Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 3 Chromebookia

Chromebook opiskelijalle tai koululaiselle

Chromebook sopii simppeleiden sovellusten pyörittämiseen ja hinnatkin ovat usein opiskelijabudjettiin sopivat.

Julkaistu 30.08.2023 - 12:00
3 Chromebookia
Natasja Broström

Tämän testin tuotteet

Chrome OS -kannettavat mielletään halvoiksi ja heikkolaatuisiksi muilla käyttöjärjestelmillä varustettujen kannettavien rinnalla. Todellisuus on monivivahteisempi, kuten ryhmävertailustamme selviää. Laatua, suorituskykyä ja viimeisteltyä muotoilua voi saada myös opiskelijabudjetilla, kunhan varoo tiettyjä sudenkuoppia.

Oikeastaan valinnan pitäisi olla aika helppo: pyysimme viideltä valmistajalta opiskelijalle sopivaa Chrome OS -kannettavaa. HP ja Lenovo jäivät testistä ulos, joten testiin saatiin Samsung, Acer ja Asus.

Vertailun kolme konetta ovat melko erilaisia: kevyt Samsung vs. muovinen Asus vs. iloisesti yllättänyt Acer. Kaikki kolme painavat alle kaksi kiloa, mikä on opiskelijakannettavalle tärkeä piirre.

Mainos

Ilmaisia sovelluksia pilvessä

Testikoneet on (luonnollisesti) varustettu Googlen omalla toimistopaketilla sekä Google Kuvien, Driven ja Meetin kaltaisilla sovelluksilla. Ohjelmisto vaikuttaa toimivalta eikä käyttöönotto vie aikaa kuin pari minuuttia: kannettava vain yhdistetään verkkoon ja kirjaudutaan omalle Google-tilille.

Chromebook front 1
Kolme kisaajaa. Chromebookit ovat kevyitä ja yksinkertaisia kannettavia, joten ne sopivat oivallisesti koululaisille tai opiskelijoille. Kuva: Natasja Broström

Vertailussa pääsi myös katsomaan, kuinka tehokkaasti koneet synkronoituvat, kun tallennustila ja tiedostojen jako tapahtuu pilvessä. Se on tärkeä ja kätevä ominaisuus, kun useampi opiskelija tekee ryhmätyötä. Kaikki vertailun koneet suoriutuivat synkronoinnista nopeasti.

Kannettavien rakenteissa, näytöissä, näytönohjaimissa ja näppäimistöissä on kuitenkin eroja. Kahdessa testin kannettavassa on hyvä näppäimistö, kun taas kolmannen jättää toivomisen varaa.

Testistä

Testimallien hintahaarukaksi asetettiin 350–600 euroa. Näillä ei ole tarkoitus pelata tai tehdä vaativia töitä.

HP ei pystynyt toimittamaan kriteereihin sopivaa mallia, ja Lenovon koneista toinen hajosi kesken testin ja toinen saapui liian myöhään. Jäljelle jäivät Samsung, Acer ja Asus.

Nämä kolme konetta läpikävivät benchmark-testit. Vain Asus oli Geekbench-yhteensopiva, joten teimme lisäksi PCMark- ja 3DMark-testit sekä Chromebook-spesifin CrXPT 2 -testin, joka mittaa suorituskykyä ja akunkestoa.

Aivan yksi yhteen koneita ei voi toki verrata, kun esimerkiksi vain yhdessä on kosketusnäyttö ja tabletiksi kääntyvä muoto. Vertailu kuitenkin osoittaa konkreettisesti, mitä voi odottaa, kun hankkii Chromebookin opiskelijabudjetilla.

Tämän testin tuotteet

Acer CB314-1H/CB314-1HT

Iloinen yllätys

Testin halvin Chromebook on myös vertailun kovin yllättäjä. Näyttö tosin on himmeä ja tallennustilaa vähänlaisesti.

Hyvä näppäimstö, joiden isot ja nopeasti reagoivat näppäimet napsahtavat miellyttävästi.
Suorituskyky ei riitä yksinkertaisia toimistotöitä pidemmälle. Näyttö on himmeä ja valju.
Lue koko testi

Samsung XE340XDA-KA1SE

Muovinen mutta mukava

Samsungin Galaxy Chromebook Go kulkee mukana minne vain ja on mahtavan helppokäyttöinen. Näyttö on pieni pettymys.

Kätevästi mukana kulkeva Chromebook, joka suoriutuu useimmista opiskelijan tarvitsemista tehtävistä vaikkapa kahvilassa. Hyvä näppäimistö ja tyylikäs muotoilu. Vertailun kevyin!
Muovisuus tuntuu ja näkyy. Ei mikään ruutitynnyri, vaan kone perustehtäviin.
Lue koko testi

Asus Chromebook CM1402FM2A

Tyylikäs työjuhta

Vertailun tyylikkäimmällä koneella on hyvä näyttö, mutta pöljät valinnat kumoavat hyviä: huono näppäimistö ja raskas paino heikentävät työskentelymotivaatiota.

Työjuhta, jolla on pitkä akunkesto. Hyvä näyttö. Vedenkestävä näppäimistö. Kosketusnäytölle voi piirtää kynällä.
Painava tablettikäytössä. Näytön kääntäminen nostaa pohjaa, mikä tekee kirjoittamisesta hankalaa.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Nyt on nopea netti!

Mainio työkone kohtuuhintaan

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Loistava lähietäisyydeltä

Ääni & Kuva
Scroll to Top