Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ HiFiMAN Arya (Stealth Magnets)

Unelmaääniset kuulokkeet

HiFiMAN Arya on saanut uutuutena Stealth-magneetit, joiden luvataan olevan akustisesti läpinäkyvät ja hävittävän säröäänet.

forfatter
Julkaistu 07.04.2022 - 05:00
Karakter
HiFiMAN Arya (Stealth Magnets)
Ääni & Kuva kiteyttää
Upea resoluutio! Diskantti on ilmava ja äänikuva valtava. Dynamiikat ovat aivan omaa luokkansa, kunhan elektroniikka pysyy perässä.
Rytmit eivät ole luokkansa nopeimmasta päästä. Keskirekisteri voi vaikuttaa varovaiselta. Matala herkkyys vaatii paljon vahvistimelta.
Faktat
  • Tyyppi: Avoin, over-ear
  • Periaate: Planaarinen
  • Taittuu kokoon: Ei
  • Johto: 6,3 mm (1,5 m) vaihdettava
  • Elementit: 65×100 mm
  • Impedanssi/herkkyys: 32 ohmia/94 dB
  • Paino: 430 g (ilman johtoa)
  • Väri: Musta
  • Verkkosivusto: hifiman.com
Hinta: 1800Pr. 07.04.2022

Kiinalainen HiFiMAN oli ensimmäisiä kohtuuhintaisia planaarikuulokkeita tarjoavia valmistajia. HE-400:n ja HE-300:n kaltaiset mallit viitoittivat tietä halvemman laatuäänen pariin, ja jos haluaa todella hyvänkuuloiset premium-kuulokkeet alle 500 eurolla, ei Sundaraa parempaa valintaa olekaan.

Avoin Arya on eri luokassa kuin edellä mainitut. Kun lähestytään 2 000 euron hintaa, asetetaan mikrodetaljeille ja äänimaiseman tasapainolle jo aivan erilaisia vaatimuksia.

Äänen suhteen Aryan pitäisi tarjota pitkälti samoja ominaisuuksia kuin tuplasti kalliimpi HE-1000se. Sitä luonnehtivat syvä ja miellyttävä basso, suuri äänikuva ja diskantin leijuvat yksityiskohdat ilman, että kuuntelusta tuli analyyttistä ja tylsää. HE-1000se on lähes täydellinen ja tuo kaikkien musiikkityylien parhaat puolet esiin. Kieltämättä paljon vaadittu Aryalta, mutta odotan, että äänessä on virheiden sijaan taikaa.

HiFiMAN Arya headband
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Arya ja Stealth-magneetit

HiFiMANin kuulokkeissa on tasomagneetit pari nanometriä ohuella kalvolla. Se on häviävän kevyt, jotta se voi reagoida mahdollisimman nopeasti molemmilla puolilla olevien magneettien luomiin sykäyksiin.

Stealth-magneetit ovat uutta verrattuna alkuperäiseen Arya-versioon. Ne on muotoiltu erityisesti niin, etteivät ne vaikuttaisi lainkaan ääniaaltoihin. Valmistajan mukaan ääniaallot ohittavat magneetit ilman minkäänlaista vaikutusta, eli magneettien pitäisi olla akustisesti läpinäkyvät, mikä vähentää säröä. Toisin sanoen: enemmän musiikkia, vähemmän kohinaa!

Lue myös: HiFiMAN Sundara – Avoimen luokan testivoittaja

Vaihdettavan kaapelin toisessa päässä on 3,5-millinen liitin kuulokkeita varten ja toisessa päässä 6,3-millinen liitin vahvistinta varten. Jos tarvitsee lisäpituutta tai balansoidun liitännän, on johto helppo vaihtaa johonkin toiseen.

Kuulokkeet istuvat mukavasti. Pannan ja pehmusteiden ansiosta 430 grammaa ei tunnu lainkaan painavalta.

Hifiman Arya cable
HiFiMAN Aryalla on 1,4-metrinen johto, jossa 6,3 mm:n liitin. Kuva: HiFiMAN

Maltillista herkkyyttä

Arya on tehty tuomaan musiikin parhaat puolet esiin. Nopeasti käy kuitenkin ilmi, ettei mikä tahansa tehokaappi käy: maltillisen 94 dB:n herkkyyden vuoksi kännykän kuulokeliitäntä ei riitä potkimaan kuulokkeisiin vauhtia. PC antaa matalaa ja ohutta volyymia vaikka säätäisi nupit kaakkoon. Kunnon vahvistin on välttämätön.

HiFiMAN Arya Cushions
Mukavat pehmusteet. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Taurus pelastaa

Pidän kovasti Auralic Taurus -kuulokevahvistimesta, koska sen tehot riittävät melkein mihin vain. Lisäksi se kuulostaa lämpimältä ja miellyttävältä ja hyvän DA-muuntimen kanssa sen resoluutio riittää hyvin useimpiin asioihin. Itse käytän balansoitua Hegel HD30 -liitäntää, mutta onneksi tarjolla hyviä ja edullisia DA-muuntimia vaikka kuinka.

HiFiMAN Arya vakuuttaa ensi tahdista lähtien upean ilmavilla ylä-äänillään ja musikaalisuudella, jota on vaikea voittaa. Mozartin pianokonsertto nr 21 -teoksen jouset toistuvat ilmavammin kuin useimmilla, mukaan lukien Audeze LCD-X (2021). Sointi on lämpimämpi kuin Focal Clear MG:llä ja Sennheiser HD 800S:llä. Ylhäällä on ehkä hiukan liikaakin energiaa, jotta sointia voisi kutsua neutraaliksi, mutta äänessä ei kuitenkaan ole mitään epäluonnollista!

Halseyn People Disappear Here -kappaleen syväbasso on hämmästyttävän hyvä, ja volyymia nostamalla se saa kallon rapisemaan. Basso on todella fyysinen! Keskibassot iskut eivät ole yhtä aggressiivisia kuin LCD-X:llä, mutta Aryan syväbasso hakkaa sen mennen tullen.

HiFiMAN Arya Stealth Magnets detail
Kuva: Geir Gråbein Nordby

 

Protestimusiikki nakertaa sielua

Phoebe Bridgersin cover Tom Waitsin sodanvastaisesta Day After Tomorrow -kappaleesta menee ihon alle – mahdotonta kuunnella sitä menemättä kananlihalle, ehkä siinä kyynelkin vierähtää. Ukrainan järjettömän sodan alettua kappale on saanut vielä uuden merkityskerroksen.

Laulu porautuu sieluun ja sitä ympäröi laaja äänimaisema, joka levittäytyy pään ulkopuolelle. Kun Taurus-vahvistimen tilalle vaihtaa McIntosh MHA200:n, tulee ääneen vielä lisää lämpöä. On sanottava, että myös kappaleen alkuperäisversio aiheuttaa samat tunteet, mutta raaemmalla ja elämää nähneemmällä tavalla. Waitsin laulu nakertaa luuytimeen asti. Vähän raaka steel-kitara soi omana itsenään. Ei voi muuta tehdä kuin istua ja ihailla kuulokkeiden sointia.

HiFiMAN Arya Graabein 1
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Hieman varovainen keskirekisteri

Jos HiFiMANia jostain haluaa moittia, niin keskirekisteri on hiukan varovainen. Läsnäolorekisteri 2–3 kHz:n kohdalla vetäytyy hiukan, joten vaikka laulu voikin kuulostaa taianomaiselta ja aidolta, se ei erotu yhtä hyvin kuin LCD-X:llä. Jotkut äänet, etenkin kevyet naisäänet, soivat Aryalla hiukan ohuemmin. Pieni varovaisuus ei kuitenkaan pilaa kuulokkeiden muiden loisto-ominaisuuksien hohtoa.

Hifiman Arya 2021lifestyle
Kuva: HiFiMAN

 

Yhteenveto: HiFiMAN Arya

HiFiMAN Arya ansaitsee kaiken saamansa huomion. Kiinalaisvalmistaja on varustanut kuulokkeet tavalla, joka ylittää alle 2 000 euron hintaisten kuulokkeiden odotukset. Musiikki tarjoillaan hopeavadilla sellaisella tavalla, että on nipistettävä itseään.

Kun kuulokkeet soivat näin puhtaasti, voi ylä-ääniä hieman painottaakin, jotta ilmavuutta tulee vieläkin enemmän. Se toimii loistavasti. Syväbasso on kivenkova ja volyymia nostaessa todella fyysinen. Suuri äänimaisema tekee palveluksen ei vähiten klassiselle musiikille. Kaikki kuulostaa upealta.

Tarjolla on keskibassoltaan energisempiäkin kuulokkeita, ja Aryan keskirekisteri on hiukan varovainen. En kuitenkaan kutsuisi sitä heikkoudeksi, vaan enemmänkin kuulokkeiden luonteenpiirteeksi. Tässä on musiikin taikaa isolla T:llä.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

4 viikkoa
vain 4.50 €!

Myös tässä testissä

Audeze LCD-X (2021)

Mahdottomaksi kuviteltuja rytmejä

Audeze näyttää parastaan LCD-X-kuulokkeillaan, jotka tarjoavat monin paikoin samat ominaisuudet kuin kalleimmatkin mallit, mutta huokeampaan hintaan.

Poikkeuksellisen nopea, reipas ja energinen sointi. Basso on upea ja keskirekisteri todella tarkka. Ei vaadi huipputehoja!
Painava kuulokemalli. Diskantin sulkeutuneisuus näyttäytyy osalle kuulijoista luonnottomana.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.
Minkään ei pitäisi kuulostaa tältä Ei bassoa, ei langatonta latausta, ei vastamelua. ”Ei minkään” äänikään ei vakuuta.
...Maksoi mitä maksoi Mark Levinson ei ole ennenkään tehnyt halpistavaraa eikä aloita nytkään. Mutta kuinka hyvät ovatkaan valmistajan ensimmäiset langattomat vastamelukuulokkeet?
Toisenlaiset treenikuulokkeet Yamaha TW-ES5A on hyvin istuva ja hyvältä kuulostava, joskin melko painava ja suuri, täyslangaton kuulokemalli treenaamiseen.
Voittajaresepti Focalilta Focal Bathys kuuluu kategoriaan ”pakko saada”: kuulokkeiden äänenlaatu on poikkeuksellinen, istuvuus upea ja vastamelu loistava.
Pro-pelikuulokkeet luksusluokassa Steelseriesin huippumallissa on ihan kaikki, mitä voi toivoa.
Musikaalista taikuutta Saksalaisen T+A:n edullisin kuulokemalli ei todellakaan ole halpa, mutta ai että, miten ihanasti se soi.