Tämän testin tuotteet
Pelaaminen on kuuma harrastus ja niinpä myös kaikki pelaamiseen liittyvä käy kaupaksi kuin jäätelö hellepäivänä. Olemme viime aikoina testanneet pelihiiriä, pelikuulokkeita ja pelinäyttöjä. Nyt on luonnollisesti näppäimistöjen vuoro!
Värivalot ja rouhea ulkonäkö ovat tietysti tärkeitä asioita, mutta niiden lisäksi tosipelaaja vaatii laitteensa raudalta vankkaa laatua. Näppäimistön tulee olla ennen kaikkea nopea, tarkka ja luotettava. Tavalliset tietokonenäppäimistöt ovat nykyään kumikaarinäppäimistöjä. Jokaisen näppäimen alla on kumikaari, ja kun näppäintä painaa, ottaa tappi kiinni alla olevaan piirilevyyn. Samaa tekniikkaa käytetään esimerkiksi laskimissa ja kaukosäätimissä. Valmistus on halpaa ja painalluksesta saadaan helposti lyhyt (eli näppäimet painuvat pystysuunnassa vain vähän), mikä on erityisen tärkeää kannettavissa tietokoneissa. Kumikaarinäppäimistöjen tarkkuus ei kuitenkaan ole verrattavissa mekaanisten näppäimistöjen tarkkuuteen.
Kirjoittamisen tuntua
Mekaanisessa näppäimistössä jokaisen näppäimen alla on oma kytkimensä. Jousi ja metallikannatin määräävät, kuinka hitaasti näppäin painuu ja miltä liike tuntuu. Toiset tykkäävät vastuksesta, kun taas toiset haluavat näppäinten tottelevan pehmeää painallusta.
Toinen näppäimistöjen ominaisuus on napsahdus, joka syntyy näppäintä painaessa. Joillekin se klik-ääni on välttämätön, kun taas osa vihaa sitä – usein etenkin viattomat sivulliset. Mekaanisia näppäimistöjä saa sekä napsahtavina että ilman ääntä, joten siitä vain valitsemaan! Mekaanisesta näppäimistöstä tosin lähtee aina kovempi ääni kuin kumikaarellisesta.
Toisenlainen palautteen antaa vastus, joka tietyissä näppäimistöissä ilmoittaa painalluksen puolivälin jälkeen, että kontakti on tapahtunut. Siitä tuntee, onko näppäin painunut tarpeeksi vai painallus jäänyt lukematta.
Kestävyys
Pelatessa näppäimistö joutuu todella koville, joten näppäinten kestävyys on tärkeää. Mekaaniset näppäimistöt kestävät yleensä vähintään 50 miljoonaa painallusta. Se vastaa noin 20 000 kirjan sivua – yhdellä ja samalla kirjaimella kirjoitettuna! Kaikkia kirjaimia ei toki käytetä yhtä paljon, joten WASD-kirjaimet, joita käytetään joystickinä kuluvat varmasti nopeammin loppuun kuin vaikka kirjain M.
Värijuhlaa
Kuten muidenkin pelivarusteiden kohdalla, on näppäimistössäkin ajateltu viihdettä. Kaikissa sateenkaaren väreissä loistavat värit ovat osa elämystä. Tavallaan värivalot ovat täysin tarpeettomat, mutta toisaalta näppäimet näkee paremmin hämärissäkin laneissa. Jotkut näppäimet voi myös korostaa valolla, jolloin tärkeimmät näppäimet löytää helposti pimeässäkin.
Tenkeylessness?
Pelinäppäimistöjen yhteydessä törmää joskus termiin ”tenkeyless”. Hassu sana viittaa yksinkertaisesti kymmenen numeronäppäimen puuttumiseen. Jos on tottunut numeronäppäimistön käyttöön, voi ”kympittömyys” tuntua aluksi oudolta. Suurin osa läppäreistä toimii kuitenkin oivallisesti ilmankin, ja numeronäppiksen puuttuminen tekee näppäimistöstä pienemmän, jolloin se on helppo pakata reppuun ja mahduttaa laneissa pöydälle. Nykyaikaiset hiirimatot tuppaavat nimittäin olla kooltaan lähempänä ovimattoa, joten tila on kortilla.
IBM Series M
Kaikkien mekaanisten näppäimistöjen esi-isä on vuonna 1984 lanseerattu IBM Series M, joka on edelleen tuotannossa. Raskas näppäimistö jousinäppäimineen ja rautakehyksineen on lähes rikkoutumaton. Kun en testaa pelilaitteita, kirjoitan yleensä veteraaninäppäimistölläni, joka on vuodelta 1985. Näppäinten jämäkkä kalkatus herättää ansaittua huomiota – mutta ei ikävä kyllä ihastusta – avoimessa toimistossa. IBM:n näppäimistössä ei ole Cherry-kytkimiä, vaan IBM:n itse patentoimat joustavat näppäimet.
Tämän testin tuotteet
Kingston HyperX Alloy Elite RGB
Urheiluvaihde päälle
HyperX:n näppäimistö taipuu mihin vain.
Razer BlackWidow Chroma V2
Herrasmiesvaras
Miellyttävä design ja elegantti tekniikka yhdistyvät hyvään ergonomiaan Razerin näppäimistössä.
SteelSeries Apex M750 TKL
Hot rod -näppäimistö
Erittäin kompakti näppäimistö, jonka mitat sopivat kisapöydille ja joka on armoton kuin katkaistu haulikko.
Logitech G613
Sohvaperunan valinta
Langatonta ratkaisua etsivälle Logitechin pelinäppäimistö on oiva valinta.