Mainos
Mainos
Mainos

Sony KD-65AG9

Sony KD-65AG9

Lisää ruutia!

Sonyn paras OLED-televisio tekee vaikutuksen mehukkaalla kuvallaan – mutta kunnollinen HDR-fiilis uupuu.

Sony KD-65AG9:ssa on erinomaiset värit, runsaasti teräviä yksityiskohtia ja pehmeät liikkeet, mikä tekee siitä mahtavan urheilun katseluun. Lisäksi näytön oma ääni on loistava.
Kirkkaus ei ole ihan huippua, joten siisteimmät HDR-efektit jäävät vähän vaisuiksi.

Sonyn kuumimmat tuotteet löytyvät Master-sarjasta, jossa keskitytään ominaisuuksiin, hinnasta viis. Meillä on yhä 8K-tv KD-85ZG9-mallin testi kirkkaana mielessä, sillä sen terävyys ja kontrastisuus olivat niin hienot, että kuva on piirtynyt verkkokalvoillemme ehkä iäksi. Valitettavasti myös sen hinnan ajatteleminen aiheuttaa meissä yhä väristyksiä – jos ei ole miljonääri, on parinkymmenen tuhannen euron televisiosta ehkä turha haaveillakaan.

OLED-malli KD-65AG9 on hiukan järkevämpi Master-perheen jäsen. LCD kohtaa OLEDin, mikä tarkoittaa jälkimmäiselle etulyöntiasemaa kuvan suhteen, samoin kuin pienemmän koon ja hinnan. Toisaalta on sitten pärjättävä ilman 8K-resoluutiota ja ladonoven kokoista ruutua (tosin OLED-malliakin on saatavilla jopa 77-tuumaisena). Ehkä näiden kahden maailman parhaat palat voisi yhdistää?

Design

Tämän vuoden malli KD-65AG9 on litteä ja tyylikäs televisio – se on huomattavasti pienempi kuin Sonyn ensimmäinen OLED (KD-65A1). Kuvapaneeli näyttää lepäävän suoraan tv-tason päällä, sillä ja litteä jalka työntyy ruudun alta vain hiukan esiin. Vaikutelma on minimalistinen ja moderni, mikä sopii OLED-tekniikan pariksi kuin nakutettu.

Suoraan tasosta nouseva televisio on saumattoman näköinen ilmestys, mutta sillä on miinuksensa: mihin soundbar laitetaan, kuvan eteenkö? Jos ulkoista kaiutinta haluaa käyttää, on se kiinnitettävä ruudun ylle tai sivuille. Sony on kuitenkin onnistunut luomaan television omasta äänestä varsin hyvän käyttäen Acoustic Surface -tekniikkaa, joka muodostaa äänen itse ruutua hyödyntämällä, joten soundbar ei ole aivan välttämätön. Vaihtoehto on kiinnittää tv seinälle, johon AG9 sopiikin paremmin kuin muu Sonyn aiemmista malleista.

Sony KD-65AG9 on litteä ja tyylikäs: näyttö vaikuttaa nousevan suoraan tasosta. Kuva: Sony

Käyttö ja ominaisuudet

Sony on Androidin pitkäaikainen tukija, eikä AG9 ole tästä poikkeus. Siinä on valmiina Android 8.0, jossa on monia parannuksia aiempiin versioihin nähden. Ensinnäkin valikot ovat ymmärrettävämpiä ja sopivat paremmin nykyaikaiseen katseluun, jossa vaihdellaan televisiokanavien ja suoratoistopalveluiden välillä. Sony on myös lisännyt omat tv-asetuksensa pikavalikkoon.

Neljä HDMI-sisääntuloa ovat kaikki versiota 2.0 eikä uusinta 2.1-versiota kuten LG:n uusissa OLED-telkkareissa. Asialla ei ole suurta eroa, mutta se voi rajoittaa jatkossa pelikonsolien liittämistä, sillä tulossa on korkeampaa kuvataajuutta käyttäviä koneita (kuten PlayStation 5, jonka odotetaan käsittelevän 4K-resoluutiota jopa 120 fps:n nopeudella).

KD-65AG9:n mukana tulee Sonyn päivitetty premium-kaukosäädin, joka on tyylikästä harjattua metallia. Ominaisuuksiltaan se on melko samankaltainen kuin ennenkin, mutta ergonomia on parantunut: napit erottuvat paremmin ja kokonaisuus tuntuu sopivammalta tämän hintaluokan televisioon.

Muiden Android-telkkareiden tapaan Sonylla on hyvä sovellusvalikoima ja AG9 tuntuu todella nopealta. Uutuutena käyttöjärjestelmä tukee AirPlay 2:ta, joten Sonyn televisiosta voi katsoa videoita ja suoratoisto-ohjelmia myös suoraan Apple-laitteilta.

AG9:n peliasetuksella viive on 20 millisekuntia – ei siis yhtä alhainen kuin LG:n C9-mallissa, mutta ehdottoman riittävä PlayStationin pelaamiseen.

Kuvanlaatu

Kuvapuolella KD-65AG9 on täynnä Sonyn uusimpia innovaatioita, kuten tuore kuvaprosessori X1 Ultimate. Prosessorilla on tärkeä rooli OLED-näytöissä, sillä kuvapaneelit ovat mallista riippumatta melko lailla samanlaiset. Niinpä valmistajien erot tulevat esiin kuvankäsittelyssä. LG:llä on Alpha 9, Philipsillä P5 ja Sonyllä X1 Ultimate, jonka kuvankäsittely on markkinoiden tehokkainta.

Ensivaikutelma KD-65AG9:n kuvanlaadusta on, että kaikki näyttää huikealta. Aloitimme testin vanhoilla tallenteilla Canal Digital OnePlace PVR-boksistamme. Jopa tiukkaan pakatut HD- ja SD-sisällöt saavat kasvojenkohotuksen Sonyn kautta.

KD-65AG9 hoitelee skaalauksen ja melunvaimennuksen mestarillisesti. Niinpä se on myös parhaita näkemiämme televisioita liikkeiden toistamiseen. Champions League -matsit näyttävät uskomattoman saumattomilta ja hienoilta. Sonyn Motionflow-interpolaatio onnistuu erottelemaan kameran liikkeen kentällä tapahtuvaista liikkeistä ja kuva seuraa nopeaa panoraamakuvausta ilman kuvan repeilyä. Uusi suosikki-tv:mme urheilun katsomiseen taitaa olla tässä!

Elokuvien ja sarjojen katsomisen suhteen monet haluavat himmailla kuvankäsittelyn kanssa, jotta ohjelma näyttäisi mahdollisimman ”alkuperäiseltä”. Tähän Sonylla on ratkaisuna erittäin tarkka elokuva-asetus. Televisiossa on myös oma Netflix-kalibroitu asetus, joka optimoi kuvan suositulle suoratoistopalvelulle sopivimmaksi.

Kontrasti ja värintoisto ovat erittäin tarkkoja, niistä ei ole huomautettavaa. Sony AG9 on elokuva-asetuksella erittäin neutraalin värinen eikä häiritseviä värisiirtymiä tai muita katselukokemusta haittaavia virheitä näy. Muiden OLED-televisioiden tapaan Sonyn musta on ilmiömäistä. Jopa pienet tummanharmaat yksityiskohdat hyvin erottuvat pimeistä kohtauksista vailla huolta ”black crush” -ilmiöstä. Katselukulma on OLEDille tuttuun tapaan moitteeton. Mutta hetkinen…. Onko kuva myös vähän kesyn näköinen?

Kyllä se näin on. Vaikka Sonylla on vaikuttavan syvä musta ja hyvä kontrasti, ei mikään kuvaelämyksessä aiheuta sellaista vau-fiilistä. Etenkään nykyaikaisten HDR-sisältöjen (High Dynamic Range) kanssa jää kaipaamaan lisää ruutia, kun vertaa kaikkein parhaimpiin televisioihin.

Rajallinen kirkkaus on jo pitkään ollut OLED-tekniikan heikkous, joten tämän ei pitäisi tulla järin suurena yllätyksenä. AG9 on kuitenkin tällä saralla heikompi kuin odotimme. Verrattuna LG:n E9-malliin on selvää, että Sonylla on toisenlainen kuvafilosofia, jossa panostetaan mikrodetaljeihin ”makrodynamiikan” sijaan. Valinta syö valoisten kohtien intensiteettiä. Tavallisten SD-sisältöjen kanssa tämä ei ole varsinainen ongelma, mutta vaativammat HDR-laatuiset kohtaukset paljastavat puutteet. Vaikka sekä LG että Sony tukevat Dolby Visionia, on arkkivihollisella LG:llä (OLED65E9) kirkkaampi ja kontrastisempi kuva, jossa on huomattavasti enemmän painetta ja eloisuutta valoisilla alueilla. Aurinko paistaa kirkkaammin, salamat hehkuvat rajummin – kaikki näyttää elävämmältä LG:llä. Sony näyttää tässä suhteessa rajoittuneelta myös verrattuna QLED-malleihin kuten Samsungin QE65Q90R:ään.

Äänenlaatu

KD-65AG9 käyttää Sonyn omaa Acoustic Surface -tekniikkaa, jossa OLED-paneeli toimii itsessään kaiuttimena. Tai oikeammin: näytön takana on erityiset kaiutinelementit (aktuaattorit), jotka saavat paneelin värisemään ja siten soimaan. AG9:ssa on uudet ovaalit aktuaattorit oikealle ja vasemmalle stereokanavalle. Takapuolella on myös kaksi tavallista kaiutinelementtiä, jotka huolehtivat bassorekisteristä.

Sonyn epätavanomainen ratkaisu saattaa vaikuttaa oudolta, mutta käytännössä se toimii todella hyvä. KD-65AG9:n ääni on vahva, dynaaminen ja täyteläinen. Sekä puhe että ääniefektit ovat erottuvia ja kirkkaita ja parhaimmillaan ne tuntuvat tulevan suoraan ulos näytöstä! Äänen ja sen käsittelyn välillä on harvinaisen hyvä yhteistyö, joka saa aikaan saumattoman kuva- ja äänimaailman. Sony on onnistunut tekemään poikkeuksellisen television, sillä KD-65AG9 ei kaipaa lainkaan soundbaria.

Johtopäätökset

Sony KD-65AG9 sijoittuu highend-luokkaan, ja sekä kuva että ääni ovat huippuluokkaa – mikä jo itsessään on harvinainen yhdistelmä. Kuvanlaadullisesti moitittavaa ei juuri ole; kaikki sisältö näyttää todella hyvältä. Erityisen loistelias kuva on urheilun katsomiseen, sillä liikkeet toistuvat saumattomasti. Niinpä on pieni pettymys, että modernit 4K HDR -sisällöt ovat heikompia kuin kilpailijoilla: kirkkaus ei yllä parhaimmistoon. Sonyn lippulaiva-OLED loistaa toisaalta äänellään, jonka ansiosta erillistä soundbaria ei tarvita. Näin tyylikäs ja minimalistinen tv riittää itsessään olohuoneen keskipisteeksi.

Bästa pris på Sony KD-65AG9

Koko/tyyppi: 65-tuumainen 4K-OLED

Resoluutio: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)

Käyttöjärjestelmä: Android 8.0

Sisääntulo: 4 HDMI, 3 USB

Ulostulot: Optinen digitaalinen ääniulostulo

HDR: Dolby Vision

Erityistä: Acoustic Surface -äänitekniikka

Verkkosivusto: sony.fi

Sony KD-65AG9 produktside
Pris: 4 300,-

Lisää

Keskustelu
Sony PS-LX310BT

Langaton levysoitin järkihintaan

Aloitteleva vinyyliharrastaja pääsee hyvin vauhtiin langattomilla kuulokkeilla ja Sonyn levysoittimella.

LG OLED65E9

Tämän hetken paras OLED

Veitsenterävä kuva, litteä muotoilu ja vahva ääni: LG jyrää E9-televisiollaan, joka on valmistajan kaikkien aikojen paras OLED-malli.

Sony KD-65AG9

Lisää ruutia!

Sonyn paras OLED-televisio tekee vaikutuksen mehukkaalla kuvallaan – mutta kunnollinen HDR-fiilis uupuu.

Sony WF-1000XM3

Mahtavuutta minikoossa

Sonyn uudet ANC-nappikuulokkeet ovat kuin täysikokoisten vastamelukuulokkeiden parhaiden puolien langaton miniversio.

6 kannettavaa kaiutinta

Musiikki mukaan matkalle!

Kätevä kannettava kaiutin viihdyttää niin rannalla kuin piknikilläkin.

Kygo haastaa Bosen ja Sonyn

Norjalainen lifestylebrändi Kygo hyppää mukaan ylellisten vastamelukuulokkeiden markkinaan.

SteelSeries Arctis Pro Wireless

Täydellisesti hallinnassa

On vaikea kuvitella parempia pelikuulokkeita kuin SteelSeriesin huippumalli.

Sony KD-85ZG9

Saammeko esitellä: pöyristyttävän hyvä 8K-tv!

Sonyn ensimmäinen 8K-televisio saa hifistelijän lähes kyynelehtimään ihastuksesta.

Logitech G502 Lightspeed

Peliklassikko on irti!

G512-hiiren langaton versio on yhtä hyvä kuin edeltäjänsä, erona on vain johdottomuus (ja hinta).

Tivoli Audio PAL+ BT

Helppoa kuin heinänteko

Tivolin matkaradio on entistäkin parempi – ja sopii kaikkiin kesän rientoihin!

Mainos
Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

Kannettavien maaottelu: Kiina–Taiwan

Asus on PC-markkinoiden valtiaita, ja Huawei taas melko tuore tulokas alalla. Kumpi onnistuu ultrabookinsa kohdalla paremmin?

LG OLED65C9

Onko tässä paras OLED?

LG:n uusi sulavalinjainen OLED65C9 on varustettu kuumimmilla ominaisuuksilla ja mahtavalla kuvanlaadulla – sekä hämmästyttävästi kilpailijoitaan edullisemmalla hinnalla.

Sony IER-Z1R

Miltä kuulostavat 2 000 euron nappikuulokkeet?

Pitäkää kiinni hatuistanne! Kaikkien aikojen kalleimmat testaamamme nappikuulokkeet toistavat musiikin mikroskooppisella tarkkuudella.

Sony KD-75XG9505

Sonyn paras LCD tykittää adrenaliinia

Sony KD-75XG9505 vakuuttaa upealla kontrastillaan ja syvillä väreillään, joiden ansiosta kuva on ilmiömäisen hyvä.

5 bilekaiutinta

Kunnon basso, kunnon bileet

Kokosimme kovaäänisimmät kaiuttimet kesän juhliin.

6 jalustakaiutinta

Mieletön ääni, pieni kaiutin

Kompaktista jalustakaiuttimesta saa todella hyvää ääntä, jos ei tyydy ihan halvimpaan.

6 True Wireless -kuuloketta

Ei sitoutumispakkoa

Unohda johdot ja ole vapaa: Truly Wireless on nappikuulokkeiden uusi musta!

3 pelikuuloketta

Perhesuhteita

Logitech vastaan Logitech. Pitkääkö aina olla kalleinta vai viekö edullisin malli voiton?

9 älykaiutinta

Ääni komentaa

Haluaisitko kuunnella uutta kaiutinta? Miten olisi sellainen, joka myös kuuntelee sinua? Älykaiuttimella voi ohjata koko kotia - mutta miten on äänenlaadun laita?

Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa

Uusi sheriffi kaupungissa

Kauppoihin on saatu ensimmäiset Nvidian kaikkien aikojen nopeimmalla näytönohjaimella varustetut pelikannettavat. Kumpi vetää nopeammin?

5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

Mainos
6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.