Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sennheiser Ambeo Soundbar Plus ja Ambeo Sub

Vakuuttavaa ilman takakaiuttimiakin

Sennheiser lupaa Ambeo Soundbar Plussan pärjäävän ilman takakaiuttimia ja luovan silti uskottavan surroundin – ja se pitää paikkansa.

Julkaistu 30.03.2023 - 14:15
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus ja Ambeo Sub
Geir Gråbein Nordby

Sennheiser on vihdoin tuonut markkinoille edullisemman soundbarin jättimäiseen ja mielettömän kalliiseen Ambeo Soundbariinsa verrattuna. Alkuperäinen järkäle on nyt saanut lisänimen Max, ja uusi pienempi versio taas tunnetaan nimellä Ambeo Soundbar Plus. Sen voi yhdistää langattomasti peräti neljään (!) Ambeo Sub -bassokaiuttimeen. Tässä testissä tyydyimme yhteen.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus detail 3
Kuva: Sennheiser

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus

Sennheiser lupaa ”uskomatonta” surroundääntä Ambeo Soundbar Plussastaan, ja ihan ilman takakaiuttimien apua. Soundbar tukee useimpia suosittuja ääniformaatteja, kuten Dolby Atmosta ja DTS:X:ää.

Lue myös: Sennheiser Ambeo Soundbar SB01 – Maailman paras soundbar

Mainos

Sennheiser tarjoaa 7.1.4-surroundia, joskin soundbarissa on vain viisi elementtiä edessä ja neljä päällä. Sennheiser hyödyntää channel mapping  -nimistä tekniikkaa, jossa kaksi lisäkanavaa käsitellään prosessorilla, jonka jälkeen muut elementit jakavat näiden kahden kanavan toistamisesta aiheutuvan työn.

Sama juttu subwooferin kanssa, sillä erillisiä bassoelementtejä ei soundbarissa ole. Sennheiserin mukaan basson pitäisi silti olla riittävä useimpien tarpeisiin.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus exploded
7.1.4-ääntä 5.0.4-kanavaisesta kaiuttimesta? Sennheiser on ratkaissut ongelman “channel mappingilla”. Kuva: Sennheiser.

Ambeo Sub

Jaa. Kuuntelimme soundbaria ilman subwooferia, ja vaikka se suoriutuu aika lailla samantasoisesti kuin Sonos Arc ilman subwooferia (eli riittävän hyvin), suosittelemme ehdottomasti Ambeo Subin hankkimista soundbarin kaveriksi.

Ambeo Sub ulottuu aina 27 Hz:iin saakka ja on varustettu tehokkaalla 350 watin D-luokan vahvistimella. Subwoofer kylläkin maksaa 700 euroa, mutta emme haluaisi olla ilmankaan. Pakko kysyä: eikö olisi aikamoista liioittelua ostaa neljä subwooferia samaan kokonaisuuteen, vaikka siihen olisikin varaa?

Huonekorjaus

Useimpien highend-soundbarien tapaan on Ambeo Soundbar Plus -mallissakin huonekorjaus sisäänrakennettuna. Laitteessa on neljä mikrofonia, jotka nappaavat huoneen äänen, jonka jälkeen kaiutin säätää äänen tilaan sopivaksi. Se korjaa sekä sointitasapainon että viiveen niin soundbarin kuin subwooferinkin osalta. Huonekorjauksen tekeminen sujuu käden käänteessä.

Sennheiser Smart Control app
Ambeo Soundbar Plus tottelee helppokäyttöistä sovellusta. Kuva: Sennheiser

Käyttöönotto

Ambeo Soundbar Plus on helppo yhdistää kotiverkkoon Google Home -sovelluksen kautta. Sen jälkeen kaiutin ilmestyy Sennheiser Smart Control -sovellukseen, jossa sen voi kalibroida huoneen mukaan. Testisignaalien soittaminen ja analysoiminen vie noin kolme minuuttia.

Ambeo Soundbar Plus on varustettu eARC HDMI -ulostulolla television ääntä varten. Siinä on lisäksi kaksi HDMI-sisääntuloa, joihin saa vaikkapa pelikonsolin tai Apple TV:n.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus connections
Kaksi HDMI-sisääntuloa ja eARC-ulostulo. Laitteessa on myös RCA-sisääntulo sekä ulostulo langallista subwooferia varten. Kuva: Sennheiser

Äänenlaatu

Äänimaiseman suuruus tekee vaikutuksen, vaikka takakaiuttimia ei olekaan ja soundbarin mitat ovat maltilliset. Puhe, laulu ja soittimet soivat luonnollisemmin ja täyteläisemmin kuin Sonos Arcilla. Kaikki kuulostaa todella hyvältä.

Ääni ei ehkä ole yhtä lämmin kuin Sony HT-A7000:lla, mutta diskantin erottelevuus on parempi kuin JBL Bar 1300:lla ja LG S95QR:llä. 2L:n Rachel’s Song -kappaleella laulavat ”äiti ja tytär” kuulostavat ihastuttavilta. Tilantuntua on paljon, mutta se ei ehkä ole tarkimmasta päästä. Kun surround luodaan keinotekoisesti, eivät äänen eri elementit sijoitu aivan yhtä tarkasti kuin jos äänet tulisivat eri puolille sijoitetuista kaiuttimista.

Sennheiser Ambeo Sub GeirNordby
Ambeo Sub on Sennheiserin ensimmäinen langaton subwoofer. Niitä voi yhdistää jopa neljä keskenään. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Sennheiserin suurin kompastukivi on subwoofer. Se on hentoisempi kuin JBL:n ja Sonyn vastaavat, eivätkä Länsirintamalta ei mitään uutta -elokuvan musiikki tai räjähdykset toistu erityisen fyysisesti. Sennheiserin subwoofer on parempi kuin LG:n, mutta ei kuitenkaan ihan riittävä. Suhtaudumme ymmärtäväisesti heihin, jotka haluavat tähän lisätä toisen subwooferin – tai kolmannen! Silloin hintakin kyllä moninkertaistuu.

Lopuksi on huomautettava, että vaikka soundbar luo vaikuttavan surroundin omillaankin, se olisi ollut vielä parempi takakaiuttimien kanssa. Silloin surround olisi vielä tarkempi,  ja etualan kaiutinelementit voisivat keskittyä tärkeämpiin asioihin. Näin dynamiikat olisivat paremmat ja sointi vieläkin luonnollisempi.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus GeirNordby
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Yhteenveto: Sennheiser Ambeo Soundbar

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus on vaikuttava kaiutin. Se on omillaan luokkansa paras soundbar ja pystyy luomaan holografisen äänimaiseman ilman takakaiuttimia. Se kuulostaa hyvältä musiikin ja elokuvien kanssa, ja keskirekisteri on sen suurin valtti. Myös dynamiikat ovat hyvät, ja ääni on aina uskottava.

Subwoofer voisi olla tehokkaampikin, ja olisimme toivoneet mahdollisuutta lisätä takakaiuttimet vieläkin tarkemman surroundin saamiseksi.

Karakter
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus ja Ambeo Sub
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Suuri ja uskottava äänimaisema jopa ilman takakaiuttimia. Kirkas, avoin ja dynaaminen sointi. Automaattinen huonekorjaus. Subwoofer on vähän vaisu. Ei ole laajennettavissa takakaiuttimilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Ääni & Kuva
Scroll to Top