Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Segway Navimow i105

Huolellista nurmikonhoitoa

Segwayn uusi robottiruohonleikkurilta ei yksikään ruohonkorsi jää liian pitkäksi.

Julkaistu 30.05.2024 - 12:43
Segway Navimow i105
Pernille Redder

Segway Navimow i105 on edullisempi kuin viime vuonna testaamamme H800e-malli. Uusi malli onkin ominaisuuksiltaan riisutumpi, mikä on auttanut saamaan hintaa alas. Leikkuujäljestä ei kuitenkaan ole tingitty, ja yhdellä saralla Navimow i105 on jopa edeltäjäänsä parempi.

Kyseessä on Visionfence-niminen tekoälymoduuli, joka toimii robotin silminä. Viime vuoden mallissa Visionfence oli lisävaruste, mutta i105-mallissa vakiona.

Mutta aloitetaanpa alusta. Navimow i105 on myynnissä monella jälleenmyyjällä, joten ostaja saa koota ja ohjelmoida robottinsa ihan itse. En siis ylläty, kun lähetti tuo minulle laatikon ja jatkaa matkaansa – käyttöönoton saan tehdä yksinäni.

Mainos
Segway lader
Latausasema on testin pienimpiä. Kuva: Pernille Redder

Käyttöönotto

Pahvilaatikossa on selkeät piirrosohjeet siitä, miten robotti puretaan pakkauksestaan ja miten Navimowin sovellus (iOS/Android) ladataan.

Kun sovellus on ladattu, seurataan vaihe vaiheelta opastusta GPS-yksikön tolppakiinnityksestä, tolpan sijoittelusta ja robotin asentamisesta. Kaikki sujuu vaivattomasti, ja pian i105 on valmis puutarhakierrokselle.

Segway on kehittänyt oman suunnistusjärjestelmänsä, joka yhdistää RTK-tekniikkaa (Real Time Kinematic) ja robotin 140 astetta näkevää ja hahmoja tunnistavia kameraa. Testipihalla suunnistus toimii moitteetta.

Segway visionfence
I105:ssä Visionfence eli Segwayn kameran ja tekoälyn yhdistelmä on vakiona. Kuva: Pernille Redder

Missä rajat kulkevat?

Valmistajan mukaan i105 löytää nurmikon rajat itse ja kartoittaa sen perusteella leikkuualueen. Idea on, että käyttäjä voi jälkeenpäin muokata robotin tekemää karttaa tarpeen mukaan.

Nopeasti selviää, etä Segway tarvitsisi varsin selkeästi rajatun nurmikon ymmärtääkseen, missä sen rajat kulkevat. Testipihalla nurmi jatkuu luonnontilaisena alueena, jossa heinät ja muut kasvit saavat kasvaa vapaasti, mutta tätä robotti ei tajua, joten pysäytän automaattisen kartoituksen.

Jos pihalla siis on selkeät rajaukset nurmikon ja muiden osien välillä, on automaattinen kartoitus varmaankin hyvä toiminto. Itse päädyin kuitenkin kävelemään robotin kanssa nurmikon reunoilla, mikä sekin sujui nopeasti ja helposti.

Segway GPS
GPS-moduuli kiinnitetään tolppaan tai seinälle. Kuva: Pernille Redder

Leikkuujälki

Vaikka Segway onkin nähnyt paljon vaivaa suunnistusjärjestelmän ja sovelluksen kehittämisessä, on joku ammattilainen selvästi miettinyt myös itse leikkuupuolta. Olen nimittäin erittäin vaikuttunut!

Testasin i105-mallia RoboUpin jälkeen, ja ero leikkuujäljessä on valtava. Navimow leikkaa joka ikisen ruohonkorren ja voikukan samaan mittaan. Robotti ajaa diagonaalisesti ja vaihtaa sitten suuntaan, joten leikkuun jäljiltä nurmessa ei ole näkyviä raitoja, vaan kaikki on todella tasaista ja siistiä. Tässä vasta robottiruohonleikkuri vaativaan makuun!

Segway drej
Leikkuukorkeus säädetään manuaalisesti robotin päältä olevasta pyörästä. Kuva: Pernille Redder

Säästökohteet

Suurin ero i105-mallin ja viime vuoden H800e:n välillä on säätöjen tekemisessä: uudessa robotissa on säätöpyörä, josta leikkuukorkeus valitaan manuaalisesti, joten sovelluksesta korkeutta ei enää voi valita.

Ymmärrän säästökohteen, sillä useimmat tuskin vaihtelevat leikkuukorkeutta, vaan pitäytyvät aina samassa. Niinpä sovelluksella säätäminen on ollut lähinnä hauskaa. Kun seisoo robotin vieressä, on nopeampaa vain kyykistyä ja kääntää pyörä haluamaansa asentoon sen sijaan, että etsisi vaihtoehtoja puhelimesta.

H-sarjan robotti pärjää 45-asteisissa mäissä, mutta I-sarjalla on tyytyminen 30 asteen mäkiin. Jos piha on tasainen, ei tällä juuri ole väliä, mutta joillekin pihan omistajille kyseessä voi olla hyvinkin merkittävä ero.

Ikävin säästökohde onkin varkaudeneston puuttuminen. Aika riski veto valmistajalta, mutta lisävarusteena voi toki ostaa Navimow Access+ -varkaudenestomoduulin. Se liitetään 4G-verkkoon ja vaatii maksullisen tilauksen.

Yhteenveto

Segway Navimow i105 on helppo ottaa käyttöön ja se leikkaa nurmikon täydellisesti ja vieläpä kilpailijoitaan huokeampaan hintaan. Varkaudenesto olisi saanut olla vakiovarusteena, mutta koska sekin on ostettavissa erikseen, en anna tämän kauneusvirheen rokottaa kokonaispisteistä.

Karakter
Segway Navimow i105
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Leikkaa tehokkaasti ja täysin tasaisesti. Varkaudenesto on lisävaruste.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verenpainetiedot puhelimeen

Väriä julkisivuun

Pikasiivousta varsi-imurilla

Vertailussa kahviharrastajan myllyt

Sunnuntaiaamut on pelastettu!

Kaksi robottia kaksintaistelussa: kumpi siivoaa paremmin?

Ääni & Kuva
Scroll to Top