Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ 2 highend-kuuloketta

Itkettävän hyvät kuulokkeet

Audeze LCD-X ja HiFiMAN Arya kuulostavat aivan erilaisilta, mutta on silti mahdotonta laittaa niitä paremmuusjärjestykseen.

forfatter
Julkaistu 07.04.2022 - 05:00
Tämän testin tuotteet
 • Audeze LCD-X (2021)
 • HiFiMAN Arya (Stealth Magnets)
 • Jos haluaa parasta ääntä, mitä rahalla saa, ovat highend-kuulokkeet paras valinta. Ei tarvitse huolehtia akustiikasta eikä maksaa isojen kaiutinkaappien materiaalikustannuksia. Laatukuulokkeet ovat kuin musiikki-injektio suoraan korvaan ja sitä kautta verenkiertoon – ne herättävät äänen eloon aivan uudella tavalla!

  Planaariset kuulokkeet

  Kuulokkeiden kehityksessä on tapahtunut viime aikoina paljon, ja ennen kaikkea markkinoille on alkanut ilmaantua yhä enemmän tasomagneeteilla varustettuja planaarisia kuulokkeita. Niissä on ultraohut kalvo kahden magneetin välissä. Perinteisiin dynaamisiin kuulokkeisiin verrattuna planaaristen etuna on nopeammat transientit ja vähäisestä värähtelystä johtuva puhtaampi ylärekisteri sekä parempi koheesio basson, keskirekisterin ja diskantin välillä.

  Lue myös: 9 premium-kuuloketta – kuulokkeet nautiskeluun

  Tekniikan haasteena on basson liikuttama ilma. Koska ultraohuet kalvot eivät jaksa heilahdella niin kovaa, että basso saisi siitä energiaa, on säädöt tehtävä elektroniikan puolella. Se vaikuttaa herkkyyteen ja johtaa siihen, että planaarimagneettiset kuulokkeet, joissa on syvä basso, vaativat usein aikamoisia vahvistintehoja. Poikkeuksiakin löytyy, kuten pidemmälle lukemalla selviää.

  HiFiMAN Arya 2021
  HiFiMAN Arya (Stealth Magnets). Kuva: HiFiMAN

   

  Lue myös: HiFiMAN HE-1000se – Suloista hulluutta

  Audeze vastaan HiFiMAN 

  Planaaristen kuulokkeiden tekijöinä maineikkaimpia ovat amerikkalainen Audeze ja kiinalainen HiFiMAN. Keskustelufoorumeilla harvoin näkee mainittavan toista nimeä ilman toista. Jos harkitsee toisen brändin mallin ostoa, ”kaikki” suosittelevat tutustumaan myös siihen toiseen.

  Kummankin valmistajan kuulokkeita löytyy parinsadan hintaisista tuhansien eurojen huippumalleihin. Toiselta valmistajalta löytyy aina saman hintaluokan vertailukelpoinen versio.

  Lue myös: Audeze LCD-1 – Highend-kuulokkeet kännykälle

   

  Audeze LCD X 2021
  Audeze LCD-X (2021). Kuva: Audeze

  Suosittuja highend-malleja

  Tässä testissä tutustumme kummankin valmistajan suosituimpiin highend-malleihin. HiFiMANin tapauksessa kyseessä on Arya ja Audezen myyntiykkönen tässä hintaluokassa puolestaan on LCD-X.

  Molemmista tuli vuonna 2021 uudet päivitetyt versiot. HiFiMAN Arya sai uudet Stealth-magneetit, ja Audeze muunteli Fazor-elementtejä ja pehmusteita tehden LCD-X:stä entistä mukavammat ja kevyemmät – ja soinniltaankin paremmat.

  Kysymys kaikkien huulilla lienee: kumpi on parempi?

  Tämän testin tuotteet

  Audeze LCD-X (2021)

  Mahdottomaksi kuviteltuja rytmejä

  Audeze näyttää parastaan LCD-X-kuulokkeillaan, jotka tarjoavat monin paikoin samat ominaisuudet kuin kalleimmatkin mallit, mutta huokeampaan hintaan.

  Poikkeuksellisen nopea, reipas ja energinen sointi. Basso on upea ja keskirekisteri todella tarkka. Ei vaadi huipputehoja!
  Painava kuulokemalli. Diskantin sulkeutuneisuus näyttäytyy osalle kuulijoista luonnottomana.

  HiFiMAN Arya (Stealth Magnets)

  Unelmaääniset kuulokkeet

  HiFiMAN Arya on saanut uutuutena Stealth-magneetit, joiden luvataan olevan akustisesti läpinäkyvät ja hävittävän säröäänet.

  Upea resoluutio! Diskantti on ilmava ja äänikuva valtava. Dynamiikat ovat aivan omaa luokkansa, kunhan elektroniikka pysyy perässä.
  Rytmit eivät ole luokkansa nopeimmasta päästä. Keskirekisteri voi vaikuttaa varovaiselta. Matala herkkyys vaatii paljon vahvistimelta.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.
  Minkään ei pitäisi kuulostaa tältä Ei bassoa, ei langatonta latausta, ei vastamelua. ”Ei minkään” äänikään ei vakuuta.
  ...Maksoi mitä maksoi Mark Levinson ei ole ennenkään tehnyt halpistavaraa eikä aloita nytkään. Mutta kuinka hyvät ovatkaan valmistajan ensimmäiset langattomat vastamelukuulokkeet?
  Toisenlaiset treenikuulokkeet Yamaha TW-ES5A on hyvin istuva ja hyvältä kuulostava, joskin melko painava ja suuri, täyslangaton kuulokemalli treenaamiseen.
  Voittajaresepti Focalilta Focal Bathys kuuluu kategoriaan ”pakko saada”: kuulokkeiden äänenlaatu on poikkeuksellinen, istuvuus upea ja vastamelu loistava.
  Pro-pelikuulokkeet luksusluokassa Steelseriesin huippumallissa on ihan kaikki, mitä voi toivoa.
  Musikaalista taikuutta Saksalaisen T+A:n edullisin kuulokemalli ei todellakaan ole halpa, mutta ai että, miten ihanasti se soi.