Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Ajax FireProtect 2 RB (Heat / Smoke / CO)

Enemmän kuin pelkkä palovaroitin

Ajax FireProtect 2 kuuluu järjestelmään, joka vaatii ammattilaisen asentamaan.

Julkaistu 12.02.2024 - 14:20
Ajax FireProtect 2 RB (Heat / Smoke / CO)
Pernille Redder

Ajaxilla on arvot kohdillaan. Yritys nimittäin toimii pahaa vastaan. Se lukee nettisivuillakin: ”We stand against evil”, ja sattumoisin Ajax on ukrainalainen yritys. Sloganissa on muutenkin järkeä, kun ajattelee, että yritys valmistaa tuotteita suojatakseen ihmisiä murroilta, vesivahingoilta ja tulipaloilta.

Ajaxin jälleenmyyjät ovat pääosin ammattiasentajia, jotka tulevat kotiin asentamaan esimerkiksi FireProtect-hälyttimiä, mahdollisesti osana laajempaa hälytysjärjestelmää.

Me saimme palovaroittimen kuitenkin testiin suoraan valmistajalta, ja onnistuin asentamaan FireProtectin keskusyksikköineen ihan itse. Tämä ei kuitenkaan ole sellainen käyttäjäystävällinen laite, josta vain skannataan QR-koodi ja klikkaillaan käyttöönottoa sovelluksesta eteenpäin.

Mainos

Vaatii keskusyksikön

FireProtect 2 toimii palovaroittimena ilmankin keskusyksikköä, mutta sen älytoiminnot vaativat hubin. Saimme lainaan Hub 2 Plus -keskusyksikön, joka on suurin pitkään aikaan näkemäni hubi – 16 x 16 cm! Siihen voikin sitten yhdistää peräti 200 laitetta.

Hubi ja palovaroitin kommunikoivat Ajaxin omaa Jeweller-radioviestintäjärjestelmää käyttäen. Toisiinsa yhdistetyt laitteet lähettävät toisilleen signaalin 12 sekunnin välein, joten johonkin tulee vikaa, sen huomaa nopeasti.

AlarmogHub
Ilman hubia FireProtect on vain tavallinen ja aika kallis palovaroitin. Keskusyksikön avulla siitä kuoriutuu älykäs supersankari. Kuva: Pernille Redder

Edistyksellinen järjestelmä

Tässä testissä ei kuitenkaan ole kyse keskusyksiköstä tai radiojärjestelmästä, vaan palovaroittimesta, joka muuten ei ole ihan pienimmästä päästä. Tämä ei ole huomaamattomasti katossa killuva varoitin, kuten vertailun jotkut laitteet.

Sen sijaan Ajaxin hälytin on suoraan sanoen aika kolho. Koostaan huolimatta se on kyllä melko tyylikäs, ja vertailun ainoa, josta on valkoisen lisäksi myös musta värivaihtoehto. Se saattaa muut valmistajat vähän hassuun valoon: mikseivät muut tarjoa muita värivaihtoehtoja?

Väristä riippumatta pölysuojatun kuoren alla on patentoitu savukammio, joka ei reagoi vesihöyryyn, vaan tunnistaa savun sen partikkelikoosta. Lisäksi varoitin valvoo ilman lämpötilaa ja häkäpitoisuutta.

Sovellus

Ajaxin oma sovellus tarjoaa viljalti tietoa palovaroittimen tilasta. Kun laitan varoittimen takan lähelle, se tunnistaa lämpötilan nopeasti. Lisäksi sovelluksesta näkee hubin ja laitteen välisen signaalin vahvuuden, akun varauksen sekä tietysti sen, onko ilmassa savua.

Hälytin

Ajax FireProtect 2 reagoi savun lisäksi nopeaan lämpötilan nousuun. Se onkin testin ainoa laite, joka reagoi, kun avaan takkaluukun ja vien varoittimen liekkien lähelle. Parissa sekunnissa laite alkaa piipata ja lähettää puhelimeen kaksi ilmoitusta.

Kun vien varoittimen kauemmaksi liekeistä, se ilmoittaa puhelimeen, että lämpötila on palannut normaaliksi. Kummastakin muutoksesta jää jälki sovelluksen historiaan.

Yhteenveto

Ajax FireProtect 2 on palovaroitin, joka ostetaan, kun halutaan parasta mahdollista turvaa kotiin ja mahdollisesti muitakin saman valmistajan turvalaitteita. Siinä FireProtect 2 onkin huippuluokan palohälytin, mutta olisi mukava nähdä siitä myös pienempi ja hillitympi versio. Mallistoon on tulossa myös verkkovirtaan kytkettävä, uusiin taloihin sopiva versio.

Karakter
Ajax FireProtect 2 RB (Heat / Smoke / CO)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Palovaroitin, joka tarjoaa kaikki kuviteltavissa olevat ominaisuudet. Vaatii kalliin keskusyksikön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vertailussa kahviharrastajan myllyt

Sunnuntaiaamut on pelastettu!

Kaksi robottia kaksintaistelussa: kumpi siivoaa paremmin?

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Ääni & Kuva
Scroll to Top