Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Acer CB314-1H/CB314-1HT

Iloinen yllätys

Testin halvin Chromebook on myös vertailun kovin yllättäjä. Näyttö tosin on himmeä ja tallennustilaa vähänlaisesti.

Julkaistu 30.08.2023 - 12:00
Acer CB314-1H/CB314-1HT
Natasja Broström

Ensisilmäyksellä Chromebook 314 vaikuttaa juuri siltä, mitä se onkin: alhaisemman hintaluokan kannettavalta. Acer on testin toiseksi kevyin ja painaa 1,5 kg. Chromebook 314:n sisäpuolikaan ei edusta raskasta sarjaa: SSD-levy on vain 65 GB:n kokoinen ja Intelin prosessori on kaksiytiminen.

Kuori ja näppäimistö ovat muovia, mutta himmeästä 14-tuumaisesta näytöstään ja speksien keveydestään huolimatta Acer Chromebook 314 kestää lähempäänkin tarkastelua. Alle 400 euron hinta (ja testaushetkellä alle 300 euron) tekee siitä ehdottomasti harkinnan arvoisen opiskelukäyttöön.

acer chromebook 1
Acerin Chromebook ei ole mitenkään mullistava. Siinä on jopa vanhakantainen USB-A-liitäntä. Kuva: Acer

Hyvät ja huonot puolet

Kun 314:n avaa, paljastaa näyttö heikkoutensa. Toki resoluutio on Full HD eli 1080p ja virkistystaajuuskin kohtalainen 60 Hz, mutta värit ovat valjut. Opiskelussa se tuskin on kynnyskysymys, mutta päivänvalossa ja kirkkaassa valaistuksessa näytön matala kirkkaus teettää ongelmia ja näkyy esimerkiksi 720p:n webkameran välityksellä tehtävien videopuhelujen huonommassa kontrastissa.

Mainos

Chromebook 314 ei tarjoa kosketusnäyttöä, eikä näyttö käänny 180 astetta. Näyttö ei kuitenkaan osu tasoon, jos sitä kallistaa yli 90 astetta, kuten Samsung ja Asus.

Acer chromebook 2
Chromebook 314:n näyttöä voi kallistaa yli 90 astetta ilman, että se osuu pöytään. Katselukulma on siten parempi. Kuva: Natasja Broström

Chromebook 314:n parhaita puolia on sen näppäimistö. Isot ja nopeasti reagoivat näppäimet napsahtavat miellyttävästi, mikä tekee työskentelystä mukavaa. Myös kosketuslevy toimii nopeasti.

Reissaa näppärästi mukana

Acerin Chromebook 314 saattaa näyttää painavalta ja kömpelöltä, mutta ulkonäkö hämää: pehmeästi pyöristettyjen kulmien ansiosta kone sujahtaa helposti laukkuun, ja 1,5-kiloinen kannettava kulkee mukavasti mukana pitkin päivää.

Kannettavuuden vastapainona joutuu tosin tyytymään jaettuun Intel UHD -näytönohjaimeen ja neljään porttiin, joista kaksi on USB-A-tyyppiä ja vain kaksi uudempaa USB-C-tyyppiä. Muistikorttipaikkaa ei ole. Chromebook 314:llä ei tee mieli pelata tai katsoa YouTubea.

Acer chromebook 3
Acerin Chromebook ei herätä huomiota muotoilullaan. 1,5-kiloinen kone kulkee kevyesti mukana. Kuva: Acer

Akunkesto puolestaan on kaksi tuntia luvattua pidempi, ja N4020-prosessori täyttää Minecraftin minimivaatimukset, jos kuitenkin innostuu pelaamaan.

Yhteenveto

Koska kaikkea ei voi saada, on Chromebook 314:nkin kohdalla tehtävä kompromisseja. Suorituskykytestissä Acerin kone häviää kilpailijoille: niin graafinen kuin yleinenkin suorituskyky ovat maltillisia, ja Octane 2.0 Plus -testissä Acer alittaa jopa vanhemman Intel i5-3317U-prosessorin tehot.

Jos kuitenkin pääasia on löytää kevyt kirjoitusväline ja (ilmainen) toimistopaketti, on Acer Chromebook 314 14″ FHD silti hyvä valinta.

Karakter
Acer CB314-1H/CB314-1HT
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Hyvä näppäimstö, joiden isot ja nopeasti reagoivat näppäimet napsahtavat miellyttävästi. Suorituskyky ei riitä yksinkertaisia toimistotöitä pidemmälle. Näyttö on himmeä ja valju.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Loistava lähietäisyydeltä

Elämyksellisin pelinäyttö?

OLED-pelinäytöissä vihdoinkin valinnanvaraa

Ääni & Kuva
Scroll to Top