TESTISSÄ: Tangent Ampster BT II

Hyvä vahvistin pikkurahalla

Tangentin pieni langaton vahvistin on loistovalinta esimerkiksi harrastustilaan tai teinin huoneeseen.
Karakter
Tangent Ampster BT II
Ääni & Kuva kiteyttää
Kunnon vahvistin järkevillä tehoilla. Digitaalinen sisääntulo ja Bluetooth. Todella edullinen!
Ei levysoitinliitäntää. Ei striimausmahdollisuutta. Tähän hintaan ei tosin kehtaa valittaakaan!
Faktat
  • Tehot: 2 x 50 wattia (4 ohmia)
  • Sisääntulot: Optinen digitaalinen, linjaulostulo (RCA), aux (RCA), IR-ohjaus
  • Langaton käyttö: Bluetooth 4.0
  • Ulostulot: Kaiutinkanavat 2.1, subwoofer (RCA), USB (pelkkään lataukseen)
  • Digitaalinen resoluutio: 24 bittiä/96 kHz
  • Ohjaus: Kaukosäädin
  • Mitat/paino: 19,5 x 7,0 x 19,4 cm/1,7 kg
  • Väri: Musta
  • Verkkosivusto: tangent-audio.com
Mainos
Mainos
forfatter

Hifiharrastus ei yleensä ole kovin edullista touhua. Meillä L&B:n toimituksessa o tästä kipeitä kokemuksia, sillä suurin osa meistä toimittajista on itse todellisia hifinörttejä. Aika ajoin vastaan kuitenkin tulee laite, joka rikkoo hinnakkuuden normin.

Tangent Ampster BT II on tanskalaisen Tangent Audion valmistama vahvistin, joka nimensä mukaisesti toimii Bluetoothin välityksellä. Vain 19,5 cm leveä vahvistin mahtuu helposti pöydälle tai hyllyyn. Sen voi piilottaa kaappiinkin, kunhan kaukosäädintä varten oleva infrapunavalo jää näkyviin. D-luokan vahvistimena se ei edes juuri kuumene.

Toisaalta vahvistin on hyvin minimalistinen eikä siten vaadi piilottelua: siinä on edessä vain yksi nappi ja valittua sisääntuloa ilmaiseva rivillinen ledvaloja. Ainoasta nappulasta säädetään volyymia ja valitaan äänilähde. Useimmat varmaan suosinevat kaukosäätimen käyttöä, etenkin kun kyseessä on loogisempi ja hienompi säädin kuin monissa kymmenen kertaa kalliimmissa laitteissa.

Tangent Ampster BT II
Kaukosäädin on hienompi ja loogisempi kuin monissa kalliimmissa vahvistimissa. Kuva: Tangent

Bluetooth, mutta ei Wi-Fiä

Musiikin soittaminen onnistuu langattomasti kännykästä Bluetooth-yhteydellä. Wi-Fiä tai omaa sovellusta ei ole, mutta hinnan huomioiden niitä ei oikein osaa odottaakaan. Sitä paitsi puutteen voi korjata liittämällä Chromecastin vahvistimen takana olevaan USB-porttiin.

Sisään- ja ulostuloja ei ole hirveästi tarjolla, mutta käytännössä optinen Toslink, analogiset kuulokeliitännät ja RCA-sisääntulot ovat käytännössä aivan riittävät. Levysoitinliitäntä olisi tosin tehnyt tästä loistovahvistimen retroharrastajan hifihuoneeseen. Subwoofer-ulostulo löytyy ja melko pienet ja muoviset banaaniliittimet kaiuttimille, mutta jossainhan halvan hinnan täytyy näkyä.

Annons

Tehoja on 2 x 50 wattia 4 ohmilla eli tarpeeksi hyvän paineen saamiseksi useimmista kaiuttimista ja paljon enemmän kuin mitä oma aloittelijamallin vahvistimeni pystyi tarjoamaan. Se maksoi sattumoisin yhtä paljon kuin Tangent Ampster BT II – ja sain sen demokappaleeni yli 40 vuotta sitten!

Tangent Ampster BT II
Tangent Ampster BT II -vahvistimessa on järkevä määrä sisääntulovaihtoehtoja, vaikkakin levysoitinliitäntä olisi ollut vielä hyvä lisä. Kuva: Tangent

Äänenlaatu

Tangent Ampster BT II ei ole vain halpa, vaan ennätyshalpa. Se on nimittäin edullisin integroitu vahvistin, jota olemme testanneet. Vaikka hinta kuuluukin äänestä, voisi sen äänenlaatunsa puolesta maksaa enemmänkin, sillä se on varsin hyvä.

Basso on hyvin kontrollissa. Ampster BT II ei ole vahvin testaamamme 50-wattinen, mutta suoriutuu hyvin tehtävästään, kunhan kaiuttimet eivät ole liian tehosyöpöt.

Keskirekisteristä kuuluu, että edullisen pään laitteen kanssa toimitaan. Ääni on miellyttävä, mutta kokonaisuus ja kirkkaus eivät ole samalla tasolla kuin kalliimmissa (hyvissä) vahvistimissa. Kuorolaulun kohdalla sen huomaa hyvin siinä, miten eri paikkoihin sijoitettujen äänien sijaan kuoro sulautuu yhdeksi ääneksi. Diskantti on hyvä taustamusiikkia ajatellen, mutta kriittisesti kuunneltuna huomaa, että ylä-äänistä puuttuu ilmavuutta ja resoluutiota: symbaalit ja hi-hat kuuluvat näemmä vielä rumpusettiin, mutta joku on tainnut heittää keittiöpyyhkeen niiden päälle.

Ensi askeleet

Ylempänä mainitut seikat on tarkoitettu huomioiksi eikä niinkään kritiikiksi. Jos hifikärpänen puraisee kunnolla, on Ampster BT II vain ensimmäinen askel harrastuksen pariin. Ja hifistin tie on pitkä ja mielenkiintoinen, jossa musiikilliset elämykset ja taloudelliset menetykset ovat yleensä verrannollisia.

Annons

On selvää, ettei Ampster BT II ole vahvistin kalliiden referenssikaiuttimien seuraan. Se on ennemminkin vahvistin niille vanhoille lattiakaiuttimille, joista isä ei ole hennonut luopua. Tai vahvistin Tangetin omille Spectrum X4 -kaiuttimille.

Ilmeisestä syystä tarjolla ei suoria kilpailijoita vahvistimelle, joka on edullisin koskaan testaamamme. Lähimmäksi pääsee Argon SA1, jonka ääni on kirkkaampi ja jossa on levysoitinliitäntä, mutta joka on myös tuplasti Tangentia kalliimpi. Jos hankintalistalla on sekä kaiuttimet että vahvistin, ovat Harman Kardon Citation One -aktiivikaiuttimet ja Denon Home 150 -vahvistin hyvä setti.

Tangent Ampster BT II
Ampster BT II ja Tangentin omat Spectrum X4 -kaiuttimet ovat ehdottomasti edullisimpia tapoja saada uusi stereojärjestelmä. Kuva: Tangent

Ampster BT II: Johtopäätökset

Tangent Ampster BT II lämmittää vanhan hifistin sydäntä: ei se virheetön ole, mutta tähän hintaan ei aitoa integroitua vahvistinta ole ennen nähtykään. Se on mainio aloittelevan harrastajan vahvistin tai hyvä valinta vauhdittamaan autotallin tai harrastetilan kakkosstereoita. Tai pieneen tilaan. Ja erinomainen kumppani tietysti Tangentin omille Spectrum X4 -kaiuttimille. Monihuonetoimintoa eikä striimausmahdollisuutta ole tarjolla, joten sen suhteen on tukeuduttava kännykkään. Hinnan huomioiden olisi kuitenkin epäkohteliasta antaa tästä miinusta.

[ratemypost]

Vastaa

Lue myös

Bang & Olufsen Beosound Emerge muuttaa käsityksemme siitä, miltä monihuonekaiutin voi näyttää – ja kuulostaa.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Tangentin pieni langaton vahvistin on loistovalinta esimerkiksi harrastustilaan tai teinin huoneeseen.
JBL Live Pro+ on vastamelulla varustettu kuulokemalli, jonka ääni on tehdasasetuksilla keskinkertainen – mutta sovelluksen säätöjen jälkeen loistava!
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Sony tekee paluun highend-luokkaan uudella huippumallillaan: Bravia XR-A90J on kirkkaudeltaan paras OLED-televisio, jonka olemme koskaan nähneet!
Tavallisesti langattomat vastamelukuulokkeet maksavat paljon enemmän kuin Urbanistan uutuusmalli.
Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.
TCL P815 ei ehkä ole nykytekniikoiden äärimmäisin ilmentymä, mutta edullinen ja hyvä perustelkkari!
Jos tykkäät kunnon volyymistä ja rajusta rockista, on Marshall Mode II valintasi.
HEDDphone on todellakin uniikki tuote, joka valmistelee markkinaa uudenlaisille kuulokkeille. Et ole taatusti kuullut mitään tällaista!
Ensimmäinen pelikone GeForce RTX 3080 -näytönohjaimella on nyt saatu kauppoihin, ja jälleen pelien 3D-suorituskykyä on saatu venytettyä pidemmälle.
Bang & Olufsen on ammentanut inspiraatiota 70-luvulta luodessaan uuden kannettavan musiikkisoittimensa.