TESTISSÄ: Tangent Spectrum X4

Isoa ääntä pikkurahalla

Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Karakter
Tangent Spectrum X4
Ääni & Kuva kiteyttää
Ääni on yllättävän neutraali ja väritön näin edullisista kaiuttimista. Matalalla volyymilla perspektiivi on loistava.
Kun volyymia nostaa, syntyy ääneen häiriötä. Luonnollisestikaan bassoa ei hirveästi näin pienistä kaiuttimista lähde.
Faktat
 • Tyyppi: Jalustakaiuttimet
 • Periaate: 2-tie, bassorefleksi
 • Elementit: 4-tuumainen basso, 1-tuumainen kupolidiskantti
 • Taajuusalue: 65–20 000 Hz (+/–3 dB)
 • Enimmäiskuormitus: 80 wattia
 • Suositeltu vahvistinteho: 20-100 wattia
 • Impedanssi: 4–8 ohmia
 • Mitat: 14,6 x 27,5 x 19,8 cm
 • Paino: 3,45 kg
 • Väri: Musta/pähkinä, valkoinen/pähkinä
 • Verkkosivusto: tangent-audio.com
Mainos
Mainos
forfatter

Hifitestaajan ammatissa voi tulla joskus vähän vauhtisokeaksi. Kun testaa pääosin kaiuttimia, joiden hinnat lasketaan tuhansissa tai kymmenissä tuhansissa, unohtaa toisinaan, että edullisempiakin vaihtoehtoja on tarjolla.

Tangent Spectrum X4 edustaa harvinaista – ja ehkäpä sukupuuttoon kuolevaa – lajia: kyseessä on edullinen passiivikaiutinmalli. Edullisimmissa kategorioissa kaiuttimet ovat tätä nykyä aktiivisia ja langattomia. Moni ostaa ensimmäiset kaiuttimensa edes tietämättä, että jotkut kaiuttimet vaativat vahvistimen toimiakseen. Spectrum X4:n voi ostaa myös pakettina, johon kuuluu kaiuttimien hintainen langaton vahvistin.

Tangent Spectrum X4 on hyvin sisustusystävällinen kaiutinmalli monellakin tapaa: vain 14 cm leveä ja tuplasti korkeampi kaappi on pyöristetty kulmistaan ja päällystetty silkkisellä mattalakalla. Kaiuttimen aluslevy on aina pähkinäviilua, mikä antaa kaiuttimelle persoonallisen ilmeen – lakkauksen taas saa mustana tai valkoisena. Erittäin tyylikäs!

Kaiutinelementit – 4-tuumainen basso/keskirekisteri ja 1-tuumainen kupolidiskantti – löytyvät kaapin värisen metalliverkon takaa. Takapuolella on bassorefleksiportti ja terminaalit lähdöille.

Tangent Spectrum X4
Tangent Spectrum X4 on saatavilla mustana ja valkoisena, ja kompaktin kokoisena kaiutinpari on helppo sijoittaa minne vain. Kuva: Tangent

Sijoita fiksusti ja nauti paremmasta äänestä

Kokonsa ja aloittelijaystävällisen hinnoittelunsa ansiosta Tangent Spectrum X4 päätynee todennäköisimmin tasolle tai kirjahyllyyn. Se on aivan ok (tietenkin – kukin tekee kaiuttimillaan juuri niin kuin haluaa!), mutta jos kaiuttimet sijoittaa jalustoille lähelle takaseinää ja vielä kääntää ne soimaan kuulijaa kohden, saa yllättävän laadukasta ääntä!

Annons

Tangent Spectrum X4 kestää 80 watin kuormituksen ja sille suositellaan vahvistinta, joka on tehoiltaan 20 ja 100 watin väliltä. Kuluttajan on muuten syytä suhtautua valmistajan tehoilmoituksiin kriittisesti: 100-wattisen kaiuttimen voi hyvinkin onnistua tuhoamaan 20-wattisella vahvistimella, sillä elementit hajoavat häiriösignaaleista. Voi siis mieluummin ja turvallisin mielen käyttää ”liian tehokasta” vahvistinta, kunhan ääni pysyy omaan korvaan hyvänä.

Heikoin lenkki

Tangentin oman vahvistimen lisäksi kokeilimme kaiuttimia NADin yhdistelmällä C658/C298. Tämä on tietenkin aika älytön kokeilu, sillä kuka oikeasti kytkisi halvat pikkukaiuttimet lähes 20 kertaa kalliimpaan vahvistinkomboon? On kuitenkin paljastavaa kytkeä kaiuttimet ketjuun, jossa ne ovat selvästi heikoin lenkki – silloin näkee myös, mihin ne parhaimmillaan pystyvät.

NAD C298 tarjoilee 180 wattia tehoja ja menee eteenpäin jyräten kuin mikäkin Landrover. Väärin käytettynä voi NAD käräyttää Spectrum X4:n tuhkaksi, mutta varovaisella käytöllä ilmenee, että pikkukaiuttimet ovat itse asiassa ääneltään hyvin neutraalit ja melko tarkat. Tietyin rajoituksin.

Äänenlaatu

Tangent Spectrum X4 soi miellyttävän neutraalisti ilman, että mikään rekisteri erityisesti hallitsee tai jää muiden varjoon. Kaappien koko ja pieni neljätuumainen basso asettaa rajoituksensa basson syvyydelle, mutta bassontoisto on varsin hyvää näin pieneksi passiivikaiutinmalliksi, jolla ei ole DSP:n tuomaa etua signaalin paranteluun. Valmistajan mukaan taajuutta riittää 65 Hz:iin saakka. Se voi pitää paikkansa, ja se on täysin linjassa kokonaisuuden kanssa. Herkkyyttä ei ole ilmoitettu, mutta matala se on.

Keskirekisteri toistuu miellyttävästi. Laulu toistuu yksilöllisen luonteikkaasti, mikä viittaa matalaan häiriöön. Syvyysvaikutelma on hämmästyttävän hyvä. Stereokuva ei ole niin korkea ja leveä kuin kalliimmilla kaiuttimilla, mutta vaikutelma kaiuttimien takana olevasta tilasta syntyy silti. Ja stereokuva on monta astetta parempi kuin mitä hinnan perusteella saattaisi olettaa: kuorolaulajat pystyy sijoittelemaan hyvin Philip Glassin Koyaanisqatsi-teoksessa.

Annons

Diskanttikin on hyvä eikä erityistä moitittavaa löydy. 2-4 kHZ:n tienoilla diskantti voi olla hieman kova, mutta ei häiritsevästi. Tässä hintaluokassa moinen miinus on sitä paitsi täysin irrelevantti.

Yleisesti ottaen Tangent Spectrum X4 suoriutuu esimerkillisesti, kun volyymi on melko hiljainen. Kaiuttimet rajat tulevatkin vastaan kovemmalla äänenvoimakkuudella. Keskirekisterin kirkkaus himmenee ja yleiskuva menee metsään. Suosikkejani kaiuttimen stressitestiksi tällä hetkellä on Disturbedin Sounds Of Silence -cover. Kappale ansaitsee tulla soitetuksi kunnon volyymilla, ja Tangentilla homma alkaa mennä mönkään heti, kun orkesteri liittyy soittoon. Mutta ei siitä Tangentia voi syyttää – kaiuttimet vain noudattavat fysiikan lakeja.

Koska tämänhintainen passiivikaiutin on aikamoinen harvinaisuus, etsimme turhaan kilpailevaa mallia, johon olisimme Tangentia voineet verrata. Edullista kaiutinmallia edustaa Argon Audio Forte A4, joka kuitenkin maksaa tuplasti enemmän ja joka on kaiken lisäksi aktiivinen ja langaton. Jos sopiva vahvistin löytyy jo valmiiksi, voi Spectrum X4:ää olla vaikea voittaa.

Tangent Spectrum X4
Tangent Spectrum X4 on hieno 2-tiekaiutin, joka maksaa yllättävän vähän. Kuva: Tangent

Spectrum X4: Johtopäätökset

Kun ajattelee, että kaiutinparin hinta vastaa yhden kannettavan Bluetooth-kaiuttimen hintaa, eivät odotukset ole järin korkealla. Mutta ne ylitetään monikertaisesti! Tangent Spectrum X4 on erinomaisesti tehty pikkukaiutinmalli, joka on valmistettu klassisen kaavan mukaan. Jos kaiuttimia kohtelee hyvin, tarjoavat ne vastalahjana äänikuvalla, joka on oikean hifin tasoista. Kovalla volyymilla soittaminen isossa tilassa ei ole näiden kaiuttimien juttu, joten turha edes yrittää. Pöytäkaiuttimina ne menevät täydellisesti yhdessä kompaktin langattoman vahvistimen – esimerkiksi Tangetin oman – kanssa. Ne sopivat hyvin myös vanhan vahvistimen kaveriksi esimerkiksi teinin huoneeseen tai harrastetilaan.

[ratemypost]

Vastaa

Lue myös

Ensimmäinen pelikone GeForce RTX 3080 -näytönohjaimella on nyt saatu kauppoihin, ja jälleen pelien 3D-suorituskykyä on saatu venytettyä pidemmälle.
Asus PA32UCX on Mini-LED-tekniikkaa käyttävä näyttö ammattilaiskäyttöön – ja paras näkemäni! Täydellinen sekään ei ole.
Työskenteletkö kotona? Katsotko televisiota kotona? Tältä näytöllä onnistuu kaikki!
Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
Philips TAT8505 tarjoaa hyvää äänenlaatua musiikkiin ja puheluihin sekä hyvää vastamelua. Mikä edes voisi olla paremmin?
Bang & Olufsen yrittää iskeä kaksi kärpästä kerralla tekemällä kuulokkeet, jotka toimivat myös peliluureina.
Designistaan tunnettu Bang & Olufsen onnistuu jälleen: Beolit 20 on tyylikäs kaiutin, joka kulkee mukana ja kuulostaa hyvältä.
Bang & Olufsen Beosound Emerge muuttaa käsityksemme siitä, miltä monihuonekaiutin voi näyttää – ja kuulostaa.
Asus ROG Flow X13 on tarpeeksi höyhensarjalainen kulkeakseen mukana, ja sitä voi käyttää myös tablettina. Sen graafinen suorituskyky on kuitenkin raskasta sarjaa.
Focal on ylittänyt käsityksemme siitä, mikä on tämän hintaluokan suljetuille kuulokkeille mahdollista.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Tangentin pieni langaton vahvistin on loistovalinta esimerkiksi harrastustilaan tai teinin huoneeseen.
JBL Live Pro+ on vastamelulla varustettu kuulokemalli, jonka ääni on tehdasasetuksilla keskinkertainen – mutta sovelluksen säätöjen jälkeen loistava!
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Sony tekee paluun highend-luokkaan uudella huippumallillaan: Bravia XR-A90J on kirkkaudeltaan paras OLED-televisio, jonka olemme koskaan nähneet!
Tavallisesti langattomat vastamelukuulokkeet maksavat paljon enemmän kuin Urbanistan uutuusmalli.