: Pelinäytöt

Pikseliralli – nopeat, tarkat ja coolit

Tehokkaalla pelikoneella ei tee mitään ilman samantasoista näyttöä. Katsastimme tämän hetken kuumimmat näytöt, jotka saavat peli-PC:n loistamaan.

Olet varmaankin jo panostanut aikaasi ja rahaasi löytääksesi ja hienosäätääksesi itsellesi täydellisen tietokoneen, jolle uusimpien ja vaativimpien pelien pyörittäminen on pelkkää leikkiä. Ei siis ole mitään järkeä yhdistää hienoon koneeseen vanhaa ja hidasta näyttöä. Ehei, setti vaatii uutta, hieman nopeampaa ja hieman suurempaa näyttöä, eikö vain? Ennen ostopäätöstä kannattaa paneutua tarjontaan hiukan. Kokosimme tähän hyödyllisiä vinkkejä pelinäytön ostoa harkitsevalle: mitä pitää ottaa huomioon ja mitkä mallit ovat tarkemman tutustumisen arvoisia?

Näytön koko ja resoluutio

Ihan kuin televisiot, ovat myös PC-näytöt kasvaneet kokoa viime vuosina. Samoin hinnat ovat laskeneet, eli itseään ei tarvitse maksaa kipeäksi kunnollisen kokoisesta näytöstä. Nyrkkisääntönä voi ajatella, että isompi on parempi, mutta kannattaa toki muistaa, että näyttöä katsellaan lähempää kuin televisiota.

Resoluution on hyvä olla vähintään 1920×1080 pikseliä (Full-HD). Monissa uudemmissa 27-tuumaisissa resoluutio on 2560×1440 (kutsutaan nimellä WQHD). Sitten on vielä 4K-näytöt, joiden resoluutio on 3840×2160 (UHD). Sanomattakin lienee selvää, että mitä enemmän pikseleitä, sitä terävämpi kuva. Tietokoneen pitää kuitenkin pystyä suoriutumaan pikselimäärästä, joten tarkista koneesi ominaisuudet ensin. On turha satsata korkearesoluutioiseen näyttöön, jos tietokone ei pysty hyödyntämään uusinta laatua.

Paneeli

Tässä kohtaa hommat käyvät kiinnostaviksi. Markkinoilla on kolmenlaisia LCD-näyttöjä: TN, VA ja IPS. Ensimmäinen eli TN (Twisted Nematic) on edullisin vaihtoehto. Sen päivitysvauhti on nopea, ja hintansa vuoksi se on laajimmin saatavilla oleva. Valitettavasti katselukulma ei yleensä ole järin hyvä, vaan kuva näyttää sivusta katsottuna vuotavan. VA-tyypissä (Vertical Alignment) on hyvä kontrasti, hienot värit ja syvä musta. Tämä tyyppi ei kuitenkaan oikeastaan sovellu pelaamiseen, sillä se ei päivitä kuvaa kovinkaan nopeasti, mikä aiheuttaa niin kutsuttua ghosting-efektiä. Viimeinen vaihtoehto on IPS (In-Plane Switching), jonka värit ovat hienoimmat, musta hyvä ja katselukulma laaja. Sekään ei ole yhtä nopea päivittymään kuin TN-paneeli, joten epäselvää kuvaa aiheuttavaa ghosting-efektiä voi ilmetä IPS:lläkin.

Pari muuta huomioitavaa asiaa:

Kirkkaus. Tarkista näytön luoman valon määrä, sillä se vaikuttaa kuvanlaatuun. Kirkkautta mitataan niteillä, ja useimpien näyttöjen enimmäiskirkkaus on 300 nitiä tai enemmän.

Kontrasti. Myös kontrasti on tärkeä kuvanlaadun kannalta. Useimmissa näytöissä kontrasti on 1 000:1, ja muutamassa enemmänkin. Älä hämäänny “dynaamisesta kontrastista” – se ei anna todellista kuvaa kontrastin tasosta.

Vasteaika ja virkistystaajuus

Pelinäytössä vasteaika on erityisen tärkeä. Sitä mitataan millisekunteina (ms), ja se kertoo kuinka nopeasti pikseli muuttuu yhdestä harmaasta toiseksi. Mitä lyhyempi vasteaika, sen parempi ja sitä vähemmän kuva suttaantuu nopeatempoista sisältöä katsoessa.

mainos

Virkistystaajuus kertoo, kuinka monta kuvaa näyttö pystyy esittämään sekunnin aikana. 60 Hz riittänee useimpiin peleihin, mutta jos kuvassa on paljon nopeita liikkeitä saattaa se muuttua suttuiseksi tai osoittaa merkkejä “screen tearing” –ilmiöstä, eli siitä ärsyttävästä näytön jakautumisesta, kun koko kuva ei ehdi päivittyä kerralla.

mainos

G-Sync ja Sync Free

Screen tearingia estääkseen ovat kaksi suurinta näytönohjainvalmistajaa kehittäneet ratkaisunsa näytönohjaimen ja näytön saumattoman yhteistyön varmistamiseksi. Markkinoiden suurin eli Nvidia kutsuu siruaan nimellä G-Sync. Se lisää näytön hintaa huomattavasti. Kilpailija, AMD käyttää ohjelmistoa nimeltä Free Sync.

Molemmat huolehtivat siitä, että kuva toistuu pehmeästi eikä rikkoudu. Eri valmistajien tekniikat eivät ikävä kyllä toimi toistensa kanssa, joten et voi käyttää AMD:n näytönohjainta ja Nvidia G-Sync -näyttöä tai toisin päin.

4K ja 144Hz

Päätimme jakaa testin kahteen osaan, koska markkinoilla näkyy selvä kahtiajakautumisen trendi. Suosituimmat pelinäytöt on varustettu huikealla 144 Hz:n virkistystaajuudella. Supernopeat näytöt sopivat ammattilaispelaajien lisäksi harrastajille. Toinen vaihtoehto on 4K-näyttö, joka yleistyy kovaa vauhtia. Monet valmistajat ovatkin havahtuneet tekemään erityisiä 4K-pelinäyttöjä. Useimmat 4K-näytöt ovat silti edelleen toimistokäyttöön tarkoitettuja, mikä rajoittaa valinnanvaraa. Teknisten rajoitteiden vuoksi tämän päivän 4K-näytöt suoriutuvat 60 Hz:n virkistystaajuudesta. Toisin sanoen pitää valita nopeuden ja resoluution väliltä.

Testistä

Pelaamiseen tarkoitettuja näyttöjä kannattaa tietysti testata parhaita uusimpia pelejä kokeilemalla. Pelejä pyöritettiin tehokkailla pelikoneilla, joissa on uusimmat Nvidian ja AMD:n näytönohjaimet. Subjektiivisen kokemuksemme lisäksi otimme arvioissamme huomioon hinnan, rakenteen laadun ja lisäominaisuudet.

mainos

Korkearesoluutioinen erikoisherkku

Asus-näyttöjen ylellinen lippulaivamalli on hintansa arvoinen.

Ääni & Kuva kiteyttää

Suuri näyttö, hienostunut värintoisto, korkea resoluutio ja 165 Hz:n päivitys taajuus. Laadukas rakenne. Herkullinen luksustuote.
Ylellisyys maksaa, ja aika paljonkin. Jos ei tarvitse huippuresoluutiota, on edullisempiakin vaihtoehtoja.

Asus ROG Swift PG279Q

Koko: 27 tuumaa

Paneelin tyyppi: IPS

Resoluutio: 2560 x 1440 (WQHD)

Vasteaika: 4 ms

Virkistystaajuus: 165 Hz

Kuvasuhde: 16:9

Kontrasti/kirkkaus: 1000:1/350 nitiä

Kaiutin: On

G-Sync/Freesync: Nvidia G-Sync

Liitännät: HDMI, DisplayPort

Mitat/paino: 55,3 x 62,0 x 23,8 cm/7,0 kg

Verkkosivusto: asus.fi

Hinta: 950 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Asuksella ei ole vain yhtä, vaan peräti kaksi pelaamiseen tarkoitettua sarjaa: ROG ja Swift, joista ensimmäinen on suunnattu tosipelaajille ja jälkimmäinen satunnaisemmille harrastajille. Nimi ROG Swift PG 279Q antaa ymmärtävän tämän näytön sopivan molemmille ryhmille.

27 tuumallaan PG 279Q on testin suurimpia nopeita näyttöjä (Samsungin ohella). Sisääntulot löytyvät HDMI:lle ja Displayportille, DVI ja VGA ovat näköjään jo historiaa.

Heti käy selväksi, että tässä on näyttö tosipelaajille, joille kelpaa vain paras. Kehys on kapea, ja sekä näyttö että jalka näyttävät sirommilta kuin ovatkaan. ROG-logo hehkuu punaisena jalassa – bling-blingiä, mutta tyylikkäästi. Siisti yksityiskohta on sekin, että toisin kuin muilla, Asuksen näyttöä ei koota monesta osasta, vaan se nostetaan kokonaisena laatikosta ja asetetaan paikoilleen. Näyttö kääntyy 360 astetta kahden akselin varassa, eteen- ja taaksepäin ja lisäksi sitä voi nostaa, joten sen saa mihin asentoon haluaa.

Kuvanlaatu on pelkkää mannaa. Värit ovat syvät ja täyteläiset. Huippuresoluutiosta huolimatta virkistystaajuus on testin toiseksi tihein: 165 Hz. Käytännössä parhaiden ero näkyy vain paperilla. Näyttö on kaikissa olosuhteissa riittävän nopea. Tuki Nvidian G-Syncille takaa virheettömän kuvan pelin tiimellyksessä.

Väreissä todella riittää painetta ja yhdessä kahden lisätuuman kanssa Asus tarjoaa todella erityisen pelikokemuksen. Jos kaipaat ”vakavaa” syytä perustellaksesi näin kalliin näytön ostamisen, niin värintoisto mahdollistaa myös ammattimaisen kuvan- ja videonkäsittelyn. Ja näytön saa helposti pystyynkin.

Johtopäätökset

Jos pelien tekninen laatu on sinulle tärkeää, on Asus ROG Swift PG279Q erinomainen vaihtoehto. Ja kallis. Mutta toisaalta huippuresoluutio saattaa olla varmempi valinta tulevaisuutta ajatellen, toisin kuin melkein yhtä hyvät näytöt, joiden resoluutio on ”vain” Full HD. Kaunis kuvanlaatu, korkea virkistystaajuus ja herkulliset yksityiskohdat tekevät Asuksesta nopeiden pelinäyttöjen voittajan.

mainos

Nopeista nopein pelinäyttö

AOC:n näyttö on kaksi kertaa nopeampi kuin muilla.

Ääni & Kuva kiteyttää

Hullunnopea näyttö, joka ei edes ole kovin kallis. Liitäntöjä löytyy joka lähtöön.
Resoluutio voisi olla parempikin ja näyttö suurempi, mutta hintaan nähden valittamista ei oikein ole.

AOC AGON AG251FZ

Koko: 25 tuumaa

Paneelin tyyppi: TN

Resoluutio: 1920 x 1080 (Full HD)

Vasteaika: 1 ms

Virkistystaajuus: 240 Hz

Kuvasuhde: 16:9

Kontrasti/kirkkaus: 1000:1/400 nitiä

Kaiutin: On

G-Sync/Freesync: Adaptive Sync

Liitännät: HDMI (2 kpl), DisplayPort, DVI, VGA, USB 3 -hubi (4 kpl)

Mitat/paino: 54,5 x 56,7 x 25 cm/6,5 kg

Verkkosivusto: aoc-europe.com

Hinta: 500 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Taiwanilaisella AOC:lla on oma alamerkki pelaajia varten, AGON. AG251FZ-näyttö eroaa muista testin laitteista äärimmäisellä virkistystaajuudellaan, tajunnanräjäyttävällä 240 Hz:llä. Sekunnin neljästuhannesosa. Tai neljä kertaa tavallista toimistonäyttöä nopeampi.

Mitä näin kreisillä nopeudella sitten tehdään? Me kuvaputkinäyttöjen kanssa kasvaneet saimme aikanaan tietää, että silmä ei erota enää yli 50 Hz:n taajuudella vaihtuvia kuvia (CRT-näytöt päivittävät itse asiassa vain puoli kuvaa kerrallaan, joten todellinen virkistystaajuus vanhoilla laitteilla oli 25 Hz). Kuvaputkinäytöillä vauhti olikin ihan riittävä, mutta LCD:n kanssa tilanne onkin eri. Joidenkin tutkimusten mukaan silmä erottaa liikkeen, jonka virkistystaajuus on jopa 1 000 Hz. Ja liikkeestähän peleissäkin on kyse.

Huomaako 240 Hz:iin sitten eroa? Kyllä todellakin! Ei tosin yhtä paljon kuin siirryttäessä 60 Hz:stä 144 Hz:iin. AOC-näytöllä 3D-panoraamat näyttävät täysin saumattomilta, ja syntyy vaikutelma siitä, että koko näkökenttä eikä pelkkä näytön kuva on liikkeessä.

Mielettömän nopeutensa lisäksi AG251FZ on erityinen myös takapuoleltaan: sieltä löytyy viisi videosisääntuloa neljälle standardille, joten näyttöön saa kiinni mitä vain: 2 x HDMI, Displayport, DVI ja jopa lähes antiikkinen VGA. Lisäksi on tietenkin USB 3.0 –hubi neljällä portilla. Näytön etuosa on hillitympi: kapea musta kehys reunustaa paneelia, ja V-jalassa on metallia. Yksinkertaista ja tyylikästä.

Johtopäätökset

AOC AGON AG251FZ on oman alansa huippu. Jos arvostaa sulavaa virkistystaajuutta yli kaiken, on tämä itsestään selvä valinta. AOC:llä on myös laajin liitäntävalikoima, vaikka Displayport ja HDMI ovatkin ainoat, joilla pyörryttävästä vauhdista pääsee nauttimaan. AG251FZ maksaa sitä paitsi puolet vähemmän kuin testin kallein näyttö ja ansaitsee siksi Paras hinta-laatusuhde-merkinnän.

Punajalkainen petolintu

Acer tarjoaa coolin ja kohtuuhintaisen pelinäytön.

Ääni & Kuva kiteyttää

Kirkas, suorituskykyinen ja uskottavan näköinen pelinäyttö. Tuki Nvidian G-Syncille.
Kuva ei ole testin parhaimmistoa. Ei DVI-sisääntuloa.

Acer Predator XB271HU

Koko: 27 tuumaa

Paneelin tyyppi: IPS

Resoluutio: 2560 x 1440 (WQHD)

Vasteaika: 4 ms

Virkistystaajuus: 165 Hz

Kuvasuhde: 16:9

Kontrasti/kirkkaus: 1000:1/350 nitiä

Kaiutin: On

G-Sync/Freesync: Nvidia G-Sync

Liitännät: HDMI, DisplayPort, USB 3 -hubi (4 kpl)

Mitat/paino: 55,1 x 62,4 x 5,6 cm/8,0 kg

Verkkosivusto: acer.fi

Hinta: 800 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Acer on ollut menestyksekäs Predator-sarjallaan, joka on viime vuosina onnistunut tarjoamaan lukuisia tuotteita, joiden suorituskyky ja hinta ovat järkevässä suhteessa. Malliston kannettavat tietokoneet ovat saaneet huomiota ja palkintoja 2016 ja 2017. Sarjaan kuuluu kannettavien lisäksi kuitenkin myös paljon muuta tableteista videotykkeihin ja tietysti näyttöihin.

Predator XB271HU on Acerin tulkinta kohtuuhintaisesta mutta tehokkaasta näytöstä: 27-tuumaisessa näytössä on IPS-paneeli ja WQHD-resoluutio (2560 x 1440 pikseliä). Designin puolesta se muistuttaa muita Predator-sarjan jäseniä: reunat ovat teräviä ja yksityiskohdat punaisia. Harottava punainen jalka tuo mieleen suuren linnun!

Takaa löytyy yksi Displayport ja yksi HDMI, jotka ovat ainoat videosisääntulot mutta oikeastaan kaikki, mitä tarvitaan. Neljä USB 3.0 -porttia helpottaa työpöydän johtosotkua.

Nvidia G-Sync –tuki on valtava plussa, sillä tekniikka estää näyttöä jumittamasta, mikä alkaa usein vaivata kuvaa korkeammilla virkistystaajuuksilla. 144 Hz virkistystaajuudella Acer hyppää formulatasolle. Kannattaa muistaa, että G-Sync toimii vain tietokoneiden kanssa, joissa on Nvidian näytönohjain, mutta se on pelikoneissa toki yleistä.

Acerin näytön saa käännettyä pystyyn, mistä voi olla iloa ainakin “Galaxian”-pelin MAME-pelihalliemulaattorina.

”Counter Strike Global Offensive” ja ”Overwatch” tempaavat mukaansa 3D-taistelutanteerelle. Jos ajatteli 60 Hz:n päivitysnopeuden olevan riittävä, niin Predator XB271HU saa toisiin aatoksiin: vastustajaa jahdatessa huomaa ohikiitäviä yksityiskohtia, joita ei alemmilla taajuuksilla erota. Näyttö selviytyy vaativimmistakin koitoksista ja kaiken lisäksi hieman huokeammin kuin kalleimmat kilpailijat. Kuvanlaatu jää jälkeen vain hitusen kaikkein parhaimmista näytöistä. Samalla rahalla saa tosin AOC:n näytön, joka on vielä nopeampi.

Johtopäätökset

Hieno resoluutio, sisäänrakennettu Nvidia G-Sync ja houkuttava ulkonäkö tekevät Acer Predator XB271HU –näytöstä Predator-sarjan erinomaisen edustajan. Hintaansa nähden saa kaiken, mitä voi toivoa ja enemmänkin, kuten IPS-paneelin. Jos vaatii näytöltään vielä enemmän, on vain lyötävä lisää rahaa tiskiin.

mainos
mainos

Sopiiko TN-näyttö pelaamiseen?

Samsung-näytön kuva ei ole yhtä eloisa kuin kilpailijoilla mutta ainakin se on nopea.

Ääni & Kuva kiteyttää

Nopea vasteaika ja 4K-resoluutio tekevät Samsungista sopivan muuhunkin kuin Excelin ja Facebookin pyörittämiseen.
Värit ja kirkkaus eivät yllä kilpailijoiden tasolle. Ei USB-hubia eikä kaiuttimia.

Samsung U28H750

Koko: 28 tuumaa

Paneelin tyyppi: TN (Twisted Nematic)

Resoluutio: 3840 x 2160 (4K UHD)

Vasteaika: 1 ms

Virkistystaajuus: 60 Hz

Kuvasuhde: 16:9

Kontrasti/kirkkaus: 1000:1/250 nitiä

Kaiutin: Ei ole

G-Sync/Freesync: Freesync

Liitännät: 2 x HDMI, 1 x DisplayPort

Mitat/paino: 65 x 48 x 24 cm/5 kg

Verkkosivusto: samsung.fi

Hinta: 550 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Samsungin näyttö eroaa muista testin laitteista siinä, että valmistaja itse ilmoittaa sen olevan business-näyttö – sitä ei siis ole ajateltu varsinaisesti pelaamiseen. Seikka kuvaa hyvin myös sitä, että 4K:n ajatellaan yhä sopivan parhaiten toimistotyöskentelyyn. 1 millisekunnin vasteajallaan ja AMD Freesyncillään näyttö kuitenkin ansaitsee paikan testissämme.

TN-paneeli on tunnettu latteammasta kuvastaan ja huonommasta katselukulmastaan, mikä valitettavasti pitää paikkansa myös tässä kohden. Sisäänrakennetusta Quantum Dot -tekniikasta – jonka kuuluisi voimistaa värintoistoa ja kirkkautta – huolimatta kuva vaikuttaa muita näyttöjä elottomalta ja kalpeammalta. Näytössä ei ole USB-hubia eikä sisäänrakennettuja kaiuttimia, jotka yleensä kuulostavat huonolta, joten menetys ei ole suuri.

Designin puolesta näyttö ei vakuuta. Jalka näyttää ehkä hienolta, mutta ei oikeastaan ole kovin käytännöllinen. Päinvastoin, se tuntuu halvalta ja heiveröiseltä ja saa näytön tärähtelemään näppäimistön hakkaamisesta. Ainoa säätömahdollisuus on eteen- tai taaksepäin kääntäminen, mutta näytön saa kiinnitettyä myös seinälle tai eri jalustalle takapuolelta löytyvien VESA-standardin mukaisten kiinnitysreikien ansiosta. Kokonaisuus ei ole hullumpi, ja jos haluaa hypätä 4K-kyytiin, on Samsung edullinen vaihtoehto. Näyttö toimii pelien kanssa hyvin kuvan haaleudesta huolimatta, ja etenkin sisäänrakennetun Game-asetuksen ollessa päällä pelit näyttävät varsin vakuuttavilta.

Johtopäätökset

Samsung U28H750 ei ole huono näyttö, mutta kirjaimellisesti kalpenee kilpailijoidensa rinnalla TN-paneelinsa vuoksi. Samsung tarjoaa kuitenkin edullisen vaihtoehdon ja nopean vasteajan (1 ms). Jos 4K-näyttö on ostoslistalla, mutta IPS-paneelit ovat budjetin ulottumattomissa, on Samsung hyvä valinta.

Tyylikäs peluri

Asus-näyttö hämää toimistomaisella ulkonäöllään: sisältä se on oikea tehopakkaus.

Ääni & Kuva kiteyttää

Tyylikäs design. Säätövaihtoehtoja on hyvin ja kuvanlaatu on erinomainen.
Vain kaksi USB-porttia. Sisäänrakennetut kaiuttimet ovat melko heikko esitys.

Asus ROG Swift PG27AQ

Koko: 27 tuumaa

Paneelin tyyppi: IPS (In-plane Switching)

Resoluutio: 3840 x 2160 (4K UHD)

Vasteaika: 4 ms

Virkistystaajuus: 60 Hz

Kuvasuhde: 16:9

Kontrasti/kirkkaus: 1000:1/300 nitiä

Kaiutin: On

G-Sync/Freesync: Nvidia G-Sync

Liitännät: HDMI, DisplayPort & USB 3 -hubi (2 kpl), kuulokeulostulo

Mitat/paino: 55 x 62 x 24 cm/7 kg

Verkkosivusto: asus.fi

Hinta: 1 000 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Asus ROG Swift PG27AQ on ehtinyt olla kaupoissa jo tovin eikä eroa merkittävästi kilpailijoistaan varustelunsa puolesta. 27-tuumaisessa näytössä on IPS-paneeli, Nvidian G-Sync ja jalka, jonka saa säädettyä kaikkiin kuviteltavissa oleviin suuntiin.

Tehdasasetuksilla kuva on erittäin terävä ja kaunis, joten emme kokeneet tarpeelliseksi lähteä säätämään asetuksia niiltä osin. Jos kuitenkin haluaa, se onnistuu takana sijaitsevasta ohjaustikusta.

Rakenne on erittäin vakaa, ja vaikka näyttö kuuluu Asuksen erityiseen pelaajille suunnattuun mallistoon (Republic of Gamers), on design niin asiallista, että näytön voi viedä toimistoonkin. Visuaalisesti näyttävämmän elämyksen saa laittamalla päälle jalustassa hehkuvan punaisen valon. Paneelia ympäröivä kehys on erittäin kapea, mikä on paitsi tyylikästä, mutta käytännöllistä, jos haluaa käyttää useampaa näyttöä vierekkäin. Tilaa löytyy USB-hubille, mutta siinä Asus on lähtenyt säästölinjalle: USB-portteja on vain kaksi, HDMI-liitäntöjä yksi ja Displayport-liitäntöjä samoin yksi. Sisäänrakennetut kaiuttimet ovat ajatuksena kätevät mutta käytännössä ei niinkään: soundi on niin purkkimainen, että kannattaa mieluummin käyttää kuulokkeita, joille onneksi löytyy liitäntä.

4K-pelien pelaamiseen tarvitaan tehokas kone, mutta ainakin PG27AQ-näytön puolesta kaikki on kunnossa erinomaista kuvanlaatua varten. ”Witcher 3” näyttää mielettömän hyvältä, ja se on sekä väreiltään että kirkkaudeltaan täyteläinen. Nvidian näytönohjaimen omistaja pääsee iloitsemaan G-Syncistä, joka pehmentää liikkeet ja saa kuvan näyttämään vakaalta.

Johtopäätökset

Asus ROG Swift on todella herkullinen näyttö, joka sopii hillityn ulkonäkönsä puolesta melkein minne vain. Arvostamme erityisesti loistavaa kuvanlaatua ja monia säätövaihtoehtoja. Hinta on oikeastaan ainut todella huono puoli: kilpailu alalla on lisääntynyt ja samankaltaisia näyttöjä saa edullisemminkin.

Kaikki herkut kohtuuhintaan

AOC on kilpailijoitaan edullisempi ja tarjoaa silti 4K:n ja G-Syncin.

Ääni & Kuva kiteyttää

Uskomattoman paljon vastinetta rahoille, erityisesti Nvidian G-Sync on iso plussa.
Värit ovat hieman sameat. Hyvin nopeissa liikkeissä näkyy ghosting-ilmiötä.

AOC Agon AG271UG

Koko: 27 tuumaa

Paneelin tyyppi: IPS (In-plane Switching)

Resoluutio: 3840 x 2160 (4K UHD)

Vasteaika: 4 ms

Virkistystaajuus: 60 Hz

Kuvasuhde: 16:9

Kontrasti/kirkkaus: 1000:1/300 nitiä

Kaiutin: On

G-Sync/Freesync: Nvidia G-Sync

Liitännät: HDMI, DisplayPort & USB 3 -hubi (4 kpl)

Mitat/paino: 43 x 62 x 22 cm/7 kg

Verkkosivusto: aoc-europe.com

Hinta: 820 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Nvidian G-Syncilla varustetut 4K-näytöt maksavat yhä maltaita, joten AOC:n uutuus Agon AG271UG on siihen nähden yllättävän edullinen. Näyttö on vielä varustettu IPS-paneelilla, mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. 27-tuumainen näyttö riittää hyvin pelaamiseen ja työskentelyyn. IPS on melko kirkas ja mahdollistaa laajan katselukulman. Värit ovat pieni pettymys: ne ovat jokseenkin kalvakat eivätkä räjähdä sillä tavalla kuin IPS-paneelilta sopisi odottaa.

Sillä ei kuitenkaan ole niin suurta väliä, jos näytöllä ei aio tehdä kuvankäsittelyä ja muuta graafista työtä. Peleihin näyttö sopii hyvin, jos ei anna 60 Hz:n virkistystaajuuden häiritä. Näytön kruunu on Nvidian G-Sync-tekniikka, joka tekee kuvasta sulavan ja estää kuvaa rikkoutumasta ja jumittamasta. G-Sync-näyttö pitää nähdä itse ennen kuin tajuaa täysin, miten tehokas se on.

Designin puolesta näyttö muistuttaa vanhanmallisia Acereita, mutta istuu silti AOC:n perinteiseeen ilmeeseen. Tilaa on USB-hubille, kaiuttimille ja kuulokeliitännälle, ja säätömahdollisuuksiakin on mietitty, mikä on mukavaa.

Näyttöä voi kallistaa eteen- ja taaksepäin sekä kääntää sivusuunnassa ja säätää korkeussuunnassa. Kuten sanottua, taajuus on maksimissaan 60 Hz, mikä voi olla haitta, jos kilpailee ja tarvitsee nopeampaa virkistystaajuutta. Uusimpien 3D-pelien yksinpeluussa asialla ei ole niin merkitystä. ”Rise of the Tomb Raider” on edelleen haastava peli, ja 60 fps:n ylittäminen on vaikeaa, jos haluaisi saada sekä sulavat liikkeet että hyvän resoluution.

Johtopäätökset

AOC on onnistunut AG271UG-näytöllään tuomaan G-Syncilla varustetun 4K-näytön hinnan tasolle, joka ei ehkä ole vielä jokamiesluokassa mutta silti edullinen moniin muihin verrattuna. Asus-näytön tapaan tässä on virkistystaajuus 60 Hz, mikä voi olla rajoite moninpeleissä. Jos se ei tunnu haittaavan, samoin kuin hieman haaleat värit, on AOC loistava vaihtoehto.

Iso näyttö, iso hinta

Jos pelihuoneen muilla varusteilla riittää tehoja, on Acerin peto luonteva valinta.

Ääni & Kuva kiteyttää

Acerin näyttö on terävä ja värikäs ja G-Syncin ansiosta kuva on sulava uusimpienkin pelien kanssa.
Hintaan nähden sisääntuloja on vähän ja korkeampi virkistystaajuus olisi paikallaan. Kaiuttimet eivät ole erityisen hyvät.

Acer Predator XB321HK

Koko: 32 tuumaa

Paneelin tyyppi: IPS (In-plane Switching)

Resoluutio: 3840 x 2160 (4K UHD)

Vasteaika: 4 ms

Virkistystaajuus: 60 Hz

Kuvasuhde: 16:9

Kontrasti/kirkkaus: 1000:1/350 nitiä

Kaiutin: On

G-Sync/Freesync: Nvidia G-Sync

Liitännät: HDMI, Displayport, USB 3 -hubi (4 kpl)

Mitat/paino: 61 x 74 x 6 cm/11 kg

Verkkosivusto: acer.fi

Hinta: 1 200 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Acerin näyttö edustaa valikoiman kalliimpaa laitaa, mutta hyvästä syystä. 32-tuumainen näyttö on varustettu IPS-paneelilla, jonka katselukulma on laaja ja värit luonnolliset. Tehdasasetukset ovat niin hyvät, ettei omia hienosäätöjä oikeastaan tarvitse tehdä. Valikot ovatkin melko monimutkaisen oloiset, joten hyvä niin.

XB321HK kuuluu Acer Predator –sarjaan, joka on suunniteltu nimenomaan pelaajille. Rakenne on vakaa ja painoa on paljon. Linnunjalkajalusta on erikoinen ja jakanee mielipiteitä. Näyttöä voi hieman kääntää eteen- tai taaksepäin, mutta se ei käänny 90 astetta pystysuuntaan. Eipä sillä kauheasti väliä olekaan, sillä pelatessa pystynäytöllä ei tee mitään.

Liitäntävaihtoehtoja on kaksi: HDMI ja Displayport. Suosittelemme jälkimmäistä, sillä vain se toimii 6 Hz:n taajuudella ja jaksaa näyttää 60 kuvaa sekunnissa (frames per second, fps). HDMI:llä nopeus on vain 30 fps. Näytössä on toki sisäänrakennetut kaiuttimet, joilta ei kannata odottaa liikoja. Soundi on ontto ja lattea, joten kannattaa mieluummin käyttää vastamelukuulokkeita, jotka vaimentavat samalla näytönohjaimen hurinan.

Virkistystaajuus vaikuttaa aluksi epäilyttävän matalalta, mutta uunituore “Prey”-peli hälventää ennakkoluulomme. Värit ja terävyys ovat huipussaan, ja Nvidian G-Sync-tekniikan ansiosta kuva ei rajaudu eikä töki vaan toiminta etenee sulavasti. Tulos oli sama, käytimmepä sitten enimmäisnopeutta 60 fps tai matalampaa, noin 40 fps:n taajuutta.

Johtopäätökset

Acer onnistuu monessa XB321HK-näytöllään. Peligrafiikat toistuvat 32 tuuman näytöllä terävästi ja sulavasti. Värit ovat myös huippuluokkaa. Maristavaakin löytyy: virkistystaajuus saisi olla enemmän kuin 60, ja sisäänrakennetut kaiuttimet voisivat olla paremmat. Jos nämä rajoitteet eivät ole este ja Displayportia 60 Hz riittävät, on XB321HK varteenotettava.

Samsung C27FG70
Kaartuva näyttö luo upean elokuvamaisen laajakuvavaikutelman pelaamiseen.
BenQ ZOWIE XL2735
Vakavasti pelaamiseen suhtautuvat arvostanevat BenQ:n sivusuojin varustettua näyttöä.
Kommentera

Vastaa

Lue myös

Asus ZenBook Flip S UX371 on tämän hetken parhaita hybridikannettavia, jonka näyttö tekee erityisen suuren vaikutuksen.
Philips on varustanut värikkään OLED-televisionsa vahvalla Bowers & Wilkinsin soundbarilla. Lopputuloksena on todellinen unelma-tv!
Himoitsetko 8K-televisiota, mutta pankkitili ei kannusta sellaisen hankkimiseen? Samsung Q700T saattaa olla oiva ratkaisu ongelmaan.
Applen ensimmäiset pantakuulokkeet ovat järjettömän hintaiset, mutta todella hyvät – melkein kaikessa.
Nikon on kuunnellut arvostelijoita ja hienosäätänyt Z6 II -malliaan tehden siitä tämän hetken parhaita kameraostoksia.
Uusien kuulokkeiden ostajat päätyvät nyt useimmiten täysin langattomiin nappikuulokkeisiin, eikä ihme.
Joskus harvoin tulee vastaan kaiutin, joka saa ihmisen pohtimaan olemassaoloaan ja elämäänsä.
Saitko juuri hankittua uuden PlayStation 5:n tai Xbox Series X:n? Ehkäpä parempi peliruutukin kelpaisi siinä tapauksessa. Testasimme parhaat pelitelevisiot!
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös