Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Pro-Ject Automat A1

Tämä helpommaksi ei levyjen kuuntelu mene

Pro-Jectin täysautomaattinen levysoitin tekee vinyylien kuuntelemisesta suoraviivaista.

Julkaistu 07.09.2022 - 06:00
Pro-Ject Automat A1
Lasse Svendsen

Pro-Ject A1 on levysoitin aivan yksinkertaisimmista päästä: käynnistysnappi on ainoa asia, johon tarvitsee koskea, kun levyn on asettanut lautaselle.

Soittimessa on sisäänrakennettu phono-esivahvistinkin, joten varsinaisessa vahvistimessa ei sellaista tarvita. Paitsi jos jossain vaiheessa vaihtaa levysoitinta – tässä hintaluokassa sisäänrakennetut esivahvistimet ovat varsin harvinainen näky.

Mutta kyllä niitäkin on. Samassa hintaluokassa pyörivät esimerkiksi Rega Planar 1 Plus ja Reloop Hi-Fi Turn3 sekä Pro-Jectin oma T1 BT Phono, jossa on myös Bluetooth sisäänrakennettuna.

Mainos

Edellä mainituista yksikään ei tosin ole täysautomaattinen. Niissä neula pitää siis laskea itse levylle ja nostaa varsi taas takaisin ylös, kun levy on soinut loppuun.

Tässä moista vaivaa ei tarvitse nähdä. Levy laitetaan lautaselle, neulan suojus otetaan pois ja painetaan käynnistyspainiketta. A1 huolehtii lopusta. Kun levy on soinut loppuun, äänivarsi palaa omalle paikalleen ja lautanen lakkaa pyörimästä.

Project a1 6
Täysin automaattinen levysoitin pitää käynnistää itse, mutta se sammuu itsekseen levyn loputtua. Kuva: Lasse Svendsen

Jos haluaa soittaa vain yhden raidan levyltä, alku sujuu edellä kuvattuun tapaan, mutta sitten äänivarsi nostetaan sen oikealla puolella olevasta vivusta ylös, siirretään haluttuun kohtaan ja lasketaan levylle.

Tämän yksinkertaisemmaksi ei voi levysoittimen käyttö mennä!

Valmiiksi asennettu

Useimmat levysoittimet vaativat hieman työtä ennen kuin niillä voi soittaa musiikkia. Tämäpä ei. Kaikki on asennettu valmiiksi tehtaalla Saksassa, joten käyttäjän tarvitsee vain kytkeä laite pistorasiaan, asettaa levylautasen huopamatto paikoilleen ja kiinnittää pölysuojus.

Mitään ei tarvitse säätää, eikä voisikaan. Ortofonin valmistama erinomainen OM10-äänirasia on kiinnitetty alumiinisen varren päähän, jonka toisessa päässä on kiinteä vastapaino.

Project a1 5
Kiinteä varsi kiinteine vastapainoineen tekee äänirasian vaihtamisesta hankalaa, jos joskus haluaisikin tilalle paremman. Kuva: Lasse Svendsen

Johto on laadukas, mutta sekin kiinteä eikä siten vaihdettavissa.

Toisin sanoen levysoitinta ei voi parannella vaihtamalla siihen pikkuhiljaa kalliimpia osia. Halutessaan voi tosin käyttää laadukkaampaa esivahvistinta, sillä sisäänrakennetun phono-vahvistimen saa kytkettyä pois päältä levysoittimen pohjassa olevasta kytkimestä.

Project a1 2
Sisäänrakennetun phono-esivahvistimen kytkin on soittimen pohjassa. Kuva: Lasse Svendsen

Moni saattaa haluta kytkeä sen mieluummin pois päältä. Mutta puhutaan ensin tarkkuudesta, joka osoittautui oikein hyväksi tämän hintaluokan hihnavetoiselle soittimelle. Poikkeama oli marginaalisen. Mitattu nopeus oli 33,32 ja poikkeama hyvin alhainen +0,03 %. Wow ja Flutter eivät yltäneet ihan samaan 1,03 %:n poikkeamallaan, joka on korkein levysoittimelta mittaamamme tulos.

Harmaa ja huomaamaton äänikuva

Useimmat sisäänrakennetulla phono-esivahvistimella varustetut levysoittimet kuulostavat paremmilta, kun käyttää erillisen vahvistimen phono-esivahvistinta laitteen oman sijaan. Näin on tälläkin kertaa. Soittimen esivahvistin tekee kyllä työnsä ja esimerkiksi aktiivikaiuttimien tai (aux-liitännällä varustetun) Bluetooth-kaiuttimen kanssa sitä ei voi välttää.

Ääni on kuitenkin harmaa ja väritön eikä dynamiikkaa ole nimeksikään. Basso on lattea vaikka tekisi mitä. Jos kytkee phono-esivahvistimen pois päältä ja käyttää vahvistimen omaa tai erillistä esivahvistinta, kuten Schiit Mania, Rega Fonoa tai Pro-Jectin omaa Phono Boxia, toimii kaikki paremmin.

Project a1 4
Levysoittimessa on valmiiksi asennettuna edullinen Ortofon OM10 -äänirasia. Kuva: Lasse Svendsen

Erillisen esivahvistimen kanssa dynaaminen kontrasti paranee, äänikuva kasvaa hiukan leveämmäksi ja basso muuttuu muhkeammaksi. Äänikuva aukeaa paremmin ja osoittautuu, että A1 on parempi levysoitin kuin sisäänrakennetun phono-esivahvistimen kanssa luulisi. Etenkin ääni paranee vaikkapa McIntosh MA9500:n tai Primaren R3-esivahvistimen kanssa.

On silti pakko huomauttaa, että Pro-Ject Debut Pro on paljon parempi levysoitin. Samoin Rega Planar 1 Plus, jonka dynamiikat ovat eloisammat ja äänikuva suurempi. Jos kaipaa edullista, sisäänrakennetulla phono-esivahvistimella varustettua levysoitinta, on Regan soitin oikea valinta, mutta Debut Pro on mielestäni kalliimman hintansa arvoinen.

Project a1 3
Vankka johto, joka ei ole vaihdettavissa. Kuva: Lasse Svendsen

Yhteenveto: Pro-Ject Automat A1

Pro-Ject Automat A1 on ilmiselvä valinta ihmiselle, joka ei halua säätää levysoittimen kanssa. Helppokäyttöisyys on huipussaan, ja satunnaiselle LP-levyjen kuuntelijalle se on oiva valinta. Jos on kiinnostuneempi musiikista ja äänenlaatu on tärkeä, kannattaa harkita jotakin toista soitinta. Pro-Ject itse tarjoaa monta vaihtoehtoa, jotka sekä kuulostavat että näyttävät paremmalta kuin A1.

Karakter
Pro-Ject Automat A1
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Helppokäyttöinen levysoitin tekee kaiken, mitä lupaakin. Sisäänrakennetun phono-esivahvistimen voi halutessaan sammuttaa. Äänestä puuttuu tenhoa ja dynamiikkaa. Halvan oloinen eikä oikein ole paranneltavissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Erikoisversiosta parempaa ääntä

Upean kuuloinen stereovastaanotin

Vahvistinkombo, johon kaikilla on varaa

Täysautomaattinen levysoitin

Dynamiikat esiin!

Studioääntä olohuoneeseen

Ääni & Kuva
Scroll to Top