Musiikin ystävät tunnistavat varmasti Marshallin nimen. Legendaarisista kitaravahvistimistaan ja kannettavista kaiuttimistaan tunnettu Marshall erottautuu markkinoilla soinnillaan, jonka sekä kuulee että tuntee koko kehossa. Merkin ensimmäinen Dolby Atmos -soundbar herättää siis väkisinkin kovia odotuksia. Epäonnistumisen riskikin on tosin suuri, sillä tässä tuhannen euron hintaluokassa on todella kovia soundbareja esimerkiksi Samsungilta, Sonosilta ja JBL:ltä. On aika kuulla, mihin Heston 120 pystyy!
Heston 120: ikonista Marshall-designia

Kun alamme purkaa rock-henkistä pakkausta, ei lähettäjästä jää kyllä epäselvyyttä. Heston 120 noudattaa samaa muotoilufilosofiaa kuin kaikki muutkin Marshallin kaiuttimet, eli verhoilu on nahkaa, yksityiskohdat messinkiä ja logolla koristettu verkko metallia. Soundbarin päällä on analogisista kaiuttimista tutut säätimet, joista säädetään portaattomasti volyymia, bassoa ja diskanttia.
110 senttimetriä leveä Heston 120 on melko iso soundbar, joka on suunniteltu 55-tuumaisille ja sitä suuremmille televisioille. Kaiutin on sen verran matala, että se mahtuu useimpien televisioiden alle, mutta parhaalta Heston 120 tuntuu, kun se saa hieman tilaa ympärilleen – sen reunoissa on nimittäin surroundkaiuttimet ja päällä Atmos-korkeuskanavat.
Rakenne tuntuu laadukkaalta ja Marshall painottaa, että kaikkia tärkeimpiä osia löytyy varastosta, jotta laite on tarvittaessa korjattavissa tulevaisuudessakin.
Täyttä höyryä – ilman subwooferia
Soundbarin sisällä on 11 aktiivielementtiä ja neljä passiivisäteilijää, jotka yhdessä luovat vahvan äänentoiston aina 40 hertsiin asti. Marshallin mukaan se riittää enemmän kuin hyvin korvaamaan erillisen subwooferin. Saman lupauksen olemme kuulleet monesti ennenkin. Jos lupaus ei vakuuta, niin on hyvä tietää, että Marshall on kuitenkin syksyllä tuomassa mallistoonsa langattoman aktiivisubwooferin, Heston Sub 200:n.

Liitäntävaihtoehtoja on runsaasti: HDMI eARC ja ylimääräinen ”HDMI passthrough”-sisääntulo, joka tukee 4K-kuvaa 120 hertsin virkistystaajuudella. Kiintoisaa kyllä, tarjolla on myös analoginen RCA-levysoitinliitäntä USB-C:n lisäksi.
Langattomat yhteydet mahdollistavat Bluetooth LE Audio, wifi sekä AirPlay, Spotify Connect, Tidal Connect ja Auracast suoratoistoa varten. Yhteyksien hallinta hoituu Marshallin sovelluksessa, jossa on myös huonekorjaus, taajuuskorjain ja muita säätömahdollisuuksia. Soundbarin käyttöönotto sujui vaivattomasti ja nopeasti, ja suoratoistopalvelut oli helppo saada toimimaan. Sen sijaan omien EQ-asetusten tallentamisessa oli jotain häikkää, mikä saattaa johtua sovelluksen varhaisesta versiosta.
Äänenlaatu: uskottavaa musiikintoistoa

Useimmat soundbarit kuulostavat hyviltä elokuvien kanssa, mutta eivät onnistu vakuuttavasti toistamaan stereomusiikkia. Onhan tietysti hankalaa toistaa stereota yhdestä kaiuttimesta. Marshall näyttää kuitenkin keksineen, miten temppu tehdään.
Heston 120 vaikuttaa isolla ja lavealla stereokuvallaan, joka luo vaikutelman äänen levittäytymisestä koko huoneeseen sen sijaan, että se jäisi kapeaksi, kaiuttimen eteen suuntautuvaksi säteeksi. Tässä moni soundbar kyykkää, mutta Heston on onnistunut luomaan ehtaa stereojärjestelmää muistuttavan soinnin.
Emme toki väitä, että Marshall olisi kumonnut fysiikan lait, mutta jotenkin valmistaja on onnistunut luomaan äänikuvan, joka ylittää kaiuttimen fyysiset rajat, on erottelevaa ja sijoittaa soittimet ja laulun tarkasti maisemaan. Keskirekisteri ja diskantti toistuvat kauniin kirkkaasti ja vivahteikkaasti.
Basso on ihan oma lukunsa. Nyt tarjotaan sekä määrää että laatua, sillä basso on täyteläinen, jäntevä ja erotteleva tavalla, joka on soundbariksi melko harvinaista.
Basso menee yllättävän syvälle – aina 40 hertsiin asti – ja iskee musiikin uudelle vaihteelle, olipa soittolistalla sitten rockia, housea tai hiphopia. London Grammarin Hey Now toistuu syvänä ja hallittuna, kun taas moni kilpailija kaatuu sen bassorytmeihin ja saa kappaleen kuulostamaan sekavalta. Marshall pitää kokonaisuuden ryhdikkäänä – ja saa kääntämään volyymia kovemmalle!
Kovemmallakin volyymilla äänenlaatu säilyy. Metallican The Day That Never Comes puskee kitaraan, rumpuihin ja lauluun uskottavaa painoa, ja kokonaisuus pysyy erottelevana ja hallittuna. Kuulimme jopa huoneen resonoivan fyysisesti – kalusteet ja seinät värähtelivät rytmissä, mikä kertoo paljon Heston 120 -soundbarin tehoista.
Kaiken tämän ja enemmänkin voi kokea, kun vaihtaa musiikin Dolby Atmos -formaattiin, mitä moni suoratoistopalvelu nykyään tarjoaa. Dolby Atmos -raidoilla musiikki toistuu kolmiulotteisemmin kuin edes laadukkailla stereokaiuttimilla.
Entä elokuvien ääni?
Miten Heston 120 sitten toimii pääasiallisessa tarkoituksessaan eli televisio-ohjelmien ja elokuvien kanssa? Itse asiassa todella hyvin. Yhdistimme Heston 120:n LG OLED G5 -televisioon HDMI eARC -liitännän kautta ja huomasimme heti, että Marshall on onnistunut siirtämään musiikilliset kykynsä myös elokuvaäänen puolelle. Mission Impossible: Dead Reckoning -elokuvan dialogia on helppo seurata, ja elokuvamusiikki erottuu silti hyvin taustalta. Toimintakohtauksissa Marshall tarjoaa runsaasti dynamiikkaa ja yksityiskohtia.
Heston 120 tempaa mukaansa toimintaan ja pitää huomiomme siinä. Äänikuva on erittäin fokusoitunut ja yksityiskohtainen. Selkeä ja vahva puheentoisto yhdistettynä vähäiseen kohinaan ja vahvaan dynaamisuuteen luovat vangitsevan kokemuksen.
Heston 120 ei kuitenkaan ole surroundissa parhaasta päästä. Vaikka Dolby Atmos ja DTS:X löytyvätkin, ei äänikuva kasva korkeutta ja syvyyttä yhtä paljon kuin parhaat kilpailijat. Top Gun: Maverick -elokuvassa hävittäjä ei tunnu jylisevän päidemme yllä samaan tapaan kuin Sonos Arc Ultralla tai Samsung HW-Q995:llä. Jälkimmäinen saa surroundiin apua takakaiuttimiltaan ja subwooferiltaan. Jos siis haluaisi ottaa Marshallista kaiken kotiteatteritehon irti, kannattaa soundbariin yhdistää langattomat takakaiuttimet, kunhan sellaiset valikoimaan tulevat.
Toisaalta on sanottava, että edellä mainitut kilpailijat eivät pysty toistamaan musiikkia yhtä hienostuneesti kuin Marshall. Sonos ei tarjoa yhtä laajaa stereokuvaa eikä Samsung yllä diskantin ja keskirekisterin osalta yhtä erottelevaan sointiin. Jos siis kaipaa soundbaria, joka toistaa musiikkia yhtä hyvin kuin elokuvia ja joka yhdistää tarkkuuden tehoihin, Marshall Heston 120 on täydellinen valinta!
Yhteenveto
Marshall Heston 120 on tuore tulokas soundbarmaailmaan, ja se on tehty käyttäjille, jotka kaipaavat parempaa äänenlaatua elokuviin – ja jotka eivät halua tinkiä musiikin äänenlaadusta. Heston 120 soittaa sekä kovaa että täyteläisesti, ja bassontoisto on yllättävän syvää ilman subwooferiakin. Laulu ja puhe toistuvat selkeästi ja erottuvasti, ja virtuaalinen korkeusvaikutelma luo mukavaa tilantuntua, vaikka erillisiä korkeuskaiuttimia ei olekaan. Heston 120 erottautuu markkinoilla etenkin musiikintoistonsa suhteen. Se soittaa lämpimästi, viihdyttävästi ja rytmikkäästi, ja dynamiikat ja paine toimivat kaikentyyppisessä musiikissa. Sitähän saattaa jopa unohtaa leffaillan ja unohtua kuuntelemaan musiikkia koko illaksi…
