DYNAUDIO EMIT M10

 itemprop
DYNAUDIO EMIT M10

Aika velho

Dynaudiota kannattaa pitää silmällä, ja uusi Emit 10 vetää taas alalle uudet rajat osoittamalla, että laadukkaan kirjahyllykaiuttimen voi saada puolella siitä hinnasta, mitä olisi voinut odottaa.

Miellyttävä diskantti, runsas keskirekisteri ja pirteä basso ovat poikkeuksellisen hyvän jalustakaiutinparin loistavan äänenlaadun perusta.
Eivät ole erityisen herkät ja tarvitsevat tehokkaan vahvistimen – mutta sen kanssa käsillä on hienot kaiuttimet.

Dynaudio on kaiutinmarkkinoiden kuuminta hottia. Århusin ulkopuolella Skanderborgissa päämajaa pitävä tanskalaisbrändi on toiminut vuodesta 1976 ja ehtinyt niittää mainetta kotiin, autoon ja ammattilaiskäyttöön tarkoitetuilla kaiuttimillaan. Kiinalaisen GoerTekin ostettua yrityksen 2014 on valmistaja laajentanut nopeasti, ja joulukuussa 2016 he avasivat aivan uuden tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen Århusiin. Dynaudiosta tullaan varmasti kuulemaan vielä paljon.

Parhaiten brändi tunnetaan high-end-audiotuotteistaan, mutta monet muistavat edullisen Audience-sarjan, joka oli Dynaudion myydyin kaiutin monen vuoden ajan. Kollegani Geir Nordby on pitkään pitänyt pientä Audience 42 -kaiutintaan referenssikohteena ja uskollisena työjuhtanaan. Muutamaa elementtimuutosta lukuun ottamatta (Geir tykkää kuunnella musiikkia kovalla!) toimii kaiutin yhä hienosti ja peittoaa vieläkin monet uudemmat laitteet. Nyt jo myynnistä poistunut DM-sarja edusti myös erinomaista laatua, vaikka ei ollutkaan luokassaan yhtä ihmeellinen.

Emit M10

Monet ovat varmasti jo odotelleetkin Dynaudion lanseeraavan kukkaroystävällisen malliston, joka asettaisi jälleen uudet standardit kaiutinmarkkinoille, ja Emit-sarja kyllä näyttää vastaavan tähän toiveeseen. Pienin malli M10 on erittäin kompakti kaiutinpari, jonka diskantti ja keskirekisteri on asennettu kiinni toisiinsa. Diskantti on monista Dynaudion malleista tuttu 28 mm:n elementti, ja 5,5-tuumainen bassoelementti ei sekään ole uusi. Molemmat valmistetaan luonnollisesti Skanderborgissa. Resepti on siis hyväksi havaittu, mutta design on edeltäjiään hienompi: kaapissa ei ole näkyviä liitoksia ja silkinhimmeän viimeistelyn saa joko mustana tai valkoisena. Emit-sarjasta löytyy myös subwoofer ja keskikanava, joiden avulla saa rakennettua kokonaisen surround-systeemin.

Äänenlaadusta

Dynaudion kaiuttimet ovat kuuluja neutraalista ja tasapainoisesta äänestään, jonka ylärekisteristä löytyy silkkisiä vivahteita, jotka eivät ala rasittaa kuulijaa. Ehkä tästä syystä ne ovat suosittuja studiokäytössä. Heti ensikuulemisella on selvää, että Emit M10 tarjoaa näitä tuttuja ominaisuuksia. Kahdesta kaiuttimesta muodostuva äänimaisema on suuri, tarkka ja ilmava, ja laulu ja soittimet tuntuvat soivan ihan vieressä. Michael Bublén laulu soi vahvasti ja hienosti hänen Feeling Good -versiossaan, ja orkesterin pienimmätkin kikat erottuvat taustasta selkeästi äänimaiseman puuroutumatta.

Kaiuttimet eivät itsessään herätä huomiota. Särön ja resonanssin puuttuminen päästävät musiikin enemmän esille. Havaitsemme vain vähän sellaisia ongelmia, jotka usein vaivaavat tämän hintaluokan kaiuttimia: jopa erinomainen Elac Debut B5 kärsii pienestä tummuudesta ja suljettuudesta Emit M10 -kaiuttimeen verrattuna, eikä loistava B&W 685 S2 yllä Dynaudion vivahteikkaaseen soittoon.

mainos
Kuva: Valmistaja

 

mainos

Basson dynamiikasta

Pienet 2-tiekaittimet voidaan yleensä jakaa kahteen kategoriaan: niihin, jotka eivät edes yritä tuottaa isoa bassoa ja niihin, jotka yrittävät kuulostaa suuremmilta kaiuttimilta kuin ovatkaan, jolloin tuloksena on liioitellun voimakas ja epätasapainoinen basso.

Emit M10 ei putoa kumpaakaan kategoriaan. Jalustalla seisovana ja 30–40 cm takaseinästä irti sijoitettuna soundi vakuuttaa jopa matalimmilla oktaaveilla. Itse asiassa arvelen, että tässä on paras basso, jonka olen tämänkokoisesta kaiuttimesta koskaan kuullut. Koekuuntelussani oli Melody Gardotin ”She don’t know” , jonka paksu basso suorastaan vyöryi kaiuttimista ulos. Rapsakka, eläväinen ja paineikas basso erottuu hyvin. Jos tämä olisi ollut sokkotesti, en olisi ikinä voinut arvata, minkäkokoiset ”kenkälaatikot” näin mahtavan bassosoundin takana oikein onkaan…

Hienoista basso-ominaisuuksista huolimatta nämä eivät ole suuren huoneen kaiuttimet tai tarjoa diskotason painetta. Sellaisissa tapauksissa kannattaa katsastaa saman sarjan M20- tai M30-mallit. M10 on kuitenkin täydellinen pienten tilojen ja lyhyen kuuntelumatkan kaiutin.

mainos
Kuva: Valmistaja

 

Vahvistimesta

M10 vaatii kunnollisen vahvistimen toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla. 6 ohmin impedanssi antaa hyvän lastin vahvistimelle, mutta 86 dB:n herkkyys vaatii vahvistimelta tehoja soittaakseen puhtaasti ja kovaa. Pärjäsimme hyvin 2 x 75 watin Hegel Voice -vahvistimen kanssa, joka on oikeastaan aika kallis pari näille kuudensadan euron kaiuttimille, mutta pikku-Dynaudio jakelee sitä parempaa soundia, mitä paremman vahvistimen siihen liittää. Toinen hyvä vaihtoehto voisi olla testivoittajamme Yamaha A-S1100. Isommalla ruutimäärällä saa isommat tehot!

Kuva: Valmistaja

 

Johtopäätökset

Dynaudio vastaa yleensä tarkoin odotuksiin, mutta Emit M10 kyllä ylitti ne! Tämä pikku kaveri nousee kilpailijoidensa yläpuolelle tässä hintaluokassa. Se soittaa eri genren kappaleet kursailematta, eikä sellaista ääntä löydykään, josta arvaisi kaiutinparin edullisen hinnan. Muista vain yhdistää kaiuttimiin tehokas laatuvahvistin, sillä sen se on todella ansainnut!

Vapaa lukuoikeus lbaanijakuva.fi-sivustolle Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään
-
1 KUUKAUSI ILMAISEKSI
0 eur/KK
Kokeile
Digitaalinen tilaus
Vapaa lukuoikeus lbaanijakuva.fi-sivustolle.
Ei sitoutumispakkoa
-

1 KUUKAUSI ILMAISEKSI0 0 eur/KK

Hinta kuukaudessa: 5 eur/kk. Ei liimausaikaa

Faktat

Tyyppi: 2-tie-jalustakaiutin

Diskantti: 28 mm pehmytkalotti

Basso/keskirekisteri: 14 cm MSP

Herkkyys/impedanssi: 86 dB/ 6 ohmia

Taajuusalue: 50– 23 000 Hz (±3 dB)

Paino: 5,6 kg

Mitat: 170 x 292 x 240 mm

Hinta: 630 €

Maahantuoja: www.scanteknik.fi

Paras hinta

  Lisää
  Keskustelu

  Leave a Reply

  Please Login to comment
    Subscribe  
  Notify of

  Lue myös

   data-src

  Havitteletko uusia lattiakaiuttimia olohuoneeseen? Älä hätiköi, vaan lue ensin tämän testin tulokset!

   data-src

  Audiovector QR3 todella erottuu joukosta niin sisäisen kuin ulkoisen tyylikkyytensä ansiosta.

   data-src

  Dynaudiota kannattaa pitää silmällä, ja uusi Emit 10 vetää taas alalle uudet rajat osoittamalla, että laadukkaan kirjahyllykaiuttimen voi saada puolella siitä hinnasta, mitä olisi voinut odottaa.

  Vieritä ylös