Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Sonos Arc Ultra

Sonos Arc Ultra: siisti parannus

Sonosin uusin soundbar lupaa huomattavasti parempaa bassoa, mutta sen suurin parannus koskee itse asiassa aivan toista rekisteriä.

/ 11.11.2024 - 14:35
Sonos Arc Ultra

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Sonos Arc Ultra tarjoaa vaikuttavan laajaa surroundia ja muhkeaa bassoa kokoonsa nähden. Tyylikäs ja laadukas musta tai valkoinen vaihtoehto. Sovellus toimii vihdoin järkevämmin.
  • Surround itsessään ei ole sen suurempi kuin aiemmassa Arc-mallissa. Vain yksi HDMI-sisääntulo.

Sonos Arc Ultra seuraa mallistossa Arc-soundbaria, joka on ollut markkinoiden suosituimpia premium-malleja jo vuosia. Uuteen versioon Sonos lupailee huomattavasti parempaa bassontoistoa uuden ja edistyksellisen bassoelementin ansiosta. Elementit on myös sijoiteltu uudelleen ja joukkoon on lisätty pari uuttakin audiokanavaa. Soundbarin koko on säilynyt ennallaan, mutta äänenlaadun luvataan olevan entistäkin parempi.

Amerikkalainen Sonos on ollut viime aikoina vaikeuksissa ja menettänyt asiakkaitaan sovellusongelmien vuoksi. Tilanne on viivästyttänyt myös Arc Ultran julkaisua. Kuuma kysymys kuuluukin, onko uusi malli oikeasti entistä parempi, ja riittääkö se johdattamaan Sonosin uuteen nousuun?

Sonos Arc Ultra test 5 scaled 1
Sonos Arc Ultra anno 2024. Kuva: Audun Hage

Sonos Arc Ultra: 9.1.4 kanavaa ja uusi bassoelementti

Ulkoa päin Sonos Arc Ultra näyttää erehdyttävän samalta kuin edellinen Arc, mutta lähempi tarkastelu paljastaa erojakin. Ultra on pari senttimetriä edeltäjäänsä leveämpi, ja useamman kaiutinelementin ansiosta suurempi osa pinnasta on perforoitu äänen kulun mahdollistamiseksi. Takapuolikin on uuden näköinen, ja sinne on sijoitettu nyt osa ohjaimista.

Sonos Arc Ultra test (10) Sonos Arc Ultra test (11)
<
>
Sonos Arc Ultra. Kuva: Audun Hage

Kaiken kaikkiaan soundbarissa on 14 kaiutinelementtiä eli kolme enemmän kuin vanhassa. 9.1.4-kanavaisen surroundin tärkein lisäys lienee keskimmäinen luku ”.1.”, joka viittaa uuteen subwooferkanavaan.

Edeltäjässä bassontoisto oli vain jaettu eri kanavien kesken, mutta Arc Ultra on saanut erillisen bassokaiuttimen tehtävää hoitamaan. Niinpä muiden elementtien ei tarvitse huolehtia bassontoistosta, mikä ainakin teoriassa parantaa soinnin vivahteikkuutta ja puhtautta.

Kunnon bassohan vaatii vähän potkua. Onkin jännittävä kuulla, onko Sonos oikeasti onnistunut saamaan riittävän vahvaa bassontoistoa näin pienestä kaiuttimesta.

Edistyksellistä bassotekniikkaa

Salaisuus piilee uudessa Sound Motion -tekniikalla varustetussa elementissä. Sonos sai patentin haltuunsa ostamalla hollantilaisen Mayhtin vuonna 2022 – Sonos maksoi siitä hulppeat 100 miljoonaa dollaria, joten mistään pikkuostoksesta ei ollut kyse. Kaupan päälle yritys sai veljekset Timothy ja Mattias Scheekin työskentelemään Sonosin kehitysyksikköön.

Erityinen bassoelementti rikkoo perinteisiä kaavoja. Yhdellä puhekelalla varustetun kalvon sijaan elementissä on kaksi kalvoa ja neljä puhekelaa. Bassoelementti sijaitsee keskikanavan oikealla puolella, ja sen luvataan tarjoavan kaiuttimen kokoon nähden mullistavan mittaluokan bassontoistoa. Tulevaisuudessa tekniikkaa nähtäneen monissa muissakin kaiuttimissa.

Sonos Arc Ultra test 1

Mayhtin videoesitys ei kuvasta tarkalleen juuri Arc Ultrassa olevaa elementtiä.  

Parempaa signaalinkäsittelyä

Uuden bassotekniikan lisäksi Arc Ultrassa on käytetty muitakin ääntä parantavia keinoja. Sonos kertoo panostaneensa eri formaattien, kuten 5.1-, 7.1- ja Dolby Atmos -äänen optimoimiseen. Myös keskikanavaa on paranneltu, ja kaiutin on saanut uuden ääniasetuksen mukautuvalla puheentehostuksella.

Arc Ultrassa on WiFi 6 ja Bluetooth 5.3. Musiikkia voi soittaa siis AirPlay 2:n, Spotify Connectin ja Bluetoothin kautta sekä tietysti Sonos-sovelluksesta.

Sonos kertoo myös vähentäneensä Arc Ultran hiilijalanjälkeä. Kaiuttimessa on käytetty vähemmän muovia, se on halogeeniton ja virrankulutus on pienempää kuin edeltäjällä.

Sonos Arc Ultra test (9) Sonos Arc Ultra test (6)
<
>
Sonos Arc Ultra. Kuva: Audun Hage

Käyttöönotto

Jos on aiemmin käyttänyt Sonosin laitteita, ei käyttöönotossa ole mitään ihmeellistä, mutta on se helppoa uudellekin käyttäjälle. Kaiutin kytketään pistorasiaan ja HDMI-kaapeli televisioon, ja mahdollinen verkkopiuha myös. Sen jälkeen Ultra lisätään Sonos-järjestelmään valmistajan päivitetyllä sovelluksella.

Sovellus on saanut runsain mitoin (ansaittua) kritiikkiä sen jälkeen, kun sen uusi versio viime vuonna julkaistiin. Viimeisimpien päivitysten myötä sovellus on kuitenkin alkanut toimimaan aika luotettavasti ja nopeasti. Se onnistuu löytämään laitteet ilman suurempia ongelmia.

Screenshot 20241106 115110 e1730985835348

Jos omistaa jo Sonosin subwooferin ja surround-kaiuttimet, ne pitää todennäköisesti päivittää. Arc Ultra toimii kaikkien Sonosin subwoofereiden ja uudempien S2-sukupolven takakaiuttimien kanssa – tosin muutamin rajoituksin.

Arc Ultra tukee Trueplay-huonekorjausta, joka toimii Sonos-sovelluksen Android- ja iOS-versioilla. Kannattaa tosin huomioida, että Android-puhelinta käyttäessä huonekorjaus tekee QuickTune-version, joka mittaa huoneen akustiikan soundbarin mikrofonien eikä puhelimen avulla. Jos siis haluaa tehdä huolellisemman ja tarkemman huonekorjauksen, tarvitaan edelleen iPhonea.

Testasimme Android-versiota, ja QuickTunella sai kyllä aikaiseksi kohtuullisen eron aiempaan sointiin. Soundbarin mikrofonit voi laittaa pois päältä, kun mittaus on tehty.

Elokuvien ja tv:n äänenlaatu

Miltä Arc Ultra kuulostaa käytännössä? Testasimme soundbaria kotioloissa sekä subwooferilla ja takakaiuttimilla (Era 100 ja Era 300) että ilman niitä, ja vertasimme sointia myös alkuperäiseen Arciin.

Ensin päätin palautella mieliin vanhan Arcin soinnin, sillä onhan se ollut premium-luokan parhaita soundbareja jo pitkään. Arc erottuu joukosta suuren ja laajan äänikuvansa ansiosta, ja sen surround on kohtalaisen selkä jopa korkeussuunnassa. Keskirekisteri on kirkas, mutta sointitasapaino nojaa neutraalin puolelle. Sen sijaan Arcin basso on melko ontto ja varovainen. Puhe toistuu jokseenkin ohuena ja terävänä, mikä voi saada soinnin kuulostamaan vähän sulkeutuneelta soundbaria omillaan käytettäessä.

Saman huomaa musiikkia kuunnellessa. Äänikuva ei ole yhtä leveä kuin kaiuttimen koosta voisi päätellä. Hozierin Too Sweet ei täytä olohuonetta odotetusti, ja bassokitara toistuu hieman anonyymisti. Puhtaasti musiikin kuunteluun on parempiakin kaiuttimia tarjolla, myös Sonosin omassa valikoimassa.

Arc suoriutuu sen sijaan erinomaisesti surroundista ja Dolby Atmos -äänestä. Soinnissa on ilmavuutta ja korkeussuunnassakin tilantuntua. Ääni tempaa mukaansa hyvin tuotetuilla raidoilla, kuten Netflixin Drive to Survive -sarjassa tai Top Gun: Maverick -elokuvassa.

Äänessä tuntuu kuitenkin olevan iso ero riippuen siitä, onko käytössä myös surround-kaiuttimet. Arcin äänenlaatu on yleisesti ottaen merkittävästi parempi, kun mukana on myös surround-kaiuttimet. Lisäksi tietysti Sub tuo perustaan kunnollista jämäkkyyttä. Mutta kuten tunnettua, lisäkaiuttimet nostavat kokonaisuuden hintaa reippaasti, jopa tuplasti.

Sonos Arc Ultra test (1) Sonos Arc Ultra test (13) Sonos Arc Ultra test (12)
<
>
Sonos Arc Ultra tavallisen Arcin päällä. Kuva: Audun Hage

Arc Ultran pariin!

Sijoitin uuden Arcin Ultran aivan samaan kohtaan kuin edellisenkin Arcin, ja eron äänenlaadussa huomasi nopeasti. Soundbarit näyttävät ehkä ulkopuolelta samalta, mutta akustisesti ero on suuri.

Testi sattui sijoittumaan Yhdysvaltain presidentinvaalien aikaan, joten keskusteluohjelmia oli runsain mitoin tarjolla. Ja mikäs sen parempaa, kun haluaa tutustua puheentoistoon.

Arc Ultran puheentoisto on selkeästi parempaa kuin edeltäjässään. Puhe on kirkkaampaa, vahvempaa, täyteläisempää ja erottuvampaa, mikä tekee dialogin seuraamisesta helpompaa.

Parasta on se, että volyymia ei tarvitse nostaa eron huomatakseen, vaan puheentoisto on matalallakin äänenvoimakkuudella selvästi parempaa. Huulisynkkakin oli aivan erinomaista Samsung S90D -televisiota ja HDMI eARC -liitäntää käyttäen.

Mutta se puheesta. Entä tavallinen tv-viihde, elokuvat ja sarjat? Sonosin lupausten vuoksi olivat odotukseni bassontoistolle korkealla, ja olin melkein valmistautunut pettymään. Mutta tällä kertaa ei tarvinnut!

Basso on todella hyvä, ja 32-neliöisessä kuunteluhuoneessamme bassontoisto on selvästi täyteläisempää kuin alkuperäisellä Arcilla. Jopa niinkin paljon, että epäilin aluksi, että olin unohtanut sammuttaa subwooferin testiä varten.

Basso on aivan selkeästi parempi kuin ennen. Ei niin, että parketti tärähtelisi elokuvien räjähdyksistä, maanjäristyksistä tai T-Rexin tamppaamisesta, vaan niin, että bassolla on selkeä oma paikkansa sointikuvassa. Sekä musiikissa että ääniefekteissä on kunnon potkua, ja Arc Ultran erillisen bassoelementin olemassaolon huomaa selvästi.

Entä surroundefektit?

Arc Ultra maalaa lavean äänikuvan, jossa on upeaa syvyyttä ja liikkeentuntua. Kanavaerottelu on edeltäjää selkeämpi. Jopa ilman takakaiuttimia ääni tuntui tulevan ylhäältä, takaa ja sivuilta. Tällä saralla alkuperäinen Arc oli jo valmiiksi luokkansa parhaimpia, joten tässä en odottanutkaan kovin dramaattisia parannuksia.

Ultra-mallin dynamiikat ovat hiukan reippaammat, ja laukaukset ja räjähdykset iskevät kovempaa vahvemman basson ansiosta. Puhe erottuu nyt selkeämmin rajuimmistakin toimintakohtauksista. Dialogin erottamiseksi ei siis tarvitse nostaa volyymia kovalle.

Jos kuitenkin haluaa, niin Arc Ultra pystyy myös soittamaan todella lujaa. Aiemmin mainitut parannukset huomaa parhaiten matalalla ja kohtuullisella volyymilla. Jos haluaa täyttää ison kotiteatterihuoneen äänellä, tarvitaan selvästi enemmän kaiuttimia.

arcultra-sub4-era300-riverhouse-dune2 2-mediakit-intro-2
<
>
Sonos Arc Ultra Sub 4:n ja Era 100:n kanssa. Kuva: Sonos

Sub 4 ja takakaiuttimet

Ennemmin tai myöhemmin lisätakakaiuttimien ja subwooferin (tai useamman) hankkiminen tulee ajankohtaisesti. Sonosin järjestelmässä tämä onnistuu asteittain tai kerralla pakettitarjoukseen tarttumalla. Testasin Arc Ultra -soundbaria yhdessä Era 100- ja Era 300 -takakaiutinten sekä uuden Sub 4- subwooferin kanssa.

Pieni Era 100 on hyvä valinta pienempiin huoneisiin, sillä kaiuttimet eivät vie juuri tilaa, ja ne tarjoavat paljon ääntä kokoonsa nähden. Niistä on sekin hyöty, että Arc Ultra pääsee käsiksi useampaan mikrofoniin, joilla mitata ääntä QuickTune-huonekorjausta tehdessä.

Suurimman parannuksen saa tietysti käyttämällä isompia Era 300 -kaiuttimia, joissa on sisäänrakennetut korkeuskanavat kuten soundbarissakin. Sonosin mukaan Arc Ultra on suunniteltu erityisesti Era 30:n kumppaniksi isommissa järjestelmissä. Sen myös kuulee, sillä äänikupla on tällä yhdistelmällä täydellisempi kaikilta sivuiltaan ja etenkin päältä. Ohikiitävät äänet, kuten lentokoneet, helikopterit ja autot toistuvat vaikuttavan todentuntuisesti.

Sen sijaan “uusi” Sub 4 ei hirveästi vakuuta. Siinä on WiFI 6 ja kiiltävän sijaan matta pinta, mutta sen kummempia eroja ei edeltäjään, Sub (Gen 3):een ole. Pakko kysyä, onko tämä päivitys lainkaan tarpeellinen.

Olisi ollut jännittävämpää, jos subwooferkin käyttäisi uutta Sound Motion -tekniikkaa. Bassohan olisi ollut sen kanssa varmastikin aika huikea! Ehkäpä tällainen päivitys on tulossa Sub 5:een tai Sub Mini 2:een?

Nykyisten Sonos-käyttäjien kannattaa huomioida, että Sub 4 toimii myös ylimääräisen subwooferin kanssa, kunhan se on Gen 3 tai uudempi. Jos siis omistaa Sub Gen 2:n, se ei toimi Gen 4:n kanssa, mikä on vähän kummaa.

Sonos Arc Ultra test 3 scaled 1
Sonos Sub 4 oikealla ja Sub (Gen 3) vasemmalla. Kuva: Audun Hage

Parempi stereoääni

Arc Ultra tukee musiikintoistoa Wi-Fin ja Airplay 2:n kautta Bluetoothin lisäksi. Arc Ultra tarjoaa huomattavasti täydellisemmän ja miellyttävämmän soinnin kuin edeltäjänsä.

Äänikuvassa on eri soittimille enemmän tilaa. Basso erottuu selkeästi, ja rytmisyys ja nopeus ovat selvempiä. Tuntuu siltä kuin basisti olisi vihdoin kytkenyt soittimensa vahvistimeen!

Ratkaisua ei toki voi verrata oikeaan stereojärjestelmään, mutta yksittäisenä kaiuttimena Arc Ultra suoriutuu hyvin. Mikä on enemmän kuin mitä voi sanoa edeltäjän melko latteasta ja löysästä esityksestä.

Vaihtelin kahden Arc-mallin välillä edestakaisin, ja valitettavasti alkuperäisen kyky täyttää huone äänellä kalpenee uutuuden rinnalla. Kuten Myles Smith laulaa Stargazing-kappaleellaan: ”You were right there all along.” Juuri näin, mutta tarvittiin vain Ultra, jotta sointi pääsi kunnolla esiin.

Kilpailijat

Kun kokonaisuuteen lisää takakaiuttimet ja subwooferin, on Sonosin järjestelmä melko kallis esimerkiksi Vuoden parhaaksi valitsemaamme Samsung HW-Q995D-soundbariin verrattuna. Sonos toistaa puhetta ja musiikkia hiukan hienostuneemmin, mutta Samsung tarjoaa yhtä vahvaa sointia ja vaikuttavaa surroundia kokonaispaketissaan, johon takakaiuttimet ja subwoofer sisältyvät. Samsungilla on enemmän HDMI-sisääntulojakin.

Toisaalta Sonos Arc Ultra on merkittävästi edullisempi kuin esimerkiksi Sony Bravia Theatre Bar 9, ja sen bassontoisto ja surround ovat parempia kuin Theatre Bar 8 -mallissa. Siihen nähden Sonos Arc Ultra on itse asiassa erittäin hyvä ostos erillisenä soundbarina.

Lue myös: Samsung HW-Q995D – Edelleen tv-tason valtias

Lue myös: Sony Theatre Bar 9 – Sonyn paras soundbar

Yhteenveto

Sonos Arc Ultra on vahva parannus alkuperäiseen Sonos Arc -malliin, joka oli jo luokkansa parhaita soundbareja. Sonos on käyttänyt ylisanoja kuvatessaan basson- ja puheentoiston parannuksiaan, mutta ne eivät ole tyhjää sanahelinää, vaan aivan totista totta.

Sonos ei ehkä ole keksinyt ihmettä, mutta on vaikuttavaa, miten paljon bassontoistoa on saatu parannettua kasvattamatta kuitenkaan kaiuttimen kokoa. Myös puheentoisto on todella paljon parempaa kuin ennen elementtien uuden järjestyksen myötä.

Hinnaltaan Arc Ultra on samaa luokkaa kuin ensimmäinen Arc (jota myydään tällä hetkellä tietysti alennuksella varastojen tyhjentämiseksi). Siten se on hinta-laatusuhteeltaan aika hyvä, etenkin kun se pärjää hyvin ihan itsekseenkin, ilman takakaiutinten apua.

Toisin sanoen: jos arvot Arcin ja Arc Ultran välillä, suosittelemme ehdottomasti uudempaa versiota. Jos taas omistaa jo Arc-soundbarin, ei vaihtamisella ole kiirettä. Siinä tapauksessa taskuissa poltteleva raha kannattaa sijoittaa mieluummin subwooferiin tai takakaiuttimiin.

 

Karakter
Sonos Arc Ultra
High End
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Elegantti audiokaluste soi stereona

Upea retrokaiutin

Edelleen tv-tason valtias

Muhkea äänikupla litteistä kaiuttimista

Edullinen soundbar joka kotiin

Highend-tekniikkaa premium-kaiuttimissa

Pikkuhyvää halvalla

Sonyn paras soundbar

Hyvä mutta kallis

Langatonta hifiä

Kompakti ja isoääninen soundbar

Highend-tekniikkaa pienellä budjetilla

Ääni & Kuva
Scroll to Top