ole ilmaista, eivätkä varsinkaan huippuluokan musiikkielämykset. Jos viitsii satsata hyviin kuulokkeisiin yli 300 euroa, on varaa valita kirsikat kakusta. Esimerkiksi Beyerdynamic T70p täydellisen tasapainotettuine äänimaisemineen maksaa 380 euroa ja Sennheiser HD 630VB portaattomine bassosäätöineen 400 euroa. Nämä huippukuulokkeet ovat suuria, kupillisia malleja – mukavat päässä siis, mutta monille sellaisten kanssa kulkeminen julkisilla paikoilla on mahdottomuus. Suuret kuulokkeet vievät tilaa, joten matkoilla ne eivät ehkä ole mieluisin vaihtoehto.
Niinpä monet suosivat nappikuulokkeita, eli in-ear-kuulokkeita. Ne ovat päässä huomaamattomat, sopivat vaikka lenkille ja mahtuvat taskuun. Jos olet kuvitellut, että nappikuulokkeissa joutuu tyytymään isompia huonompaan äänenlaatuun, meillä on sinulle uutisia!
Metsästimme tähän testiin parhaat in-ear-kuulokkeet. Ne löytyvät yli 300 euron hintaluokasta, mikä tarkoittaa, että valmistajat ovat voineet varustaa kuulokkeensa laadukkailla materiaaleilla, paremmalla tekniikalla ja tarkkaan tutkituilla ominaisuuksilla. Upeasti soiva musiikki on näillä kaikilla taattu. Tässä hintaluokassa on paljon tarjontaa myös musiikoille ja ääniteknikoille, sillä ammattilaistason valmistajat panostavat tähän segmenttiin. Napit eivät ehkä sovi studiotyöskentelyyn, mutta lavalle ne käyvät hyvin, ja etenkin rauhallisemman musiikin kohdalla ei välttämättä tarvita erikoiskuulokkeita.

Nappeja joka makuun

Testasimme viittä mallia. Sony ja AKG edustavat perinteisiä hifi-malleja, ja ACS, RHA ja Audiofly ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja kuulokkeita. Hifi-kuulokkeet erottaa runsaammasta bassostaan ja yleisesti hieman lämpimään suuntautuva soundi, kun taas pro-kuulokkeissa soundi on steriili ja analyyttinen, jotta musiikin tasot erottuvat selkeästi. Jälkimmäistä ominaisuutta pystyvät toki arvostamaan musiikin harrastajatkin, mutta ammattilaiskuulokkeet vaativat kuunneltavalta musiikilta erinomaista tuotantoa, jotta musiikki ei ala kuulostaa kovalta ja kylmältä. RHA-napit tarvitsevat vielä ulkoisen kuulokevahvistimen, sillä ne ovat kännykälle tai tavalliselle kannettavalle soittimelle liian järeät.

Vahvistimen kanssa paras

Kuten kaikki erinomaiset kuulokkeet, paljastavat myös highend-nappikuulokkeet tavallisten soittimien heikkoudet armotta. Näin käy etenkin älypuhelinten kanssa, sillä niitä ei ole ensisijaisesti suunniteltu soundin ehdoilla. Siksi kannattaa suosia puhtaasti musiikkiin tarkoitettuja soittimia, kuten Pioneerin erinomaista XPD-100R-soitinta.
Soundi saa kuitenkin vieläkin enemmän voimaa, kun kokonaisuuteen yhdistää kuulokevahvistimen. Testissä käytimme pääosin RHA Dacamp L1 -vahvistinta, jossa on korkearesoluutioinen digitaalinen muunnin sisäänrakennettuna. Siinä on erikseen muunnin vasemmalle ja oikealle kanavalle ja tuki 32 bitin/384 kHz:n resoluutiolle. Se toimii Apple- ja Android-puhelinten sekä PC:n ja Macin kanssa. Basson tai diskantin lisääminen tai poistaminen onnistuu myös. Dacamp L1 toimii käytännössä kaikkien kuulokkeiden kanssa, jopa kaikkein järeimpien, ja se maksaa 550 euroa.

Täydellistä tasapainoa

Ensikohtaamisemme Audioflyn kanssa ei varmasti jää viimeiseksi. Soundi on täydellisen tasapainoinen.

Ääni & Kuva kiteyttää

Audiofly on tehnyt monitorointikuulokkeet, jotka onnistuvat olemaan rehelliset ja silti soimaan intensiivisesti.
Alun alkaen lattean ja elottoman kuuloinen musiikki ei saa vetoapua kuulokkeilta.
Audiofly AF180

Rakenne: 4-tie

Elementit: 4 x Balanced Armature

Taajuusalue: 15–25 000 Hz

Impedanssi: 18 ohmia

Herkkyys: 108 dB

Mikrofoni/kauko-ohjain: Ei ole/Ei ole

Hinta: 550 €

Verkkosivusto: www.audiofly.se

lisää
vähemmän

Vejl.pris 550 €

Australialainen Audiofly on meille uusi tuttavuus – eikä ihme, onhan merkin jakelu Pohjoismaissa ollut vähäistä. Ruotsalaisen maahantuoja Solipin ansiosta merkkiä saa nyt ainakin verkkokaupasta audiofly.se – tosin tällä hetkellä toimitukset ovat vain Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan.
Audiofly on mahduttanut kuulokkeisiinsa neljä elementtiä, jotka kaikki edustavat Balanced Armature -tyyppiä. Monet valmistajat käyttävät niitä diskanteissaan niiden nopean vasteen ja keveyden vuoksi, mutta ne toimivat hyvin myös alemmissa rekistereissä. Kunhan elementit eivät ylikuormitu, sillä ne eivät siedä yhtä paljon painetta kuin tavalliset dynaamiset elementit. Audiofly on ratkaissut pulman jakamalla ihmiskorvalle kuuluvat taajuudet moneen osaan ja syöttämällä jokaiselle elementille vain rajattua rekisteriä.
AF180:ssa on miellyttävä 18 ohmin impedanssi ja 108 dB:n herkkyys, joten ne toimivat hyvin kännykän kanssa. Kalliit ja laadukkaat kuulokkeet – mitä AF180 todella on – ansaitsevat kuitenkin kunnollisen musiikkisoittimen, mahdollisesti myös kuulokevahvistimen.
Pakettiin kuulu adapteri suurelle jakkiliittimelle ja kaksois-minijakki lentokonetta varten. Tyynyjä tulee yhdeksän paria. Audioflylla on testin suurin kuljetuskotelo, joka on kyllä tyylikäs mutta ei mahdu housuntaskuun.

Äänenlaatu

Nämä kuulokkeet on selvästi suunniteltu ammattilaisille ja muusikoille, joten odotetusti AF180:n soundi on neutraali ja yksityiskohtainen. Siinä missä RHA oli omaan makuuni liian lämmin, onnistuu Audiofly olemaan täydellisen tasapainoinen. Esimerkiksi David Bowien ”Lazarus”: bassorummussa on painetta ja bassokitarassa ytyä, kitara ja puhallinsoittimet erottuvat äänimaisemasta hyvin ja Bowien ääni on kristallinkirkas. Kokonaisuus soi kauniin erottelevasti.
Kuten RHA ja ACS, myös Audiofly erottelee äänet raivorehellisesti. Silti AF180 on vähän vähemmän steriili kuin kaksi kilpailijaansa, mutta tarpeeksi kuitenkin kuulostaakseen musikaaliselta. Soundi on hieman pehmeämpi ja kevyempi – juuri tarpeeksi, ettei huomio kiinnity pelkästään eri ääniin, vaan musiikkiin kokonaisuutena. Kuulokkeet ovat kuitenkin riittävän erottelevat käytettäväksi myös monitorointiin lavalla.

Johtopäätökset

Audiofly valmistaa ammattilaiskuulokkeita, minkä ei suinkaan pitäisi olla este audiofiileille. Usein tavoitteet kuitenkin eroavat: siinä missä harrastaja kaipaa usein hiukan täyteläisempää soundia, tarvitsevat ääniteknikot tarkan steriiliä äänimaailmaa. Audiofly AF180:een ei ole tuotu lisää täyteläisyyttä, vaan soundi on äärimmäisen neutraali. Säkenöivän dynamiikan ansiosta soundi ei ole tylsä, ja kuulokkeilla voi oikeasti nauttia musiikista eikä vaivaantua äänityksen heikkouksista. Audioflyn kuulokkeet ovat rehelliset, mutta eivät niin armottomat kuin RHA ja ACS, mikä on musiikin harrastajalle pelkästään positiivinen asia.

Paras basso

Sonyn kuulokkeet ovat testin edullisimmat, mutta sitä ei kyllä laadusta arvaisi.

Ääni & Kuva kiteyttää

Basso on vahva ja syvä. Täyteläinen ja mehukas soundi, joka kuitenkin pysyy myös vivahteikkaana.
Täysin neutraalin soundin ystäville Sonylla on liikaa bassoa.
Sony XBA-N3AP

Rakenne: 2-tie

Elementit: Dynaaminen + Balanced Armature

Taajuusvaste: 3–40 000 Hz

Impedanssi: 32 ohmia

Herkkyys: 105 dB

Mikrofoni/kauko-ohjain: On/on

Hinta: 350 €

Verkkosivusto: sony.fi

lisää
vähemmän

Vejl.pris 350 €

Sony N3AP on AKG N40:n tapaan 2-tiemalli, jossa on dynaaminen elementti bassoa ja keskirekisteriä varten sekä erityisen kevyt ja supernopea Balance Armature -tyyppinen diskanttielementti, Sen ansiosta ylä-äänet soivat ilmavasti ja ilman mainittavaa häiriötä
Napit istuvat muita testikuulokkeita hieman ulompana korvasta, jotta bassoelementeillä on enemmän tilaa liikkua ja tarjota siten parempi bassontoisto.
Pakkauksesta löytyy seitsemän silikoninappia neljään kokoon jaettuna. Johtoon saa pienen klipsun, joka kiinnittää sen paitaan, sekä pienen tikun, jonka ympärille kuulokkeet voi kietoa, kun ne eivät ole käytössä. Johdossa on sekä mikrofoni että kauko-ohjain, jolla musiikkia ohjataan. Johdon voi myös irrottaa ja vaihtaa tasapainotettuun johtoon, jonka pitäisi tarjota vielä parempaa äänenlaatua, tai soittaa kuulokkeilla langattomasti Bluetoothin avulla. Molemmat ovat erikseen ostettavia lisävarusteita.

Äänenlaatu

Sonyn kuulokkeissa on AKG:takin järeämpi basso. Itse asiassa siinä missä AKG soi lämpimästi, menee Sony vielä askeleen pidemmälle. Aivan kuin olisi subwoofer pään sisällä! Kuulokkeissa ei ole mahdollista vaimentaa bassoa, joten kannattaa olla basson ystävä nämä hankkiakseen. Huolimatta basson raskaudesta se kuulostaa silti luonnolliselta, joten ei tule mieleen montaakaan kappaletta, jonka kohdalla olisin halunnut säätää bassoa pienemmälle. Keskirekisteri soi jopa AKG:ta tasapainoisemmin ja kontrabassolla on parempi koherenssi ala- ja ylä-äänten välissä. Bassokitara ja bassorumpu saavat totuttua enemmän tilaa, joten tietyt musiikkityylit hyötyvät Sonyn kuulokkeista enemmän kuin toiset.
Trumpetti soi ilmavasti ja erottelevasti, ja naislaulu ja viulut loistavat ylärekisterissä. Sama pätee synamaailmaan elektronisissa tuotannoissa, kuten The Flaming Lipsin uusimmalla albumilla ”Oczy Mlody”, jossa Sony pamauttaa ilmoille laajemman äänimaiseman kuin neutraalimmat AC, Audiofly ja RHA.
Sonyn dynamiikka on myös hitusen parempi kuin AKG:n. Kate Boyn ”Northern Lights” saa bassoon enemmän painetta, ja Kate Akhurstin laulu soi selkeämmin. Myös akustinen folk ja country soivat puhtaammin, kuten Jess Morganin ”Don’t Meet Your Heroes”, jonka soittimet kuulostavat yksinkertaisesti kauniilta. Bassoa on ehkä paljon, mutta se toimii hyvin korkeampien äänteen erinomaisen erottelevuuden ansiosta eikä siis puurouta soundia.

Johtopäätökset

Sony N3AP -kuulokkeiden kanssa ei tarvitse huolehtia bassosta. Bassokitara ja bassorumpu seisovat tukevasti perustuksillaan ja maalaavat hiilenmustan taustan, jota vasten ylärekisterin äänet piirtyvät selkeästi. Laulu soi avoimesti ja dynaamisesti, ja diskanteissa on hyvin ilmaa – messinkisymbaalit soivat ihanasti! Toisille bassoa voi kuitenkin olla liikaakin, joten heidän kannattaa katsastaa neutraalimmin soivia kuulokkeita.

RHA CL1
Kaikki RHA:n kuulokkeissa huokuu pyrkimystä täydellisyyteen, myös soundi. Se on johtanut myös kovaan hintaan.
ACS Evolve Studio Universal
ACS:n kuulokkeet paljastavat armotta äänitteen laadun – niin hyvässä kuin pahassa.
AKG N40
N40 voi räätälöidä kolmen suodattimen avulla. Parhaimmillaan niiden soundi on erittäin erotteleva ja musikaalinen.
Kommentera

Vastaa

Lue myös

Sonyn uunituore pelikonsoli on varustettu salamannopealla suorituskyvyllä ja veitsenterävillä grafiikoilla – ja on täysin valmiina seuraavan sukupolven peleihin!
Sonyn uuden sukupolven langattomat kaiuttimet lisäbassolla kuulostavat entistä paremmilta.
Digimuistio on paljon parempi idea kuin miltä se kuulostaa – etenkin, kun se on niin hyvin tehty kuin Remarkable 2.
LG:n ja Sonyn uusilla huipputelevisioille on paljon yhteistä: uutta tekniikkaa, 8K-kuvaa ja runsaat ominaisuudet. Mutta kumpi onkaan parempi?
LG SN8YG on premium-soundbar, jossa on kaikki tarvittavat ominaisuudet. Äänen saralla LG on selvästi skarpannut – mutta mitä ihmettä sovelluksen kohdalla on ajateltu?
Philips Fidelio X3 tarjoaa äärettömän paljon parempaa ääntä kuin samahintaiset vastamelukuulokkeet.
LG ja Sony tuovat ensimmäisinä tarjolle pienet, 48-tuumaiset OLED-televisiot. Kumpi onkaan parempi, ja miksi? On mini-OLEDien kaksintaistelun aika!
Xperia 5 II ei ole yhtä hyvä kuin Sonyn lippulaivamalli Xperia 1 II – se on vielä parempi!
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös