Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Panasonic SoundSlayer SC-HTB01

Maailman pienin soundbar

Eikö kotiteatteriäänelle tahdo löytyä tilaa? Panasonic tarjoaa ratkaisuksi soundbaria, joka kuulostaa isommalta kuin miltä se näyttää.

Julkaistu 05.05.2021 - 10:32
Panasonic SoundSlayer SC-HTB01
Audun Hage

Panasonic ei juuri mekastanut soundbarien puolella, mutta vihdoin Technicsin ääniasiantuntijat taustallaan toimivalla japanilaisvalmistajalla alkaa tapahtua tälläkin saralla. SC-HTB01 ei ole mikään kookas kapistus, vaan itse asiassa pienin soundbar, joka testihuoneeseemme tähän mennessä päätynyt.

Panasonic SoundSlayer on toki hitusen leveämpi kuin Polk Magnifi Mini, jonka testasimme aiemmin, mutta myös kapeampi, joten kokonaisuutena SoundSlayer on pienempi. Kun sen laittaa tunnetun Sonos Beamin viereen, se näyttää pikkuruiselta! Koon ei pidä kuitenkaan antaa hämätä: pikkukaiuttimessa piisaa yllin kyllin ytyä television äänen parantamiseen.

Panasonic SoundSlayer SC HTB01 package

SoundSlayer SC-HTB01

Lempinimeltään SoundSlayeriksi ristitty SC-HTB01 on tarkoitettu etenkin pelaamiseen ja kompaktia ääniratkaisua kaipaaviin aktiviteetteihin. Intensiivisten pelisessioiden aikana istutaan usein kuin liimattuna näyttöön, minkä vuoksi SC-HTB01 onkin räätälöity ahtaampiin tiloihin ja lähikuunteluun.

Mainos

Panasonic on varustanut soundbarinsa 3D-äänellä Dolby Atmos- ja DTS:X-formaattien muodossa. Kaiutin itsessään on tosin tavallinen stereo (2.1) ilman korkeuskanavia, jollaiset aidoista Atmos-soundbareista löytyy. Niiden sijaan Panasonicin insinöörit ovat turvautuneet äänenkäsittelyyn, jolla luodaan vaikutelma surround-äänestä. Panasonic Soundslayerissa ei myöskään ole erillistä subwooferia, vaan ainoastaan sisäänrakennetut bassoelementit.

Huom! Saimme Panasonicilta testiin soundbarin Final Fantasy Edition -version, jota on valmistettu rajallinen määrä. Se eroaa perusversiosta hieman ulkoisen olemuksensa ja muutaman ylimääräisen ääniasetuksen verran ja on muuten identtinen tavallisen SoundSlayerin kanssa, joka on jo tullut myyntiin Euroopassa.

Panasonic SoundSlayer SC-HTB01 exploded
Panasonic SoundSlayer on 2.1- soundbar kahdella kaiutinelementillä ja subwooferkanavalla. Kuva: Panasonic

Helppo käyttöönotto

Panasonicin kaiutin saapui minikokoisessa laatikossa, jonka oli vaikea uskoa sisältävän soundbarin. Kompaktin kokonsa ansiosta SoundSlayer on erittäin helppo asentaa. Jos kaipaa hyllylle tai tietokonepöydälle näytön alle mahtuvaa kaiutinta, on tämä oiva vaihtoehto. Ainoa asia, joka minua vähän häiritsee, on erillinen virtalähde.

Panasonicin kaiuttimen pohjassa on viisi pientä kumitassua, joiden ansiosta soundbar pysyy hyvin paikallaan. Edessä olevat ledvalot kertovat kaiuttimen tilan ja sivussa olevista säätimistä kaikkea on helppo säätää. Soundbarin mukana tulee luottokortin kokoinen kaukosäädin, jonka avulla on kätevä valita ääniasetukset ja sisääntulot. Pieni ärsytyksen aihe oli tosin se, ettei säätimessä ollut valmiina patteria – ehkä joku oli unohtanut sen?

SC-HTB01:n liitännöistä löytyy HDMI sisään ja ulos, joten soundbariin voi yhdistää erillisen videolähteen ja lähettää kuvan televisioon. Useimmiten on kätevintä lähettää ääni suoraan televisiosta HDMI ARC:n kautta. Testasimme ääntä sekä HDMI:n kautta Samsungin televisiosta että langattomana Bluetoothin kautta MacBookista, ja molemmat toimivat moitteetta ja synkkasivat äänen ja kuvan hyvin.

SoundSlayer toimii hyvin myös musiikin soittoon, mutta siinä ei ole Wi-Fiä/monihuonesoittomahdollisuutta tai esimerkiksi Spotify Connect. Niinpä äänilähde on liitettävä suoraan kaiuttimeen.

Kunhan on aktivoinut HDMI CEC:in, toimii volyyminsäätö myös television kaukosäätimellä. Soundbarin mukana tulevaa kaukosäädintä voi käyttää siis lähinnä hienosäätöön ja äänilähteen valintaan.

Useita peliasetuksia

SoundSlayer on, kuten todettua, suunniteltu etenkin PC- ja konsolipelaamiseen: Panasonic on tehnyt yhteistyötä ääniasetuksien kehittämisessä Final Fantasy -pelit tuottaneen Square Enixin kanssa. Ääniasetuksia on tarjolla kolmelle erilaiselle pelityypille: roolipeleille, räiskintäpeleille ja dialogia korostaville seikkailupeleille.

Kokoaan suurempi ääni

Kun haluan todella nähdä, mihin soundbarista on, laitan päälle Drive to Surviven. Netflixin Formula 1 -dokumenttisarja (joka on ehtinyt jo kolmanteen kauteensa) on äänimaisemaltaan intensiivinen moottorin jylinän, musiikin ja selostajien kakofonia, jossa studiohaastattelut ja kilparatakuvaukset vaihtelevat nopeasti. Aika ajoin joukossa on myös Atmos-ääniefektejä. Jos SoundSlayer selviää Drive to Survive -sarjasta, se selviää mistä vain!

Meillä ei suoraan sanottuna ollut kovin korkeita odotuksia äänen suhteen, sillä pienikokoisista kaiuttimista lähtee usein melko sulkeutunut ja lattea ääni. Niinpä yllätyksemme oli sitäkin suurempi, kun laitoimme Panasonicin soundbarin päälle ensi kertaa. Kirjoitin muistikirjaani: ”kuulostaa yllättävän raikkaalta”.

Panasonicin äänentoisto tekee heti vaikutuksen puhtaalla, erottelevalla ja erottuvalla diskantillaan. Usien pienissä ja halvoissa kaiuttimissa ylä-äänet jäävät elottomiksi ja heikoiksi, mutta tässä on melkein päinvastoin: diskantti on energinen ja eläväinen ja toimii erinomaisesti elokuvien ja musiikin kanssa. Samaa voi sanoa keskiäänistä, jotka toistuvat täyteläisesti ja vivahteikkaasti.

Entäpä sitten basso? Alkuun se ei oikein erottunut, mutta kun nostimme volyymia ja teimme pieniä hienosäätöjä asetuksissa, saimme bassonkin mukavasti esiin. Samalla kävi ilmi, että SC-HTB01 kestää kovaakin äänenvoimakkuutta äänen säröilemättä.

Yllättävän hyvä 3D-ääni

Panasonic on onnistunut myös virtuaalisen surroundin kohdalla: SoundSlayer saa aikaan vaikutelman, että ääni tulisikin takaa ja sivuilta. Tietenkään elämys ei ole sama kuin Atmos-soundbareilla, joissa on korkeuskanava erikseen, eikä tarkkuudessa päästä varsinkaan oikean 5.1- tai 7.1-kotiteatterikaiuttimien tasolle. Ääni on kuitenkin odotettua isompi! Kun Formula 1 -autot vilahtavat ruudulla ohi, on myös äänessä liikettä.

Kaiken kilpa-ajelun innostamana testasimme SoundSlayeria myös Dirt 5 -pelillä Xboxille. Siinäkin ääni toistui mukavan energisesti. Vaikka istuu alle metrin päässä kaiuttimesta, se onnistuu luomaan melko uskottavan ja selkeän ”äänikuplan” kuulijan ympärille.

Syväbassoa ei ole

Pienellä kaiuttimella on toki rajoitteensakin. Jos tavoitteena on saada jylisevää elokuvaääntä ja basso, joka tuntuu vatsassa asti, kannattaa katsoa (tai siis kuunnella) muita vaihtoehtoja.

Haastoimme Panasonicin soundbaria John Wick 3 -elokuvan vaativalla ääniraidalla, ja ääni on ehdottomasti kesympi kuin suuremmilla kaiuttimilla. Kun Keanu Reeves riehuu haulikon kanssa, saisi touhu tuntua kehossa, mutta tässä ei oikein adrenaliini ala virrata. Vaikka basso toistuu selkeästi, se ei ole erityisen fyysinen tai syvä.

Olisikin ollut hyvä, jos Panasonic olisi tehnyt mahdolliseksi laajentaa SoundSlayeria ulkoisella subwooferilla. Tällaiseen systeemiin se olisi varmastikin hitti!

Lue myös: Polk Audio Magnifi Mini – Minikokoinen soundbar

Johtopäätökset

SC-HTB01 SoundSlayer on ratkaisu tarpeisiin, joihin suuremmat soundbarit eivät sovi. Meistä Panasonic onnistuu hyvin: pienet soundbarit ovat usein melko latteita soinniltaan, mutta SoundSlayer kuulostaa yllättävän hyvältä kokoonsa nähden. Jos hakusessa on edullinen ja kompakti kaiutin työ- tai pelihuoneeseen, on tässä varsin mainio ratkaisu. Isommissa tiloissa ja bassovoittoisten, vaativimpien elokuvien, pelien tai musiikin kanssa ääni voi olla turhan ohut. Jäimmekin kaipaamaan Panasonicilta tämän kylkeen myös ”maailman pienintä subwooferia”!

Karakter
Panasonic SoundSlayer SC-HTB01
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Pienen SoundSlayerin ääni on vaikuttavan suuri ja kompaktista koostaan huolimatta se maalaa laajan äänikuvan. Erillinen virtalähde on iso miinus. Jäimme kaipaamaan mahdollisuutta liittää mukaan ulkoinen subwoofer.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top