Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: TCL 65X10

Uusi MiniLED: väkevää kontrastia!

MiniLED on tämän vuoden televisiohitti: tuhansien pienien ledvalojen avulla on tarkoitus puhaltaa uutta eloa LCD-teknologiaan. Kiinalainen TCL ehtii ensimmäisten joukossa markkinoille MiniLED-mallillaan.

Julkaistu 05.02.2021 - 20:18
TCL 65X10
Audun Hage

Ajat muuttuvat, mutta LCD pysyy. Suosittu paneeliteknologia on käymässä vanhentuneeksi ja joutuu yhä useammin OLEDin lyömäksi. Siitä huolimatta televisiovalmistajat jaksavat panostaa vielä LCD:hen ja kehittää siihen uusia ratkaisuja. Ensimmäisiä paranteluja edustivat värejä parantavat filtterit (QLED) ja terävämpi resoluutio (4K/8K), ja nyt LCD-paneelia valaiseva taustavalaistus saa huomattavan päivityksen MiniLEDin muodossa!

MiniLED-tekniikka on varmasti vuoden kiinnostavimpia televisiouutuuksia. Uusi taustavalaistus hyödyntää tuhansia minipieniä ledvaloja, joita on siis merkittävästi enemmän kuin aiemmin. Tällä saavutetaan tasaisempi valon jakautuminen ja paljon parempi kontrasti. Jälleen kerran tavoitteena on saada LCD-teknologia uuteen kukoistukseen.

Sekä LG että Samsung ovat ilmoittaneet tuovansa tänä vuonna markkinoille MiniLED-televisioita, mutta TCL ehti ensin ja esitteli ensimmäisen MiniLED-mallinsa, huippumalli X10:n, jo viime vuoden puolella.

Mainos

Virallisesti kyseessä on vuoden 2020 malli, jota on saatavilla vain 65-tuumaisena, mutta pian myyntiin saadaan 2021-mallit useassa eri koossa. Halusimme silti uteliaisuuttamme testata X10:n – onhan ensimmäisiä tämän tyyppisiä televisioita!

Kannattaa muuten muistaa, että MiniLED on eri asia kuin MicroLED, joka on myös uusi paneeliteknologia. MicroLED ei enää edusta LCD-tekniikkaa, vaan ledvalot vastaavat siinä sekä valaistusta että väreistä, hieman OLEDien tapaan. Kyseessä on kuitenkin paljon kalliimpi ja mutkikkaampi tekniikka, jota ei vielä toistaiseksi saada puristettua ”normaaleihin” hintaluokkiin.

TCL 65X10 lifestyle
TCL 65X10. Kuva: TCL

TCL X10: Ensimmäinen MiniLED-televisio

TCL X10 on siis yksi ensimmäisiä MiniLEDejä markkinoilla. Teknisesti ottaen kyseessä on yhä LCD-näyttö 4K-resoluutiolla: ero on LCD-paneelin taustalla olevassa ledvalaistuksessa, jota on modernisoitu rankasti – tai pitäisikö sanoa minimoitu. Ledit ovat kutistuneet niin paljon, että tilaa on useammille: tavallisessa premium- tai highend-televisiossa on tilaa 50–500 paikalliselle himmennysalueelle. MiniLEDien kohdalla puhutaan 700–800 tai jopa useammasta tuhannesta alueesta, näytön koosta riippuen. OLED-televisioissa on yhä enemmän, sillä käytännössä jokainen ledvalo on oma alueensa OLEDissa, mutta joka tapauksessa parannus on huomattava perinteiseen LCD-ruutuun verrattuna. Ja siksi halusimme nyt testata TCL X10:n livenä!

01 Mini Led
TCL-huippumalli hyödyntää uusinta MiniLED-tekniikkaa, joka tekee kuvasta kirkkaan ja kontrastista erinomaisen. Onko tässä tulevaisuuden televisio? Kuva: TCL

Design

TCL-näytön muotoilu on tyylikäs ja helposti lähestyttävä, ja se on paljon ylellisempi kuin aiemmin testaamamme TCL-mallit. Kokonaisuus on kapea ja suoralinjainen, ja ruutua ympäröi varsin kapea kehys. Äänipuoli on ratkaistu erillisellä, television alareunaan kiinnitetyllä soundbarilla, joka on verhoiltu tummalla kankaalla. Seinäkiinnityskin onnistuu erillisten soundbar-kiinnikkeiden avulla, jotka tulevat mukana paketissa.

TCL-65X10-front-989x556 TC-65X10-rear-989x556
<
>
Tyylikäs kehys, harjattua metallia ja Onkyon logolla varustettu ja kangasverhoiltu soundbar tekevät TCL X10:sta ylellisen näköisen. Kuva: TCL

Käyttö ja ominaisuudet

X10 toimii Android-alustalla 9.0. Television mukana toimitetaan kaksi kaukosäädintä, jotka ovat molemmat miellyttävän kapeita kädessä, mutta saisivat vastata käskyihin nopeammin. Onneksi uusi Android toimii nopeasti ja on helppo navigoida. TCL on tehnyt myös asetusten tekemisen ja sisään/ulostulon valitsemisen helpoksi.

TCL X10 Android scaled

Muiden TCL-televisioiden tapaan X10:n formaattivalikoima on hyvä: Dolby Vision ja HDR10+ ovat tarjolla sekä HDMI:n kautta että sisäänrakennetuista sovelluksista. Android-mallina mukana on runsaasti tämänhetkisiä suosikkipalveluita, kuten Netflix, Amazon Prime, Rakuten ja Disney+. Jälkimmäinen tarjoaa paljon sisältöä 4K Dolby Vision HDR -formaatissa, jota pääsee siis TCL:n kanssa nauttimaan parhaalla laadulla.

TCL X10:ssa ei valitettavasti ole HDMI 2.1 -yhteensopivia sisääntuloja, pelkkä 2.0b. Niinpä uusimmat peliominaisuudet, kuten ALLM, VRR ja 4K-laadun 120 kuvaa sekunnissa, jäävät uupumaan. Ei mikään iso puute, mutta huomionarvoinen seikka, mikäli suunnittelee käyttävänsä televisiota pelinäyttönä PS5- tai Xbox Series X/S -konsoleille.

Huom! 65X10 on tosiaan vuoden 2019/2020 malli, ja odotamme kyllä näkevämme päivitetyt liitännät tulevissa TCL:n 2021-malleissa.

Kuvanlaatu

TCL X10 on varustettu VA-tyypin (Vertically Aligned) 4K LCD -paneelilla, joka tunnetaan hyvästä kontrastistaan. Sisäpuolelta löytyy MiniLED-taustavalaistus, joka jakautuu 768 erilliseen alueeseen, jossa kussakin 20 lediä. Yhteensä ledejä on siis 15 360! Kuten aina uuden tekniikan kohdalla, olemme nytkin innoissamme ja täynnä odotuksia – tuoko näin vaikuttava määrä miniledejä huomattavaa parannusta kuvaan? Ainakin ensivaikutelman perusteella näyttää siltä, että X10 eroaa positiivisesti monista testaamistamme LCD-näytöistä.

Ensinnäkin kirkkaus on todella voimakas: jo Androidin aloitusnäyttö on tavallista kirkkaampi ja valoisampi. Mittaus antaa kirkkaudeksi noin 1 500 nitiä, eli television katselu päivänvalossa sujuu ongelmitta.

Kirkkaiden LCD-ruutujen ongelma on usein se, että valo helposti vuotaa tummien kohtien päälle, eli kontrasti heikkenee. Mutta tässäpä ei! Testikuviemme perusteella TCL X10 jakaa valon erittäin tasaisesti ilman häiritsevää halo-efektiä tai muita epätasaisuuksia. Kirkkauden tasaisuus on jopa parempi kuin joissakin kalliimmissa LCD-televisioissa, joissa on usein heikkoutena kirkkaiden kohteiden toistuminen tummaa taustaa vasten (esimerkiksi tunneli, jonka päässä on valoa – tai liekit).

TCL-X10-Extraction-gangster-1-989x556 TCL-X10-Extraction-gangster-2-989x556 TCL-X10-gold-989x556 TCL-X10-gold-2-989x556
<
>
Hyvä ja tarkka kontrasti: TCL X10 erottaa tummat ja valoisat alueet kuvasta tarkasti ilman häiritsevää valovuotoa – selvästi MiniLED-taustavalaistuksen aikaansaama parannus! Kuva: Audun Hage

Tarkka tykki

Kontrasti on varsin mehukas, mikä auttaa HDR-sisältöjen katselussa. Extraction-toimintaelokuvassa kyläillään paikallisen gangsterin luona, ja hahmon luksusasunto näyttää, jos mahdollista, vieläkin kiiltävämmältä kuin muistimme! Kullatut tuolit hehkuvat uskottavasti, mikä tuo kuvaan tuoretta realismia.

TCL X10 onnistuu myös luomaan uskottavaa syvyysvaikutelmaa, kun seuraamme päähenkilö Tyleria pimeisiin tunneleihin. Taskulamppu loistaa kirkkaana pimeydessä erottuen tarkasti – tämä LCD-televisio on selvästi paremmasta päästä.

Toisinaan TCL on jopa liian musta. Harmaan tummimmat sävyt hukkuvat yleiseen mustuuteen, eli tapahtuu niin sanottu black crush. Onneksi kuva-asetuksista löytyy apua: nostimme kirkkautta pari pykälää, ja tilanne parani. Silloin kuvassa säilyi hyvä kontrasti ja musta, mutta yksityiskohdat eivät hukkuneet mustaan.

Myös erinomainen kirkkaus voi olla joskus liikaa. Kun katselimme televisiota pimeässä huoneessa, huomasimme, että esimerkiksi kirkkaan valkoiset tekstitykset olivat liian voimakkaat. Monet valmistajat Samsung mukaan luettuna ovat tuoneet televisioihinsa kuvankäsittelyä, joka himmentää tekstityksen kirkkautta. Tätä ratkaisua kannattaisi TCL:nkin harkita!

Toinen huomautettava seikka on edistyksellisen taustavalaistuksen vaatima teho, joka laittaa videoprosessorin töihin. Mitä enemmän ledalueita, sitä enemmän laskuja prosessorin on suoritettava pysyäkseen kuvasignaalin perässä. Nopeissa panoraamakuvissa ja paljon informaatiota sisältävissä kuvissa taustavalaistus jäi mielestämme hiukan jälkeen aiheuttaen varjoefektiä.

TCL X10 vs Philips OLED935 scaled
TCL 65X10 vasemmalla ja Ambilightilla varustettu Philips 65OLED935 oikealla. Huomaa musta! Kuva: Audun Hage

OLEDin kilpailija?

Isoin kysymys MiniLED-tekniikkaa koskien on tietenkin se, että pystyykö se laittamaan kampoihin OLED-televisioille. Testijakson aikana meillä oli samanaikaisesti käytössä useampi OLED-malli (mm. Philips OLED935, LG OLED CX), ja näyttää ilmeiseltä, että TCL X10 tulee todella lähelle OLEDia kuvanlaadun suhteen. Tummat kohtaukset näyttävät todella tummilta, kun taas kirkkaissa kohdissa on hyvää painetta. Kontrasti ei aina yllä ihan samalle tasolle: OLEDilla on ylivoimainen etu siinä, että jokaisen pikselin pystyy sammuttamaan ja sytyttämään erikseen. MiniLEDin syvyysvaikutelma on kuitenkin toisinaan niin hyvä, että melkein luulisi katsovansa OLEDia. Kun ottaa huomioon MiniLEDin ilmiömäisen kirkkauden ilman riskiä kuvan palamisesta, on meillä tässä selvästi kiinnostava vaihtoehto OLEDille!

Äänenlaatu

TCL:n televisio on varustettu soundbarilla, joka toimii myös jalustana. Muotoiluidea muistuttaa siis aiemmin testaamastamme Philips OLED935:stä, mutta tällä kertaa äänestä vastaa Onkyo! X10 toistaa äänet kevyesti ja kirkkaasti, ja puhe ja ääniefektit erottuvat selkeinä. Bassontoisto sen sijaan ei ihastuta, se olisi saanut olla syvempää ja täyteläisempää. Kun tv:n sijoittaa seinälle tai heti sen eteen, saa kaiutin taustatukea bassolle. Onkyon soundbarin saa halutessaan irti, joten sen voi korvata jollakin toisellakin mallilla.

TCL 65 X10S BLACK EXPLODED ISO1
Onkyon soundbar sisältä. Kuva: TCL

Johtopäätökset

Tämä TCL:n televisio on ollut saatavilla jo hetken aikaa, mutta se on ensikohtaamisemme uuden MiniLED-tekniikan kanssa. Lupaavalta vaikuttaa: ledien määrää kasvattamalla valo jakautuu kuvaan tasaisemmin kuin mitä olemme aiemmin kokeneet taustavalaistuilta LCD-malleilta. TCL X10:ssa on ”vain” hiukan yli 700 erillistä paikallisen himmennyksen aluetta, kun taas monet 2021 tulevista malleista mainostavat jo yli 2 000 ledvaloalueen määriä sekä kontrolloidumpaa taustavalaistusta. Niinpä odotamme syystäkin, mitä TCL, ja tietysti myös Samsung ja LG, tulevat MiniLEDin saralla vielä tarjoamaan!

Karakter
TCL 65X10
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Huikaisevan kirkkauden ja vahvan kontrastin myötä TCL X10 antaa osviittaa siitä, mitä uudelta MiniLED-teknologialta sopii odottaa. X10 on liitännöiltään vähän vanhempi malli, eikä siinä siis ole uusimpia HDMI 2.1-ominaisuuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top