TESTISSÄ : Täysin langattomat premium-kuulokkeet

Hyvästi johdot – tervetuloa keveys!

Jos rakastat nappikuulokkeita mutta inhoat johtoja, on True Wireless ratkaisu.

Siitä on vasta kolme vuotta, kun ensimmäiset täysin langattomat kuulokkeet tulivat markkinoille. Tajusimme heti, että näistä tulee menestys, sillä kuka nyt johtoja kaipaisi?

Jos jätämme huomioimatta ilmiselvän haitan – eli sen, miten helppoa on hukata irtonainen nappikuuloke – on täydellisessä langattomuudessa paljon etuja.

Ensinnäkin, johto ei ole hankaa paitaa tai niskaa vasten ja luo näin ikävää sivuääntä musiikin kuunteluun. Toiseksi, vahvistin on kiinni kaiutinelementissä, minkä ansiosta elementti kytkeytyy päälle ja pois salamannopeasti – tärkeää dynamiikan kannalta. On toki muistettava, että vahvistimelle on vähemmän tilaa, joten äänenvoimakkuuden enimmäiskorkeus on täysin langattomissa kuulokkeissa hieman alhaisempi kuin johdollisissa. Kolmanneksi, napit vievät todella vähän tilaa taskussa koteloineenkin, eikä koskaan enää tarvitse setviä johtosolmuja ennen kuin pääsee kuuntelemaan suosikkibiisejään.

Akku

Tähän saakka täysin langattomien kuulokkeiden iso miinus on ollut heikko akunkesto. Pikkuruiset akut ovat jaksaneet soitattaa 3-5 tuntia, jos ei huomioida kotelosta pikalatauksella saatavaa lisäaikaa. Vaikka akunkesto on yhä jäljessä tavallisia langattomia kuulokkeita, on 5 tuntia tällä hetkellä uusi normaali, ja saavuttaapa joku jo jopa 9 tunnin akunkeston (Powerbeats Pro). Kotelon lisälatauksella soittoaikaa voi saada 24-30 tuntia – tosin Supra Nero-TX väittää pääsevänsä 80 tuntiin!

Sony WF-1000XM3

Referenssikuuloke pitää pintansa

Sonyn malli on referenssimme, kun vertaamme täysin langattomia kuulokkeita. Se on minikokoon pakattu yhdistelmä täysikokoisten vastamelukuulokkeiden ominaisuuksia, ilman johtoja.

Ääni & Kuva kiteyttää

Hyvä ja tasapainoinen ääni. Mukautuva 20-tasoinen vastamelu. Erittäin hyvä akunkesto. Loistava kantama.
Vastamelu ei ole yhtä tehokas kuin WH-1000XM3. Napit ovat hiukan isot ja painavat verrattuna muihin.
Tyyppi: Täysin langattomat nappikuulokkeet

Bluetooth: 5.0

Suojausluokka: -

Koodekki: AAC, SBC

Akku: 8 h, 24 lisätuntia kotelosta

Paino: 10,8 g

Latausjohto: USB-C

Verkkosivusto: sony.fi

Hinta: 250 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris 250 €

Nämä eivät ole Sonyn ensimmäiset langattomat vastamelukuulokkeet. Olemme aiemmin testanneet mallia WF-1000X, jolla oli kuitenkin puutteensa. Tässä on kuitenkin aivan uusi rakenne, jonka yhdenmukaisuus hyväksi havaitun WH-1000XM3-mallin kanssa herättää odotuksia.

Suurin ongelma täysin langattomissa kuulokkeissa on akunkesto, mutta Sony on onnistunut tuplaamaan kuunteluajan kuuteen tuntiin. Se riittää useimmille matkoille. Kotelon kanssa pääsee lentämään kaukomaillekin, sillä lisälatauksella kuunteluaikaa saa vielä 18 tuntia. 10 minuutin pikalatauksella saa 90 minuuttia soittoaikaa.

WF-1000XM3:n käyttö on mietitty huolella, mutta kuten muissa nappimalleissa, on kosketuslevy pieni ja kömpelö. Sillä saa puheavustajan ja soiton päälle ja pois, ja niin tapahtuu vahingossa silloinkin, kun yrittää vain suoristaa nappeja korvissaan.

Siksipä onkin näppärämpää käyttää Sony Headphones Connect -sovellusta. Sovelluksessa voi säätää vastamelua ja soundia, tarkistaa akun tilan ja valita eri asetuksista.

Hiljaisuuden 20 tasoa

Automaattisen vastamelun saa säädettyä 20-portaisella asteikolla maksimitehosta lähes vastameluttomaan. Adaptive Sound Control ”kuuntelee” ympäristöä ja säätää vastamelun määrän äänenvoimakkuuden mukaan.

Langaton yhteys toimii loistavasti. Testin aikana koimme vain muutaman katkoksen äänessä toisen napin kohdalla. Apple ja Beats pitävät yhteyden vakaampana, mutta Sonyn tason on täysin hyväksyttävä. Pääsin ulkona yli 50 metrin päähän puhelimestani ennen kuin yhteys alkoi pätkiä – hevosenmitan enemmän kuin Applella ja Beatsilla.

Äänen viive

Äänessä on jonkin verran viivettä, minkä huomaa pelatessa toimintapelejä, joissa pamaus tuleekin hieman ruudulla näkyvän räjähdyksen jäljessä. Pahasta viiveestä ei ole kyse, ja Sony on parempi tässä kuin esimerkiksi B&O. Elokuvissa puheen viive on hieman häiritsevämpi.

mainos

Istuvuus

Kollegani John koki jonkinlaisen valaistumisen kokeillessaan Sonyn kuulokkeita korviinsa, mutta itse en ollut yhtä vaikuttunut. Napit istuvat hyvin, mutta painon vuoksi jäävät törröttämään. Niinpä pelkäsin koko testin ajan tiputtavani ja siten hukkaavani ne, jos jouduin juoksemaan bussiin. Plussaa kuitenkin siitä, että nappien mukana tulee seitsemän paria tyynyjä, joista kolme on mukavaa memory foamia, joten useimmat löytänevät itselleen sopivan version.

mainos

Kannattaa huomioida, että Sonyn kuulokkeita ei ole suojattu vedeltä tai pölyltä, joten ulkokäytössä on ehkä syytä noudattaa varovaisuutta.

Äänenlaatu

Sony WF-1000XMS suoriutuu vaikeistakin kappaleista aikamoisen hyvin. Tietenkään äänenlaatu ei ole samaa tasoa kuin hyvillä perinteisillä kuulokkeilla, mutta perusta musiikille on hyvä ja dynamiikat onnistuneet. Ariana Granden Bad for You tykittää mehukkailla ja iskevillä rummuilla – mahtava jyly!

Vastamelu ei muuta soundia juurikaan. Sen ollessa täysilläkin säilyttää musiikki sävynsä ja laulu erottuu hyvin.

Johtopäätökset

Sony on korjannut ensimmäisen sukupolven lastenvaivat – heikon akunkeston, huonon yhteyden – WF-1000XM3-malliinsa ja lisännyt kaupan päälle erinomaisen vastamelunsa minikoon kuulokkeisiin. Äänenlaadun suhteen tämä malli on menestys. Napit ovat kokonaisuutena oivalliset, ja vaikka oni kilpailija on saanut palaset kasaan omien täysin langattomien kuulokkeidensa suhteen, on Sony vielä vahva vastus muille.

mainos
Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro

Rakkautta ensi kohtaamisella

Huippuluokan langaton kantama, todella miellyttävä istuvuus ja aivan mahtava ääni – mitä muuta voi toivoa?

Ääni & Kuva kiteyttää

Mukaansa tempaava soundi ja muotoilu, jonka ansiosta kuulokkeet eivät ala väsyttää. Tottelee saumattomasti Siriä. Luokkansa johtava langaton kantama.
Ylä-äänten erottelu ei ole parhaasta päästä. AirPods Pro -kuulokkeisiin verrattuna joitakin ominaisuuksia puuttuu.
Tyyppi: Täysin langattomat nappikuulokkeet

Bluetooth: 5.0

Suojausluokka: IPX4

Koodekki: AAC, SBC

Akku: 9 h, 15 lisätuntia kotelosta

Paino: 22 g

Latausjohto: Lightning

Verkkosivusto: beatsbydre.com

Hinta: 250 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris 250 €

Jos olisit halunnut AirPods Pron, mutta korvasta töröttävät mikrofonit olivat kuitenkin liikaa – tai jos ylärekisterin ääntä liian kovana – lienee hyvä tietää, että Powerbeats Pro on käytännössä samoin ominaisuuksin varustettu kuulokemalli. Apple omistaa nykyään Beatsin.

Powerbeats Pron langaton kantama on yhtä kova kuin AirPods Prollakin: pääsimme testissämme tismalleen samaan pisteeseen, hieman yli 50 metriin molemmilla! Kuulokkeet ovat veden- ja pölynkestävät ja yhdistävät näppärästi iPhoneen, kun ne tuo puhelimen lähelle. Powerbeats Pro sopii toki myös Android-käyttäjille, sillä ainoa ero on edellä mainitun yhdistämistavan ja Google Assistantin puuttuminen.

Beatsillä ei ole Applen vastameluominaisuutta, eikä Löydä iPhoneni -sovellus löydä niitä, mikäli olet sattunut pistämään kuulokkeet varmaan talteen. Mikrofonit eivät törrötä hullusti ulos korvasta, mikä on estetiikan kannalta mukavaa mutta toisaalta puhelinkeskustelun toinen osapuoli kärsii pienistä epäselvyyksistä.

Powerbeats Pron akunkesto on pidempi kuin AirPods Prolla: peräti 9 tuntia. 15 tuntia lisätuntia kotelosta ei myöskään ole hullumpi. Kotelo hiukkasen iso housuntaskuun, sillä kotelossa on oltava tilaa myös korvakiinnikkeille. Se on vain kestettävä.

Istuvuus ja käyttö

Liittäminen sujuu, kuten sanottua, uskomattoman helposti. Pidän myös muotoilusta. Napeissa on kiinnikkeet, jotka kulkevat korvan taakse, joten kuulokkeet eivät mitenkään pääse putoamaan, edes hikiliikkuessa! Niinpä napit pysyvät kuin valettu eikä korvakäytävään pääse vuotamaan ylimääräistä ääntä. Powerbeats Pro sopiikin hyvin myös urheilukäyttöön, mikä tekee niistä monipuolisemmat kuin monista muista.

Soitto aloitetaan ja pysäytetään ja puhelimeen vastataan painamalla kumpaa nappia tahansa. Kahdella painalluksella hypätään seuraavaan biisiin, ja kolmella kelataan takaisin alkuun. Siri herää henkiin tavalliseen tapaan huikkaamalla ”Hey Siri”.

Äänenlaatu

Apple AirPods Pro soivat mielestäni diskantin alarajoilla energisesti, mikä saa ne kuulostamaan vähän raaoilta musiikkia kuunnellessa, mutta sama ongelma ei vaivaa Powerbeats Prota. Niiden energia räjähtää keskirekisterissä ja seuraa pitkälle bassoon. Pop soi todella mukaansa tempaavasti ja rock tykittää kovilla kitarariffeillä.

mainos

Flyygeli ja piano soivat kauniin tenhoavasti, kuten kuuluu Maurizio Pollinin Chopin-tulkinnassa Nocturne F-mollissa (Opus 55 nr 1). Äänimaisema ei ole yhtä ilmava kuin Beoplay E8 2.0:lla, mutta tasapaino on hyvä ja Powerbeats Pro toimii kiinnostavammin varsinaisella vapaa-ajan soittolistallani (olenhan yhä nuori sydämeltäni, tiedättehän).

mainos

Johtopäätökset

Korvan taakse kiertyvä pidike ei varmasti ole kaikkien makuun. Suosittelen silti kokeilemaan Powerbeats Prota, sillä jos istuvuus vain itselle sopii, saa kuulokkeet, jotka eivät taatusti tipahda kovassakaan kyydissä. Samalla saa nauttia puhtaasta musiikista, sillä ympäristön äänet eivät pääse sotkemaan kuuntelua.

Yhteys pysyy vakaasti ja on luokkansa paras (yhdessä AirPods Pron kanssa). Testijakson aikana ääni ei kadonnut kertaakaan. Langaton kantama on huippuluokkaa, samoin akunkesto.

Ääni on tasapainoinen, rytmikäs ja mukaansa tempaava. Ainoa moitteemme on ilmavuuden puute ylä-äänissä, mutta kokonaisuus on niin hyvä, että jos itse olisin hankkimassa täysin langattomia kuulokkeita, valitsisin nämä.

mainos
B&O Beoplay E8 2.0

Ylellisimmät True Wireless -kuulokkeet

Harva yltää B&O:n tasolle luksusfiiliksen luomisessa. Sama pätee uuteen E8-malliin. Hinta on kuitenkin kova ja miinuksiakin löytyy.

Ääni & Kuva kiteyttää

Soundi on miellyttävä ja ylä-äänet soivat mukavan ilmavasti. Langaton lataus onnistuu. Todella ylellisen tuntuiset kuulokkeet.
Langattomuuden kantomatka on luokkansa huonoin. Pikkutarkat kosketustoiminnot.
Tyyppi: Täysin langattomat nappikuulokkeet

Bluetooth: 4.2

Suojausluokka: IP54

Koodekki: AAC, SBC

Akku: 4 h, 12 lisätuntia kotelosta

Paino: 13 g

Latausjohto: USB-C

Verkkosivusto: bang-olufsen.com

Hinta: 350 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris 350 €

Suositun B&O E8 -mallin versio 2.0 on saanut muutamia pieniä mutta tärkeitä parannuksia edeltäjäänsä verrattuna. Ensinnäkin langaton lataus onnistuu nyt, joko Beoplayn 10-wattisella latausalustalla (125 €) tai millä tahansa Qi-latausalustalla. Toiseksi Micro-USB on korvattu USB-C:llä, mikä takaa nopeat latausajat.

Mikä ei ole muuttunut?

Pidimme kovasti E8-kuulokkietsa, mutta testaaja löysi valitettavaa istuvuudesta ja akunkestosta. Nämä heikkoudet ovat edelleen läsnä vuoden 2019 versiossa.

Mitä ei korostettu oli aptX-tuen uupuminen, mikä myös pätee uuteen malliin. Äänen viive on lisäksi melko pitkä. Jos katsoo puhelimesta leffoja, ei huulien liike ruudulla tule samaan aikaan kuin ääni kuulokkeissa – ja mikä pahempaa: kun auto kolaroi ohjelmassa, kestää lähes varttisekunnin että ääni ehtii mukaan onnettomuuspaikalle. Siinä kieltämättä eläytyminen kärsii.

Langatonta kohinaa ja heikko kantama

Langaton kantama on E8:ssa luokkansa surkein. Pääsin avoimessa tilassa 10 metriin, mikä on viidesosa siitä mihin parhaat yltävät.

Istuvuus on kuten mainittua ennallaan. Omiin korviini 2.0 istuu hyvin, mutta olen kuullut, että muiden kokemus on ikävämpi. Käytettävyydessä olisi parannettavaa. Kun painaa kerran oikeaa korvanappia saa musiikin soimaan tai pauselle. Kaksi painallusta kelaa seuraavan kappaleeseen. Jos painaakin kolme kertaa, saa aktivoitua puhelimen ääniavustajan. Jos haluaakin kelata taaksepäin soittolistalla, pitääkin muistaa painaa kahdesti vasenta korvanappia. painamalla kerran vasenta nappia päästävät kuulokkeet ympäristön äänet sisään, mikä on käytännöllinen ominaisuus esimerkiksi kaupungilla kulkiessa tai autotien varrella lenkkeillessä.

Äänenlaatu

Äänenlaatu on toisaalta oikein hyvä, mutta sehän ei ollut ongelma ennenkään. Basso on täyteläinen ja syvä. Billie Eilishin Bury a Friend soi raa’asti mutta kauniisti. Teräviä ääniä ole. Billien ääni olisi voinut tulla edemmäskin äänimaisemassa, sillä se tuntuu jäävän hieman taustalle rekisterissä, jossa kevyemmät äänet ovat energisimpiä.

Klassinen musiikki soi vakaasti myös vahvemmissa crescendo-osioissa. Keskirekisterissä ei ole painetta, E8:n aggressio ei riitä siihen. Paikka paikoin soundi on vähän liian sisäsiisti.

mainos

B&O:lla on sovellus, josta voi valita omaan makuun sopivimman ääniasetuksen. Jos äänenlaatu olisi ainoa kriteeri, olisi BeoPlay E8 2.0 ollut testimme kärjessä.

mainos

Johtopäätökset

Beoplay E8 2.0 on tyylikäs nappikuulokemalli, jonka ääni ja ylellinen tuntuma tekevät vaikutuksen edeltäjänsä E8 tapaan. Entiseen verrattuna pari parannusta on tehty: langaton lataus onnistuu ja kuulokkeissa on USB-C-liitäntä.

Suurimpia puutteita ei kuitenkaan ole korjattu. Vaikka soundi onkin todella hyvä (joskin vähän varovainen), ei kuulokkeissa ole aptX-tukea ja viive on melko pitkä (ehkä noin 200 ms?), minkä vuoksi leffojen katselu tai pelaaminen eivät toimi.

Apple AirPods Pro
Kansa ei kaikkoa edes kummallisen muotoilun säikäyttämänä, vaan himoitsee Applen AirPodeja. Pro-versio on kaikissa suhteissa parempi kuin alkuperäinen.
Audio Technica ATH-CKR7TW
Audio-Technican äänenlaatu riittäisi kyllä, mutta muuten ollaan eksytty pahasti metsään.
RHA TrueConnect
RHA on onnistunut kehittämään luotettavat ja kestävät True Wireless -kuulokkeet.
Supra Nero-TX
Täysin langattomat kuulokkeet alle satasella yllättävät iloisesti.

Lue myös

Philips on varustanut värikkään OLED-televisionsa vahvalla Bowers & Wilkinsin soundbarilla. Lopputuloksena on todellinen unelma-tv!
Himoitsetko 8K-televisiota, mutta pankkitili ei kannusta sellaisen hankkimiseen? Samsung Q700T saattaa olla oiva ratkaisu ongelmaan.
Applen ensimmäiset pantakuulokkeet ovat järjettömän hintaiset, mutta todella hyvät – melkein kaikessa.
Nikon on kuunnellut arvostelijoita ja hienosäätänyt Z6 II -malliaan tehden siitä tämän hetken parhaita kameraostoksia.
Uusien kuulokkeiden ostajat päätyvät nyt useimmiten täysin langattomiin nappikuulokkeisiin, eikä ihme.
Joskus harvoin tulee vastaan kaiutin, joka saa ihmisen pohtimaan olemassaoloaan ja elämäänsä.
Saitko juuri hankittua uuden PlayStation 5:n tai Xbox Series X:n? Ehkäpä parempi peliruutukin kelpaisi siinä tapauksessa. Testasimme parhaat pelitelevisiot!
Monen toivelistalta löytyvät pelaamiseen sopivat kuulokkeet – älä osta mitä sattuu, vaan tutustu ensin 12 testaamaamme malliin!
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös