Testissä Opiskelijakannettavat

Uusi lukuvuosi, uusi kannettava

Kunnon kannettava on opiskelijan paras ystävä.

71q6yCOQSnL. SL1500

(Foto: Produsenten)

Etenkin ylemmän tason opiskelijoilla tietokone on nykyään suuremmassa roolissa kuin paperi ja kynä. Intelin esiteltyä ultrabookit 2011 on ohuista ja kevyistä läppäreistä tullut uusi normi. Kannettavan paksuuden tulisi olla alle 18 milliä, kun näyttö on 13,3-tuumainen, ja akun pitää kestää ainakin viisi tuntia.

Siitä lähtien ohuista kannettavista on tullut yhä yleisempiä samalla kun hinnat ovat tippuneet. Olemme tottuneet kantamaan läppäriä mukanamme kaikkialla ja etenkin opiskeluun koneet ovat mitä kätevimpiä työvälineitä. On paljon helpompi tehdä muistiinpanoja koneella ja samalla välttyy joka paikkaan levittäytyviltä paperikasoilta. Myös Facebookin selailu ja yleinen surffailu onnistuvat tunneilla, mutta se on toinen juttu se.

Koulua ja opiskelua varten ei ole yhdentekevää, millainen kone on, vaan opiskelukäyttöön sopivan kannettavan on täytettävä joitakin vaatimuksia.

Mainos

Tässä testissä asetimme muutaman ehdon, joiden täyttyminen varmistaa koneen sopivuuden opiskelijalle. Osa on hieman vastakkaisia, joten pakostikin koulukannettava on kompromissi. Tässä vaatimuksemme:

Sen pitää olla kevyt

Kirjat kuuluvat yhä koulumaailmaan, joten opiskelijalla on jo tarpeeksi kannettavaa niissä. Niinpä läppäri ei saisi tuoda ylimääräisiä kiloja reppuun, vaan mitä kevyempi kannettava, sen parempi.

Sen pitää olla näppärän kokoinen

Koko ja paino kulkevat käsi kädessä, mutta on silti syytä tiedostaa, että 13- tai 14-tuumainen kone vie laukusta paljon vähemmän tilaa kuin 15- tai 17-tuumainen. Apple shokeeraa jälleen MacBook Airillaan, vaikka nykyään olemme tottuneet siihen, että koneet kutistuvat ja kevenevät.

Siinä pitää olla kunnon akku

Koulupäivät voivat olla pitkiä, ja vaikka monissa luokissa ja auditorioissa koneen voi kytkeä pistorasiaan, on silti suotavaa, että akku kestää koko päivän. Silloin ei tarvitse kantaa mukana laturia, mikä keventää kantamuksia entisestään.

Sillä pitää olla järkihinta

Ikävä kyllä edellä mainitut vaatimukset nostavat koneen hintaa, sillä kannettavien kohdalla saa sitä vähemmän mitä enemmän maksaa. Eli painavampia ja suurempia koneita saa edullisemmin kuin pieniä ja kevyitä.

Niinpä asetimme budjetin hieman korkeammalle. Alkuperäinen ajatuksemme oli nimittäin testata kannettavia noin 600–900 euron hintaluokassa, mutta nostimme rajan pian yli 1 000 euroon. Otimme mukaan myös Kauppiksen suosituimman koneen eli Applen, joten hintaraja nousee vielä korkeammalle.

Tästä syystä testistä löytyy kahden luokan koneita: jokseenkin edullisia ja hieman kalliimpia. Näin löytyy toivottavasti kaikille sopiva malli.

Jatka lukemista
Exit mobile version