Vuoden parhaat 2022-2023
Uutinen

Itsekseen muotoutuvat nappikuulokkeet

Mittojen mukaan valetut nappikuulokkeet ovat tähän mennessä olleet ammattimuusikoiden herkkua, mutta Logitech on keksinyt nerokkaan ratkaisun monia vaivaavaan istuvuusongelmaan.

forfatter
Julkaistu 24.09.2022 - 05:29

Nappikuulokkeet ovat monessa tilanteessa käytännölliset, ja ne usein vaimentavat ulkopuolisia ääniä paremmin kuin tavalliset sankakuulokkeet. Tosin automaattinen vastamelu usein paikkaa tätä eroa. Jokainen korva on kuitenkin erilainen, joten on vaikeaa ja joskus jopa mahdotonta löytää nappikuulokkeita, jotka istuvat niin hyvin, etteivät ne putoa korvista. Ja jotta bassontoisto olisi luonnollisen hyvä, tarvitaan täydellisesti istuvat kuulokkeet.

Valetut nappikuulokkeet ovat olleet olemassa jo pitkään. Siinä korville tehdään 3D-skannaus ja kuulokenapit valetaan yksilöllisesti. Se on kallista ja vie aikaa. Niinpä kustomoidut kuulokkeet ovat olleet lähinnä ammattimuusikoiden käytössä.

Mutta nytpä Logitech esitteli Berliinin Logi Play -tapahtumassa jotain todella jännittävää: nappikuulokkeet, joiden pehmeät sovitteet mukautuvat korvan muotoon. Sen jälkeen ne kovettuvat UV-valossa ja pitävät muotonsa pysyvästi.

Uutuuden nimi on Logitech G Fits True Wireless Gaming Earbuds, ja se on suunnattu pitkän nimensä mukaisesti pelaajille. Siksi kuulokkeissa on sekä Bluetooth että viiveetön Lightspeed-yhteys.

High Resolution PNG Logitech G Fits WIB Volt Black
Kuulokkeiden mukana tulee sekä Lightspeed-adapteri että USB-muunnin. Kuva: Logitech

Kuulokenappien sovitteet on täytetty geelillä. Kun napit työnnetään ensimmäisen kerran korviin ja käyttäjä on tyytyväinen niiden istuvuuteen, aktivoidaan sovelluksesta Lightform-niminen toiminto. Silloin nappeihin sisäänrakennetut ledvalot kovettavat geelin pysyvästi kustomoituun muotoonsa. Koko homma vie minuutin.

Logitech on tietysti patentoinut keksinnön, eikä ihme – systeemi vaikuttaa todella fiksulta! Yksilöllisesti muotoillut kuulokkeet istuvat tiiviisti ja todennäköisesti sen ansiosta vaimentavat melua passiivisesti niin hyvin, ettei Logitech ole vaivautunut varustamaan kuulokemallia aktiivisella vastamelulla (ANC).

High Resolution PNG Logitech G Fits BOB Blue White
Logitech G Fits tarjoaa 10 tunnin akunkeston ja toiset 12 h kotelosta. Kuva: Logitech

Hinta ja saatavuus

Logitech G Fits True Wireless Gaming Earbuds lanseerataan aluksi Yhdysvalloissa, jossa ne tulevat lokakuussa myyntiin 230 dollarin hintaan. Odotamme kuulokkeiden maksavan noin 250 euroa, kun ne myöhemmin tulevat Pohjoismaihin.

forfatter

John Hvidlykke

(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.
Minkään ei pitäisi kuulostaa tältä Ei bassoa, ei langatonta latausta, ei vastamelua. ”Ei minkään” äänikään ei vakuuta.
...Maksoi mitä maksoi Mark Levinson ei ole ennenkään tehnyt halpistavaraa eikä aloita nytkään. Mutta kuinka hyvät ovatkaan valmistajan ensimmäiset langattomat vastamelukuulokkeet?
Toisenlaiset treenikuulokkeet Yamaha TW-ES5A on hyvin istuva ja hyvältä kuulostava, joskin melko painava ja suuri, täyslangaton kuulokemalli treenaamiseen.
Voittajaresepti Focalilta Focal Bathys kuuluu kategoriaan ”pakko saada”: kuulokkeiden äänenlaatu on poikkeuksellinen, istuvuus upea ja vastamelu loistava.
Pro-pelikuulokkeet luksusluokassa Steelseriesin huippumallissa on ihan kaikki, mitä voi toivoa.
Musikaalista taikuutta Saksalaisen T+A:n edullisin kuulokemalli ei todellakaan ole halpa, mutta ai että, miten ihanasti se soi.