Testissä 6 jalustakaiutinta

Mieletön ääni, pieni kaiutin

Kompaktista jalustakaiuttimesta saa todella hyvää ääntä, jos ei tyydy ihan halvimpaan.

Kompakthoyttalere SPREAD WEB 53832

(Foto: Produsenten)

Ajatellaanpa, että olohuoneesi on pieni, tai sinulla on jokin muu huone, johon suuret lattiakaiuttimet eivät vain mahdu. Pitäisikö hyvä äänenlaatu siis unohtaa? Ei tietenkään – tinkiminen koosta ei välttämättä tarkoita tinkimistä soundista.

Budjettiluokassa on yleisesti tunnettua, että samalla rahalla saa parempaa ääntä, kun hankkii jalustakaiuttimet lattiamallien sijaan, sillä materiaalikustannukset nousevat koon kasvaessa, ja sitä paitsi pienemmät kaiutinkaapit resonoivat vähemmän. Jos kuvittelit, että tämä totuus pätee vain halvimpien mallien kohdalla, kannattaa lukea eteenpäin.

2 000 euron luokassa pääsee jo maistamaan ylellisyyttä. Kaksi tonnia on paljon rahaa – ja tässä hintaluokassa on todella hyviä lattiakaiuttimia – ja parhaat jalustakaiuttimet nousevat jo aivan eri tasolle kuin samanhintaiset lattiamallit. On tavallista, että samanlaatuinen lattiakaiutin maksaa kaksi kertaa enemmän kuin kompaktimpi malli. Rahalla saa yleensä puoli oktaavia syvemmän basson, mutta loppurekisteri pysyy melko identtisenä. Pienemmät kaiuttimet pitävät tosin ylä-äänet vakaampina, sillä kaappi resonoi vähemmän.

Mainos

Kaiuttimien sijoittelu

Jalustakaiuttimille on helpompi löytää tilaa kuin lattiakaiuttimille, sillä ne voi sijoittaa vaikkapa suoraan kirjahyllyyn. Paras äänenlaatu saadaan kuitenkin jalustaa käyttämällä. Se tosin vie yhtä paljon lattiapinta-alaa kuin lattiakaiutinkin, mutta ilme on kevyempi. Jalusta ei kasvata kaiutinten kokonaishintaa merkittävästi. Yleensä pienemmät kaiuttimet toimivat parhaiten lähellä takaseinää – mutta ei kiinni siinä. Kokeilemalla selviää, milloin basso asettuu kohdilleen.

Vahvistimesta

Ei ehkä ole itsestään selvää, että myös pienemmät kaiuttimet hyötyvät vahvistimesta. Pienillä kaiuttimilla on matalampi herkkyys kuin suurilla, jolloin bassoelementit joutuvat työskentelemään lujemmin samantasoisen basson luomiseksi. Niinpä vahvistimen ohjauksen ei tulisi olla ainakaan matalampi. Vinkkimme onkin ostaa niin hyvä vahvistin kuin mihin on varaa – ei välttämättä sitä, jossa on paperilla eniten watteja, vaan sellainen, joka saa kaiuttimista eniten voimaa ja suorituskykyä irti.

Kuusi väkevää kaiutinta. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Kuusi hyvää jalustakaiutinta

Tähän testiin olemme valinneet kaiuttimia joiltakin alan parhailta valmistajilta. Kaikki mallit asettuvat noin 2 000 euron hintaryhmään, mutta muuten ne ovat hyvin erilaisia. Esimerkiksi koaksiaalikaiutin KEF R3 on ainoa aito kolmitiekaiutin luokassa, joka muuten on täynnä kaksitiekaiuttimia. Useimmat ovat melko isokokoisia, mutta Piega Premium 301 eroaa joukosta kompakteilla mitoillaan, joka ei kuitenkaan heikennä volyymiä alumiinikaapin ohuiden seinien ansiosta.

Joissakin testilaitteissa on perinteinen kalottidiskantti, kun taas Monitor Audio ja Piega luottavat nauhadiskanttiin. B&W on päätynyt sijoittamaan diskanttinsa kaiuttimen yläosaan.

Kuten sanottua: eroja on.

Jatka lukemista
Exit mobile version