Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: TCL TS8111

Edullisesti parempaa ääntä

Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.

Julkaistu 26.03.2021 - 12:00
TCL TS8111
Audun Hage

Tuntuuko televisiosi ääni lattealta ja epäselvältä? Siinä tapauksessa kannattaa panostaa soundbariin!

Televisiovalmistajat ovat viime aikoina panostaneet ulkonäköön, mutta ääni jää usein vielä vähän huomioitta. Niinpä soundbarilla voi saada merkittävän parannuksen ääneen.

Kiinalaisella TCL:llä on monta tv-mallia, jossa ääneen on panostettu. Esimerkiksi X10 ja C815 on varustettu Onkyon äänijärjestelmällä. Toisissa malleissa ääni on paljon latteampia, ja niitä varten on olemassa TS8111!

Mainos
3.TS8111 Built In Subwoofer scaled 1
TCL TS8111. Kuva: TCL

TCL TS8111

Kyseessä on TCL:n soundbar-malli, jossa ei ole mitään ylimääräistä. 100 cm leveä soundbar sisältää myös integroidun subwooferin, joten sen voi vain asettaa televisiotasolle tai kiinnittää seinälle ilman hankalia johtosotkuja.

Paperilla TCL tukee Dolby Atmos -ääntä, mutta se tarkoittaa tässä tapauksessa virtuaalista 3D-ääntä. Kaiutin on 2.1-tyyppiä (stereo plus bassokanava). Kattoäänille ei siis ole omia kanaviaan, eikä keskikanavaakaan ole. Sen sijaan kolmiulotteisuuden vaikutelma luodaan digitaalisella signaalinkäsittelyllä.

Kuten todettua, ei TS8111:ssä ole erillistä subwooferia. TCL:n mukaan sisäänrakennettu subwoofer ajaa asian riittävän hyvin.

TCL TS8111 drivers
Sisäänrakennettu basso: räjäytyskuva TCL TS8111-mallista bassokaiuttimen kanssa. Järjestelmä koostuu kahdesta bassoelementistä, joissa kummassakin on kaksi passiivisäteilijää, jotka tarjoavat lisää pontta bassoon. Kuva: TCL

Helppo asentaa

TCL TS8111 on keskikokoinen soundbar – suurin piirtein samaa kokoluokkaa kuin Sonoksen Playbar – ja se sopii parhaiten 50-tuumaisille ja sitä suuremmille televisioille. Sonoksen kaiuttimen tapaan hillitty ilme on saavutettu mustalla kankaalla – ei siis peilikiiltävää muovia tässä! Soundbarin päällä on käytännölliset hipaisukytkimet ja edessä pieni lednäyttö, johon syttyy valot, kun tekee asetuksia tai muuttaa volyymia, ja se myös sammuu nopeasti.

Soundbar on melko kapea mutta pitkä/leveä (tasan metrin!). Kannattaa siis varmistaa, että se oikeasti mahtuu television alle tai eteen, ja että television jalusta tai jalat jättävät sille riittävästi tilaa. Yritimme testata soundbaria yhdessä niin ikään testissä olleen TCL 55P815-television kanssa, mutta tv:n jalusta aiheutti haasteita. Soundbarin saa asetettua reippaammin television eteen tai ongelman voi ratkaista kiinnittämällä sen seinälle – pakkauksessa tulee mukana seinäkiinnikkeet.

TCL TS8111 on melko simppeli soundbar varustuksiltaan: Bluetoothin lisäksi muita langattomia käyttötapoja, kuten Wi-Fiä tai AirPlaytä, ei ole. Fyysiset liitännät sitä vastoin ovat hyviä: HDMI:lle löytyy sisään- ja ulostulo, joten siihen saa suoraan kytkettyä ulkoisen soittimen, kuten Blu-ray-soittimen.

Asennus sujuu nopeasti ja kaiutin synkkaa heti television kanssa, kun sen yhdistää HDMI-ulostuloon. Kunhan HDMI CEC on aktivoitu, toimii television kaukosäätimen volyyminsäätö soundbarille. Kaiuttimen mukana tulee myös oma kaukosäätimensä, mutta se on parempi jättää signaalinvalintaan ja hienosäätöön.

 

TCL-TS8111-scaled TCL-TS8111-inputs-scaled TCL-TS8111-remote-scaled
<
>
Kaukosäädin toimii hyvin ja sen tarjoamat ääniasetukset ovat mainiot. Volyyminsäätöön kannattaa käyttää tv:n kaukosäädintä. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

– Kuulin, että maalaat taloja, sanoo työväenliikkeen johtaja Jimmy Hoffa (Al Pacino) autoritaarisella äänellään mafia-apuri Frankille (Robert De Niro) puhelimessa.

Katsomme Netflixin menestyselokuvaa The Irishmania loisteliaan Dolby Atmos -äänen saattelemana. Herrojen De Niro, Pacino ja Pesci keskustelua on ilo sekä katsoa että kuunnella. Ohjaaja Martin Scorsesen juonessa hahmojen välinen keskustelu on keskiössä, ja siksi onkin erityisen tärkeää, että ääni on erottuva ja selkeä!

Ensivaikutelma on positiivinen: TS8111:n ääni on vahva ja puhdas ja keskirekisteri täyteläinen ja miellyttävä, minkä ansiosta puheesta on helppo saada selvää. Vaikka tässä soundbarissa ei erillistä keskikanavaa olekaan, on puhe selkeästi erottuvaa ja sijoittuu keskelle, Äänen ja kuvan synkkaus (lip sync) on myös varsin kohdillaan.

Aluksi ääni tuntui yläpäästään hieman tummalta, mutta ongelma poistui, kun säädimme hieman diskanttia kovemmalle. Tarjolla on kolme valmista EQ-asetusta (Movie, Music, TV, joista elokuva-asetus toimi mielestämme parhaiten äänen tasapainon suhteen.

TCL TS8111
TCL TS8111 toistaa ääntä selkeästi ja täyteläisesti. Tässä Netflixin The Irishman. Kuva: Audun Hage

Hyvä basso

Kuten sanottua, ei TS8111-mallissa ole erillistä subwooferia, vaan sen bassontoisto nojaa kahteen pieneen sisäänrakennettuun bassoelementtiin (ja kahteen passiivisäteilijään).

Me L&B:n toimituksessa suhtaudumme aina hieman epäilevästi soundbareihin, joiden mainostetaan pärjäävän ilman subwooferia, sillä syvä basso on tärkeä tekijä niin elokuvissa kuin musiikissa. Fysiikan lakien mukaan ei myöskään ole mahdollista, että kaksi pientä bassoelementtiä olisi tehokkaampi ratkaisu kuin oikea subwoofer, jossa on kunnon kaikukoppa ja iso bassokalvo. Bassossa kun on kuitenkin kyse ilman liikuttelun massoista!

Täytyy kuitenkin myöntää, että TCl on onnistunut tässä tapauksessa hyvin. TS8111 ei sukella bassossa kovin syvälle, mutta ääniefekteissä riittää painetta tarvittavissa kohdissa. Ihan eivät lahkeet lepata, kun Frank pamauttaa pari taksia ilmaan, mutta räjähdys kuitenkin tuntuu ja saa televisiotason tärisemään. Täyteläinen basso tuo musiikkiin hyvää painoa etenkin syntikkabassoon ja rumpuihin.

3D-efektiä vain rajallisesti

TS8111 toimii yllättävän hyvin puheen, musiikin ja ääniefektien kanssa: meistä se on ainakin yhtä hyvä kuin saman valmistajan kalliimpi TS9030 Ray-Danz.

Surroundista kuitenkin puuttuu jotakin. Vaikka äänenlaatu on yleisesti täyteläistä ja miellyttävää, ei TS8111 onnistu ihan luomaan eläväistä ja moniulotteista vaikutelmaa. Mutta ei kai sitä oikein voi odottaakaan 2.1-kaiuttimelta.

Formula 1 -dokumentti Drive to Survive on täynnä henkeäsalpaavia ääniefektejä. Parhaimmillaan pitäisi tuntua kuin äänikuva täyttäisi koko huoneen ja liikkuu fyysisesti panoraamakuvausten mukana ja F1-autojen hujahtaessa ohi. Tässä suhteessa TCL TS8111 on hiukan lattea, etenkin jos vertaa kalliimpiin Atmos-soundbareihin, joissa on korkeus- ja sivukanavat erikseen. Äänikuva on suuri, kirkas ja erottuva, mutta ei täytä tilaa korkeuskanavin varustettujen Atmos-soundbarien tapaan. Ääni on siitä huolimatta huomattavasti parempi kuin missään perustelevisiossa itsessään!

Kilpailijoita, onko heitä?

Markkinoilla on soundbareja pilvin pimein, ja myös kohtuullisen hintaisia löytyy paljon – mutta oikeasti hyvänkuuloisia on harvemmassa. Kompakti Sonos Beam (450 €) on yksi suosikkimme: se tarjoaa hyvää ja erottuvaa ääntä TCL:ää kompaktimmassa paketissa. Lisäksi se toimii halutessa osana Sonoksen monihuonejärjestelmää. TCL:n basso on kuitenkin vahvempi, eikä Sonoksella ole Atmos-tukea. Ja sitten on hintaero: kaksisataa euroa TCL:n hyväksi! Todiste siitä, että TCL on onnistunut tekemään erittäin kilpailukykyisen soundbarin.

Johtopäätökset

TS8111 on suunniteltu tarjoamaan edullista korotusta television sisäänrakennettuun äänijärjestelmään, ja meistä TCL osuu maaliin. Reilulla parilla sadalla eurolla saa soundbarin, joka todella vie television äänen uuteen ulottuvuuteen. TS8111:n äänikuva on iso ja selkeä, ja puhe toistuu eläväisesti ja kirkkaasti. Integroidun subwooferin ansiosta myös basso on riittävän täyteläinen. Ääni ei täytä huonetta samaan tapaan kuin aidot Atmos-soundbarit, mutta tähän hintaan voimme sanoa olevamme täysin tyytyväisiä kokonaisuuteen.

Karakter
TCL TS8111
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

TCL TS8111 tarjoaa kirkasta, selkeää ja täyteläistä ääntä. Hyvä kaukosäädin ja helppolukuinen näyttö. Basso on hyvä, muttei korvaa erillistä subwooferia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vertailussa Dolby Atmos -soundbarit

Säveliä seinästä

Sony ULT Field 1: kannettava bassokone

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Ääni & Kuva
Scroll to Top