TESTISSÄ : TCL QLED800 (65QLED800)

QLED-televisio TCL:ltä

TCL:n QLED-tv lupaa edullista suorituskykyä.

 itemprop
TCL QLED800 (65QLED800)

Ääni & Kuva kiteyttää

Tuki tärkeimmille HDR-formaateille. Kontrasti ja värintoisto ovat hyvät, samoin hinta.
Ei uusimpia HDMI 2.1 -ominaisuuksia. Kaukosäädin vanhanaikaista IR-mallia.
  • Koko/tyyppi: 65-tuumainen 4K LCD
  • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Käyttöjärjestelmä: Android
  • Sisääntulot: 4 HDMI (2.0b), 3 USB
  • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni, HDMI ARC
  • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
  • Verkkosivusto: tcl.com/fi
lisää
vähemmän

Suositushinta: 1200 €

65-tuumainen QLED-televisio suoralla ledtaustavalaistuksella, HDR ja Dolby Vision vaivaiseen 1 200 euron hintaan? Kyllä vain! Kiinalainen TCL on jo pidempään ollut altavastaajana markkinoilla, joita hallitsevat isot nimet kuten Samsung ja LG, mutta TCL hipoo jatkuvasti lähempänä ja syö markkinaosuutta televisiokaupoilla. TCL tavaramerkkejä on tarjota hyvät ominaisuudet ja hyvää suorituskykyä huomattavasti kilpailijoita edullisemmin.

Uusi QLED800 on Pohjoismaiden markkinoille tehty erikoismalli, joka suunnitelmien mukaan on myynnissä vain Gigantissa. Saatavilla on kokovaihtoehdot 50, 55 ja 65 tuumaa, joista tutustuimme suurimpaan.

Design

Muotoilu on hillittyä eikä mikään pistä silmään. Kuva ulottuu lähes reunasta reunaan ja harmaa metallikehys on erittäin kapea. Takaosa on ylhäältä litteämpi, ja alhaalta paksumpi johtuen kaiuttimista ja virtalähteestä. QLED800:ssa on kaksi V-muotoista jalkaa, joiden sijoittelun voi itse valita kahdesta leveydestä. Näppärää!

Käyttö ja ominaisuudet

TCL on alusta asti hyödyntänyt Androidia, ja tämän vuoden malleissa käyttöliittymäversio on jo 9.0 (päivitys 10-versioon on tulossa vuoden 2020 lopulla). Käyttöliittymä on entistä simppelimpi, mutta QLED800 jää nopeudessa hieman muita viime aikoina testaamiamme Android-televisioita jälkeen. YouTuben kaltaiset sovellukset latautuvat hiukan hitaammin, eikä tv vaihda sovellusten välillä yhtä nopeasti kuin vaikkapa Sony XH9005.

Myös kaukosäätimen käskyihin vastaaminen vie vähän enemmän aikaa QLED800:lta. Kaukosäädin on vanhanaikaista infrapunamallia, eli se on osoitettava suoraan televisiota kohti, jotta tv nappaa signaalin. Ei mikään hirveä kauneusvirhe, mutta Bluetooth-kaukosäätimeen verrattuna vähän vaivalloisempaa.

IR-kaukosäädin ei ole nopeimmasta päästä. Toivottavasti TCL korvaa sen pian modernimmalla Bluetooth-säätimellä! Kuva: Audun Hage

TCL QLED800:ssa on tuki monille tärkeimmille videoformaateille, kuten Dolby Vision ja HDR10+. Niinpä uudet elokuvat ja sarjat esimerkiksi Netflixistä, Amazon Primesta ja Rakutenista toistuvat optimaalisesti. TCL ei kuitenkaan näytä tukevan integroitua Atmos-ääntä: emme saaneet sisäänrakennetusta Netflix-sovelluksesta Atmos-ääntä, ainoastaan tavallisen Dolby 5.1-äänen.

mainos

Toinen puute on HDMI 2.1 -yhteensopivien liitäntöjen puuttuminen, tarjolla on vain 2.0b. Tulevan sukupolven pelikonsoliominaisuudet kuten ALLM ja VRR eivät siis toimi televisiossa, mutta sentään tarjolla on peliastus, jossa viive on alhainen.

mainos

Kuvanlaatu

Samsungin tapaan TCL on luottanut QLED-teknologiaan uusimmissa televisioissaan. Kyseessä on värisuodatin niin sanotuilla kvanttipisteillä, jotka tarjoavat vahvemman ja laajemman värikirjon kuin perinteiset LCD:t. QLED800 on lisäksi varustettu suoralla ledtaustavalaistuksella, mikä on tässä hintaluokassa harvinaista. Tämä asettaa aikamoisia odotuksia kontrastille ja mustalle!

Toisaalta odotukset on syytä pitää maltillisina: kyseessä ei ole ”Full Array” led-tv. QLED800:ssa ei ole paikallista himmennystä erillisine ledalueineen, kuten highend-malleissa. Sitä paitsi TCL on valinnut 50 Hz:n paneelin siinä missä kalliissa malleissa on 100 Hz:n paneelit. Se rajoittaa korkeataajuuksisille (HFR) sisällöille.

Nämä huomioiden TCL on silti yllättävän hyvä. Värintoisto on hyvää ja vivahteikasta ja terävyys myös hyvä. Elokuva-asetuksella värit ovat luonnollisen tasapainoiset.

TCL QLED800:n kuvassa on hyvä kontrasti. Chris Hemsworthin lähikuvat Netflixin Extraction-elokuvassa näyttävät todella yksityiskohtaisilta ja luonnollisilta. Kuva: Audun Hage

Kontrastin ja kirkkauden suhteen QLED800 ei ole samalla tasolla kuin Samsung Q80T tai Sony XH9005. Kummassakin premium-mallissa on kirkkaampi kuva ja syvempi kontrasti, minkä huomaa varsinkin HDR-formaatin elokuvissa.  Chris Hemsworthin taskulamppu Netflixin Extraction-elokuvassa loistaa kirkkaammin Sonyn ruudulla, eikä TCL toista Dhakan maanalaisia näkymiä samalla syvyydellä kuin Samsung. Ero ei kuitenkaan ole valtava, etenkin jos huomioi TCL:n kilpailijoiden monta sataa euroa kalliimmat hinnat.

mainos

65QLED800 ei ole liikkeiden toistossakaan paras näkemämme. Liikkeitä tasoittava ominaisuus Black Frame Insertion ei riitä kompensoimaan 50-hertsisen paneelin epätasaisuuksia. Nopeat panoraamakuvaukset aiheuttavat kuvaan säröilyä ja epätasaisia nytkähtelyitä, joita ei tämän päivän televisiossa oikein enää haluaisi nähdä. TCL:n ja Sonyn supersulavan XH9005:n välillä on luokan mittainen ero.

Äänenlaatu

Muihin TCL-malleihin verrattuna QLED800 on melko tavanomaisesti varustettu. Usein televisiot on nimittäin varustettu ruudun alareunaan sijoitetulla Onkyon tai JBL:n soundbarilla, mutta tässä mallissa on alaspäin suunnatut stereokaiuttimet. Äänentoisto on ok tässä hintaluokassa: puhe on selkeää mutta ilman erillistä subwooferia ääni jää latteaksi. Erillinen soundbar onkin hyvä lisä QLED800-televisiolle, ja TCL tarjoaa siihen tarkoitukseen hyvän vaihtoehdon RayDanzin muodossa. QLED800:ssa on oma HDMI ARC -äänenpalautuskanavansa (Audio Return Channel) ja Dolby Atmos -tuki – tosin vain niin sanottuna pass-through-versiona, mikä tarkoittaa, että tarvitaan vielä ulkoinen videolähde kuten Blu-ray-soitin, jotta Atmos-äänestä pääsee nauttimaan.

Johtopäätökset

TCL on onnistunut jälleen edullisella LCD-televisiollaan: QLED800 tarjoaa kontrastia ja värikästä kuvaa, joka haastaa kalliimpien mallien kuvanlaadun. Se ei kuitenkaan ole löytö, sillä kontrasti ja kirkkaus jäävät jälkeen parhaista, eikä varustelussa ole huomioitu uusimpia ominaisuuksia, kuten HDMI 2.1 -yhteensopivuutta. Liikkeiden toisto on toisinaan nykivää. Jos kuitenkin budjetti on rajallinen, on TCL QLED800 oiva vaihtoehto – joskus kuitenkin kannattaa vähän törsätäkin!

Lisää
Keskustelu

Lue myös

TCL C815 (65C815)

Kiva kokemus edullisesti

TCL C815 -televisio tarjoaa hyvää kuvaa ja paljon älyominaisuuksia huokeaan hintaan. Jopa äänenlaatu on kohdillaan!

TCL RAY-DANZ TS9030 lifestyle

Kiintoisa konsepti

TCL Ray-Danz TS9030 simuloi surround-ääntä älykkäillä akustisilla ratkaisuilla DSP:n sijaan.

Beoplay H95 støydempende hodetelefoner

Parhaat melunvaimentajat

Kaipaatko pois hälystä? Kokosimme listaan tämän hetken parhaat vastamelukuulokkeet.

Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

Mestarien mestari

Panasonicin huippumalli on todellinen herkkupala tv-harrastajille: HZ2000 tarjoaa mielettömän tyylikästä kuvaa ehdalla studiolaadulla!

Beoplay H95 spread

Loistavaa vastamelua B&O:lta

Olemmekin odotelleet highend-luokkaan vastamelukuulokkeita, ja jotenkin ei yllätä, että Bang & Olufsen ehtii ensimmäisenä erinomaisella Beoplay H95 -mallillaan!

Shure Aonic 50 lifestyle

Taivaan portit aukeavat

Shure Aonic tarjoaa ehkäpä parasta koskaan kuulemaamme äänenlaatua vastamelukuulokkeista.

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site! Vieritä ylös