Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 5 älykästä palovaroitinta

Palovaroittimet kodin ja mökin turvaksi

Takkatuli ja kynttilät tuovat talveen tunnelmaa, mutta valitettavasti joskus myös tulipaloja. Älykäs palovaroitin hälyttää, jos jotain sattuu.

Julkaistu 12.02.2024 - 14:20
5 älykästä palovaroitinta
Pernille Redder

Tämän testin tuotteet

Perinteisen palovaroittimen ongelma on, että siitä on hyötyä vain, mikäli sattuu olemaan kuuloetäisyydellä. Jos siis ei ole kotona tulipalon syttyessä, voi talo palaa poroksi ilman, että onnettomuudesta tietää mitään.

Sen sijaan nykyaikaiset palovaroittimet hälyttävät sekä äänellään että lähettämällä puhelimeen tiedon havaitusta savusta. Apua ehtii siis soittaa paikalle, vaikka olisi itse reissussa.

Älypalovaroitin on järkevä sijoitus myös iäkkään sukulaisen kotiin, jolloin tulipalosta saa hälytyksen omaan puhelimeen. Vanhukset ovat valitettavasti yliedustettuina palokuolemissa.

Mainos

Jos kotona on useita saman valmistajan palovaroittimia, ne ovat yhteydessä toisiinsa. Kun yksi hälyttää, muutkin alkavat soida. Se on kätevää etenkin isoissa ja monikerroksissa taloissa, jolloin hälytyksen kuulee varmasti joka puolelle.

Emballage
Vertailun viiden palovaroittimen välillä on isot hintaerot, mutta tässä tuoteryhmässä ei kannata tuijottaa vain hintaa. Kuva: Pernille Redder

Osaksi älykotia

Älykkäät palohälyttimet olivat ensimmäisiä älykotituotteita, ja syystä. Kodin turvallisuutta lisäävä varoitin on ilmiselvästi tarpeellinen ja toimii monelle siksi helppona porttina älykotimaailmaan.

Niinpä suosittelemme, että yksittäisen tuotteen sijaan palovaroitinta valitessa miettisi ennen kaikkea sen taustajärjestelmää. Suurinta osaa hälyttimistä voi ohjata esimerkiksi Google Homella ja Alexalla, mutta voi olla järkevää investoida saman tien tuotteeseen, jota voi myöhemmin laajentaa erilaisten sensoreiden, valvontakameroiden ja valojen myötä toimimaan kokonaisvaltaisena kodin turvajärjestelmänä.

Häkävaroitin mukana – tai sitten ei

Osa valmistajista on lisännyt palovaroittimeensa myös häkävaroittimen. Häkä on näkymätön, hajuton ja mauton kaasu, jota ei siis ihmisaistein voi havaita. Niinpä häkävaroitin on ainoa tapa saada tietoa ilman kohonneesta häkäpitoisuudesta.

Useimmissa kodeissa on monta mahdollista häkälähdettä, joista yleisimpiä ovat takat, kiukaat, kaasuliedet ja grillit. Kerromme tässä vertailussa jokaisen tuotteen kohdalla, onko mukana häkävaroitinta vai ei.

Samlet
Kaikki vertailun palohälyttimet näyttävät omanlaiseltaan. Kuva: Pernille Redder

Hubi vai ei?

Toinen selkeä ero palohälyttimien välillä on hubin eli keskusyksikön tarve.

Jos ei ole aikeissa ostaa useita eri tuotteita samalta valmistajalta, on keskusyksikkö turhan järeä lisälaite. Jos kuitenkin kotoa jo löytyy jonkin valmistajan älykotituotteita tai suunnittelee rakentavansa sellaisen, on hubilla paikkansa.

Stak
Palovaroittimen paksuus on syytä huomioida sen sijoittelussa. Kuva: Pernille Redder

Hinnat

Palohälyttimet eivät onneksi ole älykotilaitteista kalleimpia, mutta hintaero tuoteryhmän sisällä on kuitenkin melko lavea: vertailun kalleimman laitteen hinnalla saa kaksi testin halvinta palohälytintä. Älyvaroittimet ovat myös selvästi kalliimpia kuin perinteiset.

Yksi ratkaisu voi olla hankkia kotiin vain yksi älyvaroitin ”tyhmien” lisäksi, jolloin saa kuitenkin älylaitteen hyvät puolet hyödynnettyä ilman, että tarvitsee uusia kerralla kaikkia kodin hälyttimiä kalliimpiin malleihin.

Tämän testin tuotteet

Bosch Smart Home Smoke Alarm II

Ison perheen pieni hälytin

Vaikka Bosch Smart Home Smoke Alarm II ei sisälläkään häkävaroitinta, on se silti hyvä vaihtoehto kodin älykkääksi palohälyttimeksi.

Tyylikäs, huomaamaton muotoilu.
Ei häkävaroitinta.
Lue koko testi

Wiser Smoke Alarm – Battery

Tilaa säästävä palohälytin

Wiser Smoke Alarm ei näytä perinteiseltä palovaroittimelta.

Vertailun pienin varoitin.
Vaatii Wiserin keskusyksikön toimiakseen.
Lue koko testi

Netatmo Smart Smoke Alarm

Palovaroitin valmiiseen älykotiin

Netatmo Smart Smoke Alarm keskustelee muiden valmistajien älykotilaitteiden kanssa.

Palovaroitin osaa laskea hälytysäänen voimakkuutta, jos on itse kotona.
Ei häkävaroitinta.
Lue koko testi

Nest Protect 2nd Gen

Nest on klassikko

Iästään huolimatta Nest Protect 2nd Gen pystyy yhä haastamaan muut älykkäät palovaroittimet.

Nest Protectissa on sisäänrakennettu häkävaroitin.
Laite on ollut markkinoilla jo kymmenen vuotta eikä edelleenkään toimi Google Homen kautta. Ei reagoi lämpöön.
Lue koko testi

Ajax FireProtect 2 RB (Heat / Smoke / CO)

Enemmän kuin pelkkä palovaroitin

Ajax FireProtect 2 kuuluu järjestelmään, joka vaatii ammattilaisen asentamaan.

Palovaroitin, joka tarjoaa kaikki kuviteltavissa olevat ominaisuudet.
Vaatii kalliin keskusyksikön.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Väriä julkisivuun

Pikasiivousta varsi-imurilla

Vertailussa kahviharrastajan myllyt

Sunnuntaiaamut on pelastettu!

Kaksi robottia kaksintaistelussa: kumpi siivoaa paremmin?

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Ääni & Kuva
Scroll to Top