TESTISSÄ 6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

beste gaming mus

(Foto: Produsenten)

Voit hankkia tehokkaimman näytönohjaimen, nopeimman prosessorin ja terävimmän näytön. Jos et kuitenkaan hallitse liikkeitäsi pelissä, voit vain katsella sivusta omaa tappiotasi. Tahtoo sanoa: hiiri on elintärkeä peliväline, jota ei pidä unohtaa!

Hyvä uutinen on, että hiiri, toisin kuin useimmat muut pelitarvikkeet, on suhteellisen halpa investointi. Ero keskinkertaisen ja todella hyvän hiiren välillä tarkoittaa muutamaa kymppiä, joten kannattaa tähdätä suoraan huipulle.

Mikä sitten erottaa pelihiiren tavallisesta?

Mainos

Ulkoapäin pelihiiri muistuttaakin mitä tahansa hiirtä – ellei vilkkuvia valoja oteta huomioon. Jos kurkistaa konepellin alle, ero on selvä: kyse on tarkkuudesta, nopeudesta ja laadukkaasta rakenteesta.

Resoluutio ja nopeus

Pelihiirten yhteydessä puhutaan usein resoluutiosta, joka ilmoitetaan DPI-luvulla (Dots Per Inch – pikseliä tuumalla). Mitä korkeampi DPI, sitä pidemmälle kursori – tai kiikareiden tähtäin – liikkuu ruudulla, kun hiirtä liikuttaa matolla. Pelihiirten resoluutio on jopa 16 000 DPI, mutta hyötyäkseen moisesta pitäisi pelaajalla olla yli-inhimillisen tarkka hienomotoriikka. Onneksi resoluutiota voi säätää portaittain. Käytännössä ammattipelaajat harvoin pelaavat yli 3 000 DPIn resoluutiolla.

Hiiren tarkkuudesta kertookin paremmin nopeus, joka ilmoitetaan IPS-lukuna (Inches Per Second – tuumaa sekunnissa), joka kertoo kuinka pitkälle hiirtä voi liikuttaa ennen kuin hiiri ylittää mittauspisteen. Korkea luku tarkoittaa tarkempaa suhdetta kädenliikkeiden ja näytön tapahtumien välillä.

Tälläkin saralla tarkkuutta säädellään uusien sensorien avulla. Parhaat yltävät 450 tuumaan sekunnissa – mikä vastaa nopeutta 40 km/h ja kuulostaa järjettömältä. Näin äärimmäinen herkkyys kuitenkin näkyy pelatessa ja voi parantaa tarkkuutta 3D-peleissä. Jopa amatöörillä, joka yrittää vain selvitä hengissä!

Miljoonia klikkauksia

Hiiren napit ovat luku sinänsä. Vaatimukset ovat kovat niin nopeuden kuin kestävyydenkin suhteen. Japanilainen Omron valmistaa monen suosimat napit. Omron on saavuttanut vastaavan kulttiaseman hiiren napeissa, mitä Cherryllä on mekaanisten näppäimistöjen suhteen. Napit kestävä 20-50 miljoonaa klikkausta. Vaikka luku kuulostaa astronomiselta, tulee monen hiiren mukana varanapit, jotka voi vaihtaa itse vanhojen kuluessa.

Vaikka langattomuus valtaa alaa, pitäytyvät pelaajat yhä johdoissa. Langaton tekniikka kehittyy tälläkin saralla, ja tässä testissä on kahden suurimman tarvikevalmistajan langattomia. Erillisen USB-liittimen ne kyllä tarvitsevat. Bluetoothin voi unohtaa saman tien.

Testattua tekniikkaa

Tietokoneen hiiri täytti juuri 50 vuotta. Nykyään käyttämämme hiiret eroavat valtavasti Douglas Engelbartin puisesta prototyypistä, jonka hän esitteli ihmetteleville kollegoilleen Standfordin yliopistossa joulukuun yhdeksäntenä 1968 (hän esitteli samalla myös graafisen käyttöliittymän ja hypertekstin). Viidessä vuosikymmenessä hiiri on ehtinyt kehittyä aika lailla.

Monet tämän testin hiiristä eivät ole varsinaisesti uusia tuotteita, vaan suosittujen mallien päivitettyjä versioita. Yleensä päivitys tarkoittaa nopeampaa ja korkeampiresoluutioisempaa sensoria, mahdollisesti paremmilla RGB-valoilla varustettuna.

Jatka lukemista
Exit mobile version