Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Vihdoin edullisempi Sonos-subwoofer

Odotus on (melkein) ohi: tällainen on Sonos Sub Mini!

/ 15.09.2022 - 11:03
Vihdoin edullisempi Sonos-subwoofer

Olemme jo pitkään odottaneet, että Sonos toisi mallistoonsa edullisemman subwooferin, joka sopisi luontevammin edullisempien Beam-, Ray– ja One-kaiuttimien kanssa kuin eittämättä erinomainen mutta myös kokonaishinnan järeäksi kasvattava Sub. Sub on oikein omiaan Arc-soundbarin ja isompien Five-kaiuttimien kaverina.

submini straight black
Vihdoin: Sonos Sub Mini. Kuva: Sonos

Ja nyt viimein päivänvalon näkee Sonos Sub Mini – pienen viivästyksen jälkeen, mutta odotus ei onneksi venähtänyt aivan niin pitkäksi kuin pelkäsimme.

Sonos Sub Mini on miniversio Sub-mallista

Sub Mini pohjautuu Subin rakenteeseen, mutta muodoltaan Mini on pyöreämpi kuin kulmikas Sub. Sub Mini on tietysti myös pienempi. Keskellä subwooferia on kaksi 6-tuumaista pyöreää bassoelementtiä ja reunoissa kaksi aukkoa. Symmetrisen sijoittelun tarkoitus on poistaa säröä, ja painekammioiden käytöllä vältetään bassoporttien aiheuttama turbulenssi. Rakenteen pitäisi kaikkinensa saada aikaan puhtaampi bassontoisto.

Jos mitään voi päätellä aiemmista kokemuksistamme Sub-subwooferin parissa, voisi Sub Miniltä odottaa puhdasta ja miellyttävää bassoa, jossa selkeys menee tärkeysjärjestyksessä kovimman paineen ohi.

submini living room 1
Sonos Sub Mini on kompaktin kokoinen lieriö. Kuva: Sonos

Pieni mutta pippurinen

Sub Minin tarkoitus on luoda elokuviin, musiikkiin ja peleihin parempaa bassontoistoa ja olla saavutettava suuremmalle yleisölle. Kompaktin Beam- ja vielä edullisemman Ray-soundbarin menestyksen perään on luontevaa saada valikoimiin vihdoin Subia edullisempi subwoofer, sillä Sub maksaa lähes yhtä paljon kuin malliston jätti, Sonos Arc -soundbar – joka on myös suosikkimme omassa hintaluokassaan.

Lue myös: Sonos Arc, Sub (Gen 3), 2 x One SL – Sonoksen parasta kotiteatteriääntä

– Pienemmästä koostaan huolimatta Sub Minillä on sama taajuusvaste kuin suuremmalla Subilla. Suurin ero onkin äänenpaineessa. Sub Minin bassovaste ulottuu 25 Hz:iin, joka on meistä matalin taajuus, jolla äänenvoimakkuudella on väliä, Sonosin ääniteknikko Sam Feine kertoo meille sähköpostitse.

Sam Feine on valvonut Sub Minin kehitystyötä äänen kannalta ja kuuluu tiimiin, joka suunnittelee, luonnostelee ja kehittää Sonosin audiotuotteita, niiden ääntä lopuksi hienosäätäen.

submini ray white
Sub Mini ja Sonos Ray. Kuva: Sonos

Mikä kesti?

Olimme kiinnostuneita kuulemaan pienen subwooferin kehittelyyn liittyvistä haasteista – miksi Sub Minin julkaisu kesti niin kauan? Sam Feine vastaa:

– Pienen subwooferin kehittäminen on aina haastavaa. Bassontoisto ei skaalaudu lineaarisesti kaapin koon mukaan, ja pienetkin muutokset akustisessa volyymissa voivat vaatia merkittäviä muutoksia kaiutinelementteihin ja elektroniikkaan tietynlaisen soinnin saamiseksi. Kun lähdimme kehittämään Sub Miniä, tiesimme haluavamme samanlaisen taajuusvasteen kuin Sub-mallilla, mutta samalla halusimme mahduttaa kokonaisuuden pienempään koteloon, jolla on matalampi antotaso kuin Subilla. Kokeilimme erilaisia akustisia rakenteita, kuten bassorefleksiporttia ja passiivielementtejä, mutta päädyimme suljettuun kammioon, joka yhdessä edistyksellisen DSP:n kanssa tuotti yllättävän syvän taajuusvasteen laitteen kokoon nähden. Pienen kaiuttimen kanssa on tehtävä kompromissi enimmäisäänenpaineen kanssa. Sub Minin tehot riittävät enemmän kuin hyvin tarjoamaan mukaansatempaavan kokemuksen kaikentyyppisten sisältöjen kanssa (elokuvien, musiikin, pelien…) mutta se ei ole paras vaihtoehto silloin, kun halutaan kuunnella oikein kovalla volyymilla tai isommissa tiloissa. Silloin Sub on parempi valinta.

Johtaako DSP:n käyttö kompromisseihin?

– Sonosilla oleme onnekkaita siinä mielessä, että kaikki kaiuttimemme omaavat tarpeeksi prosessointitehoa käyttääkseen DSP:tä. Näin voimme käyttää digitaalista äänenkäsittelyä turvautumatta erilliseen DSP-rautaan. Siksi väittäisin, ettei DSP:n käytöstä ole tässä tuotteessa mitään haittapuolia.

Minkä kaiuttimien pariksi Sub Mini sopii?

– Sub Mini sopii erinomaisesti pieniin ja keskikokoisiin huoneisiin ja on täydellinen kumppani Beam-, Ray, One- ja One SL-malleille sekä Ikean kanssa yhteistyössä tehdyille Symfonisk-kaiuttimille.

Liian kallis Raylle?

Vaikka Sonos itse sanoo Sub Minin sopivan Beamin ja Rayn kumppaniksi, on meistä 500 euron hintainen subwoofer turhan hintava 300 euroa maksavan Sonos Ray -soundbarin pariksi. Uskomme sen kuitenkin olevan vallan fiksu valinta Beamin kaveriksi.

submini beam black

Sub Mini ja Sonos Beam. Kuva: Sonos

Isompi subwoofer on yhä paras

Jos vain budjetti antaa myöten, suosittelee Sam Feine varauksetta Sub-mallia:

– Sub on edelleen paras tuote asiakkaille, jotka haluavat erikoistehosteiden tuntuvan kehossa.

Kaksi Sub Miniä?

Viime aikoina on ollut mahdollista yhdistää kaksi Sonos-subwooferia samaan kaiutinjärjestelmään, ja se onnistuu myös Sub Minin kohdalla. Ja koska kaksi Miniä ei maksa juuri enempää kuin yksi Sub, olemme uteliaita kuulemaan, voisiko pari pientä subwooferia olla parempi vaihtoehto Arc-soundbarille kuin yksi iso. Aiomme ehdottomasti testata tätä heti tilaisuuden tullen!

Todennäköisesti saamme kuitenkin lanseerausaikaan vain yhden Sub Minin testiin.

submini garage
Sub Mini sopii pieniinkin huoneisiin. Kuva: Sonos

Hinta ja saatavuus

Sonos Sub Minin suositushinta on 499 €, ja se tulee myyntiin 6.10.2022.

Lue lisää: sonos.com

Sonos Sub Mini – faktat:

Ääni

Bassokaiutin

Kaksi särön vaimentamiseksi toisiaan kohti suunnattua 6-tuumaista bassoelementtiä.

Vahvistin

Molemmat D-luokan digitaalivahvistimet sopivat täydellisesti ainutlaatuiseen akustiseen arkkitehtuuriin.

Rakenne

Suljettu kaappi vähentää säröä ja parantaa bassovastetta.

Säädettävä EQ

Ääniasetukset säätyvät automaattisesti tasapainottamaan Sub Minin ja siihen yhdistettyjen Sonos-kaiuttimien ääntä. Sonos-sovelluksella voi säätää manuaalisesti bassoa ja loudnessia.

Trueplay

Ohjelmisto mittaa huoneen akustiikan ja hienosäätää äänen sen mukaan. Vaatii yhteensopivan iOS-laitteen.

Taajuusvaste

25 Hz

Laitteen tiedot

Mitat

Korkeus: 305 mm

Halkaisija: 230 mm

Paino

6,35 kg

Viimeistely

Mattapintainen, saatavilla mustana tai valkoisena

Join-nappi

Paina kerran lisätäksesi Sub Minin Sonos-järjestelmään, mikäli tarvis.

Verkko

Wi-Fi

Wi-Fi-yhteys onnistuu reitittimellä, joka käyttää 802.11a/b/g/n-lähetysstandardiin.

Matala viive

5 GHz:n yhteydellä Sonos-soundbar parantaa television korkearesoluutioisen äänen lähetysnopeutta.

Ethernet

10/100-portti suoraan reitittimeen menevälle johdolle.

Jännite

100–240 V 50/60 Hz sisäinen virtalähde

Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Eeppistä sointia Ultimate Earsilta?

Beolab 8 toimii yksin tai kaksin

Sonos Move 2: vihdoin stereona!

Lamppu, joka onkin kaiutin

Sennheiserilta soundbar saavutettavampaan hintaan

Kaikki on isoa Genelecin hurjassa juhlavuosimallissa

Scroll to Top