On kulunut vuosi siitä, kun Asus astui globaaleille älypuhelinmarkkinoille. Nyt markkinoille saadaan toisen sukupolven laitteet, jotka kulkevat nimellä Zenfone 5. Testasimme tavallisen Zenfone 5 -mallin kesän alussa, ja olemme vihdoin päässeet käsiksi kalliimpaan huippumalliin, Zenfone 5Z:aan.
Ulkoa Z-malli näyttää aivan samalta kuin tavallinenkin malli. Täytyykin päästä metallinsinisen tai hopeanvärisen kuoren alle selvittääkseen mallien erot. Molemmat on tehty samaan kuoreen ja niissä on sama kamera. Sormenjälkilukija on laitteen takana kuten LG:n puhelimissakin.
Suurin ero on prosessorissa. Keskihintaisen Snapdragon 636:n sijaan on Zenfone 5Z:ssa Snapdragon 845. Kalliimpaan malliin saa myös enemmän RAM-muistia (8GB tavallisen 6 GB:n sijaan) ja tallennustilaa (jopa 256 GB). Testiimme päätynyt malli oli kuitenkin varustettu vain 6 GB:n RAM:lla ja 64 GB:n tallennustilalla. Lisävarusteena saatava mikrofoni tarjoaa parempaa melunvaimennusta.
Näyttö on 6,2-tuumainen IPS, jonka resoluutio on 2246 x 1080 pikseliä – aivan kuten Zenfone 5 -mallissakin. Kunnianhimo näyttäytyy vähäisenä verrattuna Zenfone 4 Pron AMOLED-näyttöön. Toisaalta resoluutiota on kasvatettu sopimaan suurempaan kuva-alaan. Tämän vuoden muodin mukaan etukamera ja kaiutin on sijoitettu pieneen läppään näytön päälle, mikä syö näytön tilaa.
Älykäs kissansilmä
Artificiell intelligens (AI) on yksi tämän vuoden pöhinäsanoja, mitä tulee kännyköihin. Vaikka kameraan ei mahdukaan enempää megapikseleitä, on parannuksille tilaa kohteen valinnassa ja asetusten säädöissä. Asus on muiden mukana hypännyt AI-junaan ja väittää 5Z:n pystyvän sopeutumaan linssin edessä olevaan kohteeseen. AI tunnistaa 16 ”maisemaa”, joissa voi olla ihmisiä, ruokaa, koiria, kissoja ja auringonlaskuja. Mikä kattaakin suurimman osan kuvista, joista nappailemme kännyköillämme kuvitellessamme olevamme omaperäisiä. AI on saatavilla myös Zenfone 5-malliin, mutta 5Z:ssa on enemmän tehoja kuvien käsittelyyn. Käyttämällä ”Learn”-ominaisuutta parantaa puhelin jatkuvasti kuvankäsittelyään mukautuakseen käyttäjän suosikkiaiheisiin. Tekoälyä käytetään myös kasvojentunnistamiseen, joka automaattisesti avaa puhelimen lukituksen, sekä lataukseen niin, että yöllä puhelin lataa hitaasti ja huolellisesti ja nopeammin silloin, kun on kiire.
Kameran raudassa Asus on ottanut askeleen taaksepäin verrattuna edistykselliseen mutta sairaan kalliiseen 4 Pro -malliin. Edeltäjässä oli 1.7:n aukko, laserfokus ja neliakselinen kuvanvakain, siinä missä 5Z joutuu tyytymään 1.8:n aukkoon ja heikompaan kohdennukseen ja kuvanvakaimeen. Kamera ei missään nimessä ole huono, se vain ei ole yhtä ylellinen ja – yhtä kallis. LG:n tapaan Asus on päättänyt käyttää ekstralaajakulmaoptiikkaa ryhmäkuviin ja maisemiin. AI-aihetunnistus toimii todella hyvin. Kamerassa on myös muotokuva-asetus, joka sumentaa taustan kauniisti käyttämällä molempia kameroita. Pro-asetuksella voi hallita ISO-lukuja, valkotasapainoa, valotusta, suljinnopeutta ja tarkennuspisteitä.
Pääkameran kenno on Sony IMX363, jota pidetään tällä hetkellä markkinoiden parhaana. Asus on selvästi työskennellyt ahkerasti algoritmien parissa parantaakseen kuvanlaatua. Automaatio tekee hyvää työtä värintoiston, valkotasapainon ja valotuksen kanssa. Jopa kirkasta taustaa vasten kamera onnistui valottamaan tumman kohteen hienosti. Hämärässä tulos on yllättävän hyvä: terävät yksityiskohdat ja vain vähän kohinaa.
Benchmarkit
Zenfone 5Z on varustettu kaikkien aikojen tehokkaimmalla Snapdragon-prosessorilla, 845:llä. Suorituskyky on odotetusti huippuluokkaa. Geekbenchin prosessoritestissä Z5 sai 9 057 pistettä (multicore) ja 2 476 pistettä (singlecore). Tulos on parhaita mittaamiamme. Sama pätee PC Mark Work 2.0 -testiin, joka simuloi puhelimen tyypillistä datankäyttöä. Tuloksena oli 8112, jolla pääsee testiemme top viiteen.
Vielä paremmin menee 3D-grafiikoilla. Futuremark Sling Shot Extreme ja AnTuTu 6 päätyvät pisteisiin 4 653 ja 268 661. Todella vaikuttavaa!
Akkutesti ei kuitenkaan päädy ennätysten kirjaan. 6 tuntia ja 18 minuuttia PC Markilla on alle keskiarvon. Se ei kuitenkaan ole ihme, kun ottaa huomioon, että akku on sama kuin pienemmissä malleissa, mutta prosessori näin paljon tehokkaampi.
Hienosäädetty versio
Asus Zenfone 5Z on edeltäjäänsä maltillisempi huippumalli. Zenfone 4 Pron kehittäjät ovat todennäköisesti saaneet tehtäväkseen suunnittelemaan parhaan mahdollisen kameran hinnalla millä hyvänsä, mutta tehtävänanto 5Z:n kohdalla lienee ollut tehdä Zenfone 5:stä lihaksikkaampi versio kilpailukykyisellä hinnalla.
Ja tehtävä on onnistunut. Zenfone 5Z on markkinoiden nopeimpia Android-puhelimia tällä hetkellä, mutta maksaa vähemmän kuin suurin osa kilpailijoiden malleista. Joitakin suoria kilpailijoita mainitakseni otan esiin OnePlus 6:n ja HTC U12+:n, jotka molemmat ovat kalliimpia mutta eivät nopeampia.
Johtopäätökset
Asus saapui kännykkäkemuihin melko myöhään, joten sitä saattaisi pelätä, että kaikki hyvät mestat on jo varattuja. Niinpä tarvitaan jotakin ekstraa herättääkseen muiden huomion. Zenfone 5Z:n kohdalla mahdollisuudet tähän ovat kohdillaan. Hintansa puolesta se on keskihintaisten kalliimmassa päässä, mutta suoristuskyvyltään se kuuluu huippuluokkaan. Kamerat ovat myös hyvät. Zenfone 5Z -malliin Asus on ottanut kaikki edullisemman Zenfone 5:n hyvät puolet ja heittänyt päälle lisämausteet – käytännössä katsoen lähes ilman hinnannousua.
Hinta: €
Faktat
Näyttö: 6,2-tuumainen IPS, 2246 x 1080, 550 nitiä
Prosessori: 2,8 GHz Qualcomm Snapdragon 845 octa-core
Muisti: 6 GB RAM/64 GB tallennustilaa (+ microSD 2 TB:iin saakka)
Käyttöjärjestelmä: Android 8.0
Kamerat: 12 Mp f/1,8 + 12 Mp 120 asteen laajakuva f/2,2 ja 8 Mp 22 mm/f2,2
Liitännät: USB-C, kuulokeulostulo (3,5 mm)
Langaton käyttö: X12 LTE, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11ac
Ääni: 24 bittiä/192 kHz, DTS Headphone:X 7.1 virtuaalinen surround, aptX/A2DP
Akku: 3 300 mAh
Väri: Metallinsininen, hopea
Mitat/paino: 75,6 x 154 x 7,6 mm/155 g
Verkkosivusto: asus.fi
Hinta: 500 €