Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Audeze LCD-X (2021)

Mahdottomaksi kuviteltuja rytmejä

Audeze näyttää parastaan LCD-X-kuulokkeillaan, jotka tarjoavat monin paikoin samat ominaisuudet kuin kalleimmatkin mallit, mutta huokeampaan hintaan.

Julkaistu 07.04.2022 - 05:00
Audeze LCD-X (2021)
Geir Gråbein Nordby

On ehkä kyseenalaista kutsua 1 500 euron kuulokkeita ”huokeammiksi”, mutta kaikki on suhteellista. Tällä rahalla saa kuitenkin paljon parempaa ääntä kuin jos saman rahan käyttäisi stereokaiuttimiin ja vahvistimiin – hyvä hifilaitteisto maksaa paljon enemmän! Avoin LCD-X on kiintoisassa hintaluokassa, koska tässä luokassa sopii odottaa laatua, joka tipauttaa tuolilta verrattuna halvempiin malleihin, ja sitä paitsi tässä aletaan olla laadultaan jo aika lähellä kaikkein kalleimpia kuulokkeita. Audezen tapauksessa kallein on nimeltään LCD-5, ja se maksaa kolmen LCD-X:n verran!

Audeze valmistaa vain planaarisia kuulokkeita. Ne eroavat tavallisista dynaamisista kuulokkeista rakenteeltaan, jossa kahden magneetin välissä riippuu hyvin ohut kalvo. Sähkösignaali saa kalvon värähtelemään, ja siitä syntyy ääni. Se on ikään kuin dynaamisten elementtien ja sähköstaattisten paneelien hybridimuoto. Planaarimagneettinen ei vaadi ulkoista virtaa, vaan sähköinen musiikkisignaali riittää.

Audeze LCD X 2021 cushions
Audeze LCD-X vuosimallia 2021 on varustettu entistä pehmeämmillä pehmusteilla. Kuva: Geir Gråbein Nordby

LCD-X:n uusi versio

LCD-X:stä julkaistiin tosiaan uusi versio viime vuonna, ja testaamme tällä kertaa sitä. Vanhaan verrattuna uutta ovat kuppien pehmusteet ja päivitetyt magneettipiirit. Kuulokkeista on poistettu kaksi magneettia ja kaksi Fazor-aalto-ohjainta, ja jäljelle jääneet on järjestelty uudelleen niin, että ne ovat nyt tasaisemmin. Taajuusvaste on näin ollen muuttunut, vaikka muuten elementtirakennetta ei ole peukaloitu.

Mainos

Sivuvaikutuksena kuulokkeet ovat keventyneet 50 grammaa ja tuntuvat mukavammilta. 612 grammaa on edelleen painava, mutta pehmeän jämäkät pehmusteet jakavat painon päälle tasaisesti. Lopputulos on yllättävän miellyttävä.

Audeze LCD X 2021 headband
2021-version leveä rei’itetty panta tekee LCD-X:stä miellyttävän tuntuisen. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Kevyttehoinen

Usein planaarimagneettisten kuulokkeiden herkkyys on alhainen, joten ne vaativat melko tehokkaan vahvistimen herätäkseen eloon. Sen avulla basso saa tarpeeksi voimaa muiden rekisterien rinnalla.

Onkin yllättävää, miten vahvaa ääntä LCD-X tarjoilee. Volyymi riittää mainiosti, vaikka olen kytkenyt kuulokkeet suoraan MacBook Proni kuulokeliitäntään, mikä on aika lailla sama asia kuin kännykän kuulokeliitäntä. Musiikista voi siis nauttia ilman erillistä kuulokevahvistinta.

Tietysti suosittelen siitä huolimatta vahvistinta, sillä sen avulla musiikista saa enemmän vivahteita ja tarkkuutta esiin. Ja kovemman volyymin paremmalla bassokontrollilla. Enemmän kaikkea hyvää, siis.

Audeze LCD-X 2021 detail2
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Ansaitsee vahvistimen

Kevyttehoisuuden lisäksi LCD-X tarjoaa myös varsin pontevaa ja eläväistä bassontoistoa. Etenkin, kun kuulokkeet kytkee vahvistimeen. Kannettava Chord Mojo 2 tai pöytämalli Schiit Heresy (valitse Schiit Magni 3+, jos kaipaat lämpimämpää ja pehmeämpää äänikuvaa) ovat oivallisia vaihtoehtoja vahvistimeksi. Itse olen tykännyt käyttää omaa Auralic Taurustani ja Hegel HD30:ni. Testasin myös McIntosh MHA200 -esivahvistinta, joka toi LCD-X:n bassontoistoon paljon hyvää.

Lorden Royals saa bassoon kunnon pohjan tällä. Alaäänet muhivat mehukkaasti ja ylempänä reippaus säilyy hyvin. Lorden ääni soi kirkkaana ja todella hyvän kuuloisena.

Daft Punkin ja Pharell Williamsin Get Lucky on myös lauluosuuksiltaan eläväinen ja viihdyttävä. Samalla kappale saa kunnon hifiannoksen, jossa joka säe saa uusia vivahteita. Äänenlaatu on ehdottomasti hintaluokkansa odotusten mukainen.

LCD-X:n vanhemmassa versiossa oli vähän liikaakin energiaa keskirekisterissä, mikä upotti laulun liiaksi musiikkiin, mutta uusi versio korjaa vaivan upeasti. Ylempi keskirekisteri on nyt merkittävästi eläväisempi ja avoimempi.

Audeze LCD X case
Kuulokkeiden mukana tulee kuljetuskotelo sekä adapteri. Kuva: Audeze

 

Tilantuntu ei huimaa päätä

Diskantti ei puolestaan kuulu LCD-X:n vahvuuksiin. Säröä ei ole ja ylä-äänet soivat kyllä hienosti, mutta HiFiMAN Aryaan verrattuna LCD-X ei ole erityisen ilmava.

Toinen miinuspuoli äänikuvassa on stereokuvan kapeus. Oikean ja vasemman kupin välille voi piirtää suoran viiva, kuten kuulokkeiden kohdalla usein: kuulokkeet harvoin saavat maalattua yhtä leveää äänikuvaa kuin lattia- tai jalustakaiuttimet. Ilmiö näkyy vahvasti LCD-X:n tapauksessa.

Mozartin pianokonsertto nr 21 i C-duurissa vaikuttaa hiukan yksiulotteiselta, vaikka soittimet erottuvatkin ja dynamiikat ovat loistavat. Esimerkiksi Arya ja Sennheiser HD 800S tarjoavat enemmän tilantuntua.

Audeze LCD-X 2021 detail
Kuva: Geir Gråbein Nordby

 

Riemuitkaa, Roon-käyttäjät!

Audezella on tosin ässä hihassaan lisää ilmavuutta ja leveämpää äänikuvaa kaipaaville. Salaisuus on Roon, eli PC:lle ja Macille tehty erinomainen musiikkisovellus. Audeze on tehnyt Roonille DSP-filttereitä moniin malleihinsa, myös vuoden 2021 LCD-X-versioon.

Filtterit kalibroidaan kutakin kuulokemallia varten, ja ne on suunniteltu tarjoamaan ”ihanteellinen ja luonnollinen kuuntelukokemus, joka muistuttaa neutraalien referenssimonitorien ääntä akustisesti käsitellyssä tilassa”.

Kalibrointifiltterit ovat mittausten ja kriittisen kuuntelun tulosta, ja eri taajuuksille on omat filtterinsä aina 44,1 kHz:stä 768 kHz:iin.

Audeze LCD X Graabein
Kuva: Geir Gråbein Nordby

DSP-filtterit madaltavat kuulokkeiden herkkyyttä, eikä volyymi enää ollutkaan yhtä kova, kun kuuntelin MacBookin kautta. Samalla keskibasso menettää hiukan iskuvoimaansa ja keskirekisteri painetta. Vahvistin siis tarvitaan.

Vastineeksi saa paljon laveamman äänimaiseman, jonka ylä-äänissä on enemmän vivahteita. Sointirakenne on monimutkaisempi ja jokainen soitin leijuu ilmassa aivan omalla tavallaan. Klassinen musiikki kuulostaa yhtäkkiä aivan erilaiselta – todella koukuttavaa! Henkilökohtaiset makuasiat ratkaisevat tässäkin, mutta minusta Roon tekee äänenlaadulle enemmän hyvää kuin pahaa.

Audeze LCD-X 2021 lifestyle
Kuva: Audeze

Yhteenveto: Audeze LCD-X

Vuoden 2021 versio Audeze LCD-X-kuulokkeista on koukuttava kokemus. Vauhtia ja painetta riittää, vaikka ne eivät yleensä ole planaaristen kuulokkeiden etu. Basso on vankka ja päättäväinen, keskirekisteri kupliva ja laulu ja soittimet erottuvat eläväisinä ja dynaamisina. Harvoin jos koskaan olen kuullut planaarimagneettisista kuulokkeista näin eläväistä äänikuvaa. Lisäksi kuulokkeiden herkkyys riittää maltillisiinkin vahvistintehoihin. Hätätilanteessa kuulokkeita voi käyttää myös kannettavan tai kännykän kuulokeliitännän kautta.

Kunnon vahvistin kuitenkin herättää kuulokkeet eloon, ja silloin ne iskevät päin pläsiä. Ääni ei ole terävä, vaan miellyttävän eloisa. Ja tietenkin erotteleva, onhan kyseessä pesunkestävää hifiä!

Tämä tapahtuu osin tilantunnun kustannuksella, eikä ylin diskantti pääsee loistamaan muiden rekisterien lailla. Joillekin sointi voi olla turhan tumma. Roonin käyttäjät voivat ratkaista ongelman käyttämällä varta vasten tätä mallia varten suunnitellulla DSP-filtterillä. Silloin LCD-X käyttäytyy aivan eri tavalla ja saa enemmän ilmavuutta ja vivahteita.

Karakter
Audeze LCD-X (2021)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Poikkeuksellisen nopea, reipas ja energinen sointi. Basso on upea ja keskirekisteri todella tarkka. Ei vaadi huipputehoja! Painava kuulokemalli. Diskantin sulkeutuneisuus näyttäytyy osalle kuulijoista luonnottomana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Ääni & Kuva
Scroll to Top