Älykotilaitteet

Älykkäitä laitteita älykkääseen kotiin

Mausta kotisi laitteilla, jotka helpottavat arkea.

iStock 647240238 23979

(Foto: Produsenten)

Millaistakohan olisi olla englantilainen aatelinen? Uskolliset palvelijat seuraisivat jokaista mielenliikahdusta valmiina toteuttamaan toiveesi… Samaa elämystä yrittää meille nyt tarjota tekniikka. Nykyajan älykotiin kuuluu liuta laitteita, jotka keskustelevat verkon kautta ja säästävät asukkaat ikäviltä arjen askareilta.

Mutta mistä älykodin rakentaminen pitäisi aloittaa – ja mitä tarvitaan, jotta kotia voi kutsua älykkääksi?

Teoriassa voi aloittaa pienestä ja laajentaa älykotia pikku hiljaa. Yhä useammat tuotteet saavat älyominaisuuksia ja entisiä parannellaan. Jotta laitetta voi kutsua älykkääksi, sen pitäisi olla yhteydessä kotiverkkoon tao sovelluksen kautta mobiililaitteisiin. Kauko-ohjaus on ehdoton vaatimus. Digitaaliset LED-valaisimet, valvontakamerat ja älylukot ovat hyviä esimerkkejä älylaitteista. Tässä kohtaa lienee hyvä huomauttaa, että kaikenlaista kuraakin on tarjolla. Joukkorahoitus mahdollistaa kaikenkarvaisia yrityksiä syytämään markkinoille puolivalmiita ideoitaan. Tämä kannattaa ottaa huomioon ennen kuin innostuu ostoksille.

Mainos

Hyvänä nyrkkisääntönä voi suosia tunnettuja merkkejä tai ainakin laittaa hälytyskellot soimaan, mikäli kaupan on aivan uusi tuote valmistajalta, josta et ole koskaan kuullutkaan. Tavallinen ongelma uusien toimijoiden kohdalla on usein huono ja monimutkainen ohjelmisto, jota yritetään korjailla laiskasti ilmestyvillä päivityksillä. Tällainen käytös loukkaa eniten asiakasta, joka on käyttänyt säästöjään uuden yrityksen tukemiseen.

Älykäs voi myös olla tyhmä

Kun koti on varustettu älylaitteilla, kannattaa ottaa aikaa opetellakseen niiden käyttöä arjessa. Kuinka se älyvalaistus oikein toimiikaan? Seinäkatkaisijan painamisen sijaan on opeteltava käynnistämään sovellus tai jopa luovutettava ohjaus laitteen omille mittareille. Sen sijaan että kääntäisi sälekaihdinta ikkunasta, onkin mentävä sovellukseen nähdäkseen ikkunasta ulos. Tällaiseen touhuun saattaa jonkin ajan kuluttua kyllästyä.

Kaikki älylaitteet eivät ole kovin fiksuja, ja osa niistä itse asiassa vain vaikeuttaa elämää – lupauksista huolimatta. Arkensa luovuttamisella älykodin ”käsiin” on seurauksensa. Mitä esimerkiksi tapahtuu, kun tulee sähkökatkos, patterit loppuvat tai laite alkaa muuten vain kenkkuilla oudosti? Jos termostaatti vääntää lämmöt täysille keskellä yötä, valot syttyilevät ja sammuilevat itsekseen tai musiikki alkaa soida miten sattuu, ei koti tunnukaan enää järin älykkäältä. Tee siis itsellesi palvelus ja harkitse tarkkaan, miten älylaite voisi parantaa elämääsi, ja tarvitsetko sitä ylipäätään. Fiksujakin ratkaisuja nimittäin on, mutta kaikki ei sovi kaikille.

Se ääniohjaus

Puhutuimmat älykotituotteet eivät valitettavasti vielä ole saatavilla Pohjoismaissa. Tarkoitamme tietysti ääniohjattuja assistentteja Amazon Alexaa ja Google Homea. Viitteitä edistymisestä kuitenkin on. Apple ilmoitti tänä vuonna kehittävänsä puhuvaa kaiutinta, ja Sonos julkaisi juuri Sonos One -kaiuttimensa, jossa on tuki sekä Alexalle että Google Homelle. Täällä Pohjolassa emme toki pääse nauttimaan vielä näistä ominaisuuksista, vaan vielä on jaksettava kärsivällisesti odottaa.

Jatka lukemista
Exit mobile version