TESTISSÄ : Ikko OH10 Obsidian

Analyyttiset nappikuulokkeet

Ikkon nappikuulokkeiden erikoisversio tarjoilee studioääntä järkevään hintaan.

 itemprop
Ikko OH10 Obsidian

Ääni & Kuva kiteyttää

Supertyylikkäät laatukuulokkeet edulliseen hintaan. Diskantin erottelevuuskyky lähentelee highend-laatua.
Keskirekisteri ei pysy ihan tasapainossa ja basso on raskaan puoleinen. Tähän rahaan laatu on silti erinomainen.
  • Tyyppi: 2-tie, in-ear
  • Elementit: 10 mm dynaaminen + Knowles 33518 balansoitu armatuuri
  • Taajuusalue: 20 Hz – 40 kHz
  • Herkkyys: 106 dB (1 kHz, 1mW)
  • Impedanssi: 18 ohmia
  • Johdon pituus: 1,2 m
  • Paino: 32 g (ilman johtoa)
  • Verkkosivusto: www.ikkoaudio.com
lisää
vähemmän

Suositushinta: 240 €

Kiinalainen Ikko pääsi suoraan suosikkiemme joukkoon viime vuoden Ikko OH1 -in-ear-mallillaan. Nyt siitä on tehty erikoisversio, jonka hinta on edelleen mukavan edullinen.

Ikko OH10 on mustalla titaanilla päällystettyä kuparia – todella tyylikäs! Kuva: Ikko Audio

Ikko OH10 Obsidian on aivan edeltäjänsä näköinen, mutta vielä hienommin viimeistelty. Sinisävyisen anodiosoidun alumiininsijaan OH10 on kuparia, joka on päällystetty titaanilla – pinnan pitäisi kuulemma estää erityisen hyvin naarmuuntumista. Kuulokkeiden mukana tulee kuudet pehmusteet: kolme silikonista ja kolme kumista.

Tyylipisteet kotiin

Kokonaisuudessaan designia on viety pidemmälle. Irrotettavat punotut johdot ovat pehmeät ja valmistettu OFC-kuparista (99,999-prosenttisen puhdasta kuparia) ja pinnoitettu hopealla. Kuulokkeet on paketoitu mustaan ”korurasiaan”, jossa on monta tasoa eri osille. Kotelo on kietaistu nahkaan, johon tekniset tiedot on painettu. Hienoja panostuksia yksityiskohtiin!

 

Ikko OH10 tarjoillaan pienessä ”korurasiassa”. Kuva: Ikko Audio

Ikko on panostanut yksityiskohtiin jopa niin hienosti, että mieleen tulee superylellinen AKG N5005 -kuulokemalli. Pientä miinusta tulee hitusen pölyisestä mustasta sametista ja tutusta kiinalaisen koneöljyn tuoksahduksesta, joka tulvahtaa nenään, kun rasian avaa.

OH10 Obsidian tosiaan valmistetaan Kiinassa, ja nettisivuilla kielivaihtoehdot ovat kiina ja onnahteleva englanti. Nettisivujen ja pakkauksen mangatyyli vedonnee eniten kotiyleisöön, mutta ei onneksi vaikuta äänenlaatuun.

Ei langatonta käyttöä

Suurin osa nykyään testaamistamme kuulokkeista on langattomia aktiivikuulokkeita, mutta Ikko OH10 Obsidian ui vastavirtaan: se on passiivinen ja siinä on johto. Se on siis yksinkertainen käyttää – sen kuin kytkee johdon kiinni ja alkaa soittaa. Kunhan kännykästä löytyy kuulokeliitäntä, muuten tarvitaan ulkoinen kuulokevahvistin, jossa on sisäänrakennettu DAC USB- tai Lightning-liitäntää varten.

mainos

OH1-mallin tapaan OH10 Obsidian on 2-tie-tyypin malli. Bassosta huolehtii 10-millinen dynaaminen elementti. Diskantti taas toistuu balansoidun Knowles 33518 -armatuurin kautta, jollainen löytyy myös paljon kalliimpien kuulokkeiden kuten FiiO:n sisältä.

mainos

Äänenlaadusta

In-ear-kuulokkeiden bassontoiston kannalta on tärkeää, että napit istuvat korviin hyvin tiiviisti. Kuuden pehmustevaihtoehdon ansiosta tämän ei pitäisi olla ongelma.

Kun napit työntää tukevasti korviin, soi basso lämpimästi ja melko vakaasti. Etenkin matalimmat bassoäänet ovat yllättävän vivahteikkaat ja kontrabasso ja sähköbasso on helppo erottaa toisistaan. Hamiltonin Right Hand Man -kappaleen bassorummut iskevät selkäytimeen saakka.

 

Pehmeät, kierteiset johdot ovat hopealla päällystettyä OFC-kuparia. Kuva: Ikko Audio

Ikävä kyllä ylemmässä bassorekisterissä ei samanlainen kontrolli pysy yllä, vaan se alkaa helposti peittoamaan muita ääniä. Se on silti vain pieni kauneusvirhe tuotteessa, joka muuten kuulostaa hintaansa paljon paremmalta. Monen korvaan tämäkin virhe on sitä paitsi vain etu.

mainos

Ylä-äänet ovat balansoidun armatuurin hallussa, ja yksityiskohtia tarjoillaan koko rahan edestä ja enemmänkin. OH1 suoriutui diskantissa hyvin, ja vaikuttaa siltä, että OH10 onnistuu vieläkin paremmin. Concerts in China -levytyksen Fishing Junks at Sunsetin ihanat guzheng-jouset ovat läpikuultavia kuin riisipaperi – kaunista!

Lue myös: AKG N5005

Alempi keskirekisteri vetäytyy hivenen piiloon eikä saa samaa huomiota kuin jykevä basso ja raikkaan kuulas diskantti. Balansoitu armatuuri pystyy hallitsemaan vain melko kapean taajuusalueen, mikä kuuluu OH10:ssä. Laulu kuulostaa hiukan kuivalta. Vivahteet erottuvat kyllä hyvin, mutta runko pysyy heiveröisenä.

Tämä kaikki voi kuulostaa pahalta, mutta huomiot on aina suhteutettava hintaan. Sen huomioiden Ikko OH10 Obsidian tarjoaa todella hyvää vastinetta rahoille. Parhaimmillaan ne hätyyttelevät AKG 5005:n äänenlaatua, mutta tässä hintaluokassa koko rekisterialueelle ei ole mahdollista saada yhtä hyvää highend-studioääntä.

 

Laatikon sisältö vakuuttaa laadukkuudellaan. Kuva: Ikko Audio

Johtopäätökset

Ikko OH10 Obsidian on hieno in-ear-kuulokemalli, joka maksaa edeltäjäänsä hieman enemmän. Hintaero selittyy paljon paremmalla äänenlaadulla, eikä se ennenkään huono ollut. Yleensä balansoitu armatuuri löytyy vasta paljon kalliimmista hintaluokista, mutta sekä Ikko OH1 että OH10 tarjoavat sen.

Obsidiaanin mustat kuulokenapit, punottu johto ja tyylikäs säilytysrasia kielivät myös kalliimmasta laadusta. Miinuksena mainittakoon, että tänä päivänä kuulokeliitäntä ei ole kännykässä enää itsestäänselvyys Sekin puute on korjattavissa kannettavalla DA-muuntimella, jollaista Ikkokin valmistaa.

Lisää
Keskustelu

Lue myös

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

JBL Bar 9.1

Iskevää 3D-ääntä

JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

Vieritä ylös