Testissä Boombox-kaiuttimet

Ghettoblasterit ovat täällä taas

Modernit versiot 80-luvun boomboxeista ovat linjakkaita mutta edelleen yhtä kovaäänisiä kuin rakkaan lapsen monet nimet antavat ymmärtää.

3T1A7956 cleaned 33204

(Foto: Produsenten)

Kultaisella 80-luvulla ei sellaista elokuvaa tai musiikkivideota tainnut ollakaan, jossa ei olisi vilahdellut break dancea ja hiphopia raikaavia ghettoblaster-mankkoja. Niiden kytkös hiphopkulttuuriin oli vahva, ja esimerkiksi Beastie Boysia ei voinut kuvitellakaan ilman boomboxia. Sitten tulivat 90-luku ja Walkmanit, mikä tarkoitti äkkikuolemaa äänekkäille katumankoille – olihan henkilökohtainen kannettava kasettisoitin niin paljon kätevämpi.

Langattomien kaiuttimien kehitys näyttää kuitenkin tuoneen boomboxt takaisin elämäämme. Kaikki eivät tyydy pikkuruiseen taskukaiuttimeen, kun mennään piknikille tai altaalle pitämään hauskaa porukalla. Vuosi vuodelta kaiutinten elementit ja akut tulevat paremmiksi. Vielä männä vuonna Pringles-purkin kokoinen UE Megaboom miellettiin jättikokoiseksi kaiuttimeksi. Sitten markkinoille astelivat kenkälaatikon kokoiset Marshall Kilburn ja Beoplay Beolit 17. Ja nyt kaiuttimiin tarvitaan jo kantokahvat, kuten Sonyn, Monsterin ja JVC:n uutuuksissa.

Huomioitavaa

Ennen kuin ryntäät boombox-ostoksille, on syytä pysähtyä miettimään hetkeksi omia tarpeita. Missä kaiutinta haluaa käyttää? Parvekkeelle tai autotalliin tuleva kaiutin ei ehkä vaadi sadan desipelin äänenpainetta. Jos haluaa puutarhajuhlia, piknikkejä tai puistobileitä vauhdittavan mankan, tarvitaan hieman enemmän painetta ja bassoa kuin sisätiloissa. Halutaanko kaiutin ottaa mukaan rannalle? Silloin kannattaa valita sopivalla IP-luokituksella varustettu laite, joka kestää roiskeiden lisäksi myös hiekan pöllyämistä.

Mainos
(Kuva: Monster)

 

Tuleeko kaiutin kovaan käyttöön? Siinä tapauksessa kannattaa hylätä yli 8 kiloa painavat laitteet, sillä sellaisen raahaaminen ympäriinsä käy äkkiä turhan raskaaksi. Tutustu etukäteen myös kannettavan kaiuttimen kannettavuuteen: onko kahva mukava ja riittävän tukeva? Saako kaiuttimeen olkahihnan?

Tärkeitä ovat tietysti myös liitännät ja ominaisuudet. Pitkään soitettaessa kännykän akku hupenee langattomassa käytössä. On energiatehokkaampaa käyttää johtoa. Jos akku silti uhkaa loppua, voiko kaiuttimesta tarvittaessa lainata virtaa kännykkään? Miten kaiutin ladataan – käykö tavallinen laturi vai pitääkö olla erityinen laturi? Sellainen jää helposti matkasta, kun pakkaa reissua varten.

Jatka lukemista
Exit mobile version