Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Google Pixel Tablet

Google Pixel Tablet saa Applen vapisemaan

Googlen tabletti yllättää käytännöllisyydellään, etenkin latausasemaan yhdistettynä.

Julkaistu 02.08.2023 - 07:01
Google Pixel Tablet
Jonas Ekelund

Kun Google esitteli Pixel-puhelimensa, oli aikamoinen yllätys kuulla, että kehitteillä oli myös tabletti. Vieläkin iloisempi yllätys oli se, että tabletti oli tulossa myyntiin myös Pohjoismaissa. Pitkän odotuksen jälkeen se on vihdoin täällä ja olemme päässeet tutustumaan siihen oikein kunnolla.

Pakkauksesta löytyy tabletin lisäksi latausasema oman laturinsa kanssa. Jos latausaseman kanssa aikoo lähteä reissuun, on muistettava ottaa erikoislaturi mukaan, sillä jostain kumman syystä laturi ei ole alalla melkeinpä standardiksi muotoutunutta USB-C-tyyppiä. Onneksi itse tabletin voi ladata USB-C-laturilla!

Google Pixel Tablet box scaled
Kuva: Jonas Ekelund, L&B Home

 

Mainos

Ulkonäkö ja rakenne

Muotoilu on perinteinen: takaosa on sileä ja yhdessä nurkassa on kamera. Ainoa erikoisempi yksityiskohta ovat iPadin Smart Connectoria muistuttavat neljä metallipistettä. Virta- ja volyyminapit ovat toisella pitkällä sivulla.

Pixel Tablet Case Hazel scaled
Kuori (lisävaruste) sisältää näppärän säädettävän jalustan, joka ei haittaa latausaseman käyttöä. Kuva: Google

Tabletti tuntuu jämäkältä, mutta pinta yllättävän muoviselta. Näyttöä ympäröi melko paksu reunus. Yllättävää on sekin, ettei Google mainitse mitään Gorilla Glassista tai vastaavasta näytönsuojasta. Ruutu on aika iso, joten iskuja tulee varmaan väkisinkin. Google kylläkin myy kuorta, joka on oikein hyvä ja jonka avulla tabletin saa kallistettua pöydälle mihin kulmaan tahansa. Eikä se asetu latausaseman tielle.

Näyttö

Ensisilmäyksellä näyttö ei tee ihmeempää vaikutusta. Resoluutio on toki 1600 x 2560 pikseliä, mikä on 11-tuumaiselle näytölle hyvä ja linjassa esimerkiksi viime vuonna julkaistun, saman hintaluokan Samsung Galaxy Tab S8:n kanssa, jota käytänkin tässä vertailukohtana. Googlen tabletti ei ole OLED, vaan tavallinen IPS LCD -näyttö, jonka kanssa voi hyvin elää. Google ei kylläkään mainitse HDR-tukea, ja virkistystaajuuskin on vain 60 Hz, mikä tänä päivänä vaikuttaa vain budjettiluokkaan sopivalta ratkaisulta.

Lue myös: Pixel 7a – Google näyttää kaapin paikan

Kamera

Kaikeksi onneksi tabletin kamera ei ole erityisen tärkeä, sillä enimmäkseen sitä käytettäneen dokumenttien skannailuun. Google on päätynyt erikoiseen ratkaisuun ja laittanut sekä etu- että takapuolelle samanlaiset kamerat. Se ei tarkoita sitä, että selfiekamera olisi erityisen hyvä, vaan sitä, että pääkameran suorituskyky on samaa keskinkertaista tasoa kuin selfiekamerankin. Eli ihan riittävää peruskuviin ja videopuheluihin, mutta eipä juuri muuhun. Kamera ei tue 4K:ta tai yli 30 fps:n kuvanopeuksia.

 

Docked Tablet Porcelain scaled
Telakassa ollessaan Tablet latautuu ja muuntuu käteväksi Nest Hubiksi. Kuva: Google

Käyttö

Vaikka yksittäiset tekniset ratkaisut saattaisivatkin tuntua kummallisilta, on tabletin jokapäiväinen käytettävyys kuitenkin tärkeintä. Ja siinä Pixel Tablet loistaa. Googlen julkistustilaisuudessa puhuttiin siitä, miten tabletteja harvoin viedään kodin ulkopuolelle, joten niiden pitäisi olla mahdollisimman käyttökelpoisia kotona. Testin aikana tajusin, että useimmat muut tabletit viettävät suurimman osan päivästä lojuen lepotilassa pöydällä.

Lue myös: Google Nest Wifi Pro – Yksinkertainen mesh WiFi 6E -tuella

Siksipä Googlen idea kaiuttimena toimivasta lataustelakasta on nerokas. Kun tablettia ei käytä, sen voi napsauttaa magneeteilla kiinni lataustelakkaan latautumaan. Sen lisäksi se menee Hub Modeen, jossa voi valita, näyttääkö tabletti valokuvia, kellonaikaa vai säätietoja. Tabletti onkin Nest Hub! Kaiken lisäksi se nimittäin näyttää älykotilaitteiden ilmoituksia ja sillä voi ohjata älykotia.

Chromecastilla voi lähettää siihen videoita tai musiikkia. Toisin kuin varsinainen Nest Hub, Pixel Tablet pyörii Androidilla, joten siihen saa ladattua mitä tahansa sovelluksia ja katsella vaikkapa aamutelevisiota aamiaispöydässä. Ja kun tulee jokin kiintoisa ilmoitus tai haluaa näpytellä sähköpostin, tabletti vain napataan telakasta käteen.

Google Pixel Tablet hub mode
Käyttäjä voi itse päättää, mitä tabletti tekee Hub Modessa. Kuva: Google

Miten ihmeessä Apple ei keksinyt tätä? Applehan kuitenkin keksi iPhonen Magsafe-magneettikiinnityksen, joten miksi samaa ei vain tuotu iPadeihinkin? Veikkaanpa, että Cupertinossa insinöörit ovat nyt täyttä häkää vastaavan idean kimpussa.

Googlen tabletissa ei kuitenkaan ole näppäimistöä, kuten iPadissa. Toivottavasti sellainen saadaan vielä. Stylus-kynääkään ei ole tarjolla, mutta USI 2.0 -tuki (Universal Stylus Initiative) löytyy, joten tabletin kanssa voi käyttää mitä tahansa kosketusnäytölle standardisoitua kynää, vaikkapa HP:n, Lenovon tai Penovalin.

Sormenjälkilukija on sijoitettu virtanappiin, mikä varmaan toimii hyvin ilman kuorta, mutta sen kanssa nappi jää ikään kuin upoksiin, niin että sormea ei millään tahdo saada tökättyä koloon. Eikö tabletissa voisi olla kasvojentunnistus?

Pixel-puhelinten tapaan tabletti on melko tulevaisuusvarma ostos, sillä Android-päivitykset taataan vuoteen 2028 saakka.

Lue myös: Pixel 7 Pro – Googlen oma mittatikku

Yleensä nimenomaan Android on suurin moitteen aiheemme silloin, kun kyseessä on jokin muu kuin Applen tabletti, sillä sitä ei ole suunniteltu tablettikäyttöön. Android 13:n myötä käyttöjärjestelmään on kuitenkin sisällytetty Android 12L -tablettiversion ominaisuudet, joten käyttöliittymä tuntuu paremmin näytön kokoon ja vaakakäyttöön sopivalta. Googlea taas ei voi syyttää siitä, että osa sovelluksista ei mukaudu tablettikäyttöön.

 

Charging Speaker Dock with Pixel Tablet Case Hazel scaled
Latausasemassa on kaiutin, joka toimii hyvin elokuvia katsoessa tai musiikkia kuunnellessa. Kuva: Google

Ääni

Tabletin kummallakin lyhyellä sivulla on kaiutinelementit, jotka vaaka-asennossa luovat stereoäänen. Äänenlaatu on ihan riittävä videoiden katseluun. Kun tabletin asettaa lataustelakkaan, huomaa, miten paljon bassoa siitä puuttui. Telakan kaiuttimessa on nimittäin 43,5-millinen täysrekisterielementti, jonka avulla tablettia kelpaa telakassa ollessaan käyttää elokuvien katseluun tai musiikin kuunteluun.

 

Google Pixel Tablet battery life 

Suorituskyky

Pixel Tabletin sisältä löytyy Googlen Tensor G2 -piiri, jollainen on myös viime vuonna julkaistussa Pixel 7 Pro -puhelimessa. Se on siis aika nopea ja lyö laudalta esimerkiksi Galaxy Tab S8:n. Nopeus riittää hyvin mobiilipeleihin, ja jos Appleen vertaa, on suorituskyky samaa luokkaa kuin iPad 9:llä. Mutta akunkesto vasta hämmästyttääkin, sillä mittauksissamme se oli peräti 17 tuntia ja 24 minuuttia! Se on 50 prosenttia enemmän kuin aiemmin testaamissamme keskihintaisissa tableteissa, joissa on vähemmän tehokkaat prosessorit.

Yhteenveto: Google Pixel Tablet

Jos kyseessä olisi pelkkä tabletti, ei Pixel Tablet tekisi ihmeempää vaikutusta, sillä siinä on puutteensa ja se on oikeastaan aika keskinkertainen. Yhden neronleimauksen ansiosta se kuitenkin nousee tähteyteen ja saa Applenkin kiusaantumaan: magneettikiinnitteinen latausasema, jossa on kaiutin, on loistava. Sen ansiosta tabletista on hyötyä silloinkin, kun sitä ei aktiivisesti käytä. Lataustelakka tekee tabletista älykodin keskusyksikön ja korvaa Nest Hubin. Ihan mahtavaa!

 

 

Karakter
Google Pixel Tablet
Premium

Nerokas lataustelakka kaiuttimella. Huikea akunkesto. Kätevä käyttää. Googlen päivitystakuun ansiosta todennäköisesti pitkäikäinen hankinta. Matala virkistystaajuus. Ei WiFi 6E:tä. Ei muistikorttipaikkaa. Ei SIM-korttia. Ei kasvojentunnistusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Vertailussa kahviharrastajan myllyt

Sunnuntaiaamut on pelastettu!

Kaksi robottia kaksintaistelussa: kumpi siivoaa paremmin?

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Ääni & Kuva
Scroll to Top