TESTISSÄ : JBL Live 300TWS

Hifinapit korviin

JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

 itemprop
JBL Live 300TWS

Ääni & Kuva ajatella

Läpinäkyvä ja avoin äänikuva, miellyttävän tasapainoinen soundi. Hyvä istuvuus.
Herkkä mekaaniselle kohinalle. Ei Siri-puheohjausta. Käyttö vaatii totuttelua.
  • Tyyppi: In-ear, täysin langaton
  • Elementit: 5,6 mm
  • Taajuusalue: 20–22 000 Hz
  • Aktiivinen vastamelu: Ei ole
  • Akunkesto: 6 h (+ 14 h latauskotelosta)
  • Puheavustajat: Google Assistant, Alexa
  • Sovellus: JBL My Headphones
  • Liitännät: Bluetooth 5.0 (A2DP 1.3)
  • Paino: 67,3 g
  • Verkkosivusto: jbl.com
lisää
vähemmän

Tavoitehinta: 150 €

Täysin langattomat (true wireless) kuulokkeet ovat halutuimpia kuulokkeita tällä hetkellä vastamelu- ja pelikuulokkeiden rinnalla. Muutama vuosi sitten täysin langattomia kuulokkeita ei ollut olemassakaan, mutta viime vuonna useimmat valmistajat esittelivät oman versionsa innovatiivisesta kuulokemallista. Muun muassa JBL.

JBL Live 300TWS on keskihintainen mali täysin langattomista. JBL:llä on puolet halvempiakin vaihtoehtoja, mutta tältä mallilta sopii odottaa sekä hyvää istuvuutta että kunnollista bassoa.

Designille ei jää kauheasti tilaa, kun kyseessä on näin pieni tuote, mutta JBL on luonut hyvin rauhallisen näköisen mallin, jossa on käytetty sekä muovia että metallia. Nappien mukana tulee kolmet pehmusteet ja neljät rengassovittimet, joiden avulla kuulokkeet saa varmasti istumaan tiiviisti korvassa. JBL Live 300TWS on saatavilla neljässä mattavärissä: harmaa, punainen, sininen ja valkoinen.

Täysin langattomille kuulokkeille tyypillisesti lataus hoituu kuljetuskotelosta, jossa on integroitu akku. Napit itsessään soittavat 6 tuntia putkeen, ja kotelosta saa 14 lisätuntia. Latauskotelo itsessään ladataan USB-C-johdolla.

Latauskotelo suojaa kuulokkeita reissussa ja tarjoaa lisäksi 14 tuntia lisää soittoaikaa. Kuva: JBL

Käyttöohjeen mukaan kuulokkeet ovat oikeassa asennossa, kun JBL:n logo on vaakasuorassa. En ole tottunut käyttämään peiliä tekniikan testaamisessa, mutta homma näyttää toimivan luvatusti. Kun kuulokkeet ovat oikeassa asennossa, napit istuvat todella hyvin korvassa – ja ne on sitä paitsi helpompi saada paikoilleen kuin monet muut in-ear-kuulokkeet, joiden kohdalla tuntuu kuin ne olisi ruuvattava korvaan ja huolestuttava tärykalvojen paineenkestosta. Vaikka paineen tuntu ei ole niin voimakas kuin monilla, ei JBL:n kuulokkeissa ole puutetta bassosta.

Ohjaus kosketuksella tai puheella

Kun kuulokkeen pinta-ala on sormen levyinen, ei ohjausnapeille ole tilaa. Niinpä JBL Live 300TWS-mallissa kappaleiden vaihto, volyyminsäätö ja moni muu ominaisuus tehdään koskettamalla. Eli hätäisesti painelemalla kuuloketta saaden musiikin alkamaan ja loppumaan täysin satunnaisen tuntuisesti. Onneksi JBL My Headphones -sovelluksessa voi itse määrittää, mitä mikin painallus tarkoittaa ohjauksen kannalta.

Live 300TWS tottelee myös puhetta, tosin hiukan oudosti vain Google Assistantia ja Amazon Alexaa. Apple-käyttäjät saavat huhuilla Siriä turhaan.

mainos

Lenkille ja suihkuun

Täysin langattomat kuulokkeet ovat suosittuja liikkujien keskuudessa, eikä ihme: roikkuvat johdot voivat olla ärsyttävästi tiellä tai jopa vaaralliset treenatessa. Live 300TWS:ää ei mainosteta treenikuulokkeina, mutta ne kestävät kuitenkin vettä ja hikeä (IPX5).

mainos

Sovellus on sama kuin esimerkiksi JBL Club 950nc -mallilla mutta onneksi tarjolla ei ole soundilla kikkailevia karmeita DJ-ääniasetuksia, vaan ihan oikea taajuuskorjain. Mutta sitä ei tarvita lainkaan, mikäli neutraali soundi miellyttää.

JBL Live 300TWS:ssä ei ole aktiivista vastamelua, mutta tiukasti istuvat kuulokkeet vaimentavat ääntä muutenkin (testissä sattui niin, etten huomannut ovikellon soivan ennen kuin kaveri soitti kännykkääni ihmetellen, miksen avaa hänelle ovea…). TalkThru- ja Ambient Aware -nimiset ominaisuudet ovat lähes sama asia, eli ne päästävät ympäristön äänet läpi, jotta kuulokkeiden käyttäjä voi kuulla esimerkiksi ovikellon… Tekniikka toimii siten, että kuulokkeiden mikrofonit nappaavat ulkopuolista ääntä ja soittavat sen sitten käyttäjälle. Vaikka mikrofonit eivät luonnollisestikaan tule lähellekään suuta, ymmärtävät kuulokkeet puhetta erinomaisesti.

 

JBL Live 300TWS on itse helppous. Kaikki ohjaus tapahtuu koskettamalla tai puheella. Kuva: JBL

Äänenlaatu

Petyttyämme JBL Club 950NC -kuulokkeisiin, olivat odotuksemme melko matalalla – etenkin, kun  Live 300TWS maksaa kolmanneksen vähemmän. Onneksi sain yllättyä iloisesti.

mainos

Keskirekisteri ei ole vain hintaansa nähden hyvä, vaan oikeasti todella hyvä. Olen kuullut paljon kalliimpiakin kuulokkeita, joissa laulu ja puhe toistuu vähemmän luonnollisesti kuin näissä. Vaikka ääni soi pään sisällä eikä stereokuvaa sinänsä pääse syntymään, on soinnissa silti ilmavuuden tuntu. Piano ja perkussiot kuulostavat dynaamisilta ja vapailta.

Hamiltonin Right Hand Man soi ongelmitta, joskin raskas sähköbasso meinaa lähteä vähän lapasesta. Basson määrässä ei kuitenkaan ole ongelmia huolimatta siitä, etteivät kuulokkeet luo yhtä klaustrofobisen suljettua tunnelmaa kuin monet muut testaamani nappikuulokkeet.

Myös ylä-äänet soivat hienosti, eikä terävyydestä tai vaimeudesta ole tietoakaan. Diskantti on luonnollisen kuuloinen. Toki parempaakin on olemassa: Ikko Obsidian toistaa vivahteet tarkemmin. Mutta se on myös kalliimpi, eikä edes langaton tai aktiivinen. JBL on viihdyttävämpi.

Ainoa moite, jonka äänestä keksin, on puhtaasti mekaaninen seikka. Tärähdykset ja muut liikahdukset aiheuttavat helposti kohinaa korvakäytävissä. Pienikin leuanliikautus aiheuttaa säröä, ja pureskelu ääntä vasta pahentaakin.

Johtopäätökset

Live 300TWS on varsin erinomainen täysin langaton kuulokemalli, jossa hinta ja laatu kohtaavat. Äänen puolesta ei ole mitään valittamista, ja JBL tarjoaa oikeastaan kaiken, mitä toivoa voi. Paitsi hifiystävälliset koodekit ja automaattisen vastamelun. Ne taas nostaisivat tuotteen hintaa monella kympillä. Apple-käyttäjät eivät varmastikaan itke aptX:n perään – jota iPhone ei tue – vaan Siri-puheavustajan puuttuminen on isompi miinus.

Lisää
Keskustelu

Lue myös

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

JBL Bar 9.1

Iskevää 3D-ääntä

JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

Sonos Arc

Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

Vihdoin Sonos on tuonut markkinoille ison soundbarin: Arc tukee Atmos-ääntä ja osaa muutaman muunkin näppärän tempun.

LG NANO 90 (65NANO906)

Väkevää kontrastia LCD-tv:stä

Uusi kuvapaneeli ja parempi kirkkaudenhallinta nostavat LG NANO 90 -television parhaiden LCD-ruutujen joukkoon.

11 täysin langatonta kuuloketta

Täydellisen langatonta vapautta

Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

JBL Live 300TWS

Hifinapit korviin

JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

Sony Xperia 1 II

Loistava päivitys

Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

Vieritä ylös