Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: TCL Ray-Danz TS9030

Kiintoisa konsepti

TCL Ray-Danz TS9030 simuloi surround-ääntä älykkäillä akustisilla ratkaisuilla DSP:n sijaan.

Julkaistu 11.10.2020 - 09:29
TCL Ray-Danz TS9030
Geir Gråbein Nordby

Soundbar on hyvä lisä television äänenlaadun parantamiseksi. Vaikka iloitsenkin siitä, että halvat ja muoviset surroundsysteemit ovat saaneet väistyä yksinkertaisempien soundbarien tieltä, on yksi kaiutin toki aikamoinen kompromissi oikeaan kotiteatterijärjestelmään verrattuna.

Useimmat soundbarit hyödyntävät digitaalista äänenkäsittelyä (Digital Signal Processing, DSP), joka huijaa kuulijan uskomaan, että ääni toimisi kuten oikea surround. Se toimii usein hyvin sen henkilön kannalta, joka istuu suoraan kaiuttimen edessä – mutta sohvan laidoilla istuvat eivät pääse nauttimaan vastaavasta vaikutelmasta.

TCL on lähtenyt uudenlaiselle linjalla Ray-Danz-soundbarinsa kanssa. Se ei perustu DSP:hen, vaan akustiikkaan.

Mainos
TCL RAY-DANZ RAYDANZ det
TCL Ray-Danz TS9030:ssa on joka sivulla akustinen reflektori, joka heijastaa ääntä ympärilleen ja luo laajan äänikuvan ilman tehoasta DSP-käsittelyäkin. Kuva: TCL

Lue myös: Sonos Arc – Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

”Tanssivia äänisäteitä”

Soundbarin nimi Ray-Danz viittaa kaiuttimen tapaan rajata äänen jakautumista siten, että tilaan suunnattaan ääniä kapeampina ”säteinä”. Säteet heijastuvat seinistä ja ”tanssivat” huoneessa. Tuloksena on kuulijan korvaan heijastuva ääni, joka tuntuu tulevan eri suunnista ja eri aikoihin sen mukaan, mistä seinästä ääni voimakkaimmin heijastuu.

Tavoitteena on ollut luoda luonnollisempi surround verrattuna DSP:n luomaan ääneen, joka keskellä tilaa on usein hyvä, mutta joka muuten tekee äänestä luonnottoman kylmän ja terävän. TCL Ray-Danz pitäisi siis toimia aidomman kuuloisesti paitsi surround-elokuvien ja -sarjojen kanssa, mutta myös stereomusiikin kanssa.

Kolmekanavainen soundbar

Ray-Danz TS9030 on kolmikanavainen kaiutin, jossa keskirekisteri ja diskantti on sijoitettu keskelle, jotta puhe erottuisi mahdollisimman hyvin. Kaiuttimen kummassakin päässä ”täysrekisterielementit”, jotka siirtävät äänen akustisten linssien läpi – tai reflektoreiden, kuten TCL sanoo – ja taivuttavat diskantin ja keskirekisterin omiksi säteikseen tarkoin harkituissa kulmissa. Näin äänikuva levittyy laajemmalle kuin DSP-tekniikalla.

3D-ääni

Jonkin verran DSP:tä on tässäkin käytetty. Ennen kaikkea se auttaa luomaan vaikutelmaa ylhäältä tulevasta äänestä, sillä TCL:n soundbar tukee Dolby Atmos -ääntä, joka pyrkii luomaan kolmiulotteisen äänikuvan tilaan.

Tukea DTS-formaateille ei ole, vaan käytössä on tavallinen PCM-stereoääni.

TCL RAY-DANZ RAYDANZ
Kuva: TCL

Langatonta ääntä

Kun Ray-Danz TS9030:aa ei käytä elokuvien katsomiseen, sen voi liittää kotiverkkoon ja tehdä siitä älykodin osan Google Homen tai Applen HomeKitin kautta. Sisäänrakennettuna löytyy Chromecast ja AirPlay 2. Mikrofonia ei ole, joten puheohjausta varten täytyy ottaa kännykkä käteen tai hyödyntää erillistä älykaiutinta, kuten Google Nest Miniä.

Asennus ja käyttö

Soundbarin käyttöönoton pitäisi olla helppoa, ja tässä TCL on onnistunut. Jos soundbaria ei halua kiinnittää seinälle (mikä toimii myös hyvin), riittää että kytkee piuhat ja laittaa kaiuttimen tv-tasolle.

Halutessaan soundbarin voi liittää Wi-Fin kännykän kautta, mutta kytkeminen televisioon onnistuu myös HDMI ARC:n kautta, ja musiikin kuuntelu sujuu Bluetoothillakin. Kannattaa huomata, että Blu-rayn Dolby Atmoksen käyttö vaatii Ray-Danzin HDMI-sisääntulon käyttämistä, sillä kaiutin ei osaa purkaa kyseistä formaattia suoraan televisiosta. Se osaa kuitenkin vastaanottaa Atmos-ääntä Netflixistä ja pakata sen Dolby Digital+ -muotoon. Kuulostaa melko tekniseltä, mutta riittää kun ymmärtää, että 4K Blu-ray-soitin tai pelikonsoli on kytkettävä suoraan soundbariin.

Näyttö on mukavan iso ja etäämpää näkyy hyvin, mikä sisääntulo on valittuna ja millaista ääntä soitetaan, vaikkapa nyt Dolby Atmos -formaattia.

Kaukosäädin on varsin helppokäyttöinen, sillä jokaiselle toiminnolle, myös kullekin sisääntulolle, on oma nappinsa. Kuten pitääkin. Jos äänilähde on jotakin muuta kuin Atmos-ääntä, voi silti painaa Vertical Surround -nappia ja saada korkeusvaikutelmaa ääneen.

AV Sync -napilla saa kätevästi siirrettyä ääntä eteen- tai taaksepäin, jos tuntuu, että ääni ja kuva eivät ole ihan synkassa.

 

TCL Raydanz Ray-Danz exploded-view
Kaiuttimen molemmissa päissä on täysrekisterielementit, ja ääni tulee akustisten reflektoreiden kautta. Keskellä on keskirekisteri-diskanttielementti, joka toistaa puhetta. Kuva: TCL

Ray-Danzin ääni

TCL TS9030 tuottaa ääntä hyvällä koheesiolla – subwoofer sulautuu luontevaksi osaksi äänikuvaa sen sijaan, että se mörisisi nurkassa itsekseen. Dialogi on täyteläistä, ja suurimmaksi osaksi luonnollista, eikä basso peitä sitä alleen.

Surroundvaikutelma on hiukan rajallinen jopa Atmos-äänen kanssa. Ready Player One -elokuvan soundtrackin surround kuulostaa paremmalta esimerkiksi Sony HT-G700-soundbarilla soitettuna, mutta TCL:n ääni on lämpimämpi ja miellyttävämpi.

TS9030 ei ole mikään kanuuna, vaan sekä subwooferista että soundbarista loppuu yty ennen kuin ääni pääsisi kunnolla tempaamaan mukaansa. Jos olohuone on pieni ja istuu 2-3 metrin päässä televisiosta, on volyymi riittävän korkea ja ehdottomasti vangitsevampi kuin pelkän tv:n varassa oleva ääni.

Muihin soundbareihin verrattuna tuntuma on melko kesy, ja ylä-äänissä saisi olla enemmän ilmavuutta. Vaikka dialogeille onkin oma keskikaiuttimensa, voisi puheessa olla enemmänkin kirkkautta ja dynamiikkaa.

Musiikki kuulostaa hyvältä, mutta voisi kuulostaa paremmaltakin. Ääni pyöristyy liikaa ja jäin kaipaamaan iskevyyttä. Naislaulussa painetta jää uupumaan keskirekisteristä ja ilmaa ylä-äänistä, ja soitinten sointirakenne jää turhan yksinkertaiseksi.

TCL ray-danz raydanz ts9030
Kuva: TCL

Johtopäätökset

Ray-Danz TS9030 on kiintoisa soundbar, joka hyödyntää muotoilun akustisia ominaisuuksia digitaalisen äänenkäsittelyn sijaan tarjotakseen mahdollisimman lavean äänikuvan. Näin useampi sohvalla istuja pääsee nauttimaan hyvästä äänestä eikä vain suoraan kaiuttimen eteen parkkeerannut perheenjäsen, kuten yleensä on laita DSP-pohjaisten kaiuttimien kohdalla.

TS9030 er en enkel å bruke og uanstrengt enhet. Det spiller filmer og musikk til fulle, og det at lydbildet er litt større på flere punkter i rommet er en kul ting.

Surroundlyd er ikke så høy som noen av konkurrentene, men det er ikke Ray-Danzs største problem. Den største ulempen er den svake dynamikken og den anonyme subwooferen. Filmene og musikken savner det siste slaget, og de øvre lydene mangler luftighet og nyanse.

Lydbildet til TCL TS9030 er lett å svelge: alt er glatt, godt og uanstrengt. Jeg savner fortsatt litt mer av alt.

Karakter
TCL Ray-Danz TS9030
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Musiikin koheesio on hyvä. Isolta näytöltä on helppo lukea kauempaakin. Vaisut dynamiikat ja subwoofer. Surroundvaikutelma voisi olla uskottavampikin.

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Ääni & Kuva
Scroll to Top