Testissä : 5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

 itemprop

Kukapa meistä ei olisi tullut ulos lentokoneesta tuntien epämääräistä väsymystä ja humisevaa päänsärkyä? Matkustamon kuiva ilma ei ole ainoa rasite kehoillemme, vaan moottoreiden jatkuva häly vaikuttaa meihin enemmän kuin tajuammekaan. Musiikin kuuntelu kuulokkeista peittää huminan, mutta musiikin kuuntelu niin kovalla väsyttää korvia yhtä lailla.

Ratkaisu ongelmaan on vastamelukuulokkeet. Niissä mikrofoni analysoi ympäristön äänet ja vaimentavat ne vastakkaisilla ääniaalloilla. Vastamelukuulokkeet tekevät toki myös juna- ja bussimatkoista mukavampia, vaikka niissä häly onkin pienempi ongelma. Vastamelu ei myöskään tuota täydellistä hiljaisuutta, ja se toimii parhaiten yhtäjaksoisen, vaimean äänen hiljentämiseen. Sen sijaan äkilliset ja kovat äänet aiheuttavat sille ongelmia. Tästä on tosin se etu, että kuulutukset pääsevät hyvin vastamelukuulokkeiden läpi, joten tärkeät ilmoitukset eivät jää huomaamatta.

Mitä koneeseen?

Matkustamiseen tarkoitetut vastamelukuulokkeet edustavat yhtä erikoistunutta kuuloketyyppiä kuin treenikuulokkeet. Niinpä niille on hieman erilaisia vaatimuksia kuin tavallisille kuulokkeille. Ensinnäkin vastamelukuulokkeita on tarkoitus pitää yhtäjaksoisesti tunteja, joten niiden mukavuus on erittäin tärkeää. Ihanteellisesti kupit tulisivat korvien ympärille, jolloin tyynyt lepäävät kalloa eikä korvia vasten. Tämä johtaa kuitenkin kuulokekoon kasvamiseen, ja silloin kuulokkeet vievät enemmän tilaa matkatavaroista. Siksi ne pitää saada taitettua kokonaan kasaan. Niiden mukana saisi mieluusti tulla jonkinlainen kuljetukseen tarkoitettu pussi tai kotelo, jotta ne eivät vahingoitu reppuun tungettaessa.

Nykyaikaisissa pitkänmatkan koneissa on yleensä tavallinen kuulokeliitäntä viihdejärjestelmää varten. Jossain vaiheessa paljon matkaileva joutuu kuitenkin koneeseen, jossa on vanhanaikainen kaksoispistoke. Niitä tilanteita varten on käytännöllistä omistaa adapteri, jotta ei ole lennoilla jaettavien naurettavien kuulokkeiden varassa. Viihteen kannalta on tärkeää, että kuulokkeet toistavat elokuvan puheen selkeästi. Siihen bassoa ja diskanttia korostavat kuulokkeet eivät ole omiaan.

Viimeinen pointti on tarkistaa akunkesto. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin kuulokkeiden simahtaminen keskellä Atlanttia. Kaikki tämän testin kuulokkeet voi ladata tavallisen USB-johdon avulla, ja sopiva liitäntä nykykoneista usein löytyykin. Yleensä kuuntelua voi jatkaa johdon kanssa, mutta vastamelu ei toimi. Langatonta käyttöä on syytä välttää, jos huomaa akun hupenevan.

TESTISTÄ

Pyysimme valmistajilta testiin heidän parhaita langattomia vastamelumallejaan. Otimme testiin mukaan myös malleja, joita olemme aiemmin testanneet yksittäin nähdäksemme, miten ne pärjäävät vertailussa. Olemme antaneet tavallista enemmän painoarvoa käytännöllisyydelle ja akunkestolle, sillä tämäntyyppisiä kuulokkeita on tarkoitus pitää pitkään päässä. Tietenkin äänenlaatu on tärkeässä roolissa, mutta tutkimme tarkasti myös vastamelun laatua ja sen vaikutusta äänenlaatuun.

Lue myös:

mainos

6 langatonta kuuloketta

mainos

9 langatonta nappikuuloketta

6 over-ear-hifikuuloketta

 data-srcset
Bang & Olufsen H9i

Tiukkaa soundia B&O Playltä

Parempi design, ääni ja vastamelu, lupaa B&O. Mutta onko H9i todella parempi kuin edeltäjänsä?

Ääni & Kuva kiteyttää

Tyylikäs design, mukava istuvuus. Mikä tärkeintä: uskomattoman hyvä ääni – soundi on kevyt, tiukka ja ilmava.
Kallis. Uusi läheisyyssensori on turhan herkkä.
Tyyppi: Over-ear, suljettu, langaton

Liitännät: 3,5 mm, Bluetooth 4.2, AAC

Mikrofoni: On

Elementit: Elektro Dynamic, 40 mm

Taajuusalue: 20–20 000 Hz

Akunkesto: Jopa 16 tuntia

Paino: 285 g

Verkkosivusto: bang-olufsen.com

lisää
vähemmän

Vejl.pris 500 €

B&O Play yllätti H9-highend-vastamelukuulokkeillaan, jotka oli muotoiltu tyylikkäästi ja hiottu äänenlaadultaan huippuunsa. Valmistajan oman ilmoituksen mukaan uusi H9i on designiltaan, ääneltään ja vastamelultaan vieläkin parempi. Huomattavin ero on kupeissa, jotka ovat aavistuksen pienemmät sekä halkaisijaltaan että paksuudeltaan. Sisäänrakennettu akku on jemmattu vasemman kupin kuoren alle, ja se ladataan nyt USB-C-johtoa käyttäen.

Näkymättömiin eroihin kuuluvat ”transparency mode”, pidempi soittoaika, läheisyyssensori ja laajempi langaton käyttöalue. Näistä pidentynyt akunkesto ja läheisyyssensori vaikuttavat eniten. Idea on, että H9i sammuu tai laittaa musiikin pauselle itse, kun ne ottaa pois päästä. Onnistuin ilmeisesti hämäämään kuulokkeita monta kertaa luulemaan, että ne on riisuttu, sillä se sammutteli itseään aina vähän väliä. Ominaisuuden saa pois päältä, mutta läheisyyssensori saisi kyllä olla vähemmän herkkä.

Moni Beoplay-käyttäjä on pilkannut kosketusominaisuuksia. Siihen on onneksi puututtu, ja kosketuksella ohjaaminen toimii nyt tarkemmin. Kuppi reagoi välittömästi, kun haluaa laittaa soiton pauselle tai säätää volyymiä. H9-mallissa kuppi ei aina totellut käskyjä tai oli hidas, joten joskus oli paineltava pariin kertaan ennen kuin sai haluamansa toiminnon päälle. Kahdella painalluksella taas sai aktivoitua puhelun, eli kuulokkeet soittivat viimeksi valittuun numeroon. Tämä ominaisuus on kaikeksi onneksi poistettu, mistä kiitämme B&O Playtä lämpimästi!

Ylistin H9-mallia soundista, joka oli leveä, ilmava ja mukavan painokas. Suurin ero nykyiseen on bassossa ja painossa. H9:n basso oli raskas ja dominoiva. H9i:n bassoa on tiukennettu ja hieman vaimennettu, mikä päästää korkeat äänet esiin paremmin. Yleisvaikutelma on erinomainen, ja täytyy myöntää, että uuden version kirkkaampi soundi on enemmän makuuni kontrolloitune bassoineen. Vastamelukin on nyt tehokkaampi, mutta Boseen ja Sonyyn verrattuna Beoplay joutuu tyytymään kolmanteen sijaan.

Johtopäätökset

Beoplay H9i voisi olla vain H9-mallin yksinkertainen päivitys mutta onneksi se on paljon muutakin. Soundia on ruuvattu tiukemmaksi, akunkestoa pidennetty, hyviä ominaisuuksia lisätty ja toimimattomia poistettu, ja kosketusohjausta hienosäädetty. Lopputulos on täydellisempi kuulokemalli, joka vakuuttaa kirkkaalla soundillaan ja tiukemmalla bassollaan ja ilmavuudellaan. Hinta on ikävä kyllä yhä korkea, joten jos bongaa vanhan mallin alennusmyynnistä, on annettava omien korvien päättää. Me emme kuitenkaan epäröi: H9i on parempi!

 data-srcset
Sony WH-1000XM3

Hipihiljaa

Vapise, Bose! Sony WH-1000XM3 -kuulokkeet ovat maailman parhaat vastamelukuulokkeet.

Ääni & Kuva kiteyttää

Parasta vastamelua, mitä saatavilla on, ääni on huippuluokkaa ja istuvuus miellyttävä.
Täysin tiiviit kuulokkeet voivat alkaa tuntua hieman ahdistavilta pitkään käytettynä.
Tyyppi: Over-ear, langaton, suljettu

Liitännät: 3,5 mm, BT 4.2 aptX/LDAC

Mikrofoni: On

Elementit: 40 mm

Taajuusalue: 20 Hz–40 kHz

Akunkesto: 30 tuntia (langattomasti ja vastamelun kanssa)

Paino: 255 g

Väri: Musta tai hopea

Verkkosivusto: sony.fi

lisää
vähemmän

Vejl.pris 380 €

Aiemmissa suosikkikuulokkeissamme Sony WH-1000XM2:ssa oli pieni puute: kuulokkeet sammuvat itsestään viiden minuutin hiljaisuuden jälkeen. Jos siis halusi nauttia pelkästä äänenvaimennuksesta ilman musiikin kuuntelua, ei se onnistunut. Mutta nyt XM2 on saanut seuraajan, WH-1000XM3:n. Ja siihen on tehty useita parannuksia.

Ensinnäkin ne ovat 255 grammallaan lähes kymmenen prosenttia kevyemmät. Panta mukailee päätä paremmin kuin edeltäjässä, jossa panta tökötti sivuilta hieman ilmaan ja näytti kömpelöltä. Korvatyynyjä on hieman suurennettu, eli korville jää paremmin tilaa. Pehmeämpi materiaali tuntuu mukavammalta, samaan tapaan kuin Bose QC35-kuulokkeissa. XM2-kuulokkeisiin Sony oli parannellut rakenteen heikkoutta, joka aiheutti omien askeleiden kaikumista päässä – ja XM3:ssa askelet eivät kuulu enää lainkaan. Kuppien kiinnikkeissä on entistä vähemmän kitkaa, joten ne tuntuvat liikkuvan yhtä pehmeästi kuin jos niissä olisi kuulalaakerit!

Edeltäjänsä tapaan WH-1000XM3 tukee pakkaamatonta ääntä, joka siirtyy Bluetoothin kautta Sonyn oman LDAC-koodekilla (vaatii yhteensopivan Android-puhelimen). Mutta siihen yhtäläisyydet edeltäjän kanssa päättyvätkin.

Muissa kuulokkeissa on digitaaliset vahvistimet, mutta Sony on päätynyt analogiseen. Yleensä analogiset vahvistimet ovat liian suuria, painavia ja ahneita akkusyöppöjä sopiakseen kuulokkeisiin, mutta Sony on onnistunut kutistamaan vahvistinta tehojen kärsimättä. Yhdessä uuden ääniprosessorin ja 32-bittisen DAC-muuntimen kanssa se tarjoaa parempaa erottelevuutta ja kontrollia bassoon. Edeltäjänsä tapaan XM3:a voi ohjata puheella joko Google Assistantin tai Apple Sirin avulla. Akku kestää 30 tuntia, ja USB-C-latauksen ansiosta 10 minuutin lataamisella saa 5 tuntia käyttöaikaa!

Edeltäjä kuulosti kyllä hyvältä, mutta sen basso jäi hieman piiloon ja diskantti oli vaimea. XM3 kuulostaa paljon paremmalta. Bassossa on enemmän ytyä. Äänen profiili on molemmissa malleissa samantyyppinen, sillä diskantti jää edelleen vähän peittoon. Bose voi vain haaveilla Sonyn dynamiikasta ja äänikuvan rauhasta. Superhiljainen ja taajuuksien suhteen tasapainoinen vastamelu antaa kuulijan nauttia musiikista ennenkuulumattoman hiljaisella volyymillä, joten klassisen musiikin kuuntelu on todellinen nautinto. Täydellisessä maailmassa kuulokkeet tarjoaisivat tosin vieläkin enemmän eloisuutta.

Edeltäjä vaimensi ääntä erityisen hyvin bassotaajuuksilla (esimerkiksi lentokoneen taustamelu) mutta ei niinkään keskirekisterissä. XM3 suoriutuu vielä paremmin. Testissä pystyin kuuntelemaan musiikkia huomattavasti hiljaisemmalla ilman, että ympäristön äänet tihkuivat läpi. XM2 oli kilpailijoihinsa nähden hyvä, mutta sen heikkoudet tulevat esiin verratessa sitä XM3:een. Näin tehokasta vastamelua en ole ennen kokenut!

Johtopäätökset

Kilpavarustelussa Bosen kanssa Sonylla oli etumatka jo WH-1000XM2:n kohdalla, ja uudella XM3-mallillaan Sony on karistanut kilpailijat kannoiltaan. Mukavuus on huipussaan ja vastamelu hiirenhiljaista ja taajuudet ennen kuulumattoman hyvässä tasapainossa. Soundi on entistäkin parempi, samoin dynamiikka ja basson kontrolli. Pikalataus vielä päälle huomioiden (5 tuntia 10 minuutilla), on Sony WH-1000XM3 julistettava maailman parhaiksi vastamelukuulokkeiksi tällä hetkellä.

mainos
mainos
 data-srcset
Panasonic RP-HD605
Panasonicin uudet vastamelukuulokkeet tarjoavat monta yllätystä.
 data-srcset
Pioneer SE-MS9BN
S9 Wireless täydellisesti päivitetty versio S7-mallista – ja siinä on vihdoin vastamelu.
 data-srcset
Marshall Mid ANC
Marshall Midin mukavuus ja vastamelu eivät kanna pitkien lentojen ajan.
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

Vieritä ylös