TESTISSÄ: TCL TS8111

Edullisesti parempaa ääntä

Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.
Karakter
TCL TS8111
Ääni & Kuva kiteyttää
TCL TS8111 tarjoaa kirkasta, selkeää ja täyteläistä ääntä. Hyvä kaukosäädin ja helppolukuinen näyttö.
Basso on hyvä, muttei korvaa erillistä subwooferia.
Faktat
 • Koko television mukaan: 48 tuumaa
 • HDMI: (2.0) 1 sisään, 1 ulos (ARC)
 • Digitaalinen sisääntulo: Optinen, USB-A
 • Analoginen sisääntulo: 3,5 mm
 • Verkko: –
 • Langaton käyttö: Bluetooth
 • Puheohjaus: Passiivinen (Google Assistant, Siri)
 • Subwoofer: Vain sisäinen
 • Mitat: 100 x 5,8 x 11 cm
 • Väri: Musta, tummanharmaa kangas
 • Verkkosivusto: tcl.com
Mainos
Mainos
forfatter

Tuntuuko televisiosi ääni lattealta ja epäselvältä? Siinä tapauksessa kannattaa panostaa soundbariin!

Televisiovalmistajat ovat viime aikoina panostaneet ulkonäköön, mutta ääni jää usein vielä vähän huomioitta. Niinpä soundbarilla voi saada merkittävän parannuksen ääneen.

Kiinalaisella TCL:llä on monta tv-mallia, jossa ääneen on panostettu. Esimerkiksi X10 ja C815 on varustettu Onkyon äänijärjestelmällä. Toisissa malleissa ääni on paljon latteampia, ja niitä varten on olemassa TS8111!

TCL TS8111. Kuva: TCL

TCL TS8111

Kyseessä on TCL:n soundbar-malli, jossa ei ole mitään ylimääräistä. 100 cm leveä soundbar sisältää myös integroidun subwooferin, joten sen voi vain asettaa televisiotasolle tai kiinnittää seinälle ilman hankalia johtosotkuja.

Paperilla TCL tukee Dolby Atmos -ääntä, mutta se tarkoittaa tässä tapauksessa virtuaalista 3D-ääntä. Kaiutin on 2.1-tyyppiä (stereo plus bassokanava). Kattoäänille ei siis ole omia kanaviaan, eikä keskikanavaakaan ole. Sen sijaan kolmiulotteisuuden vaikutelma luodaan digitaalisella signaalinkäsittelyllä.

Annons

Kuten todettua, ei TS8111:ssä ole erillistä subwooferia. TCL:n mukaan sisäänrakennettu subwoofer ajaa asian riittävän hyvin.

Sisäänrakennettu basso: räjäytyskuva TCL TS8111-mallista bassokaiuttimen kanssa. Järjestelmä koostuu kahdesta bassoelementistä, joissa kummassakin on kaksi passiivisäteilijää, jotka tarjoavat lisää pontta bassoon. Kuva: TCL

Helppo asentaa

TCL TS8111 on keskikokoinen soundbar – suurin piirtein samaa kokoluokkaa kuin Sonoksen Playbar – ja se sopii parhaiten 50-tuumaisille ja sitä suuremmille televisioille. Sonoksen kaiuttimen tapaan hillitty ilme on saavutettu mustalla kankaalla – ei siis peilikiiltävää muovia tässä! Soundbarin päällä on käytännölliset hipaisukytkimet ja edessä pieni lednäyttö, johon syttyy valot, kun tekee asetuksia tai muuttaa volyymia, ja se myös sammuu nopeasti.

Soundbar on melko kapea mutta pitkä/leveä (tasan metrin!). Kannattaa siis varmistaa, että se oikeasti mahtuu television alle tai eteen, ja että television jalusta tai jalat jättävät sille riittävästi tilaa. Yritimme testata soundbaria yhdessä niin ikään testissä olleen TCL 55P815-television kanssa, mutta tv:n jalusta aiheutti haasteita. Soundbarin saa asetettua reippaammin television eteen tai ongelman voi ratkaista kiinnittämällä sen seinälle – pakkauksessa tulee mukana seinäkiinnikkeet.

TCL TS8111 on melko simppeli soundbar varustuksiltaan: Bluetoothin lisäksi muita langattomia käyttötapoja, kuten Wi-Fiä tai AirPlaytä, ei ole. Fyysiset liitännät sitä vastoin ovat hyviä: HDMI:lle löytyy sisään- ja ulostulo, joten siihen saa suoraan kytkettyä ulkoisen soittimen, kuten Blu-ray-soittimen.

Asennus sujuu nopeasti ja kaiutin synkkaa heti television kanssa, kun sen yhdistää HDMI-ulostuloon. Kunhan HDMI CEC on aktivoitu, toimii television kaukosäätimen volyyminsäätö soundbarille. Kaiuttimen mukana tulee myös oma kaukosäätimensä, mutta se on parempi jättää signaalinvalintaan ja hienosäätöön.

Annons

 

TCL-TS8111-scaled TCL-TS8111-inputs-scaled TCL-TS8111-remote-scaled
<
>
Kaukosäädin toimii hyvin ja sen tarjoamat ääniasetukset ovat mainiot. Volyyminsäätöön kannattaa käyttää tv:n kaukosäädintä. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

– Kuulin, että maalaat taloja, sanoo työväenliikkeen johtaja Jimmy Hoffa (Al Pacino) autoritaarisella äänellään mafia-apuri Frankille (Robert De Niro) puhelimessa.

Katsomme Netflixin menestyselokuvaa The Irishmania loisteliaan Dolby Atmos -äänen saattelemana. Herrojen De Niro, Pacino ja Pesci keskustelua on ilo sekä katsoa että kuunnella. Ohjaaja Martin Scorsesen juonessa hahmojen välinen keskustelu on keskiössä, ja siksi onkin erityisen tärkeää, että ääni on erottuva ja selkeä!

Ensivaikutelma on positiivinen: TS8111:n ääni on vahva ja puhdas ja keskirekisteri täyteläinen ja miellyttävä, minkä ansiosta puheesta on helppo saada selvää. Vaikka tässä soundbarissa ei erillistä keskikanavaa olekaan, on puhe selkeästi erottuvaa ja sijoittuu keskelle, Äänen ja kuvan synkkaus (lip sync) on myös varsin kohdillaan.

Aluksi ääni tuntui yläpäästään hieman tummalta, mutta ongelma poistui, kun säädimme hieman diskanttia kovemmalle. Tarjolla on kolme valmista EQ-asetusta (Movie, Music, TV, joista elokuva-asetus toimi mielestämme parhaiten äänen tasapainon suhteen.

Annons
TCL TS8111
TCL TS8111 toistaa ääntä selkeästi ja täyteläisesti. Tässä Netflixin The Irishman. Kuva: Audun Hage

Hyvä basso

Kuten sanottua, ei TS8111-mallissa ole erillistä subwooferia, vaan sen bassontoisto nojaa kahteen pieneen sisäänrakennettuun bassoelementtiin (ja kahteen passiivisäteilijään).

Me L&B:n toimituksessa suhtaudumme aina hieman epäilevästi soundbareihin, joiden mainostetaan pärjäävän ilman subwooferia, sillä syvä basso on tärkeä tekijä niin elokuvissa kuin musiikissa. Fysiikan lakien mukaan ei myöskään ole mahdollista, että kaksi pientä bassoelementtiä olisi tehokkaampi ratkaisu kuin oikea subwoofer, jossa on kunnon kaikukoppa ja iso bassokalvo. Bassossa kun on kuitenkin kyse ilman liikuttelun massoista!

Täytyy kuitenkin myöntää, että TCl on onnistunut tässä tapauksessa hyvin. TS8111 ei sukella bassossa kovin syvälle, mutta ääniefekteissä riittää painetta tarvittavissa kohdissa. Ihan eivät lahkeet lepata, kun Frank pamauttaa pari taksia ilmaan, mutta räjähdys kuitenkin tuntuu ja saa televisiotason tärisemään. Täyteläinen basso tuo musiikkiin hyvää painoa etenkin syntikkabassoon ja rumpuihin.

3D-efektiä vain rajallisesti

TS8111 toimii yllättävän hyvin puheen, musiikin ja ääniefektien kanssa: meistä se on ainakin yhtä hyvä kuin saman valmistajan kalliimpi TS9030 Ray-Danz.

Surroundista kuitenkin puuttuu jotakin. Vaikka äänenlaatu on yleisesti täyteläistä ja miellyttävää, ei TS8111 onnistu ihan luomaan eläväistä ja moniulotteista vaikutelmaa. Mutta ei kai sitä oikein voi odottaakaan 2.1-kaiuttimelta.

Annons

Formula 1 -dokumentti Drive to Survive on täynnä henkeäsalpaavia ääniefektejä. Parhaimmillaan pitäisi tuntua kuin äänikuva täyttäisi koko huoneen ja liikkuu fyysisesti panoraamakuvausten mukana ja F1-autojen hujahtaessa ohi. Tässä suhteessa TCL TS8111 on hiukan lattea, etenkin jos vertaa kalliimpiin Atmos-soundbareihin, joissa on korkeus- ja sivukanavat erikseen. Äänikuva on suuri, kirkas ja erottuva, mutta ei täytä tilaa korkeuskanavin varustettujen Atmos-soundbarien tapaan. Ääni on siitä huolimatta huomattavasti parempi kuin missään perustelevisiossa itsessään!

Kilpailijoita, onko heitä?

Markkinoilla on soundbareja pilvin pimein, ja myös kohtuullisen hintaisia löytyy paljon – mutta oikeasti hyvänkuuloisia on harvemmassa. Kompakti Sonos Beam (450 €) on yksi suosikkimme: se tarjoaa hyvää ja erottuvaa ääntä TCL:ää kompaktimmassa paketissa. Lisäksi se toimii halutessa osana Sonoksen monihuonejärjestelmää. TCL:n basso on kuitenkin vahvempi, eikä Sonoksella ole Atmos-tukea. Ja sitten on hintaero: kaksisataa euroa TCL:n hyväksi! Todiste siitä, että TCL on onnistunut tekemään erittäin kilpailukykyisen soundbarin.

Johtopäätökset

TS8111 on suunniteltu tarjoamaan edullista korotusta television sisäänrakennettuun äänijärjestelmään, ja meistä TCL osuu maaliin. Reilulla parilla sadalla eurolla saa soundbarin, joka todella vie television äänen uuteen ulottuvuuteen. TS8111:n äänikuva on iso ja selkeä, ja puhe toistuu eläväisesti ja kirkkaasti. Integroidun subwooferin ansiosta myös basso on riittävän täyteläinen. Ääni ei täytä huonetta samaan tapaan kuin aidot Atmos-soundbarit, mutta tähän hintaan voimme sanoa olevamme täysin tyytyväisiä kokonaisuuteen.

[ratemypost]

Vastaa

Lue myös

Bang & Olufsen Beosound Emerge muuttaa käsityksemme siitä, miltä monihuonekaiutin voi näyttää – ja kuulostaa.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Tangentin pieni langaton vahvistin on loistovalinta esimerkiksi harrastustilaan tai teinin huoneeseen.
JBL Live Pro+ on vastamelulla varustettu kuulokemalli, jonka ääni on tehdasasetuksilla keskinkertainen – mutta sovelluksen säätöjen jälkeen loistava!
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Sony tekee paluun highend-luokkaan uudella huippumallillaan: Bravia XR-A90J on kirkkaudeltaan paras OLED-televisio, jonka olemme koskaan nähneet!
Tavallisesti langattomat vastamelukuulokkeet maksavat paljon enemmän kuin Urbanistan uutuusmalli.
Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.
TCL P815 ei ehkä ole nykytekniikoiden äärimmäisin ilmentymä, mutta edullinen ja hyvä perustelkkari!
Jos tykkäät kunnon volyymistä ja rajusta rockista, on Marshall Mode II valintasi.
HEDDphone on todellakin uniikki tuote, joka valmistelee markkinaa uudenlaisille kuulokkeille. Et ole taatusti kuullut mitään tällaista!
Ensimmäinen pelikone GeForce RTX 3080 -näytönohjaimella on nyt saatu kauppoihin, ja jälleen pelien 3D-suorituskykyä on saatu venytettyä pidemmälle.
Bang & Olufsen on ammentanut inspiraatiota 70-luvulta luodessaan uuden kannettavan musiikkisoittimensa.