Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: RoboUp TM01 T1200 Pro

Kaiken näkevä robotti

RoboUp on valmiina toimintaan.

Julkaistu 30.05.2024 - 12:44
RoboUp TM01 T1200 Pro
Pernille Redder

Ottihan se aikansa. Pakkauksen avaamisesta kesti nimittäin melkein puoli tuntia siihen, että RoboUp T1200 Pro oli valmis tutkimaan pihaa.

Eniten aikaa kului siihen, että sain RTK-yksikön (Real Time Kinematic) pikkuruisen liittimen tolpan pienestä reiästä läpi (kannattaa käyttää apuna pakkaukseen kuuluvaa kuusiokoloavainta). Mutta kunhan kaapeli oli paikoillaan, kaikki sujui kuin tanssi ja puhelimen ja robotin yhdistäminen oli harvinaisen sujuvaa.

RoboUp käyttää siis RTK-tekniikkaa pihan kartoittamiseen. Mustaan tolppaan kiinnitetyllä harmaalla RTK-laatikolla on siis oltava esteetön näkymä taivaalle (= satelliitteihin) ja kaksi metriä myös sivusuunnassa. Pakkaukseen kuuluu jatkojohto, joten tolppaa ei ole pakko sijoittaa robotin latausaseman viereen. Joka tapauksessa tolppa on puutarhassa pakostikin näkyvillä. Kun robotti on saanut yhteyden GPS-signaaliin, se hehkuu sinisenä – minkä huomasimme ensimmäisenä iltana, kun tolpan hohde näkyi sohvalle asti. Ehkä kannattaa siis etsiä tolpalle sellainen paikka, josta se ei näy kodin käytetyimpiin tiloihin. Ja huomioida sijoittelussa myös naapurit!

Mainos
RoboUp GPS
GPS-vastaanotin hohtaa kirkkaansinisenä, kun yhteys on luotu. Kuva: Pernille Redder

Tunnistaa esteet

RTK-tekniikan lisäksi RoboUp T1200P Pro hyödyntää kameroita ja tekoälyä, joiden avulla se havaitsee esteet jo kaukaa välttääkseen törmäilyä. Kun robotti havaitsee esteen, se pysäyttää terien pyörimisen, kunnes se on löytänyt kiertoreitin. Ruohonleikkurissa on myös ajovalot, joten kamera näkee esteet myös pihan pimeimmissä nurkissa.

Jos kuulut yhä niihin, jotka ovat huolestuneita robottiruohonleikkureiden vahingoittavan siilejä, uskoisin RoboUpin tunnistus- ja väistämistekniikan tuovan mielenrauhaa.

Eikä siinä vielä kaikki, sillä robotin sivulla on vielä sonar-anturi myöskin esteitä havaitsemassa. Valmistajan mukaan sonar-järjestelmä auttaa robottia pitämään reitin suorana myös seinän tai aidan vierusta kulkiessa.

Kaikkien näiden hienojen ominaisuuksien huono puoli paljastuu, kun RoboUp on ajellut pihalla viikon verran. Leikkuujälki on nimittäin todella epätasaista. Siellä täällä on ajattomia ruoholänttejä, joita robotti on vältellyt koko viikon – olettavasti pitäen niitä ”esteinä”.

RoboUp grass
Valitettavasti RoboUp jättää osan ruohonkorsista pidemmiksi, joten nurmikon leikkuujälki on epätasaista. Kuva: Pernille Redder

Kartoitus

Testipiha ei ole pitkän talven ja viikkojen sateiden jäljiltä kovin kauniissa kunnossa. Päätän siksi jättää automaattisen kartoituksen välistä ja kävelen sen sijaan ajettavan alueen ympäri puhelin kädessäni opastaakseni RoboUpia alueen rajoista.

Sovellus on erittäin käyttäjäystävällinen ja tarjoaa monia intuitiivisia toimintoja. Sovelluksessa on sadeanturi, leikkuukorkeuden säätö, ajastusten ja aikataulujen tekomahdollisuus ja paljon muuta.

Leikkuukorkeudelle olisi kyllä voinut olla enemmänkin vaihtoehtoja. Enimmäiskorkeus on 6 cm, mikä on aika vähän pitkälle testinurmikolle. Muilla roboteilla enimmäiskorkeus on 10 cm.

RoboUp lygter
RoboUp on varustettu ajovaloilla, joten se näkee pihan pimeimmissäkin nurkissa. Kuva: Pernille Redder

Käyttö

RoboUp T1200 Pro on varustettu isoilla ja paksuilla renkailla, joten se on melkoinen maasturi. Se kömpiikin nurmikolla varsin hitaasti ja varovaisesti.

Muotoilultaan RoboUp on aika konservatiivinen, eikä erityisen kaunis tai linjakas. Se näyttää siltä, mikä se onkin: harmaalta robotilta, joka leikkaa ruohoa.

RoboUp oppefra
Robottia voi ohjata manuaalisesti. Kuva: Pernille Redder

Leikkuukuvio

RoboUp on konservatiivinen myös leikkuukuvioltaan. Robotti ajaa nimittäin vain edestakaisin mahdollisimman suoraa linjaa. Nurmikko tulee leikattua, mutta asiantuntijat eivät turhaan suosittele satunnaisempaa leikkauskuviota: niin nurmikosta tulee siistimpi ja kauniimpi.

Yleensä tosin tästä ominaisuudesta pitää maksaa vähän enemmän. Toisin sanoen: jos robotin hankkimisessa idea on välttyä itse nurmikonleikkuulta eikä oma piha ole mikään linnanpuisto, on RoboUpin yksinkertainen leikkuukuvio varmaankin ihan riittävän hyvä.

Yhteenveto

Paperilla RoboUp on erinomainen robottiruohonleikkuri. Se tarjoaa helppokäyttöisyyttä ja paljon ominaisuuksia, eikä pienten eläinten vahingoittumisesta tarvitse olla huolissaan. Se kanssa voi elää, että robotti ei ole ihan tyylikkäimmästä päästä. Mutta epätasainen leikkuujälki ei kyllä mahdollista tämän korkeampaa arvosanaa.

Karakter
RoboUp TM01 T1200 Pro
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Tunnistaa hyvin esteet ja kartoittaa siten nurmikon ilman apua. Epätasainen leikkuujälki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sunnuntaiaamut on pelastettu!

Kaksi robottia kaksintaistelussa: kumpi siivoaa paremmin?

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Sydän paikallaan

Ääni & Kuva
Scroll to Top