Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: TCL C815 (65C815)

Kiva kokemus edullisesti

TCL C815 -televisio tarjoaa hyvää kuvaa ja paljon älyominaisuuksia huokeaan hintaan. Jopa äänenlaatu on kohdillaan!

Julkaistu 27.10.2020 - 18:10
TCL C815 (65C815)
Audun Hage

TCL tykkää uida vastavirtaan. Kiinalaisvalmistajalla on tapana varustaa televisionsa hieman useammilla ominaisuuksilla ja hauskemmalla designilla kuin saman hintaluokan kilpailijoilla. Ja niin tietysti pitääkin, kun vastassa on sellaisia tv-jättejä kuin LG ja Samsung!

Uudessa C815-mallissa on 4K-LCD-paneeli ja nykyaikaiset Android-älyominaisuudet ja video- ja audioformaatit kuten Dolby Vision ja Dolby Atmos. Kirsikkana kakussa on Onkyon toimittama äänijärjestelmä. C815 on saatavana 55-, 65- ja 75-tuumaisena, joista meidän testihuoneeseemme päätyi 65-tuumainen versio. Ja täytyy sanoa, että ilahduimme sen kohdalla TCL:n tarjoamasta hinta-laatusuhteesta.

TCL C815 front right TCL C815 front
<
>
TCL C815 näyttää raikkaalta ja tyylikkäältä kolmine jalkoineen. Onkyon soundbar suuntaa äänen suoraan katsojaa kohti. Kuva: TCL

Design

TCL C815 näyttää melko originelliltä: näyttö lepää kolme ulos työntyvän jalan varassa, mikä näyttää ensin oudolta mutta oikeastaan myös aika raikkaalta. Yksi taakse nojaava jalka ja kaksi eteen kallistettua jalkaa ei välttämättä takaa kaikkein vakainta asennustapaa, mutta se näyttää hauskalta tavallisempiin ratkaisuihin verrattuna. Sivusta katsottuna näyttö on ylhäältä litteä ja alhaalta paksumpi, sillä alaosaan on sijoitettu kaiuttimet ja muu elektroniikka. Liitännät löytyvät television oikeaan kylkeen upotetusta kolosesta. Jos jotain moitittavaa etsitään, niin johtojen piilottaminen olisi voitu helpommaksi. Samsungin jalkaa pitkin kulkeva johtokätkö on esimerkiksi paljon tyylikkäämpi ratkaisu. TCL:n ruudun voi myös ripustaa seinälle tavallisen VESA-kiinnikkeen avulla.

Mainos

Käyttö ja ominaisuudet

C815 pohjautuu tuttuun Android 9.0 -käyttöjärjestelmään, ja TCL:n mukaan päivitys 10-versioon on tulossa vielä tämän vuoden puolella. Tämän päivän Android on helppokäyttöinen ja selkeä. C815 lataa sovellukset ja palvelut hiukan nopeammin kuin TCL QLED800, mutta ei silti yllä Sonyn parhaiden mallien nopeuteen (XH80). Kaukosäädinkin on hieman hitaampi reagoimaan kuin voisi toivoa, mutta ei tilanne mitenkään sietämätön ole. Pitkulaisen infrapunasäätimen lisäksi pakkauksessa tulee mukana Bluetooth-kaukosäädin.

TCL C815 Remotes scaled 1
Television mukana tulee kaksi kaukosäädintä, joista pienempi toimii Bluetoothilla. Kuva: TCL

Muiden TCL-näyttöjen tapaan C815:ssa on laaja tuki eri formaateille. Esimerkiksi Dolby Vision ja HDR10+ ovat tuettuna sekä HDMI-sisääntulon että sisäänrakennettujen sovellusten kautta. Android-alustaa on kiittäminen hyvästä suoratoistovalikoimasta: Netflix, Amazon Prime, Rakuten ja nyt myös uusi Disney+. Viimeisin tarjoaa paljon sisältöjä 4K Dolby Vision -HDR-formaatissa, joista voi näin ollen nauttia täydellä laadulla TCL:n televisiolla.

TCL C815 Android scaled 1

Miinustakin tulee: näytössä ei ole HDMI 2.1 -liitäntöjä, vaan ainoastaan 2.0b. Uusimmat pelaamista helpottavat ominaisuudet kuten ALLM (Automatic Low Latency Mode) ja VRR (Variable Refresh Rate) sekä 4K-videon siirto 120 fps:n nopeudella loistavat poissaolollaan. Jos siis suunnittelee uuden pelikonsolin, kuten PS5:n tai Xbox Series X/S:n hankintaa, tämä on syytä huomioida. On vielä jokseenkin epävarmaa, millä laajuudella näitä kyseisiä ominaisuuksia tullaan käyttämään jatkossa, mutta innokkaan peliharrastajan on kuitenkin parempi valita varman päälle HDMI 2.1:llä varustettu televisio.

Kuvanlaatu

TCL C815:ssa on VA-tyypin (Vertically Aligned) 4K LCD -paneeli, joka kätkee sisäänsä QLED-teknologiaa. QLED perustuu pienillä kvanttipisteillä (Quantum Dots) varustettuun värifiltteriin, joka mahdollistaa laajemman värikirjon ja paremman kirkkauden LCD-paneelilla. Taustavalaistus on sijoitettu reunoille (Edge LED), mikä poikkeaa monista suoralla taustavalaistuksella toimivista QLED-paneeleista. Reunavalaistus rajoittaa kontrastia ja mustaa, mutta se ei välttämättä tarkoita mahdottoman huonoa kuvanlaatua. Suora taustavalaistus on paljon kalliimpi ratkaisu ja vaatii useita erillisiä himmennysalueita toimiakseen optimaalisesti.

Huom! TCL:n mukaan 65- ja 75-tuumaisessa mallissa on 100/120 Hz:n virkistystaajuus, kun taas 55-tuumainen joutuu tyytymään 50/60 Hz:iin.

TCL C815 Karate Kid scaled 1
TCL:n television kuvanlaatu sopii erinomaisesti kaikenlaiseen katseluun. Kuvassa Karate Kid (1984). Kuva: Audun Hage

TCL:n televisiossa on useita kuva-asetuksia. Meille neutraalin ja luonnollisen kuvan ystäville elokuva-asetus on paras. Kuva on puhdas, selkeä ja kontrastia riittää hyvin.

Viime aikoina olemme nautiskelleet Karate Kidin (1984) seurasta sekä sen throwback-sarjasta Cobra Kaista (2018), jotka molemmat löytyvät Netflixistä. Nostalgiatripin jälkeen saattaa tuntea olonsa kumman vanhaksi… mutta onneksi sekä vanha että uusi sisältö näyttävät loistavalta TCL:n ruudulta!

Kohinanvaimennus C815:ssä toimii tehokkaasti, samoin skaalaus – vuoden 1984 Daniel-san ja Mr. Miyagi näyttävät varsin skarpeilta. Liikkeet toistuvat pehmeästi ja ilman luonnotonta saippuaoopperaefektiä. C815 on tässä selvästi parempi kuin TCL QLED800, ja on itse asiassa liikkeiden toistossa samaa tasoa kuin kalliimmat televisiot.

Elokuva-asetuksella väritasapaino pysyy hyvänä. Mikään ei erotu kuvasta erityisen negatiivisena. Myös harmaasävyasteikko on suhteellisen tasainen ja testiyksilön valon jakautuminen niin ikään tasaista. LCD-paneeli on melko mattainen, joten heijastuksetkaan eivät aiheuta ongelmia.

Huomasimme kuitenkin TCL:n hävittävän hieman yksityiskohtia tummimmissa kohdissa (black crush). Tummimmat harmaat muuttuvat mustiksi, mutta tähän löytyi onneksi pika-apu kuvavalikon asetuksista: säädimme Gamma-ohjainta pari pykälää alaspäin, jolloin kontrasti ja musta tulivat hienosti esiin ilman, että yksityiskohtia hukkui pimeyteen.

Kokonaisuutena olemme varsin tyytyväisiä TCL C815:n kuvanlaatuun, etenkin kun ajattelee laitteen hintaa. Ihan kaikkea on turha kuvitella saavansa tähän hintaan, ja jos vertaamme kalliimpiin premium-malleihin (esimerkiksi Samsung Q80T, Sony XH9005 tai LG Nano 90), joissa on suora taustavalaistus, on TCL:n kirkkaus kovin maltillinen 400 nitiä. Kyseessä ei siis ole mikään HDR-sisältöjä räjäyttelevä valotykki, mutta useimpien televisiosisältöjen kanssa ja useimmissa katseluolosuhteissa kuva on oikein mainio.

Äänenlaatu

Kuva on oma juttunsa, mutta ymmärrettävästi ääni muodostaa puolet katseluelämyksestä. Ja äänen saralla TCL on yksi parhaiten varustettuja hintaluokassaan. C815:ssä on Onkyon brändin alla kulkeva sisäänrakennettu äänijärjestelmä, joka on tyylikkäästi sijoitettu näytön alareunaan. Mistään ei selviä, kuinka paljon japanilainen kaiutinvalmistaja on ollut mukana soundbarin kehittelyssä, mutta eipä sillä niin väliäkään. Tärkeintä nimittäin on, että ääni toimii, ja meistä TCL on oikein onnistunut!

TCL Cobra Kai scaled 1
TCL C815 -television sisäänrakennetut kaiuttimet tarjoavat hyvää ääntä. Kuva: Audun Hage

TCL C815 Onkyo soundbar scaled 1

CC815 eroaa joukosta vahvalla ja selkeällä äänentoistollaan. Ääni on miellyttävä ja täyteläinen, ja diskantti erottuu hyvin, samoin kuin erinomaisen kirkas keskirekisteri. Formula 1 -sirkukseen keskittyvä Netflix-sarja kuulostaa eloisalta ja rajulta, kun kilpa-autojen moottorit murisevat kaiuttimissa. Takaosan subwoofer tuo painetta musiikkiin ja ääniefekteihin. Televisiolla ei ollut hankaluuksia täyttää melko tilavaa testihuonettamme riittävällä volyymillä.

Tietysti ääntä voi parantaa ulkoisella kaiutinlaitteistolla, mutta jotta saa huomattavaa laatueroa aikaiseksi, kannattaa varautua maksamaan soundbarista ja langattomasta subwooferista 400-500 euroa.

Johtopäätökset

TCL C815 on edullinen televisiomalli, jossa on vähän merkittäviä puutteita. Kuva on terävä ja kontrasti riittävä, laajalle formaattivalikoimalle löytyy tuki ja Android-käyttöliittymä tarjoaa hyvän sovellusvalikoiman. Äänen suhteen TCL on keskimääräistä parempi, ja television omat kaiuttimet riittävät hyvin eivätkä vaadi erillistä soundbaria. TCL C815 on näiden seikkojen ansiosta erittäin hyvä ostos ja ansaitsee ehdottomasti suosituksemme!

Karakter
TCL C815 (65C815)
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Kuva on hyvä ja kontrastia riittävästi. Äänikin on täyteläinen ja kirkas sisäänrakennettujen kaiuttimien ansiosta. HDMI 2.1 -ominaisuudet puuttuvat.

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Ääni & Kuva
Scroll to Top