8 langatonta vastamelukuuloketta

Kulkurin kaveri

Parhaat matkakuulokkeet toimivat ilman piuhaa ja sulkevat ympäristön hälyn ulkopuolelle.

Horlurar med brusreducering 990 12218

(Foto: Produsenten)

Ne ajat ovat takana, jolloin kuulokkeet olivat vain kuulokkeet. Nykyään valinnanavaraa löytyy niin muodon, värin ja koon suhteen samoin kuin sen, tulevatko kuulokkeet korvan sisään, ympärille vai päälle. Lisäksi tarjolla on langattomia vaihtoehtoja, jolloin ei tarvitse enää huolehtia sotkuisista johtokimpuista. Vastamelutoiminto puolestaan on taivaan lahja, kun kuulokkeita käytetään matkustaessa tai muuten hälyisessä ympäristössä. Viimeisten yhdistelmä alkaa olla jo hyvin yleinen, joten vertailu on paikallaan.

Langattomat kuulokkeet käyttävät Bluetoothia yhdistyäkseen kännykkään, tablettiin tai tietokoneeseen. Bluetooth toimii hyvin lyhyen kantaman äänensiirtoon, mikä tekee siitä täydellisen korvikkeen johdolle. Huonona puolena ovat kaistanleveyden rajoitteet, mikä pakottaa pakkaamaan äänen, jolloin myös äänen laatu kärsii langallisiin kuulokkeisiin verrattuna. Hyötynä on tietysti langattomuuden tuoma kätevyys, ja kännykkäsovelluksen kautta äänen säätely käy käden käänteessä.

Vastamelutoiminto eli noise cancellation tarkoittaa, että kuulokkeet vaimentavat ympäristön hälyä joko mekaanisesti tai kuten tässä vertailussa, elektronisesti niin kutsutun Active Noise Cancellation -ominaisuuden avulla. Kuulokkeiden ulkopinnan mikrofoni rekisteröi ympäristöstä tulevan äänen, luo siitä signaalinkäsittelyn avulla vastakkaisen äänen ja soittaa sen kuulokkeesta. Kahden vastakkaisen ääniaallon lopputuloksena on hiljaisuus.

Mainos

Tai ainakin melkein. Laite ei nimittäin millään ehdi napata kaikkia ääniä korjaussignaalin luomista varten. Mitä äkillisempi ja lyhytkestoisempi ääni, sitä huonommin vastamelu toimii. Niinpä vastamelukuulokkeet ovat parhaimmillaan tasaisen, toistuvan äänen kuten lentokoneen moottorin hurinan vaimentamisessa. Sen sijaan kovat pamaukset, korkeataajuiset äänet ja puheen vaihtelevat äänet pääsevät helposti läpi vastamelukuulokkeistakin. Paras lopputulos saavutetaankin yhdistämällä sekä mekaaninen että elektroninen vaimennus.

Langattomasti lennolle?

Pitkät lentomatkat ovatkin oikea ympäristö vastamelukuulokkeille, sillä moottorin humina käy äkkiä puuduttavaksi. Viihdetarjonnasta nauttiminen ilman vastamelukuulokkeita on sangen epämiellyttävää: volyymit pitää säätää tuhottoman kovalle, jos haluaa elokuvan äänten peittävän lentokoneen jylyn. Sitä paitsi on nukkuminen koneessa helpottuu huomattavasti, kun saa napinpainalluksella suljettua matkustamon melun pois.

Mutta onko langattomuudesta sitten iloa lentomatkustajalle? Vaikka langattomuus onkin aina kätevää, eivät johdot lennolla ole oikeastaan tiellä. Varsinainen ongelma piileekin siinä, salliiko lentoyhtiö langattomat laitteet. Tarkistimme useiden yhtiöiden politiikan asian suhteen, ja käytännöt vaihtelevat suuresti. Monilla kaikenlaiset langattomat lähettimet ja vastaanottimet ovat kiellettyjä, mutta yhtiöt, jotka tarjoavat koneissaan wifin, ovat hylänneet säännön. Kannattaa siis tarkistaa määräykset ennen lentoa ja ottaa kuulokkeille johto mukaan varmuuden vuoksi.

Testistä

Olemme aiemminkin testanneet langattomia kuulokkeita ja vastamelukuulokkeita, mutta vasta nyt yhdistelmämalleja löytyy markkinoilta tarpeeksi kokonaista vertailua varten. Testissä on sekä uusia malleja että sellaisia, jotka ovat olleet mukana joko langattomien tai vastamelukuulokkeiden testissä aiemmin. Tarkoituksena on saada hyvä kokonaiskuva valikoimasta. Testasimme kuulokkeita meluisissa paikoissa, kuten junissa, mutta myös kodin rauhassa. Olemme tässä testissä myös kiinnittäneet erityistä huomiota kuulokkeiden mukavuuteen, sillä ajatuksenahan on, että niitä voisi käyttää miellyttävästi pitkälläkin matkalla. Testituloksissa on otettu laitteen ominaisuuksien mukaan huomioon myös tuotteen hinta.

Jatka lukemista
Exit mobile version