Testissä: Sony KD-65AG9

Lisää ruutia!

Sonyn paras OLED-televisio tekee vaikutuksen mehukkaalla kuvallaan – mutta kunnollinen HDR-fiilis uupuu.
Karakter
Sony KD-65AG9
Ääni & Kuva kiteyttää
Sony KD-65AG9:ssa on erinomaiset värit, runsaasti teräviä yksityiskohtia ja pehmeät liikkeet, mikä tekee siitä mahtavan urheilun katseluun. Lisäksi näytön oma ääni on loistava.
Kirkkaus ei ole ihan huippua, joten siisteimmät HDR-efektit jäävät vähän vaisuiksi.
Faktat
Koko/tyyppi: 65-tuumainen 4K-OLED Resoluutio: 3840 x 2160 (4K Ultra HD) Käyttöjärjestelmä: Android 8.0 Sisääntulo: 4 HDMI, 3 USB Ulostulot: Optinen digitaalinen ääniulostulo HDR: Dolby Vision Erityistä: Acoustic Surface -äänitekniikka Verkkosivusto: sony.fi
Mainos
Mainos
forfatter

Sonyn kuumimmat tuotteet löytyvät Master-sarjasta, jossa keskitytään ominaisuuksiin, hinnasta viis. Meillä on yhä 8K-tv KD-85ZG9-mallin testi kirkkaana mielessä, sillä sen terävyys ja kontrastisuus olivat niin hienot, että kuva on piirtynyt verkkokalvoillemme ehkä iäksi. Valitettavasti myös sen hinnan ajatteleminen aiheuttaa meissä yhä väristyksiä – jos ei ole miljonääri, on parinkymmenen tuhannen euron televisiosta ehkä turha haaveillakaan.

OLED-malli KD-65AG9 on hiukan järkevämpi Master-perheen jäsen. LCD kohtaa OLEDin, mikä tarkoittaa jälkimmäiselle etulyöntiasemaa kuvan suhteen, samoin kuin pienemmän koon ja hinnan. Toisaalta on sitten pärjättävä ilman 8K-resoluutiota ja ladonoven kokoista ruutua (tosin OLED-malliakin on saatavilla jopa 77-tuumaisena). Ehkä näiden kahden maailman parhaat palat voisi yhdistää?

Design

Tämän vuoden malli KD-65AG9 on litteä ja tyylikäs televisio – se on huomattavasti pienempi kuin Sonyn ensimmäinen OLED (KD-65A1). Kuvapaneeli näyttää lepäävän suoraan tv-tason päällä, sillä ja litteä jalka työntyy ruudun alta vain hiukan esiin. Vaikutelma on minimalistinen ja moderni, mikä sopii OLED-tekniikan pariksi kuin nakutettu.

Suoraan tasosta nouseva televisio on saumattoman näköinen ilmestys, mutta sillä on miinuksensa: mihin soundbar laitetaan, kuvan eteenkö? Jos ulkoista kaiutinta haluaa käyttää, on se kiinnitettävä ruudun ylle tai sivuille. Sony on kuitenkin onnistunut luomaan television omasta äänestä varsin hyvän käyttäen Acoustic Surface -tekniikkaa, joka muodostaa äänen itse ruutua hyödyntämällä, joten soundbar ei ole aivan välttämätön. Vaihtoehto on kiinnittää tv seinälle, johon AG9 sopiikin paremmin kuin muu Sonyn aiemmista malleista.

Sony KD-65AG9 on litteä ja tyylikäs: näyttö vaikuttaa nousevan suoraan tasosta. Kuva: Sony

Käyttö ja ominaisuudet

Sony on Androidin pitkäaikainen tukija, eikä AG9 ole tästä poikkeus. Siinä on valmiina Android 8.0, jossa on monia parannuksia aiempiin versioihin nähden. Ensinnäkin valikot ovat ymmärrettävämpiä ja sopivat paremmin nykyaikaiseen katseluun, jossa vaihdellaan televisiokanavien ja suoratoistopalveluiden välillä. Sony on myös lisännyt omat tv-asetuksensa pikavalikkoon.

Annons

Neljä HDMI-sisääntuloa ovat kaikki versiota 2.0 eikä uusinta 2.1-versiota kuten LG:n uusissa OLED-telkkareissa. Asialla ei ole suurta eroa, mutta se voi rajoittaa jatkossa pelikonsolien liittämistä, sillä tulossa on korkeampaa kuvataajuutta käyttäviä koneita (kuten PlayStation 5, jonka odotetaan käsittelevän 4K-resoluutiota jopa 120 fps:n nopeudella).

KD-65AG9:n mukana tulee Sonyn päivitetty premium-kaukosäädin, joka on tyylikästä harjattua metallia. Ominaisuuksiltaan se on melko samankaltainen kuin ennenkin, mutta ergonomia on parantunut: napit erottuvat paremmin ja kokonaisuus tuntuu sopivammalta tämän hintaluokan televisioon.

Muiden Android-telkkareiden tapaan Sonylla on hyvä sovellusvalikoima ja AG9 tuntuu todella nopealta. Uutuutena käyttöjärjestelmä tukee AirPlay 2:ta, joten Sonyn televisiosta voi katsoa videoita ja suoratoisto-ohjelmia myös suoraan Apple-laitteilta.

AG9:n peliasetuksella viive on 20 millisekuntia – ei siis yhtä alhainen kuin LG:n C9-mallissa, mutta ehdottoman riittävä PlayStationin pelaamiseen.

Kuvanlaatu

Kuvapuolella KD-65AG9 on täynnä Sonyn uusimpia innovaatioita, kuten tuore kuvaprosessori X1 Ultimate. Prosessorilla on tärkeä rooli OLED-näytöissä, sillä kuvapaneelit ovat mallista riippumatta melko lailla samanlaiset. Niinpä valmistajien erot tulevat esiin kuvankäsittelyssä. LG:llä on Alpha 9, Philipsillä P5 ja Sonyllä X1 Ultimate, jonka kuvankäsittely on markkinoiden tehokkainta.

Annons

Ensivaikutelma KD-65AG9:n kuvanlaadusta on, että kaikki näyttää huikealta. Aloitimme testin vanhoilla tallenteilla Canal Digital OnePlace PVR-boksistamme. Jopa tiukkaan pakatut HD- ja SD-sisällöt saavat kasvojenkohotuksen Sonyn kautta.

KD-65AG9 hoitelee skaalauksen ja melunvaimennuksen mestarillisesti. Niinpä se on myös parhaita näkemiämme televisioita liikkeiden toistamiseen. Champions League -matsit näyttävät uskomattoman saumattomilta ja hienoilta. Sonyn Motionflow-interpolaatio onnistuu erottelemaan kameran liikkeen kentällä tapahtuvaista liikkeistä ja kuva seuraa nopeaa panoraamakuvausta ilman kuvan repeilyä. Uusi suosikki-tv:mme urheilun katsomiseen taitaa olla tässä!

Elokuvien ja sarjojen katsomisen suhteen monet haluavat himmailla kuvankäsittelyn kanssa, jotta ohjelma näyttäisi mahdollisimman ”alkuperäiseltä”. Tähän Sonylla on ratkaisuna erittäin tarkka elokuva-asetus. Televisiossa on myös oma Netflix-kalibroitu asetus, joka optimoi kuvan suositulle suoratoistopalvelulle sopivimmaksi.

Kontrasti ja värintoisto ovat erittäin tarkkoja, niistä ei ole huomautettavaa. Sony AG9 on elokuva-asetuksella erittäin neutraalin värinen eikä häiritseviä värisiirtymiä tai muita katselukokemusta haittaavia virheitä näy. Muiden OLED-televisioiden tapaan Sonyn musta on ilmiömäistä. Jopa pienet tummanharmaat yksityiskohdat hyvin erottuvat pimeistä kohtauksista vailla huolta ”black crush” -ilmiöstä. Katselukulma on OLEDille tuttuun tapaan moitteeton. Mutta hetkinen…. Onko kuva myös vähän kesyn näköinen?

Kyllä se näin on. Vaikka Sonylla on vaikuttavan syvä musta ja hyvä kontrasti, ei mikään kuvaelämyksessä aiheuta sellaista vau-fiilistä. Etenkään nykyaikaisten HDR-sisältöjen (High Dynamic Range) kanssa jää kaipaamaan lisää ruutia, kun vertaa kaikkein parhaimpiin televisioihin.

Annons

Rajallinen kirkkaus on jo pitkään ollut OLED-tekniikan heikkous, joten tämän ei pitäisi tulla järin suurena yllätyksenä. AG9 on kuitenkin tällä saralla heikompi kuin odotimme. Verrattuna LG:n E9-malliin on selvää, että Sonylla on toisenlainen kuvafilosofia, jossa panostetaan mikrodetaljeihin ”makrodynamiikan” sijaan. Valinta syö valoisten kohtien intensiteettiä. Tavallisten SD-sisältöjen kanssa tämä ei ole varsinainen ongelma, mutta vaativammat HDR-laatuiset kohtaukset paljastavat puutteet. Vaikka sekä LG että Sony tukevat Dolby Visionia, on arkkivihollisella LG:llä (OLED65E9) kirkkaampi ja kontrastisempi kuva, jossa on huomattavasti enemmän painetta ja eloisuutta valoisilla alueilla. Aurinko paistaa kirkkaammin, salamat hehkuvat rajummin – kaikki näyttää elävämmältä LG:llä. Sony näyttää tässä suhteessa rajoittuneelta myös verrattuna QLED-malleihin kuten Samsungin QE65Q90R:ään.

Äänenlaatu

KD-65AG9 käyttää Sonyn omaa Acoustic Surface -tekniikkaa, jossa OLED-paneeli toimii itsessään kaiuttimena. Tai oikeammin: näytön takana on erityiset kaiutinelementit (aktuaattorit), jotka saavat paneelin värisemään ja siten soimaan. AG9:ssa on uudet ovaalit aktuaattorit oikealle ja vasemmalle stereokanavalle. Takapuolella on myös kaksi tavallista kaiutinelementtiä, jotka huolehtivat bassorekisteristä.

Sonyn epätavanomainen ratkaisu saattaa vaikuttaa oudolta, mutta käytännössä se toimii todella hyvä. KD-65AG9:n ääni on vahva, dynaaminen ja täyteläinen. Sekä puhe että ääniefektit ovat erottuvia ja kirkkaita ja parhaimmillaan ne tuntuvat tulevan suoraan ulos näytöstä! Äänen ja sen käsittelyn välillä on harvinaisen hyvä yhteistyö, joka saa aikaan saumattoman kuva- ja äänimaailman. Sony on onnistunut tekemään poikkeuksellisen television, sillä KD-65AG9 ei kaipaa lainkaan soundbaria.

Johtopäätökset

Sony KD-65AG9 sijoittuu highend-luokkaan, ja sekä kuva että ääni ovat huippuluokkaa – mikä jo itsessään on harvinainen yhdistelmä. Kuvanlaadullisesti moitittavaa ei juuri ole; kaikki sisältö näyttää todella hyvältä. Erityisen loistelias kuva on urheilun katsomiseen, sillä liikkeet toistuvat saumattomasti. Niinpä on pieni pettymys, että modernit 4K HDR -sisällöt ovat heikompia kuin kilpailijoilla: kirkkaus ei yllä parhaimmistoon. Sonyn lippulaiva-OLED loistaa toisaalta äänellään, jonka ansiosta erillistä soundbaria ei tarvita. Näin tyylikäs ja minimalistinen tv riittää itsessään olohuoneen keskipisteeksi.

[ratemypost]

Vastaa

Lue myös

Bang & Olufsen Beosound Emerge muuttaa käsityksemme siitä, miltä monihuonekaiutin voi näyttää – ja kuulostaa.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Tangentin pieni langaton vahvistin on loistovalinta esimerkiksi harrastustilaan tai teinin huoneeseen.
JBL Live Pro+ on vastamelulla varustettu kuulokemalli, jonka ääni on tehdasasetuksilla keskinkertainen – mutta sovelluksen säätöjen jälkeen loistava!
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Sony tekee paluun highend-luokkaan uudella huippumallillaan: Bravia XR-A90J on kirkkaudeltaan paras OLED-televisio, jonka olemme koskaan nähneet!
Tavallisesti langattomat vastamelukuulokkeet maksavat paljon enemmän kuin Urbanistan uutuusmalli.
Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.
TCL P815 ei ehkä ole nykytekniikoiden äärimmäisin ilmentymä, mutta edullinen ja hyvä perustelkkari!
Jos tykkäät kunnon volyymistä ja rajusta rockista, on Marshall Mode II valintasi.
HEDDphone on todellakin uniikki tuote, joka valmistelee markkinaa uudenlaisille kuulokkeille. Et ole taatusti kuullut mitään tällaista!
Ensimmäinen pelikone GeForce RTX 3080 -näytönohjaimella on nyt saatu kauppoihin, ja jälleen pelien 3D-suorituskykyä on saatu venytettyä pidemmälle.
Bang & Olufsen on ammentanut inspiraatiota 70-luvulta luodessaan uuden kannettavan musiikkisoittimensa.