Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Beosound Emerge

Kaiutin kuin kirja

Bang & Olufsen Beosound Emerge muuttaa käsityksemme siitä, miltä monihuonekaiutin voi näyttää – ja kuulostaa.

Julkaistu 19.04.2021 - 12:57
Beosound Emerge
John Hvidlykke

Bang & Olufsen on vauhdissa. Viime kuukausien aikana valmistaja on julkaissut useita langattomia kaiuttimia ja kuulokkeita. Ehdimme juuri testata Beosound Level -kaiuttimen ennen kuin sen pienempi versio Beosound Emerge julkaistiin.

Emerge on langaton verkkokaiutin, jonka muotoilu on poikkeuksellinen jopa Bang & Olufsenin mittapuulla: kompakti ja lähes mahdottoman kapea kaiutin on 6,7 cm paksu leveimmältä kohdaltaan ja vain 3 cm edestä. Vanhan ajan tietosanakirjan kokoinen Beosound Emerge solahtaakin sisustukseen helposti myös paikoissa, joihin tavanomaisia jalusta- tai pöytäkaiuttimia ei mahdu. Se on saatavilla kahtena eri versiona: tammea ja kullanväristä alumiinia yhdistelevänä luksusmallina ja antrasiitinharmaana versiona, joka tuo mieleen lähinnä pienen pelikonsolin tai ison ovistopparin.

Beosound Emerge 0038
Beosound Emerge on saatavilla myös antrasiitinharmaana. Kuva: Bang & Olufsen

Monihuone- ja puheohjauskäyttö

Kuten yleensäkin Bang & Olufsenilla, kaiutinta ohjataan päällä olevan kosketuslevyn avulla. Siitä vaihdetaan kappaletta, säädetään volyymia ja valitaan esiasetettujen musiikkilähteiden väliltä. Myös Bluetoothin aktivoimiseen omistettu nappi löytyy samasta paikasta, samoin puheohjaukseen tarvittava mikrofoni. Beosound Levelin tapaan Emerge tottelee Google Assistantia, joten se on helppo yhdistää monihuone- ja älykotijärjestelmiin. Spotify Connect löytyy sisäänrakennettuna, ja muut suoratoistopalvelut ovat saatavilla puhelimesta tai kannettavasta Chromecastin, AirPlayn tai Bluetoothin kautta.

Mainos

Google Assistantin ansiosta käyttöönotto sujuu näppärästi. Jos kotoa löytyy jo Google Home, ei tarvitse muuta kuin liittää Beosound Emerge langattomaan kotiverkkoon ja valita, missä huoneessa se sijaitsee.

Kapeaan kaiutinkaappiin on saatu mahdutettua kolme elementtiä, joista 4-tuumainen basso on sijoitettu kylkeen. 3,7-senttinen keskirekisteri ja 14-millinen kalottidiskantti huolehtivat lopuista taajuuksista. Kullakin elementillä on oma D-luokan vahvistimensa: 60-wattinen bassolle ja 30-wattiset keskirekisterille ja diskantille.

Sijoittelu

Beosound Levelin tapaisesti myös Emergessä on Active Room Compensation, joka ”kuuntelee” tilaa mikrofonin avulla ja säätää äänensä sijaintinsa mukaan. Bang & Olufsen -sovelluksesta voi säätää ääntä vielä oman maun mukaan valitsemalla joko jonkun valmiin asetuksen (Lounge, Party, Speech, Night tai Optimal) tai etsimällä sopivan kombon liikuttelemalla sormea nelikentällä asetusten Warm, (vaimennettu diskantti), Bright (vaimennettu basso), Powerful (korostettu basso ja diskantti) ja Relaxed (vaimennettu basso ja diskantti) välillä.

Beosound Emerge 0039
Bang & Olufsenille tyypilliseen tapaan Beosound Emergeä ohjataan kosketuslevystä kaiuttimen päältä. Kuva: Bang & Olufsen

Beosound Emergen ääni

Ajat, jolloin jaksoin hämmästyä siitä, miten uskomattoman syvä basso uskomattoman pienestä kaiuttimesta tuleekaan, ovat jo takanapäin. Beosound Emerge on silti hyvin erityinen kokemus kuunneltuna!

Vaikka kaiutin onkin nimittäin kapea, ei äänessä ole mitään latteaa tai pientä, vaan soundi on lämmin ja kauniisti erotteleva. Bang & Olufsen ilmoittaa alimmaksi rajataajuudeksi 49 Hz. Toleranssista ei sanota mitään, mutta se on syvempi kuin monella hyvällä pienellä kaiuttimella, kuten DALI Menuet SE -mallilla, joka jaksaa vain 59 Hz:iin asti. Kaiuttimen kapeus onkin osittain hämäystä, sillä bassoelementti on kuitenkin 10 cm leveä halkaisijaltaan.

Beosound Emerge 0049
Beosound Emerge on melkein käsittämättömän pieni ja kapea, mutta ääni on silti yllättävän täyteläinen. Kuva: Bang & Olufsen

Miellyttävät rytmit jatkuvat ylemmäs rekisterissä osoittaen, että Beosound Emerge on muutakin kuin kaunis designesine. Laulu toistuu luonnollisena ja vivahteikkaana. Madonnan Dark Ballet ei aivan pääse tilaan asti, vaan jää hiukan soitinten väliin, mutta näin pienelle ja suhteellisen edulliselle kaiuttimelle suoritus on suorastaan erinomainen. Lindsey Stirlingin yksinkertaisempi Electric Daisy Violin saa jalan vipattamaan ja lattian värähtelemään.

Hassua kyllä, syväbassossa on enemmän painetta kuin keskibassossa. Se tuo musiikkiin painoa, mutta samalla energisyys kärsii hiukan, sillä vaisumpaan keskibassorekisteriin kuuluvat rummut ja basso ovat sulkeutuneempia.

Kun kokonaisuutta arvioi oikeasta perspektiivistä, eli huomioi, miten edullinen kaiutin on kyseessä – Bang & Olufsenin maailmassa – ja että sen todennäköisin käyttötarkoitus on taustamusiikin tuominen keittiöön tai ruokailutilaan eikä niinkään olohuoneessa tapahtuvaa kriittistä kuuntelua. Tai kuka enää edes kuuntelee kriittisesti?

Tässä roolissa Beosound Emergen suoria kilpailijoita ovat muiden muassa Sonos Play:5 ja Denon Home 350, jotka molemmat soivat vahvemmin ja sitä paitsi stereona. Koon ja muotoilun suhteen niitä taas on hankalampi sovittaa tilaan kuin tilaan. Jos taas on valmis käyttämään hiukan enemmän rahaa, on Naim Mu-so tarpeeksi hyvännäköinen ja -kuuloinen vaihtoehto.

Beosound Emerge
Yhdistämällä kaksi Beosound Emerge -kaiutinta toisiinsa saa luotua todella tyylikkään, hyvin huomaamattoman stereosysteemin. Kuva: Bang & Olufsen

Johtopäätökset

Beosound Emerge on Bang & Olufsenin pienin pöytäkaiutin kautta aikojen. Ja hyvin onnistunut onkin: näin kapoiseksi kaiuttimeksi sen ääni on paljon korkeampi ja syvempi kuin luulisi olevan mahdollistakaan. Sattuneesta syystä se ei oikein toimi bilekaiuttimena, mutta se pieneen tilaan miellyttävää taustamusiikkia. Muotoilu jakaa varmasti mielipiteitä, mutta ainakin se on erilainen. Harmaanmusta versio löytänee tiensä minimalistisiin koteihin, kun taas tammea ja kultaa yhdistelevä versio tuo ripauksen luksusta pirttiin kuin pirttiin, etenkin jos niitä on kaksi stereona. Yhden kaiuttimen hinta on ehkä vähän korkea, mutta kahden aktiivikaiuttimen hinta stereona onkin jo melko kohtuullinen.

Karakter
Beosound Emerge
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Tyylikäs design. Kompaktin kokoinen ja hinta-laatusuhteeltaan hyvä ääni. Kaiutin säätää ääntä sijoittelunsa mukaan. Parempi taustamusiikkikaiuttimena kuin aktiiviseen kuunteluun. Kallis kilohinta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top