Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Langattomat lippulaivakuulokkeet Focalilta

Focal Bathys on langaton vastamelukuuloke, joka ei jää Sonyn ja Bosen tasolle kilpailemaan, vaan tähtää korkeammalle.

/ 06.10.2022 - 08:00
Langattomat lippulaivakuulokkeet Focalilta

Siitä on jo kymmenen vuotta, kun Focal esitteli ensimmäisen kuulokemallinsa, Spirit Onen. Ensimmäiset langattomat kuulokkeet, Listen-malli, saatiin vasta viisi vuotta myöhemmin. Molemmat asettuivat alempaan premium-segmenttiin eikä kummassakaan ollut vastamelua. Tänä päivänä Focal tunnetaan etenkin erinomaisten ja hyvin kalliiden dynaamisten langattomien kuulokkeiden valmistajana. Kunnon head-fi-tuotteita, siis.

Mikään valmistaja ei kuitenkaan voi vain passiivisesti jäädä katsomaan sivusta, kun kilpailijat myyvät langattomia kuulokkeita liukuhihnalta, vaikka äänenlaatu olisi keskinkertainenkin. Eihän sellainen käy, että ihmiset joutuisivat tyytymään kaupungilla kulkiessaan äänenlaatuun, joka on vain kalpea aavistus todellisuudesta.

Lue myös: Focal Celestee – Parhaan hinta-laatusuhteen suljetut kuulokkeet

Focal näyttää havainneen, että markkinoilla voisi olla kysyntää langattomille kuulokkeille, jotka tarjoavat premium-luokan äänenlaatua. Ovathan asiakkaat valmiita maksamaan esimerkiksi Applen ja Bang & Olufsenin hintojakin.

FOCAL Bathys
Kuva: Focal

Focal Bathys

Ja nyt Focal esittelee vihdoin oman versionsa: kuulokemalli on nimeltään Bathys, ja se on varustettu vastamelulla, Bluetooth 5.1:llä ja DAC-asetuksella, jossa kuulokkeet saa yhdistettyä PC:hen tai Maciin USB-johdolla, jolloin pääsee nauttimaan pakkaamattomasta hifitasoisesta äänenlaadusta.

Bathys tottelee sovellusta, josta löytyy muun muassa taajuuskorjain. Focal on varustanut kuulokkeensa myös fyysisillä napeilla, joilla onnistuu puheluihin vastaaminen, vastameluasetusten vaihtaminen ja puheohjaus sekä musiikin ja podcastien striimaus.

FOCAL Bathys lifestyle 5
Kuva: Focal

Premium-materiaaleja

Bathysin voi taittuu kokoon ja laittaa mukana tulevaan koteloon talteen. Pehmusteiden ja sangan aidot nahkadetaljit ja alumiinin ja magnesiumin kaltaiset kevyet metallit antavat kuulokkeille ylellisen ilmeen. Kuppien sisä- ja ulkopuolta koristavat epäsymmetriset kuvioinnit, jotka heijastelevat kuppien sisällä piilevää akustista muotoilua, aivan kuten Focal Celestee -mallissakin. Pienet valot kertovat, miten elementit on sijoitettu ja miten kuulokkeet pitäisi asettaa. Valot saa himmennettyä sovelluksesta.

FOCAL Bathys 6
Kuva: Focal

Huippumallien perintöä

Muiden premium- ja highend-kuulokkeiden tapaan on Bathys varustettu 40-millisillä elementeillä, joissa on M-muotoiset kalvot. Kupolin kärjessä on ylimääräinen rengas, jonka tarkoitus on jäykistää elementtiä. Näin siitä on voitu tehdä ohuempi ja kevyempi eli nopeampi ilman, että jäykkyys kärsii. Valmistaja lupaa Bathysin tarjoavan “tyylikästä bassoa, kauniisti erottelevaa keskirekisteriä ja ihastuttavan tarkkaa diskanttia”.

FOCAL Bathys airplane wing
Kuva: Focal

Kuin kaiutinpari?

Elementit on kupin sisällä kallistettu korvia kohti, jotta stereokuva toistuisi mahdollisimman tarkasti. Tämän tarkoitus on luoda samanlainen kokemus kuin dynaamisia kaiuttimia kuunnellessa. Oman kokemuksemme mukaan kallistetuissa elementeissä on ideaa, mutta koska kuulokkeissa vasen ja oikea kanava eivät pääse soiman toistensa päälle (crosstalk) kuten huoneessa olevat stereokaiuttimet, ei stereokuva koskaan ole kuulokkeilla yhtä hyvä. Monet tosin pitävät enemmän kanavien täydellisestä erottelusta, minkä kuulokkeet juuri saavat aikaan, joten välttämättä tämä ei ole huono asia.

Focal Bathysin elementit valmistetaan Focalin omalla tehtaalla Saint-Etiennessä Ranskassa, ja niiden luvataan tarjoavan ”äärimmäistä tarkkuutta ja laatua.”

FOCAL Bathys lifestyle 9
Kuva: Focal

Harkittu akustiikka

Bathysin kupit on muotoiltu samoin kuin Focalin suljetuissa highend-malleissa. Elementin takaa tuleva vastavaiheaalto reititetään kuoresta mahdollisimman pienen dynaamisen särön saattelemana. Korkeiden taajuuksien resonanssit vaimenevat niin hyvin kuin mahdollista, joten kuulokkeet vuotavat erittäin vähän musiikkia ympäristöön pitäen samalla hälyn ulkopuolella.

Rakenteen ansiosta elementit pääsevät liikkumaan vapaasti, kun niihin ei kohdistu samanlaista painetta kuin suljetuissa kuulokkeissa.

FOCAL Bathys lifestyle 7
Kuva: Focal

 

Vastamelu

Häly, jota kuulokkeet eivät pysty sulkemaan ulos passiivisesti, jää vastamelun huolehdittavaksi.

Vastamelulle on kolme asetusta: Silent sopii erittäin hälyisiin ympäristöihin, kuten lentokoneisiin. Soft on melkein kuin vastamelun sammuttaisi ja jäisi pelkän passiivisen melunvaimennuksen varaan, mutta bassoa kompensoidaan vähän. Tämän asetuksen luvataan sopivan täydellisesti toimistoon.

Vastamelu käyttää kaikkiaan 8 mikrofonia eikä se koskaan sammu täysin, sillä Focalin mukaan se johtaisi epätasaiseen äänenlaatuun eri asetusten välillä.

Lisäksi Bathys tarjoaa ympäristöäänet, joka kumoaa vastamelun niin, että ulkopuolen äänet kuuluvat kuulokkeiden läpi. Tällä asetuksella on turvallista kulkea liikenteen seassa, ja Focal uskoo, että se sopii etenkin puheluihin ja videopuheluihin. Kuulokkeissa on nimittäin sidetone eli oman puheäänen vahvistus.

FOCAL Bathys lifestyle
Kuva: Focal

DAC-asetus parhaalle äänenlaadulle

Sisäänrakennetun 24-bittiä/192 kHz -DAC:n avulla Focal Bathys pystyy vastaanottamaan korkearesoluutioista ääntä tietokoneesta, kun kuulokkeet kytkee koneeseen USB-johdolla. Näin pääsee nauttimaan parhaasta mahdollisesta äänenlaadusta. Akkukin kestää pidempään – Focalin mukaan jopa 42 tuntia.

Kuulokkeita voi käyttää myös tavallisen kuulokejohdon kanssa vaikkapa DJ- tai studiokäytössä.

Akunkesto, pikalataus ja lisävarusteet

Bathys tukee pikalatausta USB-C:n kautta ja antaa 5 tuntia soittoaikaa vartin pikalatauksella. Akunkestoksi arvioidaan 30 tuntia Bluetoothia käyttäen ja vastamelu päällä, 35 tuntia johdon kanssa ja 42 tuntia DAC-asetuksella.

Kuulokkeiden mukana toimitetaan kotelo, 3,5-millinen kuulokejohto ja USB-C-johto. Laturin hankkiminen jää asiakkaan vastuulle.

FOCAL Bathys 4
Kuva: Focal

Focal Bathys: Hinta ja saatavuus

Focal Bathys on kaupoissa lokakuun toisella viikolla suositushintaan 799 euroa.

Lue lisää: focal.com

Focalin maahantuoja on Simex.

Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edullista vastamelua

Nothingin uusi sukupolvi

Edulliset vastamelunapit

Audio-Technica panostaa täyslangattomaan äänenlaatuun

Uusi vastamelukuuloke Yamahalta

James Bond -erikoisversio B&W:ltä

Scroll to Top