Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Motorola Edge 20 Pro

Melkein täysosuma

Motorola Edge 20 Pro on tärkeimmiltä ominaisuuksiltaan huomattavasti parempi kuin edeltäjänsä – ja edullisempikin!

Julkaistu 14.10.2021 - 13:05
Motorola Edge 20 Pro
Peter Gotschalk

Olemme toistuvasti nimittäneet Motorolaa keskiluokan kuninkaaksi, sillä valmistajalta sopii näemmä odottaa loistavia puhelimia kohtuuhintaisten kännyköiden kategoriassa – esimerkkeinä vaikkapa Moto G30, premium-malli Moto G100 ja superhalpa 5G-malli Moto G 5G Plus.

Tähän mennessä Motorola ei ole onnistunut saamaan jalansijaa puhelinten highend-puolella. Kallis Razr 5G oli kauhea pettymys ja Motorolan ensimmäinen yritys lippulaivamallin teossa, Edge+, jäi kädenlämpöiseksi kokemukseksi ja kehitystyöltään jotenkin keskeneräiseksi.

Esimerkiksi Edge+:n kameraohjelmistossa oli selkeitä virheitä eikä 5G toiminut melko kalliissa mallissa – ja kaareva näyttö nyt vain oli todella epäkäytännöllinen.

Mainos

Motorola Edge 20 Pro

Edge 20 Pro on varustettu melko suurella kameramoduulilla, joka on sijoitettu takakuoren vasempaan reunaan. Pullisteleva kameramoduuli saa kännykän kiikkumaan, kun sen laittaa pöydälle. Kuva: MotorolaMotorola ei kuitenkaan luovuttanut Edgensä kanssa, vaan lähti selvästi pohtimaan uudistuksia tarkkaan kehittäessään sille suoran seuraajan eli uuden Motorola Edge 20 Pro -mallin.

Monet aiempaa mallia vaivanneista virheistä on nyt korjattu, ja hintakin on tippunut lähes puolella! Edge+ oli lähtöhinnaltaan noin 1 200 euroa, mutta uutuusmallista joutuu enää pulittamaan 700 euroa – tällainen hintaero todella tuntuu kukkarossa.

Ulkonäkö ja rakenne

Edge+ oli sekä pieni että pullea, ja siihen verrattuna Edge 20 Pro näyttää vain ihan tavalliselta kännykältä. Se on vain 7,99 mm paksu toisin kuin edeltäjänsä, joka oli keskeltä 9,6 mm, ja eron huomaa käytössä.

Erotuksena Edge+:aan ei Edge 20 Prossa ole kuulokeliitäntää, ja vasemmalta puolelta löytyy vain pieni nappi, jolla saa aktivoitua Google Assistantin. Oikean reunan napeista kytketään virrat päälle ja pois sekä säädetään volyymia. Sormenjälkilukija on integroitu virtanappiin eikä näyttöön, ja ratkaisu toimi testin aikana vallan mainiosti.

Motorola Edge 20 Pro
Motorola Edge 20 Pro on sekä etu- että takapuoleltaan Gorilla Glass 5 -lasia. Sileästä takapinnastaan huolimatta puhelin ei ole järin hanakka keräämään sormenjälkiä. Kuva: Peter Gotschalk

Edge 20 Pro on varustettu melko suurella kameramoduulilla, joka on sijoitettu takakuoren vasempaan reunaan. Pullisteleva kameramoduuli saa kännykän kiikkumaan, kun sen laittaa pöydälle. Gorilla Glass 5 -lasin vuoksi pinta on melko liukas, joten puhelimesta ei aina saa kovin varmaa otetta. Se on hieman harmillista, sillä muuten puhelin tuntuu laadukkaalta ja vankalta, ja sileästä takapinnastaan huolimatta puhelin ei ole järin hanakka keräämään sormenjälkiä.

Merkittävä parannus edelliseen malliin verrattuna on IP52-luokitus, sillä Edge+ -mallilla ei ollut minkäänlaista suojausta. IP52 tosin tarkoittaa, että Edge 20 Pro sietää jonkin verran pölyä ja roiskeita, mutta ei kestä tippumista vessanpönttöön. Näillä leveysasteilla sentään sateen kestäminen on jo jotain.

Näyttö ja ääni

Edge 20 Pron OLED-näyttö on samankokoinen kuin Edge+ -mallissa eli 6,7 tuumaa. Myös FHD+ -resoluutio on sama kuin ennen, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvatkin.

Uuden Edge 20 Pron virkistystaajuus on nimittäin vaikuttavat 144 Hz, mikä tekee käytöstä huikean nopean tuntuista. Lisäksi Motorola on luopunut reunoille kaartuvasta näytöstä, mikä on huomattava parannus käytettävyyden kannalta.

Virkistystaajuuden voi valita 60 Hz:n, 120 Hz:n ja 144 Hz:n väliltä. Kaksi jälkimmäistä eivät eroa käytännössä juurikaan, ja koska akkukapasiteettia on uudessa puhelimessa vähemmän kuin edeltäjässä ja korkeampi virkistystaajuus syö enemmän virtaa, on ehkä järkevintä tyytyä 120 Hz:iin, jolloin kännykän akkukin kestää todennäköisemmin koko päivän.

Äänen puolesta Edge 20 Pro on ottanut takapakkia. Kuulokeliitäntää ei tosiaan ole eikä myöskään stereokaiuttimia, mikä harmittaa pelatessa tai videoita katsellessa. Tämä on erityisen harmillista siksi, että edeltäjän äänenlaatu oli yksi mallin suurimpia onnistumisia.

Motorola Edge 20 Pro lenses
Kännykässä on kolme objektiivia, joiden kennot ovat 108, 16 (ultralaajakuva) ja 8 (teleobjektiivi 5x optisella zoomilla) megapikseliä. Kuva: Motorola

Kamera

Edeltäjänsä tapaan Edge 20 Prossa on 108 megapikselin suuri laajakuvakenno ja lisäksi 16 Mp:n ultralaajakuva ja 8 Mp:n teleobjektiivi.

Edge+ -mallia vaivasi epätasaisesti toimiva optinen zoom, mutta nyt ongelma on korjattu, ja lisäksi pääkamera on saanut 9x pikselienliittämistekniikan, mikä tarkoittaa sitä, että kennon 9 pikseliä liitetään yhdeksi kuvaa ottaessa. Tekniikan ansiosta kuvat ovat terävämpiä ja paremmin valottuneita.

108Mp raadhus
Kööpenhaminan raatihuone näyttää tältä 108 megapikselillä kuvattuna. Kuvaa on kuitenkin jälkikäteen skaalattu pienemmäksi, sillä alkuperäisen tiedoston koko oli 30 MB! Kuva: Peter Gotschalk

Teleobjektiivi edustaa Motorolan ensimmäistä kokeilua periskooppitekniikassa, joka taittaa valoa 90 astetta ja mahdollistaa 5x optisen zoomin. Edge Pro 20 -puhelimen zoom toimii erinomaisesti: kuvaaja pääsee todella lähelle kohdetta ilman, että kuvan terävyys ja dynaamisuus kärsivät.

Kameralla voi kuvata 8K-videota ja slow motion -videota jopa 960 kuvaa/s (katso esimerkki alta). Tässäkin yksityiskohdat erottuvat hienosti, ja kaiken kaikkiaan on todettava, että Motorola on onnistunut luomaan todella käyttökelpoisen kameran Edge 20 Prohon.

Kaikki ei ole täydellistä, vaan zoomin kanssa on edelleen joitakin ohjelmisto-ongelmia. Zoomilla kestää liian kauan, ainakin yli sekunnin, vaihtaa muiden objektiivien ja teleobjektiivin välillä. Mutta sopii toivoa, että Motorola saa tämän korjattua jonkin ohjelmistopäivityksen yhteydessä.

Uusi periskooppiteleobjektiivi 5x optisella zoomilla päästää kuvaajan todella lähelle kohdettaan ilman, että kuvan terävyys ja dynaamisuus kärsivät. Kuva: Peter Gotschalk

Suorituskyky ja ominaisuudet

Motorola Edge+ oli kaikkien aikojen nopein testaamamme puhelin, kun testasimme sen viime vuonna. Edge 20 Pron Snapdragon 870 -prosessori ja 12 GB RAM tekevät puhelimesta yhtä nopean kuin edeltäjänsä, mutta muiden valmistajien puhelinmallit ovat ottaneet eroa kiinni. Toisin sanoen uutuus on salamannopea, mutta ei markkinoiden nopein testaushetkellä syksyllä 2021.

Arkikäytössä kännykkää voi pitää aivan huippuna. Jopa isot sovellukset latautuvat hetkessä eikä Edge 20 Pro kuumene edes raskaiden pelien, kuten Asphalt 9:n kanssa.

Aiemmin mainittu korkean virkistystaajuuden ja pienemmän akun yhdistelmä tosin tarkoittaa, että akunkesto on entistä huonompi. Stressitestissämme puhelin jaksoi kuusi tuntia, kun taas Edge+ pääsi aikanaan yhdeksään ja puoleen tuntiin. Edeltäjää pystyi sitä paitsi lataamaan langattomasti, mikä taas ei uutuudella onnistu. Motorola toimittaa sentään pakkauksessa 30 watin laturin, joka lataa puhelimen tyhjästä 60 prosenttiin puolessa tunnissa, joten ehkä ilman langatonta lataustakin pärjää.

edge20pro makro
Ultralaajakuvalla saa upeita makrokuvia vain parin sentin päästä kohteesta. Kuva: Peter Gotschalk

Annoimme edeltäjälle moitteita siitä, että se julkaistiin ilman kunnolla toimivaa 5G:tä, mutta Edge 20 Pro toimi ongelmitta ainakin Telian tanskalaisessa 5G-verkossa. Benchmark-testissämme latausnopeus oli 756 Mbit/s, mikä ei ole paras näkemämme, mutta erittäin hyvä kuitenkin.

Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä mainittakoon, että Edge 20 Prossa on Motorolan Ready for -alusta, jonka avulla Motorolan puhelimen saa helposti yhdistettyä  televisioon, näyttöön tai kannettavaan. Tekniikka muistuttaa Samsung DeX -tekniikkaa.

Olemme kokeilleet Ready for -toimintoa jo aiemmin, mutta uutta siinä on langaton yhteys ja yhteensopivuus PC:iden kanssa. Niinpä samalla ruudulla saa käyttöönsä sekä mobiilisovellukset että PC-tiedostot, kun vain muodostaa langattoman yhteyden ja avaa Ready for -toiminnon. Samanaikaisesti voi työskennellä kahden tiedoston parissa, ja tiedostoja voi siirtää edestakaisin laitteiden välillä.

Yhteenveto: Motorola Edge 20 Pro

Motorola on tehnyt nerokkaan peliliikkeen jättämällä Edge 20 Prosta joitakin ominaisuuksia pois. Tällä on saatu hintaa alas niin paljon, että on vaikea löytää kilpailijaa, joka tarjoisi yhtä vastinetta rahalle tässä hintaluokassa.

Puhelin ei ole kaikkein eleganteimman näköinen, näytön resoluutio voisi olla korkeampi ja stereokaiuttimien puuttuminen harmittaa. Suorituskyky on kuitenkin huippuluokkaa ja kamera erinomainen, ja lisäksi Motorola Edge 20 Pro on ensimmäinen testaamamme tämän hintaluokan puhelin, jossa on 144 Hz:n virkistystaajuus. Ready for -toiminto on piste i:n päällä.

Nostamme hattua Motorolalle, joka on onnistunut kääntämään villin kortin melkein täysosumaksi.

Karakter
Motorola Edge 20 Pro
Premium

Mukava hinta yhdistettynä kovaan suorituskykyyn, terävään näyttöön ja sen korkeaan virkistystaajuuteen sekä pätevään kameraan, jossa 108 Mp:n laajakuvalinssi ja 5x optisella zoomilla varustettu teleobjektiivi. Plussaa myös Ready for -toiminnon kaltaisista ekstraominaisuuksista. Ei stereoääntä. Ei langatonta latausta. Upea näyttö ansaitsisi Full HD -resoluutiota paremman tarkkuuden. Kameramoduuli tulee niin paljon ulos puhelimen pinnasta, että puhelin kiikkuu tasolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Hyvin jäähdytetty pelipuhelin

Pixel Pro vakuuttaa edelleen

Pieni ja supernopea, mutta design kaipaisi päivitystä

Supertehoa pikkupakkauksesta

Nerokas tabletti kodin keskusyksiköksi

Kaikkien aikojen paras Sony Xperia 1

Ääni & Kuva
Scroll to Top