Tämän testin tuotteet
Perinteisen palovaroittimen ongelma on, että siitä on hyötyä vain, mikäli sattuu olemaan kuuloetäisyydellä. Jos siis ei ole kotona tulipalon syttyessä, voi talo palaa poroksi ilman, että onnettomuudesta tietää mitään.
Sen sijaan nykyaikaiset palovaroittimet hälyttävät sekä äänellään että lähettämällä puhelimeen tiedon havaitusta savusta. Apua ehtii siis soittaa paikalle, vaikka olisi itse reissussa.
Älypalovaroitin on järkevä sijoitus myös iäkkään sukulaisen kotiin, jolloin tulipalosta saa hälytyksen omaan puhelimeen. Vanhukset ovat valitettavasti yliedustettuina palokuolemissa.
Jos kotona on useita saman valmistajan palovaroittimia, ne ovat yhteydessä toisiinsa. Kun yksi hälyttää, muutkin alkavat soida. Se on kätevää etenkin isoissa ja monikerroksissa taloissa, jolloin hälytyksen kuulee varmasti joka puolelle.
Osaksi älykotia
Älykkäät palohälyttimet olivat ensimmäisiä älykotituotteita, ja syystä. Kodin turvallisuutta lisäävä varoitin on ilmiselvästi tarpeellinen ja toimii monelle siksi helppona porttina älykotimaailmaan.
Niinpä suosittelemme, että yksittäisen tuotteen sijaan palovaroitinta valitessa miettisi ennen kaikkea sen taustajärjestelmää. Suurinta osaa hälyttimistä voi ohjata esimerkiksi Google Homella ja Alexalla, mutta voi olla järkevää investoida saman tien tuotteeseen, jota voi myöhemmin laajentaa erilaisten sensoreiden, valvontakameroiden ja valojen myötä toimimaan kokonaisvaltaisena kodin turvajärjestelmänä.
Häkävaroitin mukana – tai sitten ei
Osa valmistajista on lisännyt palovaroittimeensa myös häkävaroittimen. Häkä on näkymätön, hajuton ja mauton kaasu, jota ei siis ihmisaistein voi havaita. Niinpä häkävaroitin on ainoa tapa saada tietoa ilman kohonneesta häkäpitoisuudesta.
Useimmissa kodeissa on monta mahdollista häkälähdettä, joista yleisimpiä ovat takat, kiukaat, kaasuliedet ja grillit. Kerromme tässä vertailussa jokaisen tuotteen kohdalla, onko mukana häkävaroitinta vai ei.
Hubi vai ei?
Toinen selkeä ero palohälyttimien välillä on hubin eli keskusyksikön tarve.
Jos ei ole aikeissa ostaa useita eri tuotteita samalta valmistajalta, on keskusyksikkö turhan järeä lisälaite. Jos kuitenkin kotoa jo löytyy jonkin valmistajan älykotituotteita tai suunnittelee rakentavansa sellaisen, on hubilla paikkansa.
Hinnat
Palohälyttimet eivät onneksi ole älykotilaitteista kalleimpia, mutta hintaero tuoteryhmän sisällä on kuitenkin melko lavea: vertailun kalleimman laitteen hinnalla saa kaksi testin halvinta palohälytintä. Älyvaroittimet ovat myös selvästi kalliimpia kuin perinteiset.
Yksi ratkaisu voi olla hankkia kotiin vain yksi älyvaroitin ”tyhmien” lisäksi, jolloin saa kuitenkin älylaitteen hyvät puolet hyödynnettyä ilman, että tarvitsee uusia kerralla kaikkia kodin hälyttimiä kalliimpiin malleihin.
Tämän testin tuotteet
Bosch Smart Home Smoke Alarm II
Ison perheen pieni hälytin
Vaikka Bosch Smart Home Smoke Alarm II ei sisälläkään häkävaroitinta, on se silti hyvä vaihtoehto kodin älykkääksi palohälyttimeksi.
Wiser Smoke Alarm – Battery
Tilaa säästävä palohälytin
Wiser Smoke Alarm ei näytä perinteiseltä palovaroittimelta.
Netatmo Smart Smoke Alarm
Palovaroitin valmiiseen älykotiin
Netatmo Smart Smoke Alarm keskustelee muiden valmistajien älykotilaitteiden kanssa.
Nest Protect 2nd Gen
Nest on klassikko
Iästään huolimatta Nest Protect 2nd Gen pystyy yhä haastamaan muut älykkäät palovaroittimet.
Ajax FireProtect 2 RB (Heat / Smoke / CO)
Enemmän kuin pelkkä palovaroitin
Ajax FireProtect 2 kuuluu järjestelmään, joka vaatii ammattilaisen asentamaan.