Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: LG S95QR

Yritetäänpäs vielä, LG

LG:n soundbar vaikuttaa paperilla hyvältä, mutta jättää toivomisen varaa kriittisimmissä kohdin.

Julkaistu 30.03.2023 - 14:00
LG S95QR
Geir Gråbein Nordby

LG tekee mailman parhaimpiin kuuluvia televisioita – sen sijaan äänipuolen tuotteillaan korealaisvalmistaja ei ole testeissämme menestynyt. Olisiko nyt aika?

LG S95QR bar

LG S95QR

LG:n S95QR on kalleimpia näkemiämme soundbareja ainakin subwooferin ja takakaiuttimet käsittävien kokonaispakettien suhteen. Peräti 9.1.5-kanavaisella soundbarillaan LG lupaa äärimmäistä, kolmeulotteista tarkkuutta.

Mainos

S95QR on iso ja leveä, mutta ei erityisen painava. Kaiuttimessa on paljon ilmaa! Sama koskee subwooferia ja takakaiuttimia, jotka tuntuvat hieman liian muovisilta hintalappuun nähden.

Korkeuskanavia on kolme soundbarissa itsessään, sillä korkeusefektejä toistetaan myös keskeltä. Koska keskikanava ei oikeastaan kuulu Dolby Atmos- eikä DTS:X-formaattiin, luo LG kanavan äänen luomiseen digitaalista äänenkäsittelyä. Sen avulla muun muassa nostetaan puhetta, jolloin se tuntuu tulevan keskeltä ruutua eikä television alta, jossa soundbar sijaitsee.

LG S95QR rear speakers 2 scaled 1 scaled 1
Langattomat takakaiuttimet on varustettu sekä sivulle että ylöspäin suunnatuilla kaiutinelementeillä, jotta äänikuva olisi mahdollisimman suuri. Kuva: LG

Takakaiuttimilla on myös omat korkeuskanavansa, joten yhteensä niitä on viisi. Subwooferin voi sijoittaa mihin haluaa.

LG:n TV Sound Mode Share -toiminto hyödyntää uudemman LG:n television äänen osaksi soundbarin ja kaiuttimien ääntä, mikä tekee äänikuvasta vielä suuremman.

LG-S95QR
Kuva: LG

Huonekorjaus

LG:n mukaan soundbar kalibroi huoneen tekoälyn avulla. Sisäisen mikrofonin ja “huonetietoisuustekniikan” avulla huone analysoidaan ja ääni muokataan sille soveltuvaksi.

Toiminnon käynnistyessä kaiuttimista kuuluu plop-ääniä, jonka jälkeen kuuluu jotakin, joka muistuttaa lähinnä käkikellokuoroa! Moisiin kalibrointiääniin emme ole koskaan ennen törmänneet, mutta niillä on tarkoituksensa. Ja se vaikuttaa toimivan!

Käyttöönotto

Käyttöönotto on todella helppoa. Puhelimesta kaivetaan esiin Google Home -sovellus ja yhdistetään S95QR verkkoon. Langattomat takakaiuttimet ja subwoofer yhdistyvät soundbariin automaattisesti.

Kaiuttimessa on sekä Chromecast ja AirPlay valmiina, samoin kuin Spotify Connect, joten useimmat musiikkipalvelut ovat saatavilla helposti. Jos haluaa Tidalista Dolby Atmos -ääntä, on soundbar kytkettävä televisioon HDMI eARC -liitännän kautta.

LG S95QR
LG käyttää Meridianin digitaalista äänenkäsittelyä. Kuva: LG

Äänenlaatu

Netflixin Formula 1: Drive to Survive on erinomainen dokumenttisarja, joka vain paranee kunnon äänentoistolla. Autojen hurjastelu radalla kuulostaa entistäkin paremmalta, kun on surround käytössä. LG onnistuu siinä paremmin kuin Bluesound. Meitä ympäröi hieno holografinen äänikupla. Keskimmäinen korkeuskanava oikeasti nostaa puheen ruudun tasolle. Tähän mennessä kaikki hyvin.

Puhe kuulostaa terävältä ja etenkin s-äänteet viiltelevät korvia. Subwoofer ei pysy tarpeeksi hyvin muiden rekisterien perässä luodakseen tarvittavaa täyteläisyyttä mataliin taajuuksiin. Pohjalta puuttuu energiaa, eikä basso ole lineaarinen.

– Mitä tuo subwooferista kuuluva rätinä on? Geir kysyy.

– Tässä on jotain kummaa, Audun vahvistaa.

 

LG S95QR
Subwoofer on S95QR:n heikoin lenkki. Kuva: LG

Länsirintamalta ei mitään uutta -elokuvan alussa kuuluu etäisiä taistelun ääniä samalla, kun lähellä puut huojuvat tuulessa. Kohtaus on herkkä, mutta testiin saamamme subwoofer tuottaa matalaa, sykkivää rätinää – ikään kuin laite ei tietäisi, kuuluuko sen olla päällä vai pois.

Vaikea sanoa, onko kyseessä kohinasalpa vai onko ditheroinnissa vikaa, mutta vaikuttaa siltä, että aina ääniraidan ollessa hyvin hiljainen, ei järjestelmä tiedä, pitäisikö sen luoda ääntä vaiko ei. Niinpä lopputuloksena on rätinää. Se kuuluu vain hiljaisissa kohtauksissa, mutta ongelma onkin, että monessa elokuvassa tai sarjassa sellaisia on usein.

Musiikkia kuunnellessa rätinää ei kuulu niin paljon, etenkään popissa, jossa hiljaisia kohtia on harvoin. Ääni on meistä joka tapauksessa lattea. Yläpää soi liian terävästi eikä järin erottelevasti, ja basso taas jää vaisuksi. Tällaista ei odottaisi yli kahden tonnin soundbarilta.

LG Soundbar 02 scaled scaled 1 scaled 1
Kuva: LG

Yhteenveto: LG S95QR

LG:n kallein soundbar S95QR tarjoaa runsaasti kanavia luodakseen holografisen ja suuren äänikuvan. Se toimii hyvin, ja meitä ympäröi äänikupla, jossa ääntä tulee myös ylhäältä.

Valitettavasti korkeimmasta rekisteristä puuttuu erottelevuutta ja äänestä yleensäkin ilmavuutta ja uskottavuutta. Subwooferissa ei riitä voimaa muihin tämän luokan subwoofereihin verrattuna, ja yleinen laatuvaikutelma antaa kuvan hintaansa halvemmista laitteista.

Kokonaisuus ei vain ole 2 500 euron arvoinen.

Karakter
LG S95QR
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Hyvä surroundvaikutelma myös yläpuolelta. Helppokäyttöinen. Huonekorjaus. Äänestä puuttuu erottelevuutta, etenkin diskantista. Subwooferista lähtee sykkivää häiriöääntä hiljaisissa kohtauksissa. Subwoofer ei myöskään ole tarpeeksi tarkka, ja sen sijainnin huomaa helposti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Ääni & Kuva
Scroll to Top