Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: TCL P815 (55P815)

Mainio tv yleiskäyttöön

TCL P815 ei ehkä ole nykytekniikoiden äärimmäisin ilmentymä, mutta edullinen ja hyvä perustelkkari!

Julkaistu 18.03.2021 - 11:40
TCL P815 (55P815)
Audun Hage

Kaikille TCL ei vielä ole tuttu merkki, mutta globaalisti tämä kiinalaisvalmistaja on jo kolmanneksi suurin televisiotuottaja Samsungin ja LG:n jälkeen. Oma kotimarkkina ja Yhdysvaltojen markkina ovat vauhdittaneet TCL:n kasvua, mutta brändi on Pohjoismaissakin jo vahva haastaja edullisten Android-pohjaisten televisioidensa ansiosta.

Mallivuosi 2021 on TCL:lle monella tapaa jännittävä, kun uutuuksiin kuuluu 8K- ja 4K-huippumalleja uudella MiniLED-teknologialla. Tällä kertaa tutustumme kuitenkin melko perinteiseen edullisemman hintaluokan LCD-malliin: 55-tuumainen P815 maksaa vain noin 800 euroa mutta se on kuitenkin varustettu Dolby Vision-kuvalla ja Dolby Atmos-äänellä – ja 65-tuumainenkin versio maksaa vain parisataa enemmän. Olisiko tässä erinomainen televisio hintatietoiselle kuluttajalle?

Design

TCL:n televisiot ovat tunnetusti siistin ja modernin näköisiä, ja ainakin meistä P815 näyttää todella hyvältä. Siinä on kapea kehys tummanharmaata metallia, ja ruudun alareuna on harjattua metallia, joka yhdistyy jalustaan. Kehys on tyylikkään kapea, vaikka kuva ei jatkukaan samalla tavalla reunasta reunaan kuin joissain kalliimmissa malleissa.

Mainos

Koska jalusta on kiinni ruudun keskellä, on televisio melko helppo sijoittaa tasolle. Jalusta voi kuitenkin olla tiellä, jos haluaa laittaa soundbarin sen eteen tai alle. Silloin tv:n kiinnittäminen seinälle voi olla parempi ratkaisu.

3.TCL_P81 series_50_55_65__ DISNEY TCL_P81 series__50_55_65_DISNEY_FRONT TCL_P81 series__50_55_65_DISNEY_ISO1
<
>
TCL P815 on linjakas ilmestys keskijalustansa kanssa. Kuva: TCL

Käyttö ja ominaisuudet

TCL P815 pyörii tunnetulla Android 9.0 -käyttöliittymällä. Google on ilmoittanut tulevasta 10-versiosta, ja TCL:n mukaa P815 päivittyy siihen, kunhan uudempi käyttöjärjestelmä on saatavilla.

Tämän päivän Android-versio on helppokäyttöinen, ja meistä P815 suoriutuu varsin nopeasti sovellusten ja palveluiden lataamisesta. Tv myös vastaa mukavasti käteen istuvan IR-kaukosäätimensä käskyihin nopeasti.

Muiden TCL-näyttöjen tapaan 55P815 tarjoaa useita formaattivaihtoehtoja, kuten HDR-formaatit Dolby Vision ja HDR10+ sekä HDMI-tulojen että sovellusten kautta. Android-alusta itsessään tarjoaa paljon valmiiksi asennettuja suoratoistopalveluita.

P3111955 989x556 1
Netflix, Amazon Prime ja Rakuten ovat tietysti paikoillaan, ja nyt myös Disney+. Viimeisin tarjoaa paljon sisältöä 4K Dolby Vision HDR-formaatissa, josta pääsee nauttimaan TCL:n ruudulla parhaalla mahdollisella laadulla. Kuva: Audun Hage

TCL:n televisiossa on kolme HDMI-tuloa, jotka ovat periaatteessa HDMI 2.0 -yhteensopivia mutta joissa myös on muutama HDMI 2.1-ominaisuus, kuten korkearesoluutioinen äänenpalautuskanava eARC ja ALLM (Auto-Low Latency Mode). Jos haluaa kytkeä televisioon Atmos-soundbarin, käytetään tätä kanavaa.

TCL P815:n LCD-paneelin virkistystaajuus on 60 Hz. Se ei siis kykene toistamaan 4K-signaalia 120 kuvaa sekunnissa, mikä on uusimpien pelien vaatimus. Jos siis haluaisi käyttää tv:tä PS5- tai Xbox Series X/S -pelikonsolin kanssa, ei se tällä onnistu. Toisaalta TCL:n viive on melko pieni: mittasimme input lagiksi 5 millisekuntia.

P3112015 989x556 1
Input lag on vain 5 millisekuntia peliasetuksella. Kuva: Audun Hage

TCL P815: Kuvanlaatu

TCL P815 -mallissa on VA-tyypin (Vertically Aligned) 4K LCD -kuvapaneeli, joka tunnetaan hyvästä mustasta ja kontrastista. Tässä mallissa ei kuitenkaan ole QLED-värifiltteriä, jollainen löytyy esimerkiksi kalliimmasta C815-mallista. Taustavalaistus on suoraa eikä vain reunoilla, mutta siinä ei ole erillisiä paikallisia himmennysalueita tai muuta tasapainotusta valon jakautumiseen. Tässä hintaluokassa on selvää, ettei kaikkia premium-ominaisuuksia ole tarjolla, mutta kysymys kuuluukin: huomaako niiden puuttumisen?

Käytännössä TCL P815:n kuvanlaatu on todella hyvä. Etenkin terävyys tekee vaikutuksen. Testasimme kuvaa usein käyttämillämme videoilla Netflixin ja YouTuben valikoimista, ja terävyys ja kohinan puuttuminen olivat erittäin vaikuttavia. Tällä saralla TCL:n edullinen malli kisaa paljon kalliimpiaan vastaan: TCL P815 vaikuttaa kohinanvaimennukseltaan niin tehokkaalta, että yksityiskohdat erottuvat kuvasta todella selkeästi.

Värintoisto ei ole ihan eläväisimmästä päästä. Ilman QLEDia tai muita värikirjoa laajentavia kikkoja on kuva aika tavanomaisen näköinen verrattuna esimerkiksi C815-mallin tai Samsungin suosittujen QLED-mallien värikkäisiin vivahteisiin. Etenkin kalliimpi TCL C815 onnistuu toistamaan punaisen sävyjä paljon syvemmin. Kaikesta huolimatta väripaletti on neutraali ja oikein miellyttävä elokuva-asetuksella.

P3112002 989x556 1TCL P815:ssä on terävä ja kontrastiltaan melko täyteläinen kuva. Tässä otos Exit-sarjan toiselta kaudelta. Kuva: Audun Hage

Tämän LCD-näytön kontrasti on lisäksi yllättävän hyvä: P815-mallissa ei ole paikallista himmennystä kuten hienommissa malleissa, mutta positiivisena seikkana mainittakoon, että häiritseviä halo-efektejä kuvassa ei näy, kuten testatessamme Sony XH9005 -mallia.

Mustan syvyys ei tietenkään ole vertailukelpoinen OLED-televisioiden kanssa, eikä edes hienoimpien, suoralla ledtaustavalaistuksella ja paikallisella himmennyksellä varustettujen QLED-mallien kanssa, mutta hyvä se silti on. Kannattaa kuitenkin istua suoraan ruudun edessä: sivusta katsoen kontrasti haalenee ja musta sinistyy. Tämä on kuitenkin tyypillinen heikkous VA-tyypin paneeleissa, eikä siis koske vain TCL:n televisiota.

Liikkeiden sulavaa toistoa varten TCL P815 on varustettu interpolaatiotoiminnolla (MEMC), joka lisää puolikkaita kuvia kuvavirtaan ja luo siten pehmeämmät siirtymät kuvien välille. P815 suoriutui sekä 24p-elokuvajaksoista että 4K-videosta 60 kuvaa sekunnissa -nopeudella suuremmitta ongelmitta, mutta ei yhtä sulavaliikkeisesti kuin vaikkapa Sony XH9005, joka on suosikkejamme, mitä tulee liikkeiden toistoon.

Kokonaisuutena arvioiden TCL P815 tarjoaa oikein hyvää kuvaa hintaansa nähden, mutta ei mitään hämmästyttävää. Jos on nirso kuvanlaadun suhteen, kannattaa harkita TCL:n kalliimpia malleja.

Lue myös: TCL 65X10 – Uusi MiniLED – värikästä kontrastia!

Äänenlaatu

TCL C815, joka on varustettu Onkyon hienolla kaiutinjärjestelmällä, on ääneltään selvästi parempi kuin P815, jossa on tavanomaisempi ratkaisu sisäänrakennettuine kaiuttimineen ilman subwooferia. Eron kuulee selvästi: ääni on melko ohut ja sulkeutunut, eikä tempaa erityisesti mukaansa.

Äänikuva on C815 paljon täyteläisempi ja isompi, ja bassoa on tuhdimmin. Suosittelemme ehdottomasti soundbaria P815:n kylkeen mieluiten sellaista, joka pystyy hyödyntämään HDMI eARC -ulostuloa Dolby Atmos -äänelle.

Johtopäätökset

TCL:n jännittäviin highend-televisioihin, kuten TCL X10:een verrattuna, on P815 huomattavasti ”normaalimpi” kokemus. Premium- ja highend-malleista tutut kuvaa parantavat erikoisominaisuudet puuttuvat, mutta P815 on silti kuvanlaadultaan hyvä ja helppokäyttöisyydeltään erinomainen. Äänessä ei ole mitään erityistä – tässä P815 eroaa monesta muusta TCL-mallista, joiden ääneen on panostettu enemmän – mutta soundbarilla sekin ratkeaa. Jos siis etsii edullista Android-televisiota, on TCL P815 ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Karakter
TCL P815 (55P815)
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

TCL P815 on hyvällä kuvanlaadulla, hyvällä formaattituella ja runsailla Android-ominaisuuksilla varustettu edullinen televisio. Ääni ei vastaa kuvanlaatua, eli soundbar kannattaa hankkia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top